Khamis, Disember 17, 2009

Malay Pig All?


Entahlah.

Beginilah jadinya apabila anak hingusan menggunakan laman sosial tanpa otak. Jika 'Malay' bererti Melayu, 'Pig', babi dan 'all' ertinya semua, anda cantumkan maksud ayat terbabit.

Jika tidak dibangkitkan perkara sebegini, bimbang, nanti tindakan mereka semakin melampau di masa akan datang.

Tahniah! Pasukan Kebangsaan Bawah 23 tahun Malaysia berjaya meraih pingat emas di Sukan Sea Laos sekaligus dinobatkan johan bola sepak, menewaskan Vietnam 1-0. Sekalung tahniah juga kepada jurulatih pasukan terbabit, K. Rajagopal.

83 ulasan:

  1. dh dpt masuk uni pon xtau nak bersyukur & berterima kasih, klu xdpt nak masuk nnti cakap berat sebelah la, racist la.. hurmm :|

    BalasPadam
  2. salam bro mazidul, maaf la jika komen saya ni menyinggung sesetengah pihak, tapi kenyataan nya mereka2 ini sudah tiada semangat patriotik dalam diri, tambahan bukan bangsa kita(bukan semua). Bagaimana mahu ada tambahan dibesarkan dalam suasana pasca merdeka, dan yang membebaskan Tanah Melayu(sekarang malaysia) pun bukan tok nenek mereka, bukan pejuang2 bangsa mereka. Aku memang anti dengan bangsa yang tak tahu mengenang budi ni. 50-60 tahun yang dahulu, mereka ni macam Indon, Mat Bangla, Nepal, Vietnam dan macam2 lagi la pendatang yan ada kat negara kita ni, namun hakikat nya kini mereka ialah rakyat malaysia.

    p/s : aku lebih suka malaysia dikenali sebagai tanah melayu.

    BalasPadam
  3. Salam BRO MAZ...

    makkk aiii.... borak.

    kalu ikutkan yg ditulis “ghost place” tu kira macam “tempat jin bertendang” ler ekk...

    Itu web mana tu? Facebook ker?

    BalasPadam
  4. Biadapnye diorang ni.. Tak patut betul.

    BalasPadam
  5. hermmmm..... terkejut jgk tgk. kiteorg kat sini pun dah heboh sebab budak tu memang di universiti sama dengan saya (UMT) tengok lah macam mana, apa berita terkini nanti jadi kat budak tu akan di infokan, stakat ni ade dier dah post comment mohon maaaf. tapi kalau dia tak tersilap komen macam tu tak kita tau bahawa dalam diri dia tu hati tak pernah berbau wangi.. rupanya sentiasa busuk.

    BalasPadam
  6. Terlalu banyak kaum ini telah menghina bangsa kita sebelum ini, saya naik muak & tak mahu klik ruang forum sebegini. Salah satu sebabnya kaum ini perasan merekalah yang memajukan negara ini lantaran ekonomi mereka yang pegang!.

    Maka itu saya sering menulis agar kerajaan mengkaji semula sistem memasuki IPTA, saya lama kerja di IPTA di mana kebanyak pelajar di jurusan kejuruteraan adalah kaum ini; sebabnya IPTA ada ego sendiri mahukan pelajar terbaik sampai sanggup menggadai maruah bangsa & kaum sendiri.

    Sistem kuota masih amat baik berbanding sistem merit yang mana anak bangsa kita tinggal di perdalaman pastinya peluang belajar di IPTA amat terhad jika mahu bersaing dengan kaum ini yang punyai persekitaran pembelajaran yang lebih selesa, tiusyen & lain-lain kemudahan.

    Masakan sama sistem pembelajaran di bandar & luar bandar. Sistem kuota yang dapat membantu kaum kita yang masih ketinggalan.

    BalasPadam
  7. saya pun dapat tau semalam thru facebook.

    manusia ni kadang2 memang tak tahu bersyukur.

    BalasPadam
  8. Salam Bro Mazidul,

    Kalau begini mentaliti remaja Cina Malaysia, tak mungkin kita dapat hidup bersatu sebagai sebuah masyarakat yang saling menghormati.

    Kalau tak diberi tempat di universiti, tuduh kerajaan macam-macam, budak tiga suku macam Namewee tu satu contoh yang jelas.

    Kalau diberi tempat di Universiti, bukan nak memperlajari budaya setempat, mengutuk lagi, adalah.

    Dia samakan bangsa kita dengan makhluk haram tu..

    Sadis...

    Sah-sah lepas ni fb budak ni kena serang...

    BalasPadam
  9. Tersentap sangat2!! Berani betul budak ni buat macam ni. Rasanya tak lama lagi mesti kena ban dengan coursemate ataupun budak UMT sendiri.

    Haishhh..Malu ada student U sndiri yg buat macam ni. Hingusan sangat. Baru 1st year dah berlagak macam boleh buat sesuka hati.

    Katanya perkara ni dah dibawa ke pihak atasan. Mungkin akan dikenakan tindakan kot..

    Tetiba teringat kes Namawee..
    tapi ingatlah, niat tak meghalalkan cara.

    BalasPadam
  10. kutuk sesame sndiri sebenanyer.. ade jugak org melayu ngumpat pasal ca ya nun alip nih.... tapi memang melampau lah yang kt atas nih huh.

