Isnin, Oktober 28, 2013

ADAKAH (PEMBUNUH) ARDI HAMZA ITU ARDI ODE PUTRA KATELA?

Saya menerima informasi menarik dihantar oleh pembaca blog.


Nama lelaki di atas, Ardi Ode Putra Katela.


Manakala nama pembunuh pegawai operasi Ambank, Ardi Hamza, 37 tahun dan kad pengenalan lelaki berasal dari Sulawesi, Indonesia itu dipercayai palsu.

Adakah 2 gambar di atas lelaki sama?


Berikut status facebook lelaki di atas, pada 21 Oktober, 2 hari sebelum kejadian bunuh berlaku di Subang Jaya, Selangor.


Sehingga ke hari ini, tiada sebarang kemaskini status terbaru. 

Melalui maklumat dikongsikan di dua laman sosialnya, dia berasal dari Wakante, Barangka, Sulawesi Tenggara, Indonesia.

Baca perbualannya bersama Aisah Ajha, di bawah.




Berikut data mengenai dirinya dipaparkan di facebook.



SPM English School?


Klik di sini dan di sini untuk melawati facebook lelaki terbabit.



20 ulasan:

  1. kalau ditgok pd wajah suspek yg disiarkn pihak polis dan akaun FB diatas..mmg besar kemungkinan org yg sama...suspek yg membunuh pekerja ambank tersebut.

    foto2 FBnya jugak byk gambar2 duit..menunjukkan suspek mmg mudah gelap mata bila nampak duit yg byk depan mata.

    BalasPadam
  2. One more try tengok information dia.. Dalam list family.. Ada seorang wanita mungkin ahli keluarganya disana.. Sulawesi. Idha ganga namanya.

    BalasPadam
  3. Astaghfirullah..klau betol la suspek pembunuh dengan ardi dalam fb ni orang yang sama..saya pernah hampir dengan suspek la sebelum ni..sebab ardi fb tue adalah kawan fb saya dan pernah menjadi pak guard di tnb subang square pada tahun lepas tempat saya bekerja..time2 last saya di tnb..klau x silap saya dia dah berhenti...saya siap dok semeja makan dengan suspek lagi..kalau betol la orang yang sama,..mintak pembunuh nie dihukum dgn hukuman pling berat seberat nya..syukur alhamdulilah..saya dan bekas rkan sekerja tnb bkan mangsa nya...kalau bukan,.dan mereka adalah org yg berbeza..tolong hentikan fitnah ni..sbb dulu saya ingtkan dier baik..tpi,..wallahualam la,..mintak en mazidul dan pihak berkenaan siasat betol2...agar tiada pihak yg teraniaya..

    BalasPadam
  4. Saya try pm dier kat fb ngan melalui no tel nyer..tpi,..satu pun xde respon,.Dan lgi satu..ardi orde putra katela ker ardi orde putra wakante akaun fb nyer??tapi,..mohon encik mazidul siasat la dahulu dgn seadil nya..dan klau blh jgn siarkan komen saya.ini hanya syak wasangka saya..saya xnk ada pihak teraniaya..dan saya juga inginkan keadilan untuk keluarga arwah..

    BalasPadam
  5. Ni semua kawan2 ardi....warga indon jadi pengawal keselamatan.Yg memiliki senjata api pon ada. Harap abang Mazidul boleh buat laporan sb saya sedang belajar di luar negara
    https://www.facebook.com/azizul.lamuna
    https://www.facebook.com/arshanikum.endeyn ---> siap jadi anggota RELA...aduhai!! ntah2 yg jadi askar pon ada
    https://www.facebook.com/korbanku31
    https://www.facebook.com/zulfiqar.afegav
    https://www.facebook.com/tegar.andrian.3
    https://www.facebook.com/aherputra.lasasi

    Nampaknya FB adalah salah satu cara nk trace diorang. Nnti saya kongsikan bagaimana negara UK menjaga system immigration diorang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. http://www.facebook.com/subang.malindo..ni pun kawan dia..mcm jadi polis..heheh

      Padam
    2. https://www.facebook.com/julail.laode

      Padam
  6. kena minta tolong polis interpol di indonesia la.sempadan laut senang bolos kalau tak taknla banyak indon kat sini rasanya dah terlepas balik indon dah mamat ni.dari friend list dia ada friend berpakaian Tentera. Agak depa ni dari tentera indonesia kot.spy???? Member dia pun ada di kl menyamar org malaysia tapi asal indon Jabir Luiz Neymar boleh check profil dia-yg ni pun polis kena cari menyamar org mesia

    BalasPadam
  7. Kalau bukan...akan dikira jadi fitnah tak? Saya da ter forward la...kalau bukan dia...tolong minta maaf bagi pihak saya juga yer...

