Sabtu, September 24, 2011

Siapa Pergi Menonton Filem Nasi Lemak 2.0 Arahan Namewee?

Berikut wajah pengarah filem Nasi Lemak 2.0, Namewee.


Lazimnya, nasi lemak sedap kalau sambalnya enak.

Biar pun sambal pedas, berair mata menyumbat nasi lemak ke mulut, kita tetap makan juga sebab makanan itu sedap.

Bagaimanakah jika tukang masak sambal itu mempunyai tangan beracun? Adakah kita masih berselera menjamah juadah itu?

Barangkali sebilangan kita masih sanggup menanggung risiko, asalkan keenakan nasi lemak itu dikecapi.

Kini filem Nasi Lemak 2.0 arahan Namewee ditayangkan di pawagam.

Sebelum ini anak kelahiran Muar, Johor itu didapati berulang kali mengguris perasaan orang Melayu dan pernah mempersendakan lagu kebangsaan.


Sebelum ini dia berpeluang menemui menteri dan berikutan itu berhasrat berjumpa dengan Perdana Menteri. Dia mendakwa memperjuangkan aspirasi 1Malaysia!

Agak-agaklah!

Barangkali sebilangan pemimpin Malaysia tidak berpeluang menonton klip video hasil karya Namewee.  

Yeah baby! We love you Namewee! Say it again! Say it again! Fuck TNB! Eat shit TNB! He said that, I am just repeating.

Dia kebal tidak seperti Mat Sabu. Sudahlah bermulut celupar, Mat Sabu berbangsa Melayu justeru tindakannya sentiasa diperhatikan. Tersilap langkah, akibat mulut kaki tersadung, dia kecundang.

Namewee berbeza, buatlah apa sahaja, kecut telur kelihatan pihak berkuasa untuk mengambil tindakan ke atasnya.

Mengapa?

... kerana dia kononnya memperjuangkan aspirasi 1Malaysia!

Hairan.

Apa ke jadahnya Namewe ingin kelihatan patriotik sedangkan dia terus mengagungkan Bahasa Inggeris dan bahasa ibundanya sahaja.

Saya kongsikan pengalaman peribadi bersama Namewee di sini. 

Andaikata saya mempunyai wang lebihan RM10, saya sanggup membelikan makanan untuk diberikan kepada anjing kurap di tepi jalan daripada ke pawagam menonton filem arahannya. 

Baca pula pandangan pengarah filem tersohor, Mamad Khalid di sini.

Secara jujur, adakah pembaca akan pergi menonton filem arahan Namewee itu?

47 ulasan:

  1. mengarut la namewee tu..kerajaan xleh wat pape ke dengan dia??takpe la kalau kerajaan tak berani nak buat biar kita yang rakyat ni yang buat... BOIKOT FILEM NAMEWEE !!!!

    BalasPadam
  2. Sahabat...

    Cukuplah saya kongsikan pandangan pengarah tersohor Mamat Khalid sebagai mewakil pandangan saya http://tempurungpecah.blogspot.com/2011/09/bangsat-pengarah-melayu-ni-kan-mat.html

    BalasPadam
  3. kena download dulu baru boleh tonton. sudah boleh download ke filem terbaru ini ?

    BalasPadam
  4. tak mau beli nasik lemak dari najis mughalazah tu
    nanti anak2 akan terikut perangai gitu

    BalasPadam
  5. dia ingat orang semua dah lupa ke?..ikut sedap dia je nak hina bangsa melayu....doa agar film dia lingkup..rugi berjuta2

    BalasPadam
  6. saya memang boikot dan anti si namawee ni bro...memang dia kurang hajar...tak kenang diri...

    BalasPadam
  7. hairan dengan kepimpinan Malaysia yg diterajui oleh bangsa melayu sendiri.anjing kurap cam namewee pon boleh terlepas camtu je.kalau saya sanggup saya bakar duit 10ringgit tu daripada saya beli tiket nasi lemak 2.0 tu..

    BalasPadam
  8. Boikot jer filem dia. Sebab dia bukan Melayu pihak berwajib gerun nak ambil tindakan. Kalau Melayu, pantang silap sikit. Peliklah melihat apa yg terjadi pada masa sekarang.

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum>>>saya setuju tulisan Tuan ini dan link yg di beri olih Ust Azhar.

    BalasPadam
  10. pelik juga...bnyak kali kata2nya mengguris perkataan dan boleh dianggap 'racist' yg boleh gugat keamanan negara. Tak masuk ISA pula dia. Ada back up ke?

    BalasPadam
  11. Sebab dia bukan politician..
    n dia belia cina..salah satu matlamatnya telah pun berjaya-BN gunakan MAWASWEE utk tarik belia cina
    Mat Sabu ahli politik..demi kuasa/periuk nasik pemerintah sanggup buat apa saja..

