Rabu, Mei 25, 2011

BOIKOT WORDPRESS!!! (Bersekongkol Menghina Islam) UPDATE

Kini heboh kes berhubung blog menghina Islam

Pihak bertanggungjawab dilaporkan menjumpai blog menghina Islam secara keterlaluan itu pada 11 Mei lalu dan bertindak pantas memohon WordPress memadamkan blog terbabit sehari kemudian.

Malangnya, saya difahamkan Wordpress enggan bekerjasama kerana polisinya.

Berikut antara petikan kenyataan WordPress ...

' ... we will not shut down blogs because they are offensive. We think the right response to bad or offensive ideas is to speak out against them, not to censor them ...'

Saya percaya umat Islam sebahagian besar pengguna WordPress.

Lihat identiti mereka terbabit membangunkan WordPress di sini.

Wajarkah kita terus bersekongkol menggunakan WordPress sekaligus menggambarkan sokongan kita kepada polisinya?

... menganggap penghinaan terhadap Islam, offensive sebagai freedom of speech.

Jika tidak bersetuju dengan amalan WordPress, demi kesucian Islam, mari bersama kita BOIKOT WordPress!

Nyatakan bantahan anda kepada WordPress di sini. Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh.




Namun jika pembaca berasa tindakan dicadangkan tidak wajar, carilah kaedah lebih berkesan asalkan blog terbabit dipadamkan.

Bagi saya, selagi WordPress tidak memberikan kerjasama kepada pihak berkuasa di Malaysia, selagi itu logo di atas berada dalam keadaan sama.

Kepada sebilangan pembaca melontarkan komen disuntik perasaan kebencian, just keep that to yourself dan usah berbuat apa-apa sekaligus anggaplah penghinaan itu sebagai sebahagian daripada freedom of speech!

Kemas Kini

Setakat ini, 2 daripada 3 salinan blog terbabit telah berjaya disekat oleh ISP, Internet Service Provider negara kita.

... tanpa bantuan WordPress.

Itu fakta.

71 ulasan:

  1. Siapa owner blog jahanam tu ? bangsa apa? agama apa? apa faedah dia buat benda tu semua..?

    BalasPadam
  2. hmm...WP kene kaji balik tindakan mereka..

    BalasPadam
  3. Kerana takut hilang apa yg ada blogspot saya terpaksa buat back-up di wordpress. Nampak gayanya, kena delete la semula dan berharap agar blogspot tiada masalah.

    BalasPadam
  4. Boikot WP ? Blog dakwah Islam yg menggunakan wp bagaimana pula? Sebagai contoh , blog SaifulIslam.com , syahirul.com , etc

    BalasPadam
  5. Loq, setiap perjuangan memerlukan pengorbanan.

    Jika sebilangan melihat polisi WordPress dan respon mereka terhadap blog itu, tidak bermakna, terserah.

    Untuk rekod, WordPress boleh memadamkan antaranya, blog berunsur dan dimuatkan gambar lucah atau serangan peribadi TETAPI tidak blog secara jelas menghina Islam?

    BalasPadam
  6. kepala bana kamu nak boikot pahal. aku nak tanya. yang guna platform blogspot livejournal typepad yang hina islam tu camne. kamu tanak boikot. kamu guna blogspot platform kan... kalau tengok bersepah lagi org yang pakai blogspot hina islam. apa lagi. boikotlah...

    BalasPadam
  7. kekeke.

    saya guna wordpress!
    saya guna wordpress!
    saya guna wordpress!

    bertindaklah secara kolektif, lapor blog hina kristian, lapor blog hina hinduism, lapor blog hina buddhism.

    sebagai wartawan, pergilah siasat golongan atasan nu.

    plus, blogger.com ni pun boleh dah dikira offensive. bla bla bla

    BalasPadam
  8. Ape susah.. Suruh jerk TM sekat access ke wordpress.com... TM pun bersubahat gak sebab bagi access..

    p/s : apa salahnya berkorban

    BalasPadam
  9. Mazidul,

    blog tu dah tak ada pun.

    Saya ada kawan yang menyuarakan hadiah bagi sesiapa yang berjaya mengesan siapa yang menulis blog tersebut.

    Blog tersebut bermula di Facebook, dan pihak Facebook sudah memadam akaun tersebut setelah bantahan diBuat.

    Tetapi penulis blog jahanam tersebut membuka Wordpress pula..

