Rabu, Disember 02, 2009

"Saya terduduk di atas driver"

Jam 2.15 petang semalam, bas persiaran dari Taiping, Perak menuju Kuala Lumpur dilaporkan terbabas di Kilometer 420 berhampiran Bukit Tagar, Gombak, Selangor.

“Saya duduk belakang driver, hari hujan, driver bas tu sibuk bercakap guna handphone. Lepas potong satu kereta, bas terbabas dan terbalik. Masa tersedar saya dah terduduk di atas driver. Dia tanya saya, ada orang mati ke? Kalau tak ada, tak apalah, dia kata,” ujar Rapiah Salleh, 52 tahun, marah.

Gambar kemalangan dirakam blogger ondscene, klik ondscene.

Dia dan anaknya, Kamaruzzaman Jamalul Hassan, 12 tahun, cedera di kepala tiba di Hospital Sungai Buloh pada jam 2 petang.

“Tengok rambut dia penuh kaca. Selepas 3 jam baharu anak saya dapat jumpa doktor, periksa dia,” tambah ibu berasal dari Kuala Kurau, Perak terbabit.

Kamaruzzaman dikatakan muntah beberapa kali sebelum diberikan rawatan. Mendengar aduan itu saya tanpa pengetahuan mereka menemui Penolong Pengarah Kanan (pengurusan) hospital, Shamilah Perumal memohon agar rawatan disegerakan.

Mujur rayuan saya didengar.

Ketika meninggalkan hospital pada jam 9 malam, beg pakaian mereka masih gagal dikesan. Beberapa helai pakaian anak baharu diambil dari dobi saya berikan kepada Kamaruzzaman untuk dipakai buat sementara waktu.

24 ulasan:

  1. Pemandu seperti ini layak kerja di Jepun saja. Bawa keretapi peluru bawah tanah,500 kmj.

    BalasPadam
  2. ahahah... klako la ko khalil. m, xtawu la, haposkan jew pemandu lelaki, kasi pompuan bawak, ahaha

    BalasPadam
  3. Saya merupakan pengguna utama bas.Setiap minggu akan balik taiping. Memang benar kebanyakkan pemandu bas sekarang asyik bergayut dengan telefon sahaja.

    BalasPadam
  4. Tak boleh tahan dengar kata2 driver sebaik lepas kemalangan.."kalau takde yang mati, tak apa la." SABAR JE!!!!!

    BalasPadam
  5. ada saja kemalangan yang melibatkan bas ekspress ni..

    BalasPadam
  6. pemandu sebegitu layak kerja di kedai handphone. minat tanpa jemu

    BalasPadam
  7. salam semua,

    pihak berkenaan tak nak perkenalkan undng2 baru ker??

    dulu ada polis dalam bas, ada lampu amaran, ada meter, had laju,

    BalasPadam
  8. ....selalu mendengar rungutan adik ipar tentang pemandu bas yg memandu bas mereka dengan laju tak kira sama ada ketika hujan atau pun tidak dan juga menggunakan h/phone samada berSMS atau berborak..tapi tak semua hanya segelintir sahaja....

    BalasPadam
  9. Elok x yah bawak bas lah ini oram...x yah memandu ape² kenderaan...menyusahkan oram memam no.1...

    BalasPadam
  10. Lagi sikap pemandu yang tidak bertimbang rasa

    dah tahu bawa banyak nyawa, pun masih nak calling2 masa memandu, tak reti ke nak guna handsfree???

    BalasPadam
  11. Masalah telefon bimbit memang merunsingkan; saya selalu perhatikan kalau kereta di depan nampak tak betul sahaja keadaannya bila kita potong pasti tenguk pemandunya tengah guna telefon bimbit.

    Memang akan hilang daya tumpuan jika memandu sambil menggunakan telefon bimbit.

    Pernah siBala pemandu tempat saya berkerja mengadu.

    "Saya amat benci itu perempuan, tiap kali kasi ganggu saya memandu, perempuan ini kalau dapat kereta mewah ada telefon bimbit memang bikin susah itu jalan raya!"