    BalasPadam
  12. En.Mazidul saya suka pandangan Anda..tulus dan berani..kebenaran yang nyata..namawee dan mat sabu..kesalahan yang hampir sama. dua-dua yang melibatkan menguris perasaan.mengapa satu diambil tindakan dan satu lagi tak ada khabar berita..MENGAPA YA..

    teringat satu lirik lagu "bagaikan melukut ditepi gantang.

    BalasPadam
  13. isk...cukup kot menghayati perjuangan 1Malaysia dr sumber yg sedia ada...
    dia yg penah menghancurkan hati ramai rakyat Malaysia kerana merosakkan lagu kebangsaan NEGARAKU tahukah erti perjuangan 1Malaysia tu????

    BalasPadam
  14. saya pun sama bang mazidul,lebih rela bagi makan anjing daripada beli teket wayang movie ni..

    BalasPadam
  15. aku tak boleh suka dia.,aku setuju dengan kao mazidul..lihatlah pemimpin yg akur dgnnya kerana agenda politik..artis yg sokong dia pun aku tak atu apa nak cakap..

    BalasPadam
  16. Untuk pegetahuan anda semua setiap produser yang nak buat filem, productions tu mendapat geran rm 500,000 secara percuma dari FINAS. Duit itu adlah duit kita pembayar cukai.So,jagan salahkan dia,bila dia kerajaan bg modal kat dia! ha..ha..ha

    BalasPadam
  17. salam..kawan saya menonton filem ini di panggung tempoh hari dan katanya sukar mencari penonton Melayu.panggung dipenuhi penonton Cina.

    selingan :
    Encik mazidul..tadi saya terjumpa seorang pengemis di pasar malam Tanjong Malim yang wajahnya seiras dengan pengemis yang pernah dipaparkan dalam entri ini http://www.mazidulakmal.com/2011/08/pengemis-tidak-serik-dan-tidak-tahu.html..~macam serupa~

    BalasPadam
  18. ....boleh pergi jahanam dgn movie ni...hampassss!!!!

    BalasPadam
  19. smti...


    lebih baik simpan rm10 tu dari beli tiket filem dia ni...

    paling sedih pelakon yg saya minati boleh pulak berlakon dalam filem dia ni..... sungguh sedihhh... :(

    BalasPadam
  20. sama seperti neyra, rasanya citer ni lebih kutuk cina dari melayu.. pasal namawee aku pun tak suka.. pasal filem ni, ok je syok pun ada bila tgk cina merah padam muka kna kutuk

    BalasPadam
  21. Langsung tak teringin untuk menontonnya!

    BalasPadam
  22. Baru smlm nampak poster iklan promote filem 'si kurang ajar' ni....tapi memang bangsa Melayu seantero Malaysia ni pelik kenapa lah 'si kurang ajar' ni dibiarkan berleluasa mengarah filem dan bercakap lantang dengan penuh sindiran terhadap Kerajaan M'sia.....ape masalahnye sampai yg berkuasa tak boleh mengambil tindakan ke atasnye....pelik..pelik...

    BalasPadam
  23. mmg xtrase nk g tgk pn cter ni....buang masa ngan duit je....ptuihhh....!!

    BalasPadam
  24. sesekali tidak akn buang duit utk filem org yg tak pernah bersyukur duduk di negara aman tapi menghina negara. lepas tu memperjuangkan 1 msia... boleh blah la... memang TAKKAN maafkan orang begini... kenapa la tak dibuang saje kerakyatannya???

    BalasPadam
  25. salam... boleh tak rakyat malaysia berfikiran terbuka? kaji dan lihat filem nasi lemak ini dari aspek pendidikan? bukan prejudis..

    mungkin namewee pernah buat silap, kita sbg manusia patut ada sikap memaafkan.. filem nasi lemak 2.o ini byk menerapkan nilai2 harmoni. cuba banding cerita ini dgn cerita 'melayu' yang lain seperti HANTU bonceng, kl gangster, kongsi, raya tak jadi dan lain2.. apa ia membantu mendidik masyarakat kita? cuba lihat apa kesan filem2 'melayu' pada msyrkt? rasisme? kronisme? hedonisme? takut hantu?

    masa dia buat lagu 'negarakuku', mana ada lagi konsep 1 malaysia, masa itu pon dia x sedar lagi, kalau dilihat semula dalam filem n.lemak 2.0 ini, dia ada tunjukkan betapa ruginya dia skiranya mengamalkan sikap 'perkauman'..

    ingat pesan orang2 lama, kaji mesej yang dihantar, bukan kaji siapa yang menghantar mesej...

    yang penting, sebagai golongan anak seni tanah air, saya setuju dengan neyra shazeyra. tidak menyesal menonton filem ini kerna ia menyampaikan mesej yang cukup berilmu.

