Ahad, Februari 08, 2009

Jimat Masa Dan Kos

“Bang! Jangan lupa tulis dalam blog, saya single tau. Manalah tau ada awek baca blog lu nak contact gua,” ujar wartawan RTM, Alonk sewaktu gambar dirakamkan jam 2.30 pagi tadi di lokasi kejadian ahli ‘Geng Aboy’ ditembak mati.

“Uh! Sejak bila blog ni jadi ruangan Kembang Setaman?,” bisik hati saya.

Dari kiri, Apip TV3, Apip RTM, Khairi RTM, Alonk RTM.

Jam 1.30 pagi tadi, 4 penjenayah berusia antara 22 dab 33 tahun, 3 warga Indonesia ditembak mati di Pulau Meranti, Sepang, Selangor. Mereka dilapor terbabit dalam kes samun bersenjata sekaligus mencederakan mangsa biarpun tidak melawan.

5 Januari lalu, polis menembak mati 3 penjenayah Indonesia, ‘Geng Ronau’ di Kajang, Selangor.

Kemudian 4 lagi penjenayah warga negara sama, ‘Geng Anga’ kojol bergelimpangan ditembak di Bangi, Selangor.

Jika dilihat kebelakangan ini, penjenayah ditembak mati, tidak ditahan secara hidup. Tindakan terbabit pastikan menjimatkan masa perbicaraan penjenayah di mahkamah sekaligus menjimatkan kos makan minum mereka dalam tahanan.

Bagus!

39 ulasan:

  1. salam Abg Mazidul,

    kepada Alonk selamat berkenalan saya pun single lagi hahaha.

    berbalik kepada tajuk kita kali ini jimat masa dan kos. kenapa si warga indonesia nie nak membuat ganas di negara kita? senang temabak mati terus satu aje jimat perbelanjaan. Biar ade rasa takut sikit kepada penjenayah yang lain.

    saya geram rasanya bila baca paper metro hari nie 8 feb mukasurat 17 bertajuk GAGAL TEMUI BARANG, PEROMPAK ROGOL GADIS. jenayah ini berlaku di Muar, Johor.

    sampai hati diaorg rogol 2 orang budak berusia 18 tahun yang menumpang di rumah kawannya tue.

    Kes jenayah di Malaysia kebanyakkannya berlaku disebabkan warga asing yang semakin berani menunjukkan belang yang sebenar.

    Saya bukan marah kepada semua warga asing tetapi yang buat jahat nie saya hangat nak mampus.

    Abg Mazidul, kerajaan kita tak nak ke gubal undang2 yang lebih ketat dan perketatkan kawalan sempadan kita dengan pasukan tentera laut, udara dan darat.

    Abg Mazidul komen ye, :)

    BalasPadam
  2. Sdr MAS,
    nasib baik saya tak jadi ambil pembantu rumah Indon.

    Ramai Indon yg datang sini asalnya nak cari rezeki halal. Namun ramai yg jadi banjingan kerana rata-ratanya permit mereka sudah tamat dan tak mahu pulang ke kg halaman memasing. Kat sini selesa. merompak, merogol.. apa-apa yg me... semua mereka buat. Janji dapat makan dan kepuasan diri.

    Pergi saja ke Chow Kit.. sudah seperti little Indonesia. Takut saya dibuatnya.. Padahal masa belajar dulu, kat area situlah tempat kami makan rojak ayam...

    BalasPadam
  3. Ann dan Alonk, boleh la :)

    Amin, sibuk ke? Lama tak nampak komen.

    Hazlin, saya selalu juga menjenguk Chow Kit. Kekadang takut, kekadang berani. Mat Pet masih ramai, penjual ubat kuat warga Indon berlambak, ayam tetap berkeliaran.

    BalasPadam
  4. Memang betol bro..
    Tembak je.. Kasi setle..
    Nak tangkap buang masa,abiskn boras jo..kang jadi cam si india tu plak.. polis jugak yg d persalahkan..
    da salah,salah lor..
    Aman dunia.. :P

    kat jb pon same gak..
    penoh dgn mat2 indon..
    siap bawak group lg nak serang bebudak kampung saya..
    dr rezeki yg halal jd sebaliknya..
    hmm... :(

    BalasPadam
  5. Indon hidup susah di negara sendiri. Tetapi kalau kaya, kaya sungguh. Golongan pertengahan jarang.

    Dulu di Jakarta ada kumpulan Kapak Merah. Bila kereta berhenti di lampu trafik, hulur kapak ke leher pemandu, dirompak. Jadi, pengguna jalanraya takut roll down window.

