Selasa, November 09, 2010

Bagaimana To Make Sure Boyfriend Aku Mengekalkan Interest Dia Terhadap Aku? Bersama Mencari Jawaban ...

Tengahari semalam, saya terdengar perbualan sekumpulan 3 gadis melepak di kedai mamak.

"Bagaimana to make sure boyfriend aku mengekalkan interest dia terhadap aku?," tanya gadis berambut pendek mencecah bahu.

Dia tinggi, bertubuh langsing dan kelihatan ayu.

"Kenapa, Rino dan mula hilang interest kat engkau ke?," soal temannya duduk di sebelah.

"Biasalah, dah 2 tahun, dulu boleh kata dia call almost every day, sekarang aku pula macam terhegeh-hegeh call dia. Itu pun cuma bercakap sekejap, lepas itu letak, busy katanya," jawab gadis tebabit.

Hemat saya, soalan pertama gadis itu seharusnya diajukan kepada lelaki.

Mengapa sebilangan lelaki luntur minat terhadap teman wanita mereka berbanding waktu saat mula perkenalan? Biarpun teman wanita mereka cantik bak bidadari.

Barangkali ramai gadis mencari jawaban kepada soalan sama tetapi jarang memperoleh jawaban tepat.

Bagi saya, amnya, lelaki akan menaruh minat konsisten terhadap teman wanita mereka selagi wujud curiosity pada diri wanita terbabit. Jika 'semua' telah didedahkan terlalu awal maka terhapus semua tanda tanya, minat juga turut lupus bersama.

Itu hemat saya.

Saya percaya pembaca lelaki dan wanita berusia dan berpengalaman mengenai perhubungan di antara 2 jantina juga mempunyai pandangan dan jawaban berbeza untuk dicatatkan sekaligus dikongsikan di sini.

Silakan.

29 ulasan:

  1. pompuan yg ckp cani biasanya dh ditarah oleh lelaki(just pendapat sy).

    lelaki akn mula rse hilang minat & akan cbe utk cari lain yg blm lg di'explore'nya.

    tp klu lelaki tu jns btnggngjwb & setia, no wonder lelaki tu akan setia dgn pmpuan tu cme dia rse bosan je ngn pmpuan tu. bosan yg mne tdk smpi kpd thp utk tgalkan pmpuan tu..

    BalasPadam
  2. hahaha bro, nama rino eh. kah kah kah kah kah.

    BalasPadam
  3. saya setuju 100% pendapat En.Mazidul tu...bila dah biasa tengok benda yg tersembunyi mana ada interestnya...mesti nak carik yg susah nak tgk kan...baru ada cabaran...

    BalasPadam
  4. yg agak pelik ialah ... perempuan akan berasa selamat apabila bersama teman lelaki ... mereka rela dibuat apa saja (tidak smua begitu sbnrnya) .....

    tetapi apabila trjadi peristiwa dimana mereka dirogol/bergaduh...... mereka akan kata kaum lelaki ini "tak guna" dsb .....

    bagi aku .. mereka ini "buta" dengan keadaan persekitarannya .... akal 1 .. nafsu 9

    BalasPadam
  5. Hahahahaha...
    Rino tu mungkin singkatan kepada Rhinoceros... ekekek

    Tp pmpn skang memang ramai yang sengal, belum kahwin pun habis semua dia bagi... tu pasal belum kahwin pun laki dh start muak.... ekekekekek

    BalasPadam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  7. azrey, nama RINO tidak ada kena mengena dengan mereka masih hidup atau sudah meninggal dunia ATAU mana-mana jurukamera.

    VIC, 'lelaki start muak'? Macam minum susu terlalu banyak pula rasanya ... meloyakan.

    Shahrul, kekadang perempuan berada di situasi serba salah barangkali. Jika tidak diberikan, berapa lama teman lelaki mampu bertahan sebelum mencari perempuan lain?