    *bangkitlah rakyat malaysia..

    BalasPadam
  26. Amirul, barangkali majoriti pembaca tahu, Namewee pernah melakukan kesilapan.

    Kesilapan berulangkali? Sengaja secara berterusan cuba menyakitkan hati orang Melayu sehingga dia digelar rasis?

    Contohnya, tidakkah dia tahu, Negaraku adalah lagu kebangsaan Malaysia? Lalu selamba dipermainkannya ...

    Jahil sungguhkah anak Cina kelahiran Muar itu?

    Sikapnya sering menggunakan perkataan lucah, diharap boleh ditelan oleh semua?

    Awak menulis, 'kaji mesej yang dihantar, bukan kaji siapa yang menghantar mesej...'.

    Itu saranan awak. Hey! It is not wrong kerana itu sekadar pandangan, tidak semestinya direstui dan diterima oleh semua.

    Nanti kita tengok jumlah collection filem diaspirasikan oleh semangat 1Malaysia itu.

    BalasPadam
  27. from my poitn of view, sy xrasa pun yg namewee ni patut dipersalahkan smpai skrg. dia sudah mengakui kesilapannya, sedangkan Tuhan jg blh mengampuni umatnya kan?
    apalagi kita sebagai manusia yg slalu buat silap.

    to err is human, to forgive is divine.

    remember that saying?

    dan sy salute jugak kat namewee sbb dia berani menyatakan pendapat dia, wpun cara dia salah. bukan mcm kita ni, berani cakap belakang je.

    i'd rather watch this nasi lemak 2.0 than any other useless dramas dlm tv yg typical.

    anyway, i stand corrected if im wrong.
    peace! :D

    BalasPadam
  28. Misch, so far, I haven't heard of him asking for forgiveness.

    The first time I interviewed Namewee, I thought that he would do that but I was wrong.

    He did not say sorry for composing and singing Negarakuku.

    Did you watch the TNB video clip? You did? He studied in China before and it seems that 'fuck' is his favourite word.

    I am afraid that all of us, the Malays would have to forgive him repeatedly.

    BalasPadam
  29. Dalam nasi lemak 2.0, dia ada menyatakan dia minta maaf atas kesalahan dia mengutuk Malaysia.
    *melalui lagu rasa sayang 2.0

    Kita menilai karya melalui isi filem tersebut atau pengarahnya?

    Tak tengok, macam mana nak tahu apa yang Namewee cuba sampaikan? Lepas tu judge filem dia ini itu. Adil kah?

    Melayu pun banyak kutuk cina kan? Cuma tak heboh heboh kan je. Semua bangsa dekat Malaysia ini sama sahaja.
    Tak faham kenapa.

    BalasPadam
  30. Dian, kalau dia ingin memohon maaf tidak perlu melalui lagu di dalam filem.

    Akhbar banyak di negara ini. Circulation akhbar lebih banyak bilangannya dan boleh dibaca lebih ramai orang.

    Lagi pun harga akhbar tidak sampai RM10 seperti harga tiket wayang.

    BalasPadam
  31. rasa nya dia pernah memohon maaf secara terbuka.

    pasal isu rasisme, dia seorang yang perjuangkan anti-rasisme.
    kita sepatutnya berfikiran jauh lebih terbuka.di a.s, greenday selamba buat lagu kutuk american, eminem relax jek buat lagu kutuk2 dan maki, kenapa di sini x boleh?
    dalam filem melayu pon ada unsur 'maki2'.. kenapa tidak dipedulikan? sebab cerita 'melayu'???

    patriotisme? dah tengok filem nasi lemak 2.0? dia terapkan nilai cintakan negara dlm movie ni, dan dia dah sampaikan penyataan memohon maaf kerna pernah bersikap racist.

    persoalannya, sekiranya dia seorang yang racist , adakah kita yang lain perlu bersikap racist???????????

    kita ini hanya manusia kerdil dan tiada layaknya menggelar manusia lain itu jahil.

    *maaf kalau ada yang tersinggung.

    BalasPadam
  32. Bagusssss....dah ramai yang meminati Namewee ni..takpela.hak masing-masing..niat dah boleh menghalalkan cara..kita patriotik! boleh laungkan dengan penuh semangat "Malaysia Boleh!Fu** TNB".
    Bila fikiran dah terlalu terbuka la yang menyebabkan segalanya jadi halal..

    BalasPadam
  33. best ker sokong mamat nih..tak penah aku dengar dier mintak maaf isu persendakan azan dan negarku dulu..mati pon aku takkan sokong selagi dier belum betol2 insap

    BalasPadam
  34. antara namewee hina azan dengan zizan yg hina nabi aku lagi marah pd org islam yg jahil nih....encik mazidul saya nasihat tgk dulu filem ni....mamat khalid tu jeles ke dia x cukup bangsat lagi....filem estet dia yg kunun2 1msia pun x dapat sambutan.aku lagi kesian dgn melayu yg demo nk bnth namewee...sampai tersasul jadi nasik lemak kopi o....untuk filem ni saya rela bayar 30 untuk belanja kawan2 yg ultra rasis melayu p tgk muvi ni...rasa sayang sayang sayang sayang hey....

