Khamis, November 18, 2010

Ramai Suami Menjadi Duda Jika Isteri Diberi KUASA Sama

Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri Sarawak, Datuk Daud Abd Rahman  dilaporkan berkata, kadar perceraian di kalangan pasangan Islam di Sarawak semakin meningkat  disebabkan sebilangan suami menganggap isteri mereka tidak cantik apabila mencapai satu tempoh.

Kulit berkedut, tubuh lembik, rambut beruban dan gugur, gigi tanggal.

Lelaki juga sama, itu lumrah manusia.

Bezanya, isteri tidak memiliki kuasa menceraikan suami. Jika kuasa itu diperuntukkan, berkemungkinan ramai suami menjadi duda, biarpun usia mereka masih muda. 

17 ulasan:

  1. Salam

    Setuju dengan statemen ni..hehhe..
    memang betul, kalau perempuan diberi kuasa menceraikan suami..memang ramai lelaki dah jadi duda...

    ....sebab perempuan tak boleh menceraikan...sebab tu ramai suami-suami naik mua..naik kepala...nak tolong menolong pun susah...bla, bla, bla.....( tak nak tulis..kalau tulis panjang lagi...)

    BalasPadam
  2. Saya setuju dengan kenyataan yang terakhir tu.
    Semua orang akan jadi tua dan berkedut, jadi baik lelaki mahupun perempuan, tak patut hilang rasa sayang pada pasangan diorang hanya kerana mereka berkedut.
    Kita patut cermin diri sendiri dulu sebelum expect pasangan kita kekal muda dan bergetah selamanya.

    BalasPadam
  3. Salam TM....

    mungkan perlu sekolah khas untuk betulkan semula cara lelaki berfikir....dengan cermin besar untuk lelaki muhasabah diri...

    Untuk langkah pertama, saya boleh jadi cikgu dia hehee....free jer...

    BalasPadam
  4. Kalau isteri ada kuasa menceraikan suami... mahu dalam sehari 20 kali sang suami kena cerai/rujuk! ;-)

    BalasPadam
  5. Tajuk ini keluar di akhbar semalam, kecoh sekejap tempat kerja saya. Hahahaha.

    Elok lah perempuan tiada kuasa ceraikan suami, Kalu idak...

    huhuhu kesian sungguh dengan kaum lelaki. You know why?
    Yeahh.. we should think together.!

    BalasPadam
  6. emosi dan fikiran yg pendek ketika marah.....puncanya mudah bercerai

    BalasPadam
  7. cinta pada kecantikan begitulah akhirnya... andai cintakan pasangan kerana cintakan Ilahi... tak kisah dlm apa jua keadaaan, susah atau senang, cantik atau hodoh, akan terima pasangan hidup seadanya, kerana itu adalah amanah drNya..

    BalasPadam
  8. islam letakkan kuasa "cerai" itu pada suami bersebab..Allah itu maha mengetahui kelebihan kekurangan makhluk ciptaan-Nya ni.

    BalasPadam
  9. mungkin lelaki skarang dah mempunyai 9 nafsu 1 akal kot....2 yg penceraian semakin meningkat~

    BalasPadam
  10. sebab itu talaq di tangan lelaki. dan lelaki bertanggungjawab sepenuhnya.. bukan sekadar tak suka cerai... tunggu sj di akhirat nanti akan pembalasannya..

    BalasPadam
  11. Allah s.w.t maha mengetahui maka itu setiap peraturan-Nya semuanya cantik terletak.

    Yang lelaki jgn pendek akal melihat perubahan isteri-dpt pucuk muda pun dia akan kerepot juga ke akhirnya. Lepas tu cari lagi? Sampai bila?

    Yang perempuan jangan pendek kain biar panjang akal, suami tak cari lain rumahtangga kekal..

    BalasPadam
  12. liza...pendek kain tu seksi bah! hehe :p

    BalasPadam
  13. Tumpang lalu... tumpang lalu ya En.mazidul, nak balas sikit Tok Besan Teman tu ha Yong echah_syed... Terima kasih ya..:)

    Yong, pendek bukan sebarang pendek, pendek haram di depan LELAKI lain, pahala pula memendekkan kain di depan LAKI theheheheeee... (adik2, ini sains rumahtangga namanye...).

    Yong, Teman rhase Yong pun same pikio mcm Teman ni Yong : Ada Suami tu isteri seksi tak berkain pun mata tetap berpinor (berpinar) menengok isteri orang lain... diulangi, isteri orang lain... Ape ke halnye...?

    En.Mazidul, Echah a.k.a. Combi ni nak datang Shah Alam minggu depan - Sudi tak kalau kita berkumpul minum2 & borak santai - Kalau sudi, bawak sekali Pn. Lyn & anak2 ye... (tarikh nanti nak tanya Yong Echah dulu). K. AzieAzah, K.Chik Nur Seroja, Vic & teman2 yg lain, moh jumpe rakan blogger kite ni... moh leeeee....)

    BalasPadam
  14. Eleh, macam ler lelaki tak berkedut? tak beruban? tak tanggal gigi? Semua alasan jer tuh !

    BalasPadam
  15. From: johanihsan
    Date: 2011/1/27
    Subject: [sim] KOMPLEN : Penipuan CELCOM Broadband Weekly
    To: SahabatInteraktif@yahoogroups.com

    Assalamualaikum,

    Berikut adalah pengalaman saya menggunakan CELCOM Broadband Weekly

    Untuk subscribe:

    hantar SMS : Broadband Weekly to 28882
    SMS terima: Reply YES to activate
    hantar SMS: Broadband YES.

    Selepas saya reply YES maka saya connect henfon ke PC utk internet.

    Rupa2nya bil saya bulan ini utk 3G charges saja adalah RM103.4
    Setelah dibuat aduan ke CELCOM dia kata En telah connect hanphone 2 minit awal sebelum sistem kami activate Broadband Weekly.

    Penggunaan: Start 6:35 pagi
    Sistem Activate : 6:37 pagi

    Dan RM18 broadband weekly telah di caj.Utk guna 2 minit internet kena caj RM103.4. Bayangkan kalau sistem ada delay mcm ni utk 2 jam kaa.Atau tak go thru. Tak kaa beribu nak kena bayar. RM0.10 utk 10kb pay per use.

    Sesiapa yg kerja CELCOM tu tolong laa insaf jgn tipu customer.
    No akaun CELCOM saya: 93085600
    No akuan SKMM : 0607/01/11

    Diharap pengguna lain berhati2.
    Wassalam.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.