    Jika diberikan, mungkin teman lelaki itu bukan pasangan hidup sehingga ke ahir hayat.

    Ratu, sebab itu mutiara berharga walaupun bukan emas dan berlian.

    Proses untuk membentuk mutiara matang itu mengambil masa dan bukan terjadi sekelip mata.

    Sukar kekadang menjadi perempuan.

    BalasPadam
  8. yessSS.."muak" adalah kata kuncinya..huraiannya sama-sama sendiri fikir...

    BalasPadam
  9. komen ni mungkin 'lari sikit':

    sy sbg perempuan jg tak suke bila perempuan terlalu menyanjung teman lelaki mereka dan bila putus chenta macam org sasau mati laki. kdg2 sy sgt marah dan kecewa sbb terlalu meng 'Agung' kan cinta kpd manusia melampaui cinta kepada Pencipta. pelik...
    Nauzubillahminzalik...
    'Adakah perempuan tak boleh hidup tanpa cinta lelaki?' mungkin abg bley huraikan. hehehe

    BalasPadam
  10. Salam en.Mazidul,

    sbb itu Islam letak wanita di atas semula , bukan sprt zmn jahiliyah dahulukala...

    lebih tertutup dan tersimpan wanita itu maka lebih mahal/tinggi nilai mereka...ibaratnya kuih muih yg ditutup dgn tudung saji , tentu terjamin kebersihannya berbanding kuih muih yg terbiar tanpa ditutup,pasti debu dan lalat dtg menghurung bukan ?

    itulah tamsilan nilai seorg wanita...lelaki lain cerita ;)

    BalasPadam
  11. cantik ayu LUARAN ajer..

    mulut celupar,kuat pendesak sangat lelaki boring ,cari lain lagi elok..

    BalasPadam
  12. Perempuan yang baik untuk lelaki yang baik, perempuan jahat untuk lelaki yang jahat...memang dah tersurat...pandangan saya la...

    BalasPadam
  13. kekadang sebab selalu jumpa,selalu call,selalu sms tu la yang jadi penyebab cepat bosan~

    kawan pernah tanya.macamana nak elakkan jemu dengan pasangan?saya jawab jangan selalu jumpa."da tu nanti bila da kawin hari2 jumpa macamana plak?"

    *he~~sekurang2nya time da kawin ble terkam isteri~~takde la jemu~~

    *tapi zaman sekarang tak kawin pun da ramai yang pandai terkam2~~haih~

    BalasPadam
  14. Maybe perempuan diakhir zaman dah terlebih banyak kot... sampai lelaki dah rambang mata nak pilih... hehehe

    BalasPadam
  15. Ada berkata: Lelaki selalu menggunakan "CINTA" untuk mendapatkan seks. Perempuan pula sanggup menggunakan seks untuk mendapatkan cinta...

    BalasPadam
  16. tulah masalahnya apabila pandangan agama ditolak ketepi. pandangan nafsu yang dituruti.

    BalasPadam
  17. sy x nk ckp byk, sbb sy ni mude lg.. tp pd pndapt sy la.. jgn serahkan cinta yg ade tu smate2 utk kekasih. sbb manusie mmg akn bosan. lg satu, kasih allah jua yg abadi.. huk. dan kite sbagai manusie kne sentiase bersedia ats sgale kemungkinan... =)

    p/s: hope for the best, prepare for the worst..

    sory klw cm lari topik je.. =)

    BalasPadam
  18. Lelaki ada banyak pilihan juga, sepertimana wanita. Sama adil. Tak suka, tak ngam boleh pilih lain asal saja belum bersumpah berjanji segala macam, nanti mungkir jadi munafik.

    Bila dah nampak “true colors” hmmmm baru nyesal.

    Sebaiknya belajar menerima kelemahan orang lain sepertimana orang menerima kelebihan kita...

    BalasPadam
  19. Salam..