    BalasPadam
  11. ikat campak je dalam laut..kan dkt beach tue..

    maaf kasar..org kurang ajar kena layan begitu..

    BalasPadam
  12. dan lupa nak tambah. terengganu tak seburuk "ghost place" macam diberitakan. saya belajar di terengganu nak masuk 6 tahun, tak campur dengan sekolah rendah sekolah menengah lagi. walaupun ibu bapa dah menetap di negeri lain. tetap terengganu tempat yang paling indah dan paling relex. sesuai dengan suasana pembelajaran. umur budak ni umur 21. mungkin tak kena plkn kot. jadi pemikiran jadi cetek.

    BalasPadam
  13. salam,

    marahnye saya tengok cina nih cakap malay *** all..
    dah la menumpang xsedar diri
    cina makan babi macam tu lah!!!

    BalasPadam
  14. Cheett!!!Geram betol ngan diorang nie...

    BalasPadam
  15. dorang dah lupa 13 may...masa tu memang dorang takut ngan melayu.. parang terbang ohh...

    BalasPadam
  16. kalau diikutkan memang rasa geram...cuba kalau kite cakap Chinese Pig or Indian Drunken Master mesti dah meletup Malaysia.Mulalah buat perhimpunan tak tentu arah sana sini.tak sedar diri dieorang ni.Tak sedar langsung psl sensitiviti masyarakat. kalau nk berpuak2 mmg boleh buat..Negara kita lak yang rugi.Orang mcm ni patut dilucutkan warga negara..suh die duk tempat asal dieorang tu.tengok leh hidup aman ke tak...

    BalasPadam
  17. bangsa merempat yang tak sedar diri... cuba depa renungkan sikit, kalau depa kat negeri mereka sendiri di tanah besar cina sana, ada mereka senang mcm ni? pegi mamPu*lah...

    BalasPadam
  18. alaa...ni sebahagian jer..
    kalo ade y main game online ke hape..
    ramai lagi y lagi teruk kutuk2 nie..racist btol..
    siap kait agama lagi..
    buat2 xdgr aje, lagi dilayan, lagi menyalak.. naseb bek lam game, xkenal rupa ke hape...
    tapi dah alang2 facebook nie. senangnye nak cariiiiiii....
    dah xsuke sngt berentti ajelah U tu..pg stdy oversea..
    susah nk ckp..
    not even close of being one malaysia

    BalasPadam
  19. Ini pendapat laen bro, sekarang bangla , negro dan etc dah banyak kat malaysia ni, aku rase lagi 20 tahun takpun 2020 nanti negara kite makin berbilang kaum... makin lah jadi 1malaysia

    BalasPadam
  20. dak ni mmg tak tau or tk pndi nk bersyukur kot..tk pun fikiran lum matang n berfikiran cetek..

    BalasPadam
  21. BUDAK HINGUSAN MENTAH...
    X TAU BERTERIMA KASIH DUDUK DI BUMI MELAYU...
    ELOK BUDAK NI HANTAR PERGI KURSUS BIRO TATANEGARA (BTN)...

    BalasPadam
  22. Hmmm... kena drop nama dia daripada calon isteri... hmmm...

    BalasPadam
  23. Kalau halau balik ke China pun china tak terima, so nak duduk kat tanah melayu tu jagalah tata terttib tu sikit. Tu le sebab makan BABI banyak sangat...Teremosional lak sikit...hehehehe

    BalasPadam
  24. marah memang marah bile baca komen die orang tu, tapi kite sendiri jangan balas ape yang die orang buat kat kite. setiap perbuatan pasti ada balasan. ni tulisan orang berakal pendek saje..

    BalasPadam
  25. Bebudak Cina tu pun kalau babi tu kedudukannya dibawah sekali, daging babi tu gak yang diorang telan. Kalau dah benda kotor tu jadi darah daging, hati diorang pun kotor macam tu gak.

    Saya pernah jumpa satu pepatah bangsa Cina itu sendiri - "Anak Cina kalau tidak menipu bapanya, bukan Cina namanya".

    BalasPadam
  26. huh...memang jenis tak tau bersyukur punya cina...perangai sama je ngan indon ni...

    BalasPadam
  27. kurang ajar sungguh mereka ni. kat FB dah tukar gambar dah.. buang dari uni baru tau..

    BalasPadam
  28. Siapa yang makan babi....
    dia tau la "kebabian" meraka..
    Melayu tak makan babi..
    Kita pun geli ngan babi..
    Dowang plak kalau nak raya ada babi, nak mati pun ada babi...
    Babi tu dah macam berhala pulak jadiknya... lepas tu hina plak bintangan kesayangan dowang tu. Pelik tul.

    Kalau dulu orang selalu cakap melayu ramai yang PHD... hasad dengki.. "cuba tgk cina... takde nak dengki2 ni". Hakikatnya tengok aje MCA skang. Sapa kata cina takde dengki2?

    BalasPadam
  29. Sakit hati dengan org mcm ni. Sangat kurang ajar. tapi nak salahkan mereka je poh tak boleh sbb ada jugak bangsa lain yang buat perangai macam ni even Melayu pon ada, Cina pon ada, India pon ada...semua 2x5...risau, macam mane pula keadaannya akan datang...

    BalasPadam
  30. Bro

    Perkara ni terjadi kerana sejak kecil lagi kita sudah dipisahkan secara perkauman dan bangsa.

