Sabtu, Januari 17, 2009

Anak Kita Di Bukit Bintang

24 ulasan:

  1. nauzubillah...mintak simpang laa supaya anak anak kita tak jadi macam nieh...

    BalasPadam
  2. Saya dulu pun (4-5 tahun lepas), slalu jgk lepak BB tu, kat area dlm gambar tu la.
    Masa tu area tu penuh dgn budak2 breakdance.

    Skarang, bila fikir-fikir, rasa cam buang masa, buang duit, buang tenaga.
    Lepak dr kul 8pm sampai la pagi esoknya.
    Hurm...what a stupid thing I did.

    Tgk budak-budak yg paling ramai kat situ dr golongan Melayu.
    Cina ada la dlm ratio 1:30 dgn Melayu.
    India pun ratio yg sama jgk.
    Dan kebanyakan budak Melayu yg lepak situ, semuanya tak berpendidikan tinggi.
    