    Saya rasa(ini hanya pendapat saya) si perempuan itu sudah beri segala2nya kepada si lelaki. Sebab itu kot lelaki mudah bosan.

    BalasPadam
  20. Bagai buah...
    kalau belum berkupas boleh kita simpan lama sikit dari buah yang telah
    di kupas dan tunggu dingap aje.

    BalasPadam
  21. Sebut masalah jemu atau muak dengan teman wanita ini; amatlah bergantung kepada jenis2 lelaki juga, kalau lelaki itu betul2 setia, cinta dan sayang manakala teman wanita itu sentiasa membuatkan lelaki itu bangga, ceria dan berasa bahagia dengan memilikinya(wanita yang serasi) mustahillah teman lelakinya akan merasa jemu serta meninggalkannya begitu saja.
    Ada kemungkinan lelaki tadi merasa ada wanita lain yang lebih sesuai, lebih membahagiakan dan lebih baik akhlaknya atau mungkin masih suci membuatkan teman lelaki nya itu berasa jemu dan beralih arah.

    BalasPadam
  22. semuanya bergantung jugak..
    dah lama ngat berkawan, mana tak jemu, dahlah takde apa2 yg menarik, dah kan?

    sebaiknya kawin cepat.. kan kan?

    BalasPadam
  23. soal ini akan kembali kepada fitrah... semuanya telah ditetapkan Islam, tak perlu mencari-cari jawapan.

    BalasPadam
  24. ya, betul tu..rahsia yang ada pada wanita membuatkan orang tertanya-tanya, apa yang istimewanya dia. Tapi kalau dah semua terdedah tanpa rahsia..ermmm..cari rahsia lain pulak la...hehehehehe

    BalasPadam
  25. seseorang memberi nasihat kepada saya.
    "jgn mudah memberi peluang kepada lelaki. biar jual mahal kerana mereka akan rasa lebih tercabar"

    apapun komunikasi amat penting..tak kira dari segi percakapan atau perbuatan..lelaki bosan mesti ada sebabnya..perempuan pun boleh bosan dgn lelaki..

    BalasPadam
  26. lelaki suka pada wanita yg 'sombong'..

    maksud sombong disini...tak akan membiarkan lelaki ambil kesempatan ke atas dirinya walaupun sayang bagai nak rak! *kategori lelaki baik*

    "makin susah nak dapat bermakna wanita tersebut pandai menjaga diri"~ pendapat suami saya (*.*)

    apapun...ada jugak lelaki yg mula merasa bosan bila dah banyak melabur namun madu belum jugak dapat dikecapi~ * kategori buaya darat:p

    belah carik mangsa baru hohoho :D

    BalasPadam
  27. sy tak terlalu muda utk berkongsi sedikit pndangan..(pekehel plak;p)pd hemat saya, dua2 (lelaki & wanita) punya kkrgn dan kelebihan.
    xleh la nk slhkan 1 pihak jer.
    1)llki sptutnya membimbing, kn?kn? dah nfsunya 1, akalnya 9..1 tula yg dia perlu jaga..
    2)perempuan kalau ditebuk, hilang daranya..lelaki? sbb dorg ni xde proof nyatakan diorg ni masih teruna, so mudah juga bg kaum ni utk ambil ksmpatan ke atas wanita
    3)jaga la ank2 kita dan keturunan kita, sy xsetuju dgn pandangan llki baik utk wanita baik. itu diterjemah dlm hadis dgn konteks berbeza. kne phm btl2. tgk jela, rmi wanita yg baik, kne tinggal dgn lelaki durja..tgk jela kes penceraian. kebanyakan llki xthn nafsu dgn org ketiga..
    so fikir2kan sblm kita menuding pd sebelah pihak!

    BalasPadam
  28. habis madu nk buat aper simpan sepahnyer

    BalasPadam
  29. kurang dah cabaran kut.. apa kata dia cari BF lain plak.. kut2 BF dia sekarang jelez hehehe.. barulah bg perhatian

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.