Jumaat, Mei 20, 2011

Saya Membaca Tampalan Ini ('SMTI')

Saya sedar sebilangan bloggers berasa kecil hati atau terkilan jika tiada pembaca langsung pengunjung meninggalkan komen di tampalan mereka.

Secara peribadi saya tidak mempunyai masalah sebegitu. Saya menulis untuk berkongsi berita terkini dan ilmu, motif saya menulis blog, jelas. Samada pembaca sudi meninggalkan komen atau sebaliknya, itu perkara kedua.

Kekadang kita membaca blog milik bloggers lain untuk mengetahui kandungan utama tampalan mereka. Ada waktunya, kita terpanggil untuk meninggalkan komen, ada ketikanya tidak, terutama apabila topik diulas bukan berada di dalam ruang lingkup pengetahuan kita.

Pada masa sama, kita tidak dapat menyangkal kenyataan, majoriti bloggers menganggap setiap komen dicatatkan pembaca, simbol sokongan moral terhadap blog terbabit. Jika kita melontarkan komen, mereka tahu identiti pembaca blog mereka.

Untuk mencetuskan suasana menang menang, saya mencadangkan ...

Selepas ini, setiap kali kita berkunjung ke blog lain, kita tinggalkan jejak, isyarat menunjukkan kita membaca blog mereka sekaligus menghargai karya penulis dan pemilik blog.

... ringkasnya, kita tuliskan "Saya membaca tampalan ini", 4 perkataan melambangkan penghargaan kita sesama bloggers. 'SMTI', jika ingin catatan lebih ringkas.

Terlalu mudah menaip 'SMTI' berbanding usaha penulis blog menghasilkan tampalannya. Jika ekspresi 'OMG!' atau 'Oh my God!' boleh dikenali di seluruh dunia, singkatan 'SMTI' juga mampu terserlah andai dipraktikkan di negara kita.

Boleh diterima ide itu?

Saya berharap dapat melihat banyak SMTI di blog ini dan di blog lain. Jika maksud ringkasan perkataan itu tidak difahami sebilangan bloggers, jelaskan kepada mereka. 

Kalau bukan kita memulakan budaya ini, siapa lagi?

Saya menulis 'Di Dalam Pelukan Lelaki Nigeria', barangkali ada akan meninggalkan komen sekadar 'SMTI'.

131 ulasan:

  1. Assalamualaikum.

    SMTI..wah..idea sangat bernas..
    perlu sokongan drpd semua blogger.

    BalasPadam
  2. Sy setuju sgt!

    Bukan apa...utk menghargai si pemilik blog..

    Sbb tu di blog sy mesti ade ayat,"JANGAN LUPA TINGGALKAN JEJAK YER!"...hrp2 berkesanlah dan pembaca blog akan tersedar pentingnya komen mereka walaupun hanya SMTI kan? hehe..


    ~tice su@cikgu su~

    BalasPadam
  3. smti....nigeria boleh....boleh blah..

    BalasPadam
  4. macam tau je kita ni singgah tapi berlalu... hihi

    SMTI

    BalasPadam
  5. Blog sebgai diari dan Planner bulan2 lepas.
    SmTI..
    Atau saham berguna bukan 'melalaikan Lagha"

    BalasPadam
  6. Salam tuan,
    saya suka tampalan ini, malah mohon izin untuk saya angkat ke blog saya. SMTI bro..!

    BalasPadam
  7. Saya membaca tampalan ini.


    SMTI, Pagi Jumaat.

    BalasPadam
  8. Salam.

    Betul tu, adakalanya kita tak tahu nak komen apa lepas dah baca blog orang lain. Kalau idea ni boleh di gunapakai, kan bagus....

    BalasPadam
  9. Salam pagi jumaat.

    Saya suka jengah di sini sebab banyak info untuk diketahui walaupun tak suka bagi komen.


    Apa pun SMTI.

    BalasPadam
  10. nice entry and brilliant idea . boleh menggalakkan budaya membaca sekaligus .saya share enrty di blog saya ya !

    SMTI :)

    BalasPadam
  11. Encik Mazidul tahu kenapa jadi macam tu?

    Sebab orang tak 'baca' blog tetapi biasanya dia 'scan'. Read dan Scan berbeza.

    Kalau baca, kita biasanya baca satu, satu dengan teliti tetapi kalau scan kita baca secara rambang. Dia tahu , cukup.

    Lagi satu, gaya penulisan jenis percakapan directt dengan pengunjung lebih menarik minat pembaca berinteraksi dengan tuan punya blog.

    BalasPadam
  12. Saya dah lama baca blog bro, cuma tak pernah komen...

    Jadi saya sahut seruan,

    SMTI...:)

    BalasPadam
  13. SMTI..mesti selalu baca ni..hehehe

    BalasPadam
  14. SMTI - kadangkala prosuder yg rumit membuatkan org malas nak tinggalkan komen.