    BalasPadam
  35. halau si bangsat cina bedebah tu dari malaysia!

    BalasPadam
  36. halau?????? hahaha..

    lawak la pulak..

    soalan lagi ; kenapa lembaga perfileman malaysia boleh membenarkan filem yang ada unsur 'maki /caci' ditayangkan?????

    apakah ia satu kelulusan untuk membenarkan anak-anak kecil belajar cara untuk 'maki/caci' sesama manusia?

    tak sangka jugak , rakyat pimpinan perdana menteri masih belum faham akan slogan '1 malaysia'... masih ada rasisma..

    BalasPadam
  37. Semalam kat FB ada link berkaitan iklan promosi yg menmpilkan dia bersama pemimpin dan pelokon2 yg byk terima anugerah.Adakah dia di terima sebg anak seni negara ni? yg pernah d caki maki, d hina sesuka ati...aduuuhaiiii...buka septtnya dia dh d buang negara ke?

    BalasPadam
  38. Bro, jom kita ramai ramai buta laporan Polis dan buat petisyen suoaya si Penghina Bangsa Melayu dan Agama Islam serta bahasa Melayu ini di tankap dan di penjarakan. Jom. Mari mari semua, kita gi Balai Polis. Saya akan mula membuat lapuran Polis pada petang ini di Balai Polis IPD Kota Damansara hari ini. Jom kita buat report Jom. Ramai ramai, ratus ratus report lagi bagus. jom!

    BalasPadam
  39. lawak pulak.. buat report????

    autoriti??????

    *bangkitlah rakyat malaysia

    BalasPadam
  40. Ramai lagi orang melayu yang cakap dorang fuck tnb, fuck astro, fuck telekom semua.
    Beza mereka dengan namewee cuma namewee sampai secara open manakala dorang hanya mampu kutuk kutuk dekat blog dan sebagainya.

    Think out of the box. Jangan hanya melihat pada bad side sahaja. Dia ada good side dia jugak.

    Saya tak sokong mana mana. Saya cuma benci racism and people who practice that.

    BalasPadam
  41. ntah la, rasa2 macam faham jugak la ape budak namewee cakap, antaranya ni la, orang melayu sempit fikiran.

    cumanya sebab dia budak2, mungkin tak matang lagi, caranya gitu la.

    ramai jugak budak2 melayu yang nyanyi lagu ala2 kutuk negara, kutuk kaum, kutuk agama pun ada. stailnya underground & nyanyi kat gig je, tak masuk dalam youtube. yang siap sembelih kambing hitam pun ada. tapi tak sampai la kat orang ramai.

    setakat ni tengok namewee tu bukan setakat kutuk kelemahan melayu, cina yang banyak2 kaum tu pun dia kutuk sekali sebab berlagak etc (yang kita dapat tang dia melayu je la..)

    sapa yang tak penah panas hati dengan tnb? (atau telekom, kalu pakai streamyx, atau even astro & maxis yang belit macam2). cumanya dia caucibai kan tnb, kita setakat mengerutup kat belakang aje.

    cuba kalau lepas ni azan subuh tu kita pakat pegi masjid macam sembahyang raya, bukan mengaji setengah jam tapi makmum 6 ketul je. orang islam patut innovate dunia, bukan innovate (bidaah) agama macam nabi kata. orang melayu pegi keje buat la keje bukan buat office macam cyber cafe main facebook, siap kopi dengan biskut lagi kat sebelah.

    nak cakap ni panjang tapi nanti takde orang baca.

    basically, open your mind & cuba tengok apa yang disampaikan. kadang-kadang teguran & pengajaran tak disampaikan secara direct, ayat alQuran pun ada 2 jenis, direct & indirect. jangan manipulate. kadang2 (selalunya) ubat tu memang pahit nak ditelan.

    personally not really agree with namewee's style, mostly sbb macam nampak unmature. tapi amaze dengan keberanian & kesungguhan dia. ramai anak malaysia termasuk melayu macam ni (termasuk 'stuntman' kapcai semua) & kalau betul2 energy dia disalurkan pada tempat yang betul boleh jadi hebat betul Malaysia.

    jadi kembali kepada persoalan pokok. saya suka tengok cerita kelakar (bukan lawak bodo prof m etc), saya bole tengok cerita stephen chow, jim carey, aflin shauki etc. mengapa tidak saya tidak pergi tengok cerita namewee? (& saya tengok pun..)

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.