Sabtu, Mei 14, 2011

Perihal Babi

Posts by Friends

Web Results


Apakah sudah berlaku dengan sebilangan rakyat negara kita? Warga Indonesia juga turut sama terbabit?

Apapun kesimpulannya, orang Islam tidak menyentuh, makan atau memelihara babi.

Berhubung page 'Melayu memang babi', Pemuda UMNO Bahagian Tasek Gelugor, Pulau Pinang telah membuat laporan polis.

Beritanya di sini.

8 ulasan:

  1. Assalamualaikum.
    Babi menggeleng kehairanan, anjing terkedu kebingungan melihat telatah manusia.
    kalaulah mereka pandai bercakap, "mujurlah kami menjadi anjing dan babi,"..,mungkin itu antara kata-kata mereka.

    BalasPadam
  2. Babi punya hal, orang kita terlalu sensitif. Sampai ada kedai kopi terkenal di Kluang yang kata ada campuran babi sudah merosot dalam 80 peratus dari sebelumnya.

    www.kadikluang.blogspot.com

    BalasPadam
  3. kenapalah tuan memilih tajuk begini?

    BalasPadam
  4. Oh no, not again... :(

    Diharap rakan-rakan blogger saya yang bijak bistari bawak bertenang.

    Jangan kita dijadikan perkakas untuk menggembar-gemburkan isu-isu sebegini di dunia cyber pulak.
    Kita tidak boleh secara pasti tahu siapa dalang disebalik benda-benda sebegini sebenarnya...

    Pandangan sesetengah ahli sesuatu komuniti, tidak kira bangsa ataupun agama tidak wajar dijadikan suara majoriti.

    Inikan pula sentimen yang cuba diketengahkan melalui internet, cukup untuk mereka yang tidak bertanggungjawab ini berselindung disebalik langsir laman web.

    Let's embrace each other as citizens of Malaysia, a succesful nation due to the contribution of all. Leave animals out of the discussion.

    To assimilate harmony, we take things one step at a time.

    But first, we gotta learn to take things easy.

    Salam hujung minggu... :)

    BalasPadam
  5. mereka ni semua cemburu sebab orang melayu dapat segalanya. dah duduk negeri orang melayu. so orang melayulah yang dapt itu semua. macam negara cina, india, jepun, belgium afrika sekalipun kaum majority adalah juga adalah priority utama.

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum..

    Teringat time skolah. Sama2 belajar. Sama2 bermain. Sama2 gie tuisyen. Yang paling best time Raya, Gongxi Fa Cai, Deepavali. Tak rasa ada jurang.. Bukan stakat sharing kegembiraan, bila ada probs, we share the sadness together. They are not just my friends. They are my brothers.

    I'm a Muslim Malay. I have no problem attending weddings, cremations or any other functions mengenakan baju Melayu bersama wife yg bertudung (pakaian yg menutup aurat dgn color yg bersesuaian).

    Apa beza time dulu ngan sekarang? Melayu tetap Melayu. Cina tetap Cina. India tetap India. Begitu juga bangsa2 lain WARGA MALAYSIA. Bukan setakat bangsa dan warna kulit. Agama pun berbeza.

    Skarang? Cuba check berapa ramai IC merah.. berapa ramai ada IC, berapa ramai IC palsu. Adakah mereka WARGA MALAYSIA?

    Adakah ini hasil hasutan / didikan / asuhan warga asing? ~ political runners, tempat kerja, rumah, etc?

    Bayangkanlah sebuah negara seperti sebuah rumah. Penghuni rumah tersebut sama2 menjaga keharmonian. Masing2 menghormati each other kerana ianya tempat satu satunya tinggal bersama. Kalau nyamuk masuk, semua penghuni akan kena cucuk (err.. nyamuk x gigit sbb x de gigi). Sorang sakit, semua boleh dijangkiti.

    Marilah sama2 bersihkan rumah. Tutup pintu n tingkap. Hapuskan semua jenis punca penyakit dulu drpd sibok carik sape yg lupa tutup pintu/tingkap.

    BalasPadam
  7. Why babi keep on jadi isu kat Malaysia ni? Tak boleh ke respect haiwan seperti babi ataupun anjing?

    Ni ke Satu Malaysia?

    Btw, kitaorang dekat Sarawak aman damai biarpun bangsa Iban, Bidayuh, Melayu, Cina dan India ... Tak ada isu geli dgn berlainan bangsa, apatah lagi agama ...

    I dun think so ... (amat menyedihkan)

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.