    BalasPadam
  8. Macam mana pakai kad pengenalan palsu boleh buka akaun bank? bukan ke nak buka akaun, bank akan semak samaada cap jari di kad pengenalan sama dengan cap jari? sangat pelik! adakah kad pengenalan sekarang banyak kelemahan? atau bank sendiri yang cuai/khianat? atau...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mmg ada kelemahan.
      Suami saya pun pernah org buka acc bank guna ic dia.....suami baru bercdg nk buka acc bank, tp pihak bank kata dh ada acc maybank. apa lagi...terus siasat, tgk ic asal yg dilampirkan mmg ic suami tp gambar dan alamat je tukar.

      Bila kita tanya pihak bank, mcmana boleh buka buku acc sdgkan kena check cip ic dulu, dia kata time tu cip ic org berkenaan rosak, jd dia buat cap jari je..lagi satu, biasanya dorang ni buat buku acc secara bundle drpd pihak majikan, jadi pihak bank luluskan aje tanpa siasatan betul2...

      ini kisah benar dr kejadian suami. kami jd byk kerja terpaksa check setiap bank, bimbang org tu buat loan tanpa disedari....bila dah detect org tu duduk mana..dia pun dh lari...mohon pihak berkuasa dan bank lebih memantau hal ini....ic mudah sgt diperolehi dengan memalsukannya...

      Padam
  9. untuk maklumat tuan,,, saya dah berjaya hubungi salah seorang pekerja di DHL Servis Sdn. Bhd,, dia pernah keja di sana sebagai pengawal keselamatan di sana. dan itu memg akaun FB milik suspek... Harap Maklum..

    BalasPadam
  10. Nama pun pelik-pelik.Orang Sabah tiada yang guna nama yang semacam itu.

    BalasPadam
  11. memang sah dia hrp polis dpt jejaki dia dgn adanya maklumat2 ni

    BalasPadam
  12. begok punya ambank...lagi bisa buka akaun palsu ama mykad palsu hahaha

    BalasPadam
  13. Kes pemalsuan My kad di Sabah sebenarnya tidak menghairankan, ia sudah pun berlaku sejak dahulu lagi, terlalu ramai warga asing yng berasal dari Indonesia, Filipina dan Pakistan mendapat kewargenegaraan dgn begitu mudah. Dengan hanya membayar sekitar rm300-rm1000 sudah dapat warganegara..... begitu murahnya dan mudahnya mendapat sebuah kewarganegaraan, asal boleh bertutur dalam bahasa Malaysia walaupun pelat negara asal dan beragama Islam layak diberi kewarganegaraan dan ramai di antara mereka ini sudah pun mendapat pelbagai pekerjaan sama ada di sektor swasta, awam mahu pun dalam pasukan keselamatan. Begitu juga dalam kes-kes jenayah, terlalu banyak kes jenayah yang membabitkan mereka.Lebih bahaya lagi, mereka ini sudah berani menubuhkan pertubuhan yang berbentuk suvbersif dan berorientasikan negara asal spt OTAI ( orang tempatan asal indonesia) ATAP ( orang tempatan asal Philipina). Sudah banyak kes rompakan dan samun yang membabitkan mereka terutama di Sabah. Lebih merumitkan keadaan ramai di antara mereka ini sudah pun berkahwin dengan orang2 tempatan/kampung yang tidak tahu apa2 dan sudah pun beranak pinak. Akibatnya hasil daripada perkahwinan tersebut 'anak-anak mix' ini menghadapi masalah untuk bersekolah atau mendapatkan dokumen diri kerana didapati bapa mereka menggunakan dokumen /mykad palsu.Persoalannya di sini siapa dalang di sebalik senario pemberian my kad secara ilegal kepada warga asing ini? Tentunya individu2 tertentu di bahagian imegresen tidak terkecuali kerena mereka terlibat secara langsung dalam pengeluaran dokumen. Setelah kesannya sudah nampak jelas baru sekarang hendak bertindak.......

    Sayang Malaysia

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.