    Klau semua sekolah rendah dan menengah adalah satu bahasa (maksudnya tiada sekolah Cina dan Tamil) mungin tidak berlaku pemikiran sedemikian.

    Di Indonesia, Philipina, Thailand, Vietnam, Kemboja, Laos dan Myanmar tidak ada sekolah berunsur perkauman. Mereka sudah sekian lama mengamalkan 1 Negara masing masing walaupun majority warna kulit adalah 3 jenis.

    Jangan melenting jika gaya dan cara pemikiran mereka berlainan arah, kerana sejak kecil, sejak 'rebung' mereka sudah di ajar dan di didik sebegitu.

    Tidak semua begitu, tapi dengan 'sekolah rendah dan menengah' di satukan dengan satu bahasa, perkara ini tidak akan terjadi...

    Percayalah

    1 Malaysia
    1 Sekolah
    2 Bahasa
    1 Pemikiran

    BalasPadam
  31. Bro

    Basic Info


    Name: 10000 sokongan Ong Siang Ying n Liang Chua memohon maaf kepada kaum melayu.

    Category:
    Student Groups - Student Government

    Description:
    mengeluarkan kenyataan melayu adalah babi dan cuba meng api2 kn sentemen perkauman

    Privacy Type:
    Open: All content is public.

    Contact Info: facebook Liang Chua

    Recent News

    P/s: Cepat buat salah cepat minta maaf, di harap next time jangan buat lagi macam ni

    BalasPadam
  32. setuju dengan alidyangon...
    dari awal lagi kita dah dipsahkan...
    tak payah ada sekolah tamil ke cina sekolah ape ke...semua satu sekolah jer...senang

    BalasPadam
  33. Ini budak baru masuk U. Cuba baca apa yg politikus depa pulak kata.


    Sila ke :
    Blog Minda Intelek Melayu.
    http://novandri.blogspot.com

    Lagi gerun.

    BalasPadam
  34. yang melayu pun dalam ni turut sama melatah dengan gelaran yang sama. pot calling kettle black eh.
    lol. racial unity? dream on.

    BalasPadam
  35. Saya bekerja dengan company Cina lebih dari 20 tahun.. Ramai kawan China. Jiran China..

    Bukan semua begitu... Ramai yang baik hati, yang faham budaya dan pantang larang kita. Hormati ugama kita..

    Jadi, kematangan dan pergaulan yang singkat membuatkan gadis ini membuat komen senteng tanpa berfikir sensitivity orang lain..

    Kawan dia yang respon pun tegur, “fokus your study lor..” makna kawan dia faham...

    BalasPadam
  36. memang racist la ayat dalam laman tersebut tapi saya percaya tak semua bangsa tersebut beranggapan begitu. masa saya belajar di luar negara dulu, one of my housemates is from that race. we became close friends and jangan tak tau, dia ni suka sangat dgn sambal belacan!!!
    what i'm trying to say is, tak semua bangsa tersebut begitu... kat memana pun, kambing hitam tetap wujud, like in your previous post, right bro?

    BalasPadam
  37. 1Malaysia. harap2 benda macamni tak jadi lagi.


    salam Malaysia Borneo .

    BalasPadam
  38. saya sangat berharap perkara ini dibangkitkan di Parlimen. Bukan niat untuk untuk merosakkan perpaduan tetapi inilah realiti apa yang terjadi dan patut ditangani. Semoga hasrat 1Malaysia membawa maknanya.

    BalasPadam
  39. Gosh...
    So dumb.

    I may not have attended enough classes, but this remark is really low-class.

    Everyone's got sentiments, but to openly declare the empty-brained & air-headed nonsense is totally unacceptable.

    Another example of social space abuse.

    Kalau tak tahan sangat dengan golongan kaum yang diorang tak sanggup nak dekati & fahami, my advice is simple: get yourselves into a private Uni.

    And what a disgrace to the acceptance level of public Unis.

    Believe it or not, if "my own race" reads this post of mine, I may even get shot.

    But "my real race" is only ONE:
    Malaysian.

    Just my 2 sen worth of opinion.

    But where did you get this, Bro Maz?
    I thought you dah cancel FB account?

    BalasPadam
  40. Stephen, you are right, I have closed my Facebook account.

    This particular page was sent to me through e-mail by one of the readers.

    Budak-budak tidak cukup akal lagi lah bro, that's what I think. Main-main, tulis-tulis tiba-tiba tersebar.

    For myself, I don't have any problem. At 5 years old saya tinggal di lombong bijih timah di Kundang, Selangor, semua pekerja Cina. At 6, saya menetap di estet kawasan sama, semua jiran India. Apabila sekolah pada usia 7 tahun saya balik kampung di Tg. Malim, tinggal bersama penduduk Melayu.

    I have started practising this 1Malaysia concept since 42 years ago!

    BalasPadam
  41. Maaf saya RACIST. personally, 1MALAYSIA pada saya, TAK WUJUD selagi ada border yg digariskan oleh pendatang nih.

    macam ni la. TAK SUKA DUK MALAYSIA, pegi balik TANAH BESAR sana.

    BalasPadam
  42. bdk UMT year 1 kan? hurm everyone talks about this issue :)

    BalasPadam
  43. tahniah malaysia menebus kehampaan dengan mgalahkan vietnam...
    saya bangga jadi ANAK MALAYSIA...

