Ahad, April 05, 2009

Ikan Apa?

Sewaktu saya berusia 5 tahun, ikan ini tidak bernilai. Maksudnya jika dijala, tertangkap, ikan akan dibuang semula ke sungai.

Pagi tadi sewaktu ke pasar lambak di Slim River, Perak, saya terlihat ikan ini dijual peniaga Melayu. Lalu saya menggamit abah, dia banyak pengalaman memancing dan menjala ikan sewaktu kami tinggal di Kundang, Rawang, Selangor.

“Berapa sekilo ikan ni?,” tanya abah.

“RM35,” balas peniaga terbabit.

“Sebab apa ikan tu mahal sangat?,” tanya saya kepada abah.

“Cina suka,” balasnya ringkas.

Siapa tahu, ikan apa?

33 ulasan:

  1. Eija, saya nak surf blog awak, tengok2 by invitation ONLY :(

    BalasPadam
  2. tak boleh nak teka la... tak tahu ikan apa...

    BalasPadam
  3. beliamuda, kesian, banyak rupanya awak tak tahu yer? Muda sangat lagi kut, nanti tua sikit tahu la tu.

    BalasPadam
  4. ikan ape tu????
    huhuhuhu....

    klu psl bab ikan ni fail ckt
    huhuhu

    BalasPadam
  5. Arejar, hujung minggu ni pergi pasar tau. Tak masak pun tak apa, tak beli apa pun, tak apa. Just pergi jer, then bagi tahu saya ikan apa?

    BalasPadam
  6. hehe.. memang muda lagi pun.. masih banyak lagi yang tak tahu...

    BalasPadam
  7. kalo tgk mata ikan yg terjojol tu macam ikan belacak jer..

    BalasPadam
  8. ni ikan ubi...

    mmg mahal..org klu dpt pancing ni jual dulu

    BalasPadam
  9. RM35 di pasar masih murah. Ikan ketutu atau orang cina panggil ikan hantu ini telah mula diternak secara komersil. Kalau nak pergi di banting. Harga ikan hidup sekilo boleh mencecah RM70. Belum masak lagi, Kalau dah dimasak boleh cecah RM100.

    Hidup untuk makan, makan untuk hidup.

    BalasPadam
  10. ada orang panggil ketutu ubi... kalau dekat tahun baru cina, harganya boleh cecah RM65 sekilo. Orang Cina percaya, ikan ini bawa tuah dan rezeki... tak taulah tang mana sangkut rezeki dengan daging ikan nih... kalau orang melayu pulak, depa percaya kalu sapa-sapa yang jumpa ular itik dan dapat makan dagingnya, orang tu boleh jadi kaya.

    ular itik... berkepala itik dan mengeluarkan suara seperti itik, duduknya di tubir telaga, berbadan ular sepanjang sejengkal dan berwarna hitam pekat.... (kepercayaan yang hampir sama dengan sejenis ular dalam masyarakat jepun)

    hang patut highlight budaya pemakanan dan kepercayaan kaum dalam segmen hang kat tv tu, mazidul....

    Tapi kalau kot belah Kedah sana nuh, depa panggil ikan hantu... memang buruk pun... hang tengok ikan ni pun, hilang selera nak makan. Belum lagi dengaq dia punya suara... sama macam hantu... ada tiga jenis ikan hantu nih, kalu tak salah aku...

    Biasanya, ikan ni kalau lekat kat mata kail, depa buang balik ke sungai... kecuali ikan buntal saja... kalau dapat, depa katok sampai hancur... bukan sebab kejam, tapi sebab sakit hati, mata kail tak boleh dikeluarkan balik.

    Aku pernah gak gi pancing ikan ni kat Kuala Sawah, Rantau ngan sepupu... baru nak dapat ikan yang ketiga, sekali depa riuh rendah pasai ada anak buaya lekat kat jaring... aku lagi leka tengok anak buaya dari pancing ikan ketutu.

    BalasPadam
  11. Jaki, huh! Mahal sungguh rupanya. Di Kundang dulu2 ikan tu dipanggil Tutu atau hantu.

    Saya tanya di pasar, penjual kata ikan ubi, dipanggil dek orang Melayu.

    BalasPadam
  12. first time saya dgr ikan ubi, saya beljr benda baru di blog En mazidul..

    seperti kata En Mazidul,
    mungin sy ni masih muda n mentah..

    camner rasenye?

    BalasPadam
  13. Ikan ketutu ni lambat besar, kalau ternak, kurang-kurang setahun baru boleh jual.. itu sebab mahal..

    BalasPadam
  14. mazidul...betul ye jawapan saya..hooray...takde hadiah ker?

    blog saya tak restrict pun boleh masuk je...

    blog resipi je invite..

    http://purple28.blogspot.com

    BalasPadam
  15. erk..acu tak penah dgr le nama ikan ketutu nie...
    sedap ke rasa nye?

    BalasPadam
  16. Aisay...

    lambat bukak blog pagi nih...
    rupernyer dah ader yang kabo kat bro...

    Ikan ketutu aka ikan antu nih memang mahal dipasaran...

    Ikan ini jika dibela mengambil masa setahun untuk membesar seberat 1kg...

    makanan nya hampir sama macam flowerhorn dulu...
    makan anak ikan...
    mesti dibela dalam pencahayaan yang agak gelap dan mesti dalam keadaan air yang mengalir...

    ikan ini cukup matang untuk dijual hanya selepas 18bulan...

    untuk pengetahuan bro mazidul..
    ikan ini juga digelar kerapu darat...

    ayat merepek saya...
    dulu kawan-2 juga...
    sebelum jadi writer...
    hehehehehe...

    BalasPadam
  17. Tak salah saya ketutu ni jugak sebelah utara dipanggil Haruan Bodoh...sebab dia bukan liar macam haruan yang satu lagi tu...

    Tapi ketutu memang agak sedap..isinya putih mirip isi ketam...manis...pernah saya rasa yang stim dan goreng...stim ternyata lebih sedap...

    Khabarnya ramai orang kita ternak ketutu untuk eksport ke Taiwan...mencecah RM 80 sekilo...

    BalasPadam
  18. saya agak terlambat? namanya ikan tutu. dulu mak saya bela ikan ni dalam telaga. buat "penjaga" rumah katanya. betul atau tidak.. wallahualam??

    BalasPadam
  19. hahaha bro..sy lagik lmbt...yg sy tau nm ikan tu haruan tutu..hehehe..betul tk..atau haruan pasir...hhmm..dulu tk makan..tp semenjak berkahwin...husband suka mkn, so sy trylah masak sup lada hitam letak halia..pergghh..sedap gilers daging ikan tu...manis...bro cuba lah...sedap...

    BalasPadam
  20. ketutu... satu lagi ilmu ikan.. sebelum kahwen ikan kembung pun tak kenal...

    BalasPadam
  21. buat bisnes ternak ikan nie mesti untung kan bang mazidul..buat side income dalam kegawatan skng

    BalasPadam
  22. ikan ketutu?? sedapnya....pernah makan mase p sarawak dulu..abg suh pilih ikan..bila pilih tgk huduh..tp rasenya..awwww..sampai menjilat pinggan!

    BalasPadam
  23. to Eila@Along

    mujur jilat pinggan jer...
    kalau betui sedap, sesilap sampai jilat meje...

    hehehehehehe

    BalasPadam
  24. ikan baung tu. tak pon ikan bujuk. nak kata ikan pari jauh sekali.. heheh

    BalasPadam
  25. ingatkan ikan haruan...
    hehe...
    dah nak serupa..
    cuma ada jalur2 hitam...
    penah tangkap di sungai...
    tapi x pernah makan lah lagi...
    hehe

    BalasPadam
  26. Salam Tuan,

    Ikan ketutu ni diternak di apartmen murah di Taiwan. Orang cina suka makan ikan ni, sebab tu mahal di sana.(China,Taiwan,Hong Kong)

    Saya berpeluang makan di Hainan. Sangat sesuai di masak dgn moi (nasi lembik) sebab rasanya lemak sekali. Tetapi berhati2 dgn durinya!

    Wassalam

    BalasPadam
  27. ikan belontok,hantu,ubi,haruan bodoh,"sun hok"....semua ikan yg sama....aku ada ternak ikan ni tp agak susah nk membesar...dekat setahun gak arrr...tp mmg mahal....kalo kat restoran cina,ikan yg dh siap masak leh cecah rm120 sekor....kalo ikutkan,mmg hodoh rupanya tp isinya sgt sedap sbb berlemak sket....skali makan sure nk lg....maybe sbb ikan ni karnivor tu yg isi dia sedap tu....huhuhuhuh

    BalasPadam
  28. Ikan ketutu,marble goby, sun hok,petutu,hantu adalah ikan yg sama

    BalasPadam
  29. ketutu,ubi,hantu..rsanya sedap..patut le mahal..tapi susah nk dpt skrg ni.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.