    BalasPadam
  10. saya telah baca blog yg menghina Islam tadi. Memang menjijikkan tuanpunya blog itu. saya harap pihak berkuasa boleh memadamkan blog itu ASAP sebelum keadaan ini mencetuskan pertelingkahan agama di negara kita.

    BalasPadam
  11. dah kena block tu, tak boleh bukak dah!

    BalasPadam
  12. Encik Mazidul, saya nak tanya

    wordpress.com ke wordpress.org

    ada dua dan keduanya berbeza.

    BalasPadam
  13. Mohd Blogger, kepala bana tu, kepala awak ke?

    BalasPadam
  14. Sy baru je buat blog kat wordpress.. tapi baru 3 entri je.. Takde hal kalau nak delete..

    Mcm mana nak tulis ayat bantahan tu ehh..? Tak pandai la dalam bab2 mcm ni.. Mintak tunjuk ajar ya...

    BalasPadam
  15. kahkahkah, "kepala bana tu kepala awak ke?" (mazidul, 2011)

    BalasPadam
  16. jangan salah faham, wordpress ada 2, iaitu wordpress.com (free seperti yang digunakan oleh blog menghina agama islam tu) dan wordpress.org (selfhosted aka berbayar)?

    nak boikot jugak ke wordpress.org?? saya sendiri pengguna flatform wordpress.org dan ramai lagi blog-blog agama, tokoh2 agama, blog2 orang besar diluar sana yang menggunakan flatform wordpress.org

    www.yanmieonline.com

    BalasPadam
  17. En. Mazidul...
    Sebarang bentuk penghinaan agama, tidak kira apa agama sekali pun sememangnya tidak patut dibiarkan. tapi cuba tanya diri sndri. ape yg anda dpt dgn memboikot platform yg membenarkan kebebasan bersuara? mereka ttp dgn polisi dan pendirian mereka. berapa ramai di sini yg menyokong tindakan boikot ini berani bersemuka dgn pemilik blog tersebut dan menerangkan dgn jelas berkenaan agama kita. di sini kesalahan terletak pada tangan kita kerana gagal membuat org lain faham ttg agama islam. dan itu yg membuatkan org dgn mudah menghina agama kita. tidak kira apa agama semuanya patut dihormati. jika kita menghormati agama org lain, nescaya org lain juga akan menghormati kita.

    BalasPadam
  18. Saya nyatakan dengan jelas, jika tidak bersetuju dengan amalan poli WordPress, boikot, jika tidak, tidak perlu bertindak.

    BalasPadam
  19. Bila dicadangkan boikot, sebilangan pembaca mula membuat serangan peribadi

    However, it is ok, komen begitu tidak akan disiarkan. Tidak perlu memenatkan jari menaip.

    Lontarkan komen membina, kaedah mengatasi penghinaan dimuatkan di dalam blog terbabit. 'Menyerang' saya tiada faedahnya.

    BalasPadam
  20. mcm x selesai masalah la je buat mcm tu?

    cari jer hackers soh hac blog kurang ajar tu...

    BalasPadam
  21. hancur hancur ya yahud, hancur hancur ya yahud, jahanam jahanam ya yahud.....

    BalasPadam
  22. first of all "kepala bana tu kepala awak ke?" sgt best..Mohd Blogger tp ayat sgtttt sopan!syabas!

    Saya ada email pd MCMC tp xpaham kenapa smpi hr ni xde update lagi dr MCMC.saya hantar email ke alamat yg salah ke? hurm..

    Menarik juga kalo suh RileksCrews hack blog terhina tu, kn..

    BalasPadam
  23. SMTI.....under review the blog....

    BalasPadam
  24. Jari Pun Berkata, permohonan untuk blog terbabit dipadamkan telah dibuat beberapa pihak di Malaysia.

    Abuse team WordPress dilaporkan enggan menghulurkan kerjasama.

    Namun, masih ada diusaha dilaksanakan, cuma tidak boleh saya dedahkan di sini.

    Hakikatnya, WordPress mempunyai pilihan samada ingin membantu atau tidak.

    Setakat ini, jawaban mereka, TIDAK.

    BalasPadam
  25. patutlah tuanpunya blog tu berani mendajal di situ sebab dia dah tahu polisi WP.Mudah-mudahan dapatlah dikesan identitinya..

