Khamis, Jun 10, 2010

"Nak Jadi Isteri Kedua Ahli Politik"

'Eja', bukan nama sebenar, berusia 21 tahun, gadis terpelajar dan bekerja sebagai model sambilan. Mengikut pengamatan saya, dia bukan 'extraordinarily' cantik tetapi manis dan bijak berkomunikasi.

"Saya nak jadi isteri kedua ahli politik, 45 tahun. Dia kacak, baik dan pandai mengayat," katanya selamba.

"Siapa dia?," tanya saya.

"You wartawan, bahaya kalau saya bagi tahu identiti dia sebab you mesti kenal," jelasnya.

Wow! Itu sudah pasti, memang saya ramai mengenali individu bergelar ahli politik samada mereka kenal saya atau sebaliknya, itu persoalan kedua.

Menurut Eja, sebagai teman wanita, setiap bulan, dia menerima ganjaran wang tunai daripada ahli politik terbabit.

"Tetapi tak banyak sangat pun. Dia bukan kaya dan berharta sangat," komen Eja.

Isteri ahli politik itu, 41 tahun, dakwa Eja, berstatus janda beranak 3 sebelum mendirikan rumah tangga dengan kekasihnya.

"Kenapa dia nak awak?," soal saya.

"He just can't resist me," balasnya ringkas.

Ditanya, Eja mendakwa tidak pernah ditiduri ahli politik dikenali itu.

"I like challenges in my life and sometimes there is a devil in me. I selalu kacau bini dia sebab I know that she doesn't like me. Politics? Hate it tetapi saya suka dia," ujarnya.

Saya maklumkan kepada Eja berhubung 'karma'. Perbuatan buruk atau baik kita lakukan kepada orang lain, suatu hari kelak akan berbalik kepada kita. 

"I don't believe in karma. I believe in qada dan qadar," katanya.

I am speechless.

32 ulasan:

  1. rumusan saya tentang Eja, ralat akhlak pendek akal.

    BalasPadam
  2. bagi saya pulak, Eja xberfikiran jauh ke depan.
    laki tu bole buat pada bini die, xmustahil jadi pada Eja..

    BalasPadam
  3. sikap yg memang tak sepatutnya...hal sebegitu dianggap mcm permainan plak..biasala budak baru umur 21 tahun tak fikir panjang lagi baik buruk sesuatu perkara...setuju dgn apa yg kuzud kata ralat akhlak pendek akal

    BalasPadam
  4. pandai la bercakap sekarang...sebelum merana...

    BalasPadam
  5. Short cut nak idup senang tu beb...

    BalasPadam
  6. She's a true Muslim believing in qada' & qadar.
    She chose to be no.2 & the man will ikut sunnah choosing his no.3 & 4.

    Note:Kacau 1st wife is not her but the devil in her.

    BalasPadam
  7. eja = bimbo, tak ada perasaan

    ohh i hate this kind of woman..

    layak panggil woman ker? orr maybe slut much more appropriate kot...

    BalasPadam
  8. Tepuk sebelah tangan takkan berbunyi. Tapiiii.... cuba tepuk kat paha atau dinding.. ada bunyi juga, kan???

    BalasPadam
  9. Eja...reminds me of my ol' roomate.
    cannot comment too much cuz I still feel the guilt for not stopping her back then.

    we all think it was just a joke, but then it get serious.

    Her explanation: "Dah dia layan aku, aku layan la dia balik."

    : P

    BalasPadam
  10. kalau nak selamat di dunia, tak yah kawin, senang nak pindah harta tetap.

    jadi ahli lembaga pengarah, tukang sain bulan2 dapat cheque..ribu2..

    buka 5/6 company.
    suami pun suka sebab tiada berbin dan berbinti.

    BalasPadam
  11. rasanya budak ni lum matang lagi ....x percaya kpd karma ...dia akan rasa nanti

    mmm....kemahiran komunikasi ni penting ....asalkan ada kemahiran komunikasi x cantik pun jadi juga .

    BalasPadam
  12. salam..

    bg saya daripada terdedah kepada maksiat, baik kawen..

    BalasPadam
  13. Nafsu oh Nafsu!

    X payah komen byk - kalu dia percaya kpd Qada & Qadar tentu dia yakin wujudnya Allah s.w.t, Al-Quran & Hadis - Walaupun sekadar Islam keturunan sekurang-kurangnya dia patut punyai sifat malu.

    Sifat malu sdh terhakis dr dirinya - kumpulkan kembali sisa2 malu yg msh berbaki, canai semula membentuk lapisan di hati - Semuanya msh belum terlambat...

    BalasPadam
  14. iskk.. apa laa dok buat keja lagu tu.. wat malu kaum je laa ..


    p/s: yang pasti Eja itu bukan diriku...

    BalasPadam
  15. Eja terlupa ramai lelaki muda dan lebih kaya.

    Eja nak cepat/mudah kaya. Merasa selamat dengan org yang dh berkedudukan (ahli politik) dan ber-uwang.

    Eja, seorang yang tak fikir panjang...

    BalasPadam
  16. Elehhhh sementara kulit tegang GOBU, putih melepak licin... boleh ler buat camtu perasan laku....

    nanti kalu dah kendur skit?