    Saya pernah duduk di Jakarta sebelum program 999 diterbitkan. Banyak saya pelajari dari stesyen TV di sana, siang malam covered kes bunuh, rampok. Wartawan dia hebat, berani, gaji RM700. Itu saya tahu.

    BalasPadam
  6. HysMan, bukan Indon saja bermaharajalela, Myanmar pun dah sama naik sekarang. Malam semalam, saya tengah minum di Puchong, Selangor. Tiba2 datang, 8 Myanmar pekerja kedai makan nak bergaduh dengan Melayu. Bertumbuk, sebab kes berebut perempuan Thailand. Lepas gaduh, polis datang, Myanmar lari. Masa saya tulis komen ni, Melayu tengah mencari kumpulan Myanmar tu, nak bagi dia menyembah bumi Melayu ni.

    BalasPadam
  7. Adakah kita selamat di negara sendiri? Sdr pergi je ke Gombak. Sama ada Kg Changkat, Padang Balang atau Kg Kerdas... jelingan mereka seolah-olah kita yang penduduk asal di situ bagaikan pendatang buat mereka...

    BalasPadam
  8. Hazlin, adalah kita selamat di negara sendiri?

    Hari Selasa, 10 Feb, dalam MHI, saya dan penganalisis jenayah, Kamal Affendi bakal berbincang berhubung persoalan itu.

    BalasPadam
  9. wahh..! blog en. mazidul dah jadi tmpt mencari jodoh.. :p

    caiyoklaa :D

    takut gak cerita mat indon bawak larik anak gadis.saya selalu berpesan kpd anak dara saya supaya sentiasa berhati-hati & jgn lupa berdoa jauhi dari kena pukau :(

    saya setuju dorang ditembak bila melakukan jenayah sbb kalo dikurung pun kena kasi mkn pree :)

    BalasPadam
  10. kupas bro jangan tak kupas. Bukan setakat bandar-bandar besar yang menjadi mangsa si pendatang nie saya rasa kampung nelayan site kuala kedah jugak terlalu banyak tapi bukan di kawasan kampung atau taman penempatan mereka ini agak tersembunyi sikit siap masuk jln yg boleh lalu sebijik kereta aje. Pernah jugak dengar kes diaorg gaduh dgn penduduk melayu. Siap cemarkan sungai lagi bro.

    Ann dan Alonk, boleh la :) pandai laa abg mazidul nie saya melawak aje . hehehe anywayz hidup mesti ceria hehehe

    BalasPadam
  11. hehee...
    bru nk drop komen
    bese bace jek..

    4 skwn 2..
    salam p'knln..
    mne2 pon ok..kuikui
    dulu mse prktkl dok news desk
    kalo crime myb t'jmpe..hehe

    b'blik pd topik
    diorg ni mmg
    penah naik bas kene b'dri kt diorg
    kaco org prmpn
    x hormat lgsg
    wt bunyi tikus
    sy sound je pas2 die x brani nk pndg
    tp ble kite tgk dpn die kaco lg
    mympah sgt ngn diorg nih

    BalasPadam
  12. salam

    sekadar ingin berkongsi pendapat
    rasanya sebab utama Indonesian suka ke malaysia ialah kerana di sini rezeki terbuka luas

    saya pernah ke Jakarta selama 3 minggu,
    di sana ramai penduduk yang daif, tiada rumah, tido di kaki lima, bukan sedikit ya, RAMAI
    merata rata kelihatan pengemis
    tidak hairanlah kenapa mereka suka ke sini

    BalasPadam
  13. makin lama makin menjadi2 kes jenayah melibatkan warga asing. kita tengok la kat stesen kl sentral, nak ke stesen monorel. naik kecut gak la tengok gelagat dorang ni, pandang cam nak makan org. perhati atas bawah, atas bawah kalo pompuan lalu, tak kira anak dara atau isteri orang.

    "tak pa... tak pa..."
    (sapa cakap macam ni ya...)

    BalasPadam
  14. Abg Mazidul, "Hazlin, adalah kita selamat di negara sendiri?"

    Dah tak berapa nak selamat dah skrg ni...

    Hari Selasa, 10 Feb, dalam MHI, saya dan penganalisis jenayah, Kamal Affendi bakal berbincang berhubung persoalan itu.

    Insya-Allah akan tengok...

    BalasPadam
  15. Entahlah, ya. Pemimpin kita telah berbuat silap, kerana tidak pantau kehadiran warga asing ni.

    Perlu lebih bertegas mulai sekarang. Kesian pada anak2 gadis yang terpedaya, semuda umur 13 tahun pulak tu... Tak tahulah kenapa mudah sangat terpengaruh dengan 'cinta'mat2 bangla dan Indon tu...

