Sewaktu saya berusia 5 tahun, ikan ini tidak bernilai. Maksudnya jika dijala, tertangkap, ikan akan dibuang semula ke sungai.
Pagi tadi sewaktu ke pasar lambak di Slim River, Perak, saya terlihat ikan ini dijual peniaga Melayu. Lalu saya menggamit abah, dia banyak pengalaman memancing dan menjala ikan sewaktu kami tinggal di Kundang, Rawang, Selangor.
“Berapa sekilo ikan ni?,” tanya abah.
“RM35,” balas peniaga terbabit.
“Sebab apa ikan tu mahal sangat?,” tanya saya kepada abah.
“Cina suka,” balasnya ringkas.
Siapa tahu, ikan apa?
Pagi tadi sewaktu ke pasar lambak di Slim River, Perak, saya terlihat ikan ini dijual peniaga Melayu. Lalu saya menggamit abah, dia banyak pengalaman memancing dan menjala ikan sewaktu kami tinggal di Kundang, Rawang, Selangor.
“Berapa sekilo ikan ni?,” tanya abah.
“RM35,” balas peniaga terbabit.
“Sebab apa ikan tu mahal sangat?,” tanya saya kepada abah.
“Cina suka,” balasnya ringkas.
Siapa tahu, ikan apa?
ketutu eh? teka jer
BalasPadamEija, uih! Awalnya membuat tekaan.
BalasPadamEija, saya nak surf blog awak, tengok2 by invitation ONLY :(
BalasPadamtak boleh nak teka la... tak tahu ikan apa...
BalasPadambeliamuda, kesian, banyak rupanya awak tak tahu yer? Muda sangat lagi kut, nanti tua sikit tahu la tu.
BalasPadamikan ape tu????
BalasPadamhuhuhuhu....
klu psl bab ikan ni fail ckt
huhuhu
Arejar, hujung minggu ni pergi pasar tau. Tak masak pun tak apa, tak beli apa pun, tak apa. Just pergi jer, then bagi tahu saya ikan apa?
BalasPadamhehe.. memang muda lagi pun.. masih banyak lagi yang tak tahu...
BalasPadamkalo tgk mata ikan yg terjojol tu macam ikan belacak jer..
BalasPadamni ikan ubi...
BalasPadammmg mahal..org klu dpt pancing ni jual dulu
RM35 di pasar masih murah. Ikan ketutu atau orang cina panggil ikan hantu ini telah mula diternak secara komersil. Kalau nak pergi di banting. Harga ikan hidup sekilo boleh mencecah RM70. Belum masak lagi, Kalau dah dimasak boleh cecah RM100.
BalasPadamHidup untuk makan, makan untuk hidup.
ada orang panggil ketutu ubi... kalau dekat tahun baru cina, harganya boleh cecah RM65 sekilo. Orang Cina percaya, ikan ini bawa tuah dan rezeki... tak taulah tang mana sangkut rezeki dengan daging ikan nih... kalau orang melayu pulak, depa percaya kalu sapa-sapa yang jumpa ular itik dan dapat makan dagingnya, orang tu boleh jadi kaya.
BalasPadamular itik... berkepala itik dan mengeluarkan suara seperti itik, duduknya di tubir telaga, berbadan ular sepanjang sejengkal dan berwarna hitam pekat.... (kepercayaan yang hampir sama dengan sejenis ular dalam masyarakat jepun)
hang patut highlight budaya pemakanan dan kepercayaan kaum dalam segmen hang kat tv tu, mazidul....
Tapi kalau kot belah Kedah sana nuh, depa panggil ikan hantu... memang buruk pun... hang tengok ikan ni pun, hilang selera nak makan. Belum lagi dengaq dia punya suara... sama macam hantu... ada tiga jenis ikan hantu nih, kalu tak salah aku...
Biasanya, ikan ni kalau lekat kat mata kail, depa buang balik ke sungai... kecuali ikan buntal saja... kalau dapat, depa katok sampai hancur... bukan sebab kejam, tapi sebab sakit hati, mata kail tak boleh dikeluarkan balik.
Aku pernah gak gi pancing ikan ni kat Kuala Sawah, Rantau ngan sepupu... baru nak dapat ikan yang ketiga, sekali depa riuh rendah pasai ada anak buaya lekat kat jaring... aku lagi leka tengok anak buaya dari pancing ikan ketutu.
Jaki, huh! Mahal sungguh rupanya. Di Kundang dulu2 ikan tu dipanggil Tutu atau hantu.
BalasPadamSaya tanya di pasar, penjual kata ikan ubi, dipanggil dek orang Melayu.
first time saya dgr ikan ubi, saya beljr benda baru di blog En mazidul..
BalasPadamseperti kata En Mazidul,
mungin sy ni masih muda n mentah..
camner rasenye?
Ikan ketutu ni lambat besar, kalau ternak, kurang-kurang setahun baru boleh jual.. itu sebab mahal..
BalasPadammazidul...betul ye jawapan saya..hooray...takde hadiah ker?
BalasPadamblog saya tak restrict pun boleh masuk je...
blog resipi je invite..
http://purple28.blogspot.com
Eija, ya! Jawaban awk betul :)
BalasPadamerk..acu tak penah dgr le nama ikan ketutu nie...
BalasPadamsedap ke rasa nye?
Aisay...
BalasPadamlambat bukak blog pagi nih...
rupernyer dah ader yang kabo kat bro...
Ikan ketutu aka ikan antu nih memang mahal dipasaran...
Ikan ini jika dibela mengambil masa setahun untuk membesar seberat 1kg...
makanan nya hampir sama macam flowerhorn dulu...
makan anak ikan...
mesti dibela dalam pencahayaan yang agak gelap dan mesti dalam keadaan air yang mengalir...
ikan ini cukup matang untuk dijual hanya selepas 18bulan...
untuk pengetahuan bro mazidul..
ikan ini juga digelar kerapu darat...
ayat merepek saya...
dulu kawan-2 juga...
sebelum jadi writer...
hehehehehe...
Tak salah saya ketutu ni jugak sebelah utara dipanggil Haruan Bodoh...sebab dia bukan liar macam haruan yang satu lagi tu...
BalasPadamTapi ketutu memang agak sedap..isinya putih mirip isi ketam...manis...pernah saya rasa yang stim dan goreng...stim ternyata lebih sedap...
Khabarnya ramai orang kita ternak ketutu untuk eksport ke Taiwan...mencecah RM 80 sekilo...
saya agak terlambat? namanya ikan tutu. dulu mak saya bela ikan ni dalam telaga. buat "penjaga" rumah katanya. betul atau tidak.. wallahualam??
BalasPadamhahaha bro..sy lagik lmbt...yg sy tau nm ikan tu haruan tutu..hehehe..betul tk..atau haruan pasir...hhmm..dulu tk makan..tp semenjak berkahwin...husband suka mkn, so sy trylah masak sup lada hitam letak halia..pergghh..sedap gilers daging ikan tu...manis...bro cuba lah...sedap...
BalasPadamketutu... satu lagi ilmu ikan.. sebelum kahwen ikan kembung pun tak kenal...
BalasPadambuat bisnes ternak ikan nie mesti untung kan bang mazidul..buat side income dalam kegawatan skng
BalasPadamikan ketutu?? sedapnya....pernah makan mase p sarawak dulu..abg suh pilih ikan..bila pilih tgk huduh..tp rasenya..awwww..sampai menjilat pinggan!
BalasPadamto Eila@Along
BalasPadammujur jilat pinggan jer...
kalau betui sedap, sesilap sampai jilat meje...
hehehehehehe
ikan baung tu. tak pon ikan bujuk. nak kata ikan pari jauh sekali.. heheh
BalasPadamingatkan ikan haruan...
BalasPadamhehe...
dah nak serupa..
cuma ada jalur2 hitam...
penah tangkap di sungai...
tapi x pernah makan lah lagi...
hehe
Salam Tuan,
BalasPadamIkan ketutu ni diternak di apartmen murah di Taiwan. Orang cina suka makan ikan ni, sebab tu mahal di sana.(China,Taiwan,Hong Kong)
Saya berpeluang makan di Hainan. Sangat sesuai di masak dgn moi (nasi lembik) sebab rasanya lemak sekali. Tetapi berhati2 dgn durinya!
Wassalam
ikan hantu? pelik nya nama tu?
BalasPadamikan belontok,hantu,ubi,haruan bodoh,"sun hok"....semua ikan yg sama....aku ada ternak ikan ni tp agak susah nk membesar...dekat setahun gak arrr...tp mmg mahal....kalo kat restoran cina,ikan yg dh siap masak leh cecah rm120 sekor....kalo ikutkan,mmg hodoh rupanya tp isinya sgt sedap sbb berlemak sket....skali makan sure nk lg....maybe sbb ikan ni karnivor tu yg isi dia sedap tu....huhuhuhuh
BalasPadamIkan ketutu,marble goby, sun hok,petutu,hantu adalah ikan yg sama
BalasPadamketutu,ubi,hantu..rsanya sedap..patut le mahal..tapi susah nk dpt skrg ni.
BalasPadam