    Kesian Mohd Blogger ni,kat sekolah cikgu ajar cakap macam tu ye.Sian

    BalasPadam
  26. ye kita ada pilihan lain..

    boikot jer kalau tak boleh BAKOR

    BalasPadam
  27. sesiapa yang tak boleh memilih adalah bebudak HINGUSAN..

    nak beg merah tak bagi nangis

    BalasPadam
  28. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  29. bagi sesiapa yang belum sempat lihat ape yg ada dalam blog tersebut boleh ke sini..kurang ajar betul org tu :(

    http://aaain90.blogspot.com/2011/05/page-hina-islam-makcikhajjahsittalwuzar.html

    BalasPadam
  30. buat penat je ade sistem "report abuse" tapi x mendengar aduan pengguna..lebih baik tak payah ade...

    oh ya, sy sempat membaca twitter manusia pemilik link blog tersebut beberapa hari yang lalu..ya Rabbi, rasa terbakarrrrrr je baca cercaan dan hinaan dia kat Nabi Muhammad kesayangan kita..:(

    nasib baikkk lah internet service provider dah sekat salinan blog tu..one good attempt..oh sebab itu ye kita xdpt masuk blog tu? sbb sy ade jugak try masuk blog dia 2-3 hari lepas,tp dah broken link

    BalasPadam
  31. Medium apa pun yang digunakan, jika sampai menghina Islam, itu memang melampau,

    BalasPadam
  32. ini link twitter pencaci tu

    http://twitter.com/#!/sitt_alwuzara

    BalasPadam
  33. Berjuang demi Islam dengan apa cara sekali pun...memang melampau mereka ni...

    Bro M, tgk 360 tadi, menyayat hati. Untuk pengetahuan, tiga dari tujuh anak kecil yg bersemadi dalam satu liang lahad itu, adalah anak murid saya ( termasuk dua beradik dan yg paling kecil, 8 tahun ). Sekolah masih menjalankan pungutan derma. Saya ingin menulis di blog, tapi belum ada kekuatan..sangat sebak dan sedih...akan update juga, Insyaallah....

    BalasPadam
  34. Sila klik.. http://makcikhajjahsittalwuzara99.wordpress.com/

    Satu lagi di http://makcikhajjahsittalwuzara2u.wordpress.com


    Cara untuk report spam & flag blog di wordpress.com.

    1. Pergi ke -> http://en.wordpress.com/report-spam/?url=http://makcikhajjahsittalwuzara99.wordpress.com/

    Pergi ke -> http://en.wordpress.com/report-spam/?url=http://makcikhajjahsittalwuzara2u.wordpress.com/

    2. Masukkan Email anda.

    3. Di dalam kotak WHY ? Taipkan -> Insult Islam.

    4. Klik -> Report Blog (cari sebelah kanan, tengah)

    Jika ramai yang report spam, blog ini akan di BAN oleh wordpress.com.

    Mari teruskan REPORT SPAM.

    BalasPadam
  35. buat hal sendiri.. diam diam sudah la.. aku insan yg kerdil..

    BalasPadam
  36. Assalamualaikum En Mazidul...di sebab kerosakan laptop dan teknikal blog kehidupan makkah 2 tidak dapat di update...dgn itu saya telah menukar ke blog baru: http://kehidupandimekah.blogspot.com/...kerjasama Tuan di ucapkan terima kasih

    BalasPadam
  37. Maaf kalo sy salah,nak sampuk Mr.J sikit..kalo semua buat hal sendiri kat mana kualiti islam? nak biarkn org lain kutuk agama kita? bersatu kita teguh, penah dgr kisah semut yg bersatu? walaupun mereka kecil tp bila bersatu.mereka jd kuat! Jom sama2 report spam cm Ashaabul Kahfi ajar!

    BalasPadam
  38. blog tu hanya diblock akses di malaysia shj. diluar masih boleh dibuka, ini mengaibkan islam dan memalukan rakyat malaysia. harap pihak kerajaan ambil tindakan.

    SKMM dan cybersecurity tak boleh mintak blog tu dipadamkan ker?

    wordpress ni pun satu, kan blog tu 'abuse' islam, padamkanlah.

    BalasPadam
  39. haha..macam-macam. dari dulu nak boikot..barang israel la apa la itu la . takde pun orang buat . kalau buat pun 1% je

    BalasPadam
  40. buat hal sendiri.. diam diam sudah la.. aku insan yg kerdil

    - kalau begini pemikirannya.. tertindaslah umat ISLAM di dunia ini..-

    BalasPadam
  41. dah d delete? skrg belalang tgh view blog makcik tu...masih ada.siap publish satu entry baru lagi bertajuk illuniti...