    Sekarang penduduk tempatan merasa kurang selamat di negara sendiri. Mana taknya, orang2 luar sudah begitu selesa di sini.

    Pihak2 di atas tu patut bertindak sekarang. Mungkin luahan hati rakyat patut dikeudarakan lebih kerap. Sudah menjadi trend, bila dah masuk TV3 baru nak buat kerja....

    BalasPadam
  16. Saya setuju dgn Bro Mazidul, tindakan tersebut 'menjimatkan masa dan kos'. Ha..ha..ha..

    BalasPadam
  17. Bayangkan, tempias kemelut ekonomi dunai jelas menjejaskan kita. Ribuan pekerja kilang dibuang kerja akibat penutupan kilang. Pekerja warga asing secara jelas berkata mereka enggan pulang ke negara asal.

    Tanpa pekerjaan, apa bakal berlaku? Saya percaya sebilangan mereka akan terbabit melakukan 'kerja' jenayah di negara kita untuk meraih pendapatan. Tunggu dan lihat, bersedia menjadi warga LEBIH berhati2 agar tidak menjadi mangsa sebarang kejadian tidak diingini.

    BalasPadam
  18. Salam ..

    Kalau bro MAS nak tinjau mat indon kat perak ... kat bandaraya Ipoh pun banyak terutama setiap hari ahad pagi. Disekitar bandar lama penuh ngan mat dan minah indon. Kalau lalu ngan keta dah tak nampak bandar Ipoh .. yang nampak macam bandar Indon. Ada juga yang kureng ajar ... dia ngat negeri ni dia punya agaknya.

    BalasPadam
  19. Setuju dgn mastika.

    Pergi pasar malam je... "mee bakso" tu siapa yang jual?

    BalasPadam
  20. Mastika, tidak perlu ke Perak, penduduk Lembah Klang boleh menyaksikan senario sama di KLCC, terutama pada hari cuti umum.

    Semua bangsa warga asing ada. Mereka beramai2 keluar menunjukkan diri di siang hari :)

    BalasPadam
  21. Nakata, selamat datang ke blog ini :)

    BalasPadam
  22. Aper salahnya....jadi Ruangan Kembang Setaman..hahahhaah......
    Banyak responk nampak...heheh

    AnnyS
    Bila lagik nak carik jodoh orang2 WARTAWAN!!
    Sesekali promote kawan2 Bujang sempoi!!!!!!
    Kalau bukan kita? promote kawan2 siapa lagi ?haha....

    Malam tahun baru yang Lepas....Gua berkesempatan menyambut tahun baru didataran Merdeka....
    Perghhhhhh!!!!! boleh kira orang Malaysia malam tuh!!! yang selainnya semua warga asing!!!
    Sampai Gua & Family rasa macam tak aman malam tuh..!! melihat aksi2 kurang ajar diaworang ..yang mabuk2 dan tak berbaju......Hampeh btol!!!
    Gua setuju......Sesangat
    TEMBAK jer!!!!
    Tutup Kes!!!

    BalasPadam
  23. salam abg mazidul..
    nampaknya lepas ni kena tukar ke blog kembang setaman pulak,hehe.

    warga asing ni memang makin melampau. dah diberi peluang cari rezeki di negeri orang pandai-pandai lah bersyukur. pelik..diorang ni makin bercambah.

    BalasPadam
  24. senang citer mat mat pendatang tanpa izin ni semua dah melampau..saya pengalaman pasal ni..dulu jiran saya penah kene kaco ngan mat bangla..bile tk latan die owng keja2 nsb bek sy nmp sy pun tego la..lepas sy plak kena marah n ditolak bahu,hehehe..silap org la mat bangla tuh..ape lagi 3 ekor mat bang la ni saya lunyaikan smp tk terkata..sy pesan smbl kaki dimuka mat bangla tu..ingat ni MALAYSIA bukan BANGLADESH..sbelum nak cari pasal penuhkan ilmu didada..

    BalasPadam
  25. hehehe pandai laa Dj Epoi. hehehe susah arr semua ingat saya dah ade pakwe bila ckp tak ade lagi tak percaya pulak. huhu menyampah hehehe


    bagus arr rainingheaven siap belasah lagi. Maybe pasal kita nie banyak bagi muka kot sampai diaorg nak pijak kepala kita... tadi pun ade cakap dgn kawan dia mata-mata site klang semlm ade ambush d perairan sana dapat tangkap penyeludupan 25 guni rokok jenama indonesia. Ini salah satu berita laa saya bagi tahu kadang polis buat tangkapan tak di laporkan gak.

    kiranya, motif saya masukkan berita tangkapan tue nak bagi tau pada semua polis laksanakan tugasnya kadang kita asyik blame diaorg aje kan.

    BalasPadam
  26. Siti, kembang setaman pun, kembang setaman lah :)

    Apa pun terima kasih kerana sudi melayari blog ini. Walaupun tidak seramai pelawat blog Azwan Ali :)

    BalasPadam
  27. Jika dilihat kebelakangan ini, penjenayah ditembak mati, tidak ditahan secara hidup. Tindakan terbabit pastikan menjimatkan masa perbicaraan penjenayah di mahkamah sekaligus menjimatkan kos makan minum mereka dalam tahanan.

    Point blank la tu... motonya ialah tepat dan cepat. ada lagi ka style kumpul gang dalam longkang besar dan kenduri tembakan?

    BalasPadam
  28. salam suma, saya setuju, tindakan keras dan drastik mesti diambil, mereka suma nih, ada yang datang secara sah, tapi keja guna pas lawatan sosial dan sebagainya.. kat penang nih bersepah depa suma, ada yang kurang ajar ada yang ok.. yang kurang ajar tuh kita kasi 'ajar' skit.. harap kerajaan dan pihak berkuasa dapat ambil tindakan lebih tegas.. jgn plak termakan dek rasuah pendatang nih..

    BalasPadam
  29. bro..kim salam kat mamat berempat tu...tk kesah lah dh kwen ke lom erk...salam perkenalan...

    neway...pasal kes indon penyangak tu kan...terkezut masa bc skabar pasal yg kat bangi tuh...siot..apsal aku terlambat dpt biter..tp dekat ngan umah aku lak tu...

    bro..kat area umah sy pun gamai indon ngan mynmar termasuk bangla jgk lah bro..ada yg baik ada yg sebaliknya lah...dh mcm kawasan derang lah plak...bro, nanti siasat erk kat kawasan umah sy tu...seyes...gamai giler...tk berani nk bg anak2 main kat luar umah sgt...

    tp org indon flores lagi ganas kot bro....pepepun..siasat lah nanti erk kat area bangi, sg. merab, kajang dn yg berdekatan lah...

    :D

    BalasPadam
  30. yup betul tue..knpe perlu kite membazir sesuatu untuk mereka sedangkan mereka awal2 lg menyusahkan kita...xkan dah kne tgkap pun nk susahkan kita jugak kan

    BalasPadam
  31. Salam buat Saudara Mazidul.

    Ulasan saya tidak saudara siarkan. Barangkali menyinggung perasaan saudara atau sesiapa saja.

    Maafkan saya sekiranya benar.

    BalasPadam
  32. Abu, tanyalah kepada pelayar regulars blog ini. Jika komen anda TIDAK disiarkan pasti tidak bersesuaian pada hemat saya dan TIDAK memenuhi syarat saya catatkan di bahagian kanan blog ini.

    BalasPadam
  33. sebut kembang setaman
    teringat pada Mama Juwei...
    apa kabar agak nye Mama ye...
    lama tak dengar berita pasal Mama

    BalasPadam
  34. Abg MAS.. apa salahnya wat selingan 'ruangan setaman' kat sni .. insyaAllah peroleh pahala dlm mmbina 'masjid' ni.. (">)

    Tringat msa keje kt Esso kt KLCC dlu .. klau msa weekend .. fulamak .. meriah dgn warga asing! Plg klakar tgok ragam minah indon sibuk nk brgambar dgn mat bangla- kbetulan msa tu tgh sbuk dgn Shah Rukh Khan brlakon dgn ... (err .. lupa nama lah plak!) kt area KLCC. Hehehe...

    Wlpun bkan KITA utk mnilai nyawa mnusia ttapi klau dh geng samseng camtu mmg ptut 'kababom' je terus drp tgkap.. wat kalut kat lokap @ jel n mahkamah lak nti! Depa ni yg sptutnya kna jerut, bkannya haiwan2 yg tdak brdosa tu (rujuk kes 'pmbunuhn anjg & kucing) (">)

    BalasPadam
  35. penjenayah ditembak mati, tidak ditahan secara hidup. Tindakan terbabit pastikan menjimatkan masa perbicaraan penjenayah di mahkamah sekaligus menjimatkan kos makan minum mereka dalam tahanan.<-- bro,nie fact dari polis atau fact dari bro..

    tapi wa setuju jerk tembak mati...senang kerja..nak dakwa dakwi satu hal...

    BalasPadam
  36. elokpun tembak mati je...esp yg hardcore tu

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.