    Karma tak karma... masa tu terus karammmmm...!

    BalasPadam
  17. mr mazidul i like to ask ur favour to review an article i read. im not sure how to get through u since i dont know ur e-mail and im not that good with it and stuff. so this is the link to the article.

    http://www.dinar-emas.com/vatican.html

    please do a review if and only if u want.

    BalasPadam
  18. setuju dgn bakal besan combi...tehee ;p

    kalau ada sikit rasa malu dlm diri insyaALLAH.

    biasa pompuan mcm gini dia dah terbiasa hidup mewah,maintenance tinggi so org tua yg berduit menjadi sasaran.

    wat ever asal dia bahagia!

    BalasPadam
  19. Orang macam Eja semakin bertambah di dunia - inilah masalahnya kalau artis yang dijadikan idola...

    BalasPadam
  20. Eja Eja.. makna kamar pun tak paham, lagi nak cakap pasal qada' and qadar... ish ish ish...

    My POV, life is all about making choices, and she had made her choice.. so let it be.. nak kata budak kecik, dah boleh jadi mak budak pun.

    Maybe dia memilih jalan itu dengan sokongan keluarganya.. kita tak tau kan. So biarkan dia.. Satu hari nanti harapnya dia belajar dari teladan.

    BalasPadam
  21. Saya fikir, bukan Eja seorang saja yang ralat akhlak dan pendek akal tetapi si dia yang kacak, baik dan pandai mengayat itu pun 2X5=5X2.

    Elok sangatlah perangai pandai mengayat nih, esok lusa, anak dara dia pula diayat orang... oleh pemuda Lombok ker...?

    Kui... kui... kui...

    What goes round comes around. Nanti jangan salahkan qadar Allah pulak...

    BalasPadam
  22. betul kata Bawang Goreng...bukan salah Eja semata2...jantan tu "pandai mengayat!", dua2 sama je...

    BalasPadam
  23. Eja..eja...siapakah makbapak kamu...nak kaya ,nak senang tak semestinya kena kahwin orang tua..suami orang ataupun ee...bekas orang...

    BalasPadam
  24. lagu 'Ayahku kawin lagi' satu.

    anak anak yang kecil hati

    BalasPadam
  25. agaknye eja tertgal kelas agama islam kot...

    selain qada' dn qadar ada disebutkan janji Allah iaitu akan membalas 1 kebaikan dengan 10 kebaikan..dn juga membalas 1 kejahatan dengan 10 kejahatan.... itu la hukum karma yang kita paham...mungkin pemahaman eja masih belum matang....

    qada' dn qadar - apa yang ditentukan tuhan
    Janji Allah - kalau kita wat jahat dibals jahat..

    takpala kita pun berserah pada qada' dan qadar.....

    kita percaya hukum Allah dn janji Allah

    eja hanya percaya hukum dan tak percaya janji Allah

    BalasPadam
  26. Bagus, menyerlahkan kecerdikan samada dari segi AKAL atau putar belit dari daya fikir berbanding isteri pertama, calun yang sesuai nak buat isteri kedua, sang suami tak perlu cari idea dan memerah otak nak membelit isteri pertama.

    ...cerdik alasan dari segi agama Apa-apa alasan tak kira sesuai ke tak..

    ..cerdik dan pandai dari segi perkongsian.

    pandai mencari alasan ubah selera.

    ...takdir dan Qada (bukan sengaja merampas),dah jodoh.

    ...teknik berkawan dulu sebagai adik, boleh apasalahnya.

    ..isteri dia Tua, saya muda lagi,kuat, saya sedia mengikut apa saja kehendaknya, mengekori ke mana-mana sahaja (menjadi PAnya ke 'out station', sementara masih tiada anak).

    BalasPadam
  27. oppss..terlebih dulu saya nak minta maaf kalau ada bakal isteri/kekasih kedua TUAN BLOG yang membaca/pelayar di sini.

    psst STALKER??? kalau ada..

    BalasPadam
  28. biarkanlah dia terantuk baru lah nnt dia akan tengadah sendiri....

    BalasPadam
  29. Dunia dah tua.. Dah nak kiamat..
    X da lelaki lain dah bg dia yg terbaik.. Nak buat mcmna?? hehehe

    Kita doakn jak la supaya wanita ini sedar.. At least jangan ganggu hidup orang lain..

    BalasPadam
  30. nak juga dengar baca komen bakal isteri kedua yang baca ,,mana tau boleh jdi panduan adik2 yang lain, bakal tunang ker??..

    boleh kongsi2..isteri Selebriti ker Publicfigure ke Blogeer ker

    BalasPadam
  31. Kahwin sebahagian dari Sunnah Nabi...kahwin tetap akan berlaku masalah,tapi bagaimana menyelesaikan masalah bukan terus lari dan takut utk menghadapi..."streotype thinker"
    sang pelaku kahwin yg bermaslah sbnarnye...institusi perkahwinan akakn jadi harmoni selaghi betul mengikut jalan yg benar..
    pelik pulak saya bila baca komen di atas "tak payah kahwin lagi senang....!!!"

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.