    BalasPadam
  42. Terima Kasih kerana memboikot wordpress...tapi jangan boikot blogger yang menulis dipentas wordpress sudahlah...blogger wordpress pun mau cari makan juga hehehe!

    BalasPadam
  43. SMTI......sape yang x nk boikot x kisah....x perlu caci atau maki orang lain...ini sekadar pendapat dan cadangan....kita x boleh paksa orang untuk ikut pendapat kita....kita kena hormati pendapat orang lain....jangan maki orang kalau x sependapat dengan kita....kita ada etika dalam menggunakan internet....kita ada toleransi yang sepatutnya dalam Islam....tapi jangan terlalu bertoleransi....

    sebarang jenayah siber kita ada saluran untuk buat aduan...

    www.mycert.org.my/cyber999

    BalasPadam
  44. salam bang..

    salam dlm proses nak tukar blog wordpress saya ke blogspot. saya perasan, Gravatar (gmbr thumbnail yg letak profile kita tu) greeting dia Shalom? tu kan greeting bahasa israel? sah2 diaorg nie support israel..

    BalasPadam
  45. wordpress tidak boleh dipersalahkan...ia adalah platform yang bebas untuk mereka-mereka yang ingin meluahkan pendapat...blog-blog yang menghina Islam ini sebenarnya tidak patut dilayan dengan komen-komen...senang sahaj...abaikan mereka, kalau dah 3-4 bulan tak ada orang masuk, sure diorang boring nak tulis lagi...ini pendapat peribadi...tetapi benarkah didalam scene gimnastik negara ada perempuan sundal? baca disini http://hangpataudak.blogspot.com/2011/05/hptd-eliane-koon-perempuan-sundal.html

    BalasPadam
  46. Saya sokong En. Mazidul. Proses memboikot ini adalah bergantung pada individu. Jika rasa nak buat, buat, taknak tak payah buat. Simple. Bukan wajib. Kita ada akal untuk berfikir mana yang terbaik. Terpulanglah pada diri sendiri, tepuk dada tanya selera. Jangan terlalu emosi kerana kita lebih mengetahui mana yang betul dan mana yang tidak.

    BalasPadam
  47. Uhuk. THE editor nak jual gosip SEX elok buka majalah kaya cepat.

    BalasPadam
  48. zeqzeq-idea awak untuk buka majalah cepat kaya tu idea yang baik...mungkin awak ingin bekerja sama?

    berbalik kepada perkara memboikot wordpress ni...pandangan nazzue tu betul..ianya bersifat indidvidu...take it or leave it...tak payah nak komen itu tak betul ini tak betul...kalau kita rasa tak betul, tinggalkan saja...mungkin ada orang lain yang lebeh memerlukan....pandangan peribadi sahaja....

    Siti Nurhaliza Masuk Askar

    BalasPadam
  49. Persoalannya sekarang, mengapa pihak yang berkuasa masih belum menangkap orang yang bertanggungjawab membuat blog tersebut? Kalau hanya setakat menghapus atau 'block' blogspot tersebut rasanya masih belum mencukupi. Buktinya, dia boleh membuat blogspot yang lain lagi. Malah beratus blogspot yang baru. Orang ini perlu diberi pengajaran sebagai amaran kepada sesiapa yang cuba untuk menghina mana-mana agama sekalipun. Jangan jadikan masalah ini menjadi "barah ditahap kritikal". Masa tu apa-apa pun sudah terlambat.

    BalasPadam
  50. Katakan aku buat rumah kedai..kemudian rumah kedai itu, aku sewakan kat orang lain. Aku tak kisah orang itu nak buat apa dengan rumah kedai yang disewa asalkan setiap bulan orang itu membayar sewa. Katakan ada seorang Hamba Allah ini membuka kedai menjual arak di rumah kedai aku dan penduduk di sekitar rumah kedai aku tidak bersetuju dengan wujudnya kedai jual arak itu. Persoalannya, salah Hamba Allah yang membuka kedai itu salah polisi aku sehingga wujudnya kedai arak itu?

    Polisi aku dibuat supaya aku tak rugi. Bila aku buat rumah kedai, yang penting ada pulangan. Begitu juga dengan wordpress, polisi itu di bina untuk memberi kebebasan kepada pengguna untuk menggunakan wordpress. Kalau pengguna menyalah gunakan wordpress untuk buat blog yang menghina Islam, itu salah pengguna itu bukan salah wordpress. Mungkin kita ambil peduli dengan benda ini, tapi kita kena ingat juga orang luar negara. mungkin bagi diaorang, inilah kebebasan bersuara. Bagi kita tak, maka kita kawallah untuk kita.