    BalasPadam
  44. sape nak nasihat 2 budak cina berhingus ni boleh la pergi page ni:

    http://www.facebook.com/profile.php?ref=sgm&id=100000506645706

    http://www.facebook.com/osying?ref=search&sid=533338623.1133324835..1

    BalasPadam
  45. teringat kata kata ustad yang mengajar hubungan etnik..
    betapa berbezanya pemikiran bangsa laen terhadap bangsa kita..

    budak kecik cetek ilmu lagi..belajar hubungan etnik tu elok elok..fahamkan balik.. baru boleyh cakap..

    BalasPadam
  46. salam....sememangnya perkara sebegini memang dikesali khusunya kepada bangsa2 melayu...sebenarnya banyak lagi perkara yang melibatkan penghinaan kepada bangsa melayu dan juga islam...contohnya pnghinaan yang berlaku di laman2 web sosial...dan satu lagi penghinaan melayu dan islam berlaku secara berluasa boleh dilihat di laman web youtube.com...harap kita semua sedar akan fakta ini dan tidak membiarkan semua ini berlaku...

    BalasPadam
  47. amboi...ni dah menyentuh sentimen nih. racist sungguh...komen x guna akal...! nama je study kat u..

    syg konsep 1malaysia..

    BalasPadam
  48. Diorang memang melampau. Selalu bagi provokasi kat kita orang Melayu. Mungkin depa besar kepala sebab kita selalu kata depa pandai. Cukuplah!
    Ramai lagi orang Melayu yang kita boleh belajar berniaga dan cara bekerja daripada mengangkat orang yang tidak memahami asal usul sendiri.
    Teringat filem 1957-Hati Malaya, Tunku Abd. Rahman mintak wakil MCA & MIC mengaku yang negeri ini adalah negeri orang Melayu sebelum perbincangan menuntut kemerdekaan dapat dimulakan.
    Saya mencari-cari VCD filem ini di kedai. Jangankan yang original, yang cetak rompak pun tak dijual. Patutlah, sebab cetak rompak ni banyak mereka yang buat. Pada saya, mereka tidak suka filem begini.
    Takut anak2 mereka tahu sejarah sebenar agaknya. Alahai..

    BalasPadam
  49. klu mcm ni x mustahil la 13mei akn brulang...sy ni asl sane..da la hina tmpat sy,dikutuk ny bgsa sy...ini suda lebih ni.. study u tp xde nilai pn... die la yg pig..

    BalasPadam
  50. nyirap lak aku tgk budak cina sorang ni..hari tu ada gak kes kutuk doa katforum low yat.ngn si namewee lagi. kita asik suh diorang minta maaf je..luar boleh la cakap, dalam sape tahu...tade ke undang-undang lebih berat yang boleh kene kat budak ni..

    Betul la Melayu ni bangsa penyabar. tapi sampai bila?

    BalasPadam
  51. Apabila seorang budak hingusan be'chatting'... nain tulis sahaja tanpa memikirkan salah dan akibatnya, maka dia bukan lagi ber'chatting' tapi.. ber'CHETTING'..chettttt... kurang ajar punya budak.

    BalasPadam
  52. Sebagai rakyat Malaysia yang cintakan negaranya, aku berbangga dengan kejayaan pasukan Bola sepak yang menjuarai acara Bola sepak di sukan sea. Tahniah, HIDUP MALAYSIA.

    BalasPadam
  53. Terima kasih kepada semua rakyat Malaysia yang menyokong pasukan kita dan negara Malaysia. Tapi kepada budak mentah yang menulis 'Malay all ***' tu go to hell... ( sori bro, lepaskan geram)

    BalasPadam
  54. gue setuju kita ada sentimen masing2...cuma tak perlu lah diumum secara public...

    bila tgk iklan kat tv...pasal kongsi buah rambutan, budak2 lain bangsa pakai baju kaum lain..bla bla bla...mcm muak plakkk..mcm dibuat2..coz realiti taklah mcm tuhhh...

    BalasPadam
  55. Itu realiti masyarakat Malaysia yang sebenarnya iaitu payah nak adakan perpaduan jika hanya kita orang melayu yang bagi muka tapi pihak lain asyik buat tak tahu sahaja, sebenarnya dalam universiti itu sendiri banyak di tanam sentimen sensitif, kalau abang tak percaya boleh masuk Universiti ketika mereka berkumpul disitu akan nampak kepincangan kefahaman antara kaum, saya katakan ini adalah pengalaman saya sebagai bekas mahasiswa, kaum lain dalam diam perlekehkan bangsa melayu.

    BalasPadam
  56. Yes, Bro Maz...
    My family is also Muhibbah aka 1Malaysian...

    I actually have an Indian uncle & my 3rd aunt's late husband is Malay.
    Have you had a chance to check out my Tamil?
    And you have also experienced my Bahasa Melayu, kan?

    :P


    Errr, however, I am sorry... tapi saya kurang senang dengan komen yang berikut:

    saya.L-A-N-N berkata...
    Maaf saya RACIST. personally, 1MALAYSIA pada saya, TAK WUJUD selagi ada border yg digariskan oleh pendatang nih.

    macam ni la. TAK SUKA DUK MALAYSIA, pegi balik TANAH BESAR sana.