    BalasPadam
  15. SMTI. setuju!!especially silent reader mcm sya .. selalu singgah tapi x pandai nak komen :-)

    BalasPadam
  16. SMTI ;)
    Bloggers jgn boring lak dgn words ni eh..

    BalasPadam
  17. Saya telah membaca tampalan ni.. ;-)

    Terima kasih..

    BalasPadam
  18. SMTI... he3... (mcm x best pulak, sbb saya selalu tulis komen kt blog En. MAS)

    BalasPadam
  19. saya telah menerima tamparan ini!! ehhh telah membaca tampalan ini... hehehehehe....

    BalasPadam
  20. SMTI...fuh..!!senang kerja, takyah susah2 nak fikir apa nak komen...hehehehe

    BalasPadam
  21. saya akui kdg2 tataw nak komen apa bla baca entry...

    SMTI...:)

    BalasPadam
  22. SMTI


    *teringat plak zaman skolah cikgu2 slalu tulis "checked" pada akhir latihan yang dilihat..hihi

    BalasPadam
  23. Tak dinafikan, komen adalah satu motivasi buat blogger. Dan komen juga adalah refleksi terhadap tulisan kita supaya kita ni tak la syok sendiri.

    Apapun, SMTI..sudah tentu :)

    BalasPadam
  24. cik Mazidul,

    memang selalu sy singgah di sini pun.. sehari sampai lebih dari 2 kali.. cuma tak tinggal jejak je..

    lepas ni letak SMTI je la ye... ;)

    BalasPadam
  25. Terima kasih kepada semua pengunjung kerana sudi meninggalkan komen ringkas kita fahami bersama maksudnya.

    BalasPadam
  26. Ahaah.. tinggal jejak. SMTI.. macam nama sekolah saya dulu. Sek Men Tun Ismail. Hehehe. Apapun idea menarik nih.

    BalasPadam
  27. saya masuk blog abang mazidul.. membaca entry tetapi tidak meninggalkan jejak...

    lepas nie dah bca saya tinggal SMTI..

    terima kasih..

    BalasPadam
  28. Silent reader selama ini..

    SMTI :)

    BalasPadam
  29. Satu idea yang menarik..

    Bahasa isyarat/ kod singkatan untuk digunakan oleh blogger..

    Entri Terkini Di Blog Saya:
    Aktiviti Makak Dan Mengancau Di Mukah Sarawak
    Domain Laman Web Percuma di Lot.My??

    BalasPadam
  30. SMTI - senang nak ingat macam nama sekolah saya dulu.

    BalasPadam
  31. SMTI,idea yang bagus..Saya mohon untuk copy n3 nie..Terima Kasih..

    BalasPadam
  32. suka suka baca entry dalam ni.. macam tu jugak kat dalam ondscene tapi teramat jarang komen sebab lebih kepada silent reader..

    BalasPadam
  33. A faithful reader eversince tahun bila pun dah lupa =))

    SMTI ...

    Keep on writing to us ...

    BalasPadam
  34. SMTI .... brilliant idea... teruskan menulis dan saya akan terus membaca...

    BalasPadam
  35. SMTI - utk saya makna nye Sekolah Menengah Teknik Ipoh...hehehe....skola saya dulu2...

    BalasPadam
  36. Baru tau apa makna SMTI tu.. Dah lama nampak tapi tak tau apa maksudnya.. Disebabkan keterujaan nak tau, try la google.. Rupa2nya ini yang dimaksudkan dgn SMTI...

    Boleh digunakan selepas ini... :)

    BalasPadam
  37. saya setuju....cik azz, sayaa pun mencari makna smti tu, rupa2nya saya membaca tampalan ini,ok...minta izin abang mazidul untuk keluarkan tampalan yg sama jugak di blog saya....tq..

    BalasPadam
  38. hehehehehehehe..br tau apa tu SMTI..

    SMTI: )

    BalasPadam
  39. huhuu...sebelum ni punya la saya blurr ble tgk komen2 yang hanya tulis 4 word tu...sekarang br saya paham...SMTI..:)

    BalasPadam
  40. SMTI...baru faham apa maksudnya! Sedang mencari maksud SD pula!

    BalasPadam
  41. SMTI....Baru faham maksudnya! T. Kasih

    BalasPadam
  42. Saya tertarik dgn slanga 'SMTI' ni. Cuma saya tak fikir ia perlu. Slalunya saya tertarik utk baca masukan blog, dan komen-komen sbb harap komen itu beri input tambahan. Kalau stkat SMTI saja, buat penat scroll. Tp skdr pndgn peribadi saja. Mungkin bg peminat sdra, ia idea yg menarik dan perlu.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.