    Saya amat menyokong kenyataan siBala ini. Lelaki ada juga buat hal macam pemandu bas ini; tapi pertimbangan lelaki ini lebih wajar & berhemah. Apa kata Combi & geng luar sana?.

    BalasPadam
  12. Tak pun suruh aje driver tu bawa kereta lembu kat Melaka untuk promosi pelancongan dan promosi handphone sekali..hampeh

    BalasPadam
  13. uik..ngeri rasa tengok gambar kemalangan kat blog ondscene...

    BalasPadam
  14. padahal telah diwartakan bahawa tidak boleh menggunakan hp semasa pemanduan... mmmmm.

    BalasPadam
  15. Patutnya pemandu bas tu kena tindakan, berdasarkan keterangan penumpang yang boleh dijadikan asas.

    Mala'un betoi la driver nih! Buat hangin satu badan je..

    Bro Mazidul, saya tunggu 360 malam ni..

    BalasPadam
  16. Salam BRO MAZ..
    tumpang simpati dengan apa yg terjadi. Wajar diambil tindakan tu.

    Anak2 saya sudah mula meragui dan was-was untuk menaiki kenderaan awam terutama bas express.

    Kerana segelintir pemandu yang mementingkan diri sendiri jerrr...

    BalasPadam
  17. kalau nak pakai hp pun, pakai la dengan hands-free...ni tak, satu tangan pegang hp, satu tangan lagi pegang stereng...mana la tak eksiden....huh

    BalasPadam
  18. cara makcik rapiah cakap pasal driver bas tu pun dah jelas yg driver tu memang tak bertimbang rasa..
    agaknya kalau ada orang jawab soalan pasal ada orang mati tu "ye bang, ada orang mati ni!" mesti dia cabut lari dulu...
    kat johor ni bukan takat pemandu bas je yg bergayut ngan handphone, yang bawak motor, basikal, lori ngan kereta pun gasak bergayut time tgh driving...

    BalasPadam
  19. Saya dah lama berhenti menggunakan bas ekspres semenjak kes saya menaiki bas ekspres ke Kuala Besut untuk ke Pulau Perhentian beberapa tahun sudah. Bas tersebut tiba di Kuala Besut 1 1/2 jam lebih cepat dari jadual!

    Dan memang menyeramkan saya melihat cara pemandu tersebut memandu (saya duduk di barisan paling depan, betul-betul depan tangga).

    BalasPadam
  20. idan >> selalu pompuan guna handsfree ler idan..betul sbb combi pun guna handsfree :)

    pompuan dan lelaki sama jer idan.kalau dah drive sambil berborak guna hset mmg menyusahkan org lain.

    pasal diver bas ekspress ni bermacam yg kita dah dengar tapi masih tak berubah.tapi combi puji driver bas transnasional dan mara liner( combi naik bas ni jer) sbb dorang mmg berhemah.mungkin driver bas diwajibkan pakai uniform kot baru lebih bertanggung jawab.

    kepada en mazidul..semoga abah akan sihat seperti sedia kala.mesti en mazidul risau sbb besok dah nak gi dhaka kan.

    selamat berangkat & takecare :)

    BalasPadam
  21. ini menyebabkan sy lbh fobia naik bas, trutama klu pemandu bangsa india, depa bwk bas mcm bwk lori hantu, berdesup peginya, langsung x hiraukan keselamatan jalan raya dan pengguna jalan raya lain

    BalasPadam
  22. easy to say
    this is typical malaysian bus driver...
    MOSTLY not ALL...

    BalasPadam
  23. Combi,

    Kalau hand free yang pakai kabel tu memang asyik rosak memanjang; tapi kebanyakan telefon bimbit sekarang telah ada hand free yang keluar suara lantang itu; atau guna earphone yang tanpa wayer; memang itu sebaiknya.

    Cakap siBala itu ada benarnya sebab sekarang ini di jalan raya telah lebih 50% perempuan yang memandu, lelaki sering beralah, ramai pakai kapcai isteri sering pergi dengan kereta jika tidak setempat atau sehaluan tempat kerjanya.

    Memang bahaya guna telefon bimbit ketika memandu! Apatah lagi tanpa hand free; pasti hilang daya tumpuan.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.