    Khamis, 2009 Disember 17 21:58:00 GMT+08:00


    Please, don't use that word.
    Kalau hendak diikutkan fakta sejarah, kita semua pendatang.
    Jika diikutkan sentiment, if I asked you to go back to your country of origin, you may not even know where you come from...


    But I believe that's a whole different topic altogether, right?
    So, please, play nice...

    Peace.

    BalasPadam
  57. biadap , kurang ajar , bodoh ..itu je perkataan yang layak ditujukan pada manusia bernama Ong Siang Ying ini ,

    apa perasaan dorang kalau kita pula panggil cina semua babi , anjing , tenggiling , biawak ...

    selagi nadi aku berdenyut, selagi darah aku mengalir , selagi aku bernyawa , aku sudah bersumpah tidak akan percaya bangsa dorang ni , datuk aku mati disembelih Komunis ..bangsa dorang ni lah

    BalasPadam
  58. Semoga orang melayu Islam boleh mula sedar betapa, jika hubungan sesama kita sudah mula renggang, jika hati sesama kita sudah mula ada perasaan benci dan jika ikatan persaudaraan sesama kita sudah mula longgar, maka jangan marah jika ada pihak menngambil kesempatan dengan menangguk di air keruh.

    Apapun bukan semua orang cina sebegitu sikapnya. Mereka itu adalah segelintir dari kanak-kanak nakal yang buta sejarah.


    www.anak2merdeka.blogspot.com

    BalasPadam
  59. Anak Meredeka, saya bersetuju benar dengan kenyataan awak.

    "Apapun bukan semua orang Cina sebegitu sikapnya. Mereka itu adalah segelintir dari kanak-kanak nakal yang buta sejarah"

    Saya percaya mereka kini sedar kesilapan dilakukan.

    BalasPadam
  60. many seemed to neglect that its the GUY that used the damned word. i'm from terengganu and in UMT now, mayb d place is boring to people from big cities but using such word is too much. to the guy involved, i'd advise you to prepare yourself for anything since you left such thoughtless (brainless?) comment. yet, to those that still call the chinese 'pendatang', if the same old mindset still exist, we can all kiss 1Malaysia goodbye.

    BalasPadam
  61. Salam...
    actually, tak elok kalau kite cepat melenting. tak semua orang cina macam tu. Bangsa kita pun ade juga yang berakal cetek mcm tu. Bila hati dah ada rasa hasad dengki, ada kebencian.Semua ni akan menimbulkan kemarahan dan persengketaan. Dunia ni xkan aman sampai bila2 macam tu. 1Malaysia pun hanya sbg slogan je.

    BalasPadam
  62. Not all Chinese like that..
    Ada juga Chinese yang baik dengan Melayu..
    That is true..
    Tapi, aku believe Chinese pemikiran macam ni mesti keturunan DAP..

    Kelakar bunyinya..
    "Malay pig all..?"
    Budak Liang Chua tu refer 'pig' (a disgusting animal) to Malay people..
    In contrary, siapa yang makan 'pig', that disgusting animal ?
    Siapa ?
    Meludah ke langit, kena hidung sendiri..

    Sorry..
    PEACE..


    http://manis18.blogspot.com

    BalasPadam
  63. History..

    Kalau British tidak bawa dari tanah China dan India, mungkin tidak akan ada rakan-rakan berbangsa Cina dan India di Malaysia sekarang..

    Dahulu, tiada istilah Malaysia, cuma negeri-negeri kecil yang didiami penduduk native rumpun Melayu yang diperintah oleh raja/sultan Melayu lama.

    Melayu memang penduduk asal Tanah Melayu (Malaysia), kerana orang-orang Melayu adalah datang dan berpindah dalam satu rumpun iaitu rumpun Melayu. Orang Melayu Malaysia dan Orang Melayu Indonesia sekarang adalah contoh satu rumpun.Cuma sekarang sudah wujud dua negara yang berbeza. Maka, orang Melayu bukan 'pendatang' di Malaysia.

    Sebaliknya, orang Cina dan India memang adalah 'pendatang' dalam sejarah Tanah Melayu dahulu.

    Sekarang Malaysia sudah lama merdeka, Melayu, Cina dan India hidup bersama dalam satu negara. Sama-samalah hormat-menghormati dan berkerjasama antara satu sama lain.

    1 Malaysia
    PEACE..


    http://manis18.blogspot.com

    BalasPadam
  64. salam abg mazidul,.
    sy ank rantau dr perak ke umt untuk meneruskan pgajian,.masih menuntut dlm jurusan kaunseling,.mcm senior la kpd bdk yang tak mkn diajar tadi.
    kalau bdk tu perasan pihak u dan membuka peluang kpd pelajar cina antarabangsa untuk menuntut disini, so bkn shj cina tempatan tp cina antarabangsa pun ada,.so sepatutnya isu ni tak dibangkitkan,.nnt kite rujuk bdk ni dkt bdn kaunseling, kita mintak pihak u, cuci sikit kplnya agar blh menerima konsep negara pelbagai kaum ni,.

