Rabu, Jun 06, 2012

COCONUT BURN

Biasanya kita meminum air kelapa muda bersama isi dikikis.

Perhatikan gambar kelapa di bawah.


A direct translation 'Coconut Burn', kelapa bakar.


Air kelapa berasa manis dan suam itu berharga RM3.50. Agak pelik, lazimnya kita meminum air kelapa bercampur ais batu. 

Di samping kelapa bakar, gerai terbabit juga menawarkan puding kelapa dihidangkan di dalam tempurung.


Harga makanan pembasuh mulut terbabit, RM4 sahaja. 


Manakala sebekas lokan panggang bakar, berharga di antara RM7 dan RM12, bergantung kepada saiz. Saya sempat menjenguk ke dapur gerai untuk melihat penyediaan hidangan itu.


Lokan tidak berasa hanyir, enak dan segar.


14 ulasan:

  1. sy dah minum air kelapa bakar tu.. on the way nak ke rumah terbalik di tamparuli sabah...

    rsanya x sedap lansung (bg tekak sy dan keluarga) tp x tau lah klu tekak org lain...

    tp lokan tu boleh thn jugak la rasanya...

    BalasPadam
  2. dekat mana nie yer ? sebab biasanya saya jumpa kelapa bakar di kota tinggi ! - jalan ke desaru !

    BalasPadam
  3. Nampak macam sedap jer... teman ingin sekali mencubanya... Tapi, malang bro Mazidul tak share pun lokasi gerai dimana dan apa nama gerainya...

    BalasPadam
  4. ala bro mazidul makan sorannngg.... nak la jugak hehehe.... dah terliur dah ni

    http://buasirotak.blogspot.com/

    BalasPadam
  5. Semua Bloggers..!
    Tempat ini dinamakan SALUT, terletak di Kota Kinabalu.. Berdekatan dengan Politeknik Kota Kinabalu..
    On the way nak pegi Telipok, Sabah.
    Sebagai student PoliKK, kami boleh jalan kaki di tepi jalan petang2.. hehe

    Kerang Bakar, kelapa bakar, puding kelapa dalam gelas, dan puding kelapa dalam kelapa memang Umph..!
    Datanglah ye..!

    BalasPadam
  6. Salam abg mazidul. Saja nak tny kabar adik iskandar.last entri adik iskandar dikatakan kritikal.bagaimana skrg?

    BalasPadam
  7. suatu masa dahulu majalah 3 pernah siarkan tentang air kelapa bakar di tikam batu kedah...kini gerai tersebut telah pun tutup...istimewanya air kelapa bakar ini dicampur dengan ramuan herba...jika ada pasti saya akan belanja mazidul jika datang ke sungai petani

    BalasPadam
  8. This area is a tourist attraction of some sort.. The kerang is heavenly, if the sauce is perfectly combined: limau kasturi + chilli + salt + kicap! Add a bit of this unto yr kerang, scrape the flesh off and *slurp* it off the shell.. Then sip your "coconut burn" to wash it down..

    Mmmm.. Made me hungry & wanting! Mau pigi cari ni nanti tau! ^_^

    MAS: if I knew, I'd take you to Salut myself! :))

    BalasPadam
  9. SMTI - Next trip to KK, nak minta Kak Echah and Tuan Syed belanja kelapa bakar dan kepah makar ni. ha ha

    BalasPadam
  10. Sedapppp....masa dok kk..nk jalan ke tamparuli lalu sini...singgah makan..n trun ke perkampungan di bawah muara...bes

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.