    Jangan bakar kemabu hanya kerana marahkan nyamuk seekor. Link yang kau bagi tu untuk menyatakan bantahan kepada WordPress tentang penyalahgunaan blog bukan menyatakan bantahan terhadap polisi wordpress. Sedangkan pada tajuk entri ni tentang boikot wordpress. Nampak tak seiring.

    BalasPadam
  51. Faris, kau (WordPress) ada banyak kedai (blogs). Kau sewakan sebuah kedai kepada mamat gila. Dia kemudian menukarkan kedai kau menjadi pusat pelacuran.

    Kau tahu kegiatan itu sebab ramai bagi tahu dengan kau, kedai kau jadi sarang pelacuran.

    Kau hanya berdiam diri kerana tindakan mamat itu kau anggap OK bagi amalan masyarakat kau.

    Sedangkan kau boleh memberhentikan dia daripada menjadi penyewa sekaligus menutup pusat pelacuran itu.

    Jadi, tindakan kau itu ok?

    Ok bagi kau, tidak bagi aku.

    BalasPadam
  52. dia jadi mcm tu sebab ramai yg layan dia dan komen blog dia, biarkan blog dia tiada pengunjung dr malaysia, mohon SKMM utk blog hanya URL dia sahaja dan tidak boleh diakses di malaysia...kalau dah polisi WP mcmtu kita tak boleh nak buat apa2

    biar dia syok sndiri dgn apa yg dia tulis dan semoga Allah beri balasan yang setimpal

    BalasPadam
  53. yes betul tindakan menutup blog tu..tapi kenapa mesti boikot wordpress? ok..silap dia benarkan ada blog hina Islam dan wordpress dah sediakan function report abuse macam link yang diberi..

    Tapi kita kena ingat yang untuk wordpress hapuskan blog tu mesti ramai yang report..kalau sikit logiklah wordpress tak pandang.

    BalasPadam
  54. Faris, macam inilah. If you don't agree with my proposal, then let it be.

    Akur sahajalah, WordPress tidak akan bertindak menghapuskan blog terbabit.
    Blog secara jelas menghina Islam. Walhal WordPress memiliki KUASA itu.

    Jika awak menyokong tindakan WordPress, hey! It is fine for me.

    Sokonglah.

    BalasPadam
  55. Wah, saya baru saja 2 bulan buka blog di Wordpress sebab saya tak suka pada Blogspot yg byk bloggers-nya kurang ajar menghina Islam dan mcm2 lagi. Saya tak boikot Blogspot, cuma tak suka.

    Saya juga sudah berhenti menggunakan Facebook atas alasan yg sama, malah Facebook lagi teruk kelakuan pengguna mereka menghina Islam (tak pelik sebab pengasasnya pun yahudi).

    Saya setuju dgn Mazidul; kita tinggalkan Wordpress, kalau polisi kepala batu mereka tak mahu menyebelahi Islam yg sesuka hati dihina.

    BalasPadam
  56. salam..
    bang mazidul, klu saya ada info mengenai sapa owner blog dan twitter ini.. bagaimana caranya saya boleh bantu pihak berkuasa?

    agentsil.blogspot.com

    BalasPadam
  57. Salam...manusia berbagai2...bila ada laba ia akan mempertahankan sesuatu yang tak sepatutnya....sebenarnya apa yang kita patut lakukan tinggalkan saja apa yang mengancam agama kita...kalau tak mahu tiada sapa yang boleh menghalang..carry on..sokong..tak siapa nak larang...dan berdaya nak larang..tapi dalam hidup kita biar maruah Islam tu dijaga dalam diri masing2...itu yang utama.EnD

    BalasPadam
  58. boikot? ada banyak benda yg lebih wajar diboikot selain dari wordpress. :)

    btw, saya guna wordpress. such a good blogging system. walaupun polisi mereka macam tu. true story.

    BalasPadam
  59. saya pon benci sangat pasal berita ni...Ya Allah..kesal sungguh...

    walaupun web pemilik dajjal itu di blok masih ada ntah beratus web mengenai menghina islam ni. terbaru saya dapt tahu di facebook. sangat2lah dasyatnya....
    cuba lihat laman facebook untuk rakan murtad--->
    https://www.facebook.com/groups/117676498244829/

    bila baca komennya...nauzubillah....tersangatlah teruknya........

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.