    BalasPadam
  65. Dear friends, I know about this issue and after reading some of the comments I decided to point out a few things.
    First of all, she didn't say it publicly.. she commented on her wall post, someone must have been busybody enough to read more about it and take the time to Print Screen it and circulate the image around the internet.
    For the girl, she said many Malay, I dislike, she didn't say I dislike Malay people, she also said its a ghost place, a ghost place can be referred to as a place that is hollow or don't have many people, she could have meant there wasn't anyone there that she could communicate well with, in other words, she felt out of place, which is why she "dislike", she dislike the feelings of being lonely, she wasn't able to communicate well because her Malay is not good. Fair enough?
    Then there is the boy, which said Malay *** all... that is wrong, he was being ignorant when he gave that kind of comment, since this issue is now widely known, I think he should offer an apology.
    I went an join the FB group "10000 sokongan Ong Siang Ying n Liang Chua memohon maaf kepada kaum melayu" (http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=211965016355&ref=mf). I read comments like "CINA BABI... MARI SINI AKU SLASH GUNA PEDANG... KALO JUMPA KO SIAP... BUNUH AJE CINA NI" AND "alah kita gi umt rogol dia beramai-ramai...ehehe", thats just to name a few. Is this the response we need? This whole thing has been blown out of proportion.
    Who was the person that decided to circulate and make a group out of this image anyway??? If I have a twisted mind, I can do the same thing to those comments that I found in the FB group.
    Secondly, for those that keep saying this and that race is pendatang or whatever... I say the Orang Asli are the true "penduduk asal" of this land. The Orang Asli's have no kings whatsoever, they just wanted to live, so when Parameswara come as a King, what do they do? Fight?? They don't know how to, then history took place and Parameswara became the founder of Melaka and so on... Sadly, the Orang Asli's have been deprived of their rights, their lands taken away, and so on.. you know the story.. right?
    I'm not a Malay, Chinese or Indian, but I love my country and its people. I love my Malay friends, Chinese friends, Indian friends and my other friends who have been categorized as beind a minority under the phrase "dan lain-lain"...
    This kind of issue can be avoided and should be avoided... why sensationalise it? Don't tell me not one of us here never did mistakes like this. eg: theres too many Indon, Bangla, Mayanmar people here, I dislike... don't mean you hate their race, just that you feel out of place right??

    BalasPadam
  66. Kepada Satan's

    Anda mungkin boleh memberi seribu satu sebab untuk membela 2 manusia yang biadap ini.
    You really good on it. I feel the same way..
    Realitinya kita sedar yang cina kutuk melayu, melayu pun kutuk cina dll..tetapi malangnya bagi 2 manusia ini perbualan wall post ini tersebar.

    Logiknya - mereka berdua mesti sedar yang account facebook mereka boleh di akses sesiapa pun setidak-tidaknya rakan-rakan mereka. Jadi, saya tetap berpendapat apek ni tau yang comment yang dibuat bukan antara mereka berdua shj.
    Plus it doesn't take genius to get his true intention which obviously - insulting malays.

    Saya tidak mahu menyentuh panjang isu peribumi sebab saya rasa bukan semua orang melayu berasal dari keturunan parameswara kerana tanah Kesultanan Melayu Melaka hanyalah sebahagian daripada kerajaan-kerajaan yang ada pada ketika itu. Cthnya - masih ada kesultan johor,perak,tgnu dll. Mungkin saya silap.Maafkan kejahilan saya ini tapi saya yakin
    MELAYU TETAP PENDUDUK ASAL TANAH INI sedangkan cina - terang lagi bersuluh TIDAK.Mereka dibawa masuk untuk perlombongan,pedagangan dll..

    Dan jika anda katakan bahawa PARAMESWARA juga pendatang - I think,you screwed! Kesultanan Melayu dahulu kala sangat luas. Srivijaya,kedahtua,dll. Empayar yang luas pada masa itu berkongsi adat,budaya dan bahasa yang sama. Nusantara ini milik melayu.JELAS. Parameswara mungkin berasal dari kepulauan yang lain tapi tetap dari Kepulauan Melayu. Mungkin anda merasakan parameswara juga pendatang kerana dia bukan penduduk asal melaka,tapi dia berasal dari KEPULAUAN MELAYU yang akhirnya berpecah selepas era kolonial.

    I just hope you got what I mean.

    TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA.

    ps- sgt marah sebab apek dan amoi ni mengata negeri aku.

    BalasPadam
  67. Plus..

    you may try to translate what she mean by "I DISLIKE" in any way you like. Yes, it is subjective. Only she knows what she really mean...

    BUT with the expression..
    "it GHOST PLACE.."
    the best interpretation for what she meant by I DISLIKE is - she feel annoyed with the fact that she surrounded by malays. She need to know that malay is very dominant in Terengganu,instead..in Malaysia.. if she simple dislike to live in a place where malay is the majority...JUST FIND ANOTHER country or go back to place wherever she came from...which may be the mainland of china/taiwan/wherever else.

    ok,I'm done.

    ps - UMT or the beach near it is not hollow/dont have people like you thought!It may be not the most vibrant place in the world but I can really assure you it not a ghost place like you / this 2 person thought. Just pay a visit to terengganu..

    ok..sori..emo..

    BalasPadam
  68. Cara2 utk mendpt profile view yg tinggi..........nak bagi laris blog la kira ni??????

    BalasPadam
  69. Assalamualaikum.
    Sy seorang pelajar yg berumur 16 tahun.
    Sy adalah kacukan cina + melayu.
    Sy sendiri m'punyai ramai kawan cina,sebilangan drpd mereka tidak sudi b'kawan dngn sy disebabkan kaum sy.
    Sy langsung x faham,kata 1 Malaysia,
    tp ini yg terjadi.
    Kadangkala sy tertanya,apa yg buat mereka anti-Melayu?
    Abg Mazidul,sy ingin meminta kebenaran untuk copy gambar ini ke blog sy,kerana sy juga ingin beri pendapat di blog sy.
    Terima Kasih. ;d

    BalasPadam
  70. Setuju dengan muse, kepada satan & Stephen Fah tolong perbetulkan statement awak. Saya harap awak boleh merujuk buku teks sekolah yang mengatakan dulu malaysia, indonesia, thailand, sebahagian filipina adalah KEPULAUAN MELAYU....so tak timbul isu yang melayu ni pendatang....DI ulang kembali, KEPULAUAN MELAYU....maknanya kepulauan ini didiami oleh orang-orang MELAYU.... yang lain statement aku setuju......Sekian terima kasih..

    BalasPadam
  71. kpd muse, sya tidak membela mereka, bahkan sya berasa mereka sgt bersalah dlm hal ini, tetapi jika dilihat kembali, mengapakah org yang "terlihat" komen mereka ini tidak terus menegur mereka?? mengapa harus mengambil screen shot dan menyebarkannya melalui internet?? bknkah itu tindakan kurang matang?? nak kata isu hina-menghina ni jgn beritahu sya ini pertama kali saudara/saudari muse terjumpa benda mcm ni?? kalo tak pernah search je dkat youtube, lebih teruk... kalo mereka ditegur awal2 kan isu ni bleh dibendung?? bkannya mereka berdua ni orang berkuasa yg sdg me-rally-kan sentimen perkauman...
    saudara/saudari muse, mengapa suka sangat bangkitkan isu Tanah Melayu ni? untuk pengetahuan saudara/saudari , bukankah negara ini bernama Malaysia? kalau nak jadikannya Tanah (khusus untuk orang) Melayu, tunggulah sehingga Sabah dan Sarawak menarik diri yer..
    memang btul la ni kepulauan Melayu tapi kan dah dipecahkan menjadi beberapa negara?? dgn mengatakan begitu adakah saudara/saudari ingin meng-claim yang Indonesia, Filipina dan Thailand juga kepunyaan orang Melayu Malaysia, bukankah identiti dan artifak budaya orang Melayu Malaysia dan orang Melayu dari kepulauan Melayu yang lain berbeza... bukankah ini yang menyebabkan timbulnya isu panas antara Malaysia dan Indonesia kerana pihak Malaysia kurang sensitif tentang hal ini... orang Melayu Malaysia adalah orang Melayu Malaysia, dgn wujudnya negara ini, wujudlah identiti baru, mengapa nak kata ini Tanah Melayu, mengapa bukan Malaysia??
    sbgai contoh, orang2 Negro berasal dari Afrika tapi lihat skrg, negara Amerika telah ditadbir oleh seorang Presiden berketurunan negro.. mengapa Malaysia dan kaum Melayu di negara kita tak boleh mencontohi mereka dari segi ini?
    Jika kita tenungkannya, bukankah Tanah di setiap pelusuk bumi ini dimiliki oleh Allah Yang Maha Esa?? saya yakin Allah tidaklah begitu kedekut?
    bukankah sentimen2 seperti ini yg membuatkan orang Cina dan India berasa takut?? oleh itu sentiasa memikirkan plan B sekiranya mereka dihalau?? kalau mcm tu mcm mane nak memupuk semangat Patriotisme??
    Saudara Fadzli Amir yang menyuruh saya untuk merujuk kembali buku teks sekolah, adakah tertulis di mana2 pada buku teks tersebut tentag nasib orang Asli yang telah dijajah?? adakah tertulis bagaimana beratus-ratus orang Asli dibunuh ketika pemerintahan Komunis??? bolehkah buku teks yang ditulus oleh Manusia dan bukan Nabi ini dipercayai 100%?? fikir2kanlah
    Sebagai penutupan hujah saya ini saya ingin mengatakan yg negara kita adalah negara Malaysia, dan setiap suku kaum haruslah mendidik anak2 muda untuk hidup bermuafakat.. kedua2 anak muda Cina ini juga harus ditegur dan diberi didikan tentang permuafakatan di antara kaum... komen2 dan respon2 seperti "pergi balik Cina" dan sebagainya haruslah di-filter-kan kerana ini hanya akan mengundang racism... Bak kata pepatah, buang yang keruh, ambil yang jernih... Harap2 ini menjadi pengajaran kepada smua bangsa untuk menjadi lebih sensitif tentang isu ini..

    BalasPadam
  72. SATAN'S,(NAMA PUN SETAN KAN?) ANDA KELIHATAN TERPELAJAR TAPI TIDAK BIJAK!

    BalasPadam
  73. asraf mahmud:
    rasanye dah pnah ada ura2 nak buat sekolah wawasan..a.k.a sekolah melayu,cina,india dlm 1 kawasan..tapi x tau la ape jadi dgn rancangan tu..xpasti dah buat ke belum..

    to all:
    rasanya kita xleh nak condemn semua kaum cina..ade jugak antara diorang ni sgt sopan santun..saya ramai gak kawan cina yg baik2.. :)

    BalasPadam
  74. saudara YOPSAPU, sila memberi tunjuk ajar sekiranya sya telah melakukan kesilapan.. sudikah YOPSAPU menunjukkan bhgn mana yang menunjukkan sya tidak bijak... apakah dgn menggunakan nama Angel (Malaikat), YOPSAPU akan lebih hormat dgn pendapat saya??

    BalasPadam
  75. EN MAZIDUL

    SAYA ADMIN 10000 SOKONGAN SUPAYA LIANG CHUA MEMOHON MAAF...

    SAYA TELAH KUMPULKN 6500 ORG STAKAT HARI INI, DAN KAMI INGIN MEMBAWA KNDA INI KETENGAH JIKA TIADA PEMOHONAN MAAF YG DITERIMA DARI LIANG CHUA

    BalasPadam
  76. aku tengok sentimen dan statement macam nie makin menjadi2..aku rasa kita semua tak boleh nafikan yang ramai orang cina yang pandang rendah pada bangsa kita..nie berlaku dalam kehidupan seharian..malah aku rasa ,ramai orang cina nie yang anti melayu base pada sikap tak mesra diorang pada orang melayu..kalau kita tengok kat internet nie pon ,banyak sangat statement racist yang dikeluarkan diorang..aku rasa ,siapa2 yang aktif main forum dan game online mungkin pernah mengalami situasi macam nie..contohnya macam garena dan ragnarok..sedap rase jer nak panggil melayu babi ,melayu pemalas ,malah ada yang siap hina tuhan kite..aku pon da naik menyampah join tempat yang banyak sangat orang cina kat internet nie sebab ending dia ,aku mesti nampak komen menghina orang melayu yang menyakitkan hati..malah aku tengok ,tak ramai yang cuba luruskan orang yang menghina bangsa melayu nie seakan2 komen itu diterima diorang..kalau orang kita bersikap racist terhadap bangsa lain seperti cina nie ,mesti ramai orang melayu sendiri yang menegur..tapi aku tengok ,tu jarang berlaku bagi orang cina..kalau diorng buat teguran pon ,lepas orang melayu sedar dan suarakan takpuashati mengenai perkara tu..tu pon boleh diragui keikhlasan..

    aku nak sangat kerajaan ambil tindakan tegas untuk bendung masalah nie..memang kita tak boleh nafikan ,perpaduan di malaysia makin goyah..aku ade instinct yg kaum2 cina nie selalu cakap belakang mengenai orang melayu sebab aku ade kenal beberapa foreigner yg pernah ke malaysia dan bangkitkan isu nie..it just really surpricing..mendidih gak darah aku bile orang malaysia sendiri kutuk bangsa majoriti..hilang semangat 1malaysia aku..orang melayu kena tegas untuk handle prob nie..jangan berlembut sngat..sikap terlalu lembut dan terlebih toleransi tu la yang buat isu nie terjadi..aku tak emo sangat kalau ini kes pertama yang aku dengar dari orang2 cina nie tapi ia berlaku terlalu kerap..sebab tu aku marah..aku memang nak tengok perpaduan total kat malaysia nie tapi situasi yang aku tengok sekarang just really unacceptable..nak tunggu peristiwa 13 mei berulang baru nak ade rase hormat kaum lain kot..geram tol

    BalasPadam
  77. setuju dengan pendapat cmi diatas.kita terlalu berlembut.bila kita membalas balik seperti apa yg mereka lakukan,akan kedengaran suara2 dari kalangan kita sendiri yg akan membela.mengapa begitu?

    slogan 1malaysia bagus.ada usaha disitu.tetapi sebenarnya ia hanya retorik jika tiada kerjasama.how sad isn`t it,kemakmuran,keamanan yg kita ada,cuba digugat oleh perkara2 seperti ini.

    buat 'mereka-mereka' ini,bangsa melayu amat bertolak ansur.tapi awas,jangan dicabar harimau yg sedang tidur.sendiri mau ingat!!

    BalasPadam
  78. ...mereka berani sbb mereka kata kita juga pendatang mcm mereka..tulah sbbnya mereka pertahankan sekolah jenis kebangsaan...tk payah ajar fakta sejarah mcm kita semua belajar dulu.

    ...1Malaysia adalah "impian" selagi semuanya tk disatukan...terutamanya pendidikan...pelajar bukan Melayu yg tk tahu cakap@tulis dlm bahasa Melayu...berlambak...apalagi yang mmg hidup @ tinggal dikalangan mereka shj tanpa perlu bangsa lain...mmg mereka kaya ekonomi...TAPI SIAPA YG BAGI LESEN?...YG BAGI PELUANG SELUAS@NYA KEPADA MEREKA..sehingga mereka memonopoli segala2nya...KENAPA KITA BOIKOT KEDAI MELAYU YG JUAL BARANG..MAHALNYA CUMA 10@20 SEN BERBANDING KEDAI MEREKA...fikir2kan...

    BalasPadam
  79. babi sebagai simbol penghinaan, babi itu juga yang dijadikan makanan...yang dimakan oleh si penghina...
    yang dihina pula memang tak makan, najis muholazoh, tersentuh kena samak dgn air tanah, tapi sekarang dh boleh samak pakai sabun tanah liat,

    BalasPadam
  80. SIAPA YANG MAKAN BABI DIALAH SEBENAR NYA PIG (BABI)...BUKAN NYA MELAYU ISLAM YANG TAK MAKAN BABI !
    ANJING PUN KITA TAK NAK ! TAK LOGIK LANGSUNG !

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.