Khamis, Jun 17, 2010

1 Kilogram Tokek = Jutawan


Ditemui di Nunukan, Kalimantan, Indonesia, beratnya 174 kilogram, dijual dengan harga 64 juta ringgit. Nama haiwan reptilia itu, 'Tokek' dalam bahasa kaum Dusun di Sabah. Manakala kaum Bajau memanggilnya 'Tekke'.

"Tokek kalau terkena kulit manusia, dia akan melekat macam Spiderman. Bila guruh berbunyi baharu tertanggal"

Itu di antara fakta dan mitos seringkali diperkatakan.

Sejak awal tahun ini harga tokek dilaporkan melambung tinggi, sila rujuk senarai harga saya perolehi di Lahat Datu tempoh hari. Jadi tidak hairan, sebilangan penduduk Sabah menjadikan kegiatan mencari tokek, kerja sepenuh masa. Masakan tidak, tokek seberat 1 kilogram berharga 1 juta ringgit sekaligus menjadikan pemiliknya jutawan.

Hempedu tokek dikatakan mampu mengubati penyakit HIV. Bagaimanapun setakat ini tiada kajian saintifik dijalankan bagi membuktikan dakwaan itu.


33 ulasan:

  1. Aduh, nampak sangat ramai dari kalangan kita sekarang seperti tidak mahu kembali ke rahmatullah; asyik nak berpaut dengan dunia.

    alahai, dunia oh dunia

    BalasPadam
  2. tokek?? uik.. baru 1st time ni dgr...

    Assalamualaikum dari BLOG A-Y-I-E

    BalasPadam
  3. nak yang sekilo? pegi sukau kinabatangan kat wildlife exp punya cafe.. kompem jumpa :)

    BalasPadam
  4. en mazidul...tokek dgn gecko tak sama eh ;)

    ada yg berbunuhan disebabkan binatang ni.ishhh ;(

    BalasPadam
  5. aikkk ada juga binatang nama tokek ye...first time dgr wlpun pernah study kt sabah dlu hehe

    BalasPadam
  6. biar btoi.. sekilo 1.2 juta..kalau macam ni tak yah keja laa dok p cari tokek tu pun bleh jadik jutawan..

    cik Mazidul, golongan mana yang jadi buyer nye?

    BalasPadam
  7. biar betul?!!!boleh kaya giler-giler..

    BalasPadam
  8. kaya kaya,
    lepas ini ada org buat kursus ternak tokek.jual benih anak tokek,

    BalasPadam
  9. saudara mara dari sabah balik ke semenanjung, sepupu saye tunjuk gbr ni.. khabarnya mmg popular kat sana. ada yg ckp darah tokek tu bagus, leh jd ubat..

    sepupu saya transfer kn bunyi suara tokek tu dlm phone.. mmg unik! die bunyi mcm seakan akan menyebut 'tokke...tokke..' cm tu la.. hehe

    BalasPadam
  10. Tokek?? Pelik punya nama... Pelik punya warna.. Pelik punya species kut, sbb itu mahal...

    Kalau ada peluang, apa kata bro bawa balik sepasang Tokek dan cuba ternak... untung-untung boleh jadi juta-jutawan... :)

    BalasPadam
  11. Bro

    Boleh percaya ke ni?
    Tengok 'Scale' harga pun macam di buat tergesa-gesa sahaja.

    Cerita ni lebih kurang sama macam cerita 'Pecah Panggung RM20juta'. atau cerita 'Penternak burung Cenderawasih' = Ular berbadan manusia" = "orang tangkap hantu masuk dalam museum" = semua bomoh dalam Malaysia/Indonesia" = Cerita orang perasan @ syok sendiri @ kaki temberang.

    Cuba tengok kat situ ramai tak 'Jutawan'? DI bandar tersebut banyak tak kereta mewah parking depan warung kopi?

    SAYA TAK PERCAYA

    BalasPadam
  12. kerana si TOKEK ini...semalam makcik dengar dalam Buletin Utama ada yang dibunuh atas alasan si pembunuh tidak mahu berkongsi keuntungan dengan mangsa...sadis dan tragis..

    BalasPadam
  13. ni gecko tokay..biasanya banyak kat kepulauan..dulu kerja Langkawi hari-hari berteman bunyi binatang ni..paling besar pernah saya jumpa lebih kurang 30cm.tengok dekat-dekat memang mengerunkan..

    BalasPadam
  14. uik... mahalnyer.. sapa yg beli tuh? banyak benor duit mika mika ni yerr..

    uihh kalau dapat sekor bole goyang kaki sampai mati nampaknya niii

    BalasPadam
  15. Alid, apapun penjualan tokek berharga 64 juta itu dilaporkan di dalam akhbar tempatan di Sabah.

    Cerita BESAR di sana. Jadi ramai orang Sabah membeli dan membela tokek namun khabarnya banyak pantang larang.

    Tokek, kalau hendak dijual, beratnya akan menyusut secara mendadak. Itu kata orang tempatan.

    Me, Myself and I, kes itu disiarkan dalam 999 bukan Buletin Utama.

    Rimbun, dengarnya, ejen beli.

    BalasPadam
  16. Mmg hari tu ade msuk paper pasal tokek ni..harian metro klu xsilap sy..kluaran awl april 2010..

    sejauh mane kbnarannye xtaw lah..tp klu btul 1 kilo =RM 1m,mmg masyukkk woo..

    BalasPadam
  17. Bro,saya dah lame dengar cerita ni.
    tapi was2 nak percaya..
    Hanya ALLAH saja yang tahu..

    BalasPadam
  18. alamak...999 ek...makcik konpius..sori ye Bro Mazidul...ngee..

    BalasPadam
  19. Emmm! kalau di di sini teringin juga nak tangkapnya... semua org mimpikan nak kaya; tapi kalau kena kulitnya melekat ... payah tu!

    Nak tangkap pun bukan senang!

    BalasPadam
  20. Tokek? mmm.. pertama kali dengar. cantek ar kaler2 badan dia.. Tapi seperti setengah komen2 diatas, saya tak berapa percaya nilainya yang begitu tinggi.. Entahlah..

    BalasPadam
  21. Salam. Spesies ini di Langkawi pun ada. Orang Langkawi memanggilnya Tokke (loghat langkawi). Semasa tinggal di Langkawi saya biasa dengan spesis ini. Memang sukar menghalaunya jika masuk ke dalam rumah. Bunyinya juga kuat dan mengganggu kententeraman kita. Di Lubuk Semilang (Kampung Buku)pun banyak.

    BalasPadam
  22. nak cari satu hal.. nak tgkap pun satu hal..

    BalasPadam
  23. tokek adlh dr famili cicak, cicak adlh binatang yg disarankan utk mbunuhnya, bdasarkan hadis nabi.
    mmg ada kbenaran krn cicak suka membuang najis merata2 di rumah, masuk ke dlm peralatan elektronik spt TV, PC sehingga menyebabkan belaku litar pintas.
    Pd pndpt sy..Allah nak letakkan kehinaan pd manusia yang mengutamakan dunia dengan meletakkan sstu khasiat ke dlm benda yg telah di haramkan atau tidak disukai oleh nabi. maka manusia ada yg lebih tertarik dgn nilai berbndg dgn perintah Allah.
    hnya pndpt semata..

    BalasPadam
  24. tokek,dlm bhasa mlayu brunei d sbut 'anggak'..hrga yg dtwrkn mmg bbaloi dgn risiko utk mdptkn binatng ni..skali kna gigit,trus arwah..

    BalasPadam
  25. salam...

    dimana ada jual tokek ni ???
    tmpt mna yg pling byk ada tokek ni ???

    BalasPadam
  26. Ada lg ke ..org jual tokek ni..yg murah2 laa..kalau mahal tk mampu laa...

    BalasPadam
  27. Ada lagi ke penjualan tokek ni..ada tk yg murah2 ..kalau mhl rasanya tk mampu laa

    BalasPadam
  28. Ade bro nk beli keeeeee.......klau bminat col me

    BalasPadam
  29. Kat tempat saya banyak.. Tapi saiz 2 jari jer.. Budak2 buat main jer..
    Susah dapat yang besar, biawak komodo besar la..

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.