Ahad, Ogos 26, 2012

APAKAH LELAKI PANDANG JIKA MELIHAT PEREMPUAN MUDA?



Semalam saya mengutarakan soalan dianggap sebilangan rakan Facebook sebagai 'soalan maut'.

'Apakah lelaki pandang ketika melihat perempuan?'.

Maksud saya perempuan muda.

Pelbagai jawaban dicatatkan di sini.

Itu hanya soalan asas tetapi jarang dikemukakan jawabannya secara jelas kerana dianggap hal itu dianggap understood but not stated.

Di entri 'Bukan semua orang berani naik ...',  sahabat blogger, Azhar Abdullah mencatatkan komen berikut ...

'Tertarik bila Mazidul kata sebab dulu orang pakai labuh ...

Zaman ini kita 'sengsara' kalau masa naik eskalator itu, orang depan kita pakai skirt pendek ... serba salah hendak pandang mana .. hehe ...'

Benar.

Lelaki sekarang kerap kali berada dalam keadaan serba salah kerana terlalu ramai perempuan berpakaian seksi. Berpakaian bak tidak cukup kain barangkali mengurangkan risiko ketika menggunakan eskalator. Tiada bahagaian pakaian akan tersangkut. 

Pada masa sama,  mereka memancing pandangan ramai lelaki.

Terpandang tidak mengapa tetapi lazimnya bukan begitu. Lirik mata majoriri lelaki pasti mengekori kelibat tubuh perempuan seksi.

Tambahan pula, perempuan seksi berada di pelbagai lokasi, di pusat hiburan, di kompleks membeli-belah dan di jalanan.


Lihat gambar di bawah (sumber di sini). Barangkali wanita itu bukan beragama Islam dan memakai tudung sekadar mengikut perkembangan fesyen.


Kekadang lelaki bisa terkeliru, berasa sukar membezakan di antara perempuan berbanding ikan. Ikan tidak berpakaian tetapi sekurang-kurangnya diselaputi sisik keras dan lembut.


Manakala sebilangan perempuan gemar menayangkan kulit.


"Gatal lelaki itu, mata dia ...," ujar perempuan berpakaian seksi kepada rakannya.

Bukan gatal, jika 'aset' dipamerkan bak tandas awam, lelaki hanya mengikut fitrah, gemar melihat atau mungkin tertengok perempuan seksi.

Jadi, mengapa merungut? 

Andai semua perempuan berpakaian mengikut tuntutan agama Islam, pasti lelaki terselamat daripada dosa mata.

8 ulasan:

  1. saper perempuan seksi yg diblurkan gambarnya tu kongsi la sikit hehehe

    http://buasirotak.blogspot.com/

    BalasPadam
  2. hurm. terfikir sekejap. ada btl dan tidaknye. ape pn jg diri sndiri kalau x nak org berckp buruk :D slmt hari rye

    BalasPadam
  3. Apa beza antara Perempuan, Betina, Wanita, Muslimah dan Jalang?

    Samada kita sedar atau tidak, kita sekarang berada di akhir zaman. Rasulullah SAW bersabda dalam hadis yang bermaksud bahawa diakhir zaman ini manusia akan jadi keliru. Keliru dengan identiti diri, keliru dengan agama mereka.

    Inilah yang sedang melanda seluruh Umat Islam di segenap pelusuk dunia.

    http://lintauartstudio.blogspot.com

    BalasPadam
  4. seksi pendorong masalah sosial di kalangan remaja.. tak percaya? saya berikan satu situasi;

    "sekumpulan mat-mat rempit (yg liar) melepak di perhentian bas/teksi..

    1. melintas seorang wanita yg berpakaian labuh, bertudung.., berpurdah atau senang citer berpakaian sopan.

    2. melintas seorang wanita muda, yg tidak berapa cantik tapi seksi, montok, siap push up lagi tu..

    YANG MANAKAH MENJADI PILIHAN ATAU YG BAKAL DI USIK??TEPUK DADA BELILAH KAIN..

    SELAIN DARIPADA KURANGNYA DIDIKAN AGAMA.. KESEKSIAN ADALAH PENDORONG UTAMA KES-KES ROGOL.

    BalasPadam
  5. pakai tudung tapi skirt pendek...apakah???

    BalasPadam
  6. SMTI
    "Apa lelaki suka pandang?,,,"

    Jawapan dari kawan saya:-
    Depan - Baju/rambut/nenen/tetek/buah dada

    Belakang - Bontot/handbag/kasut/rambut/kawan sebelah/ boyfriend/langit

    BalasPadam
  7. Yg pakai tudung pun apa kurangnya... Apabila memakai tudung menjadi trend... pakai baju seketat2nya... bazokaa 2 bijik terbonjol terkeluar ... punggung terlentik menarik perhatian lelaki... timbul persoalan pakai tudung utk?

    Yg tak pakai tudung sudah tentulah tak tutup aurat... tp kalau yg pakai tudung pun tak cukup syarat lg parah ...

    BalasPadam
  8. pakai tudung dgn skirt tu saja nak burukkan org bertudung ke hapa?tak paham aku manusia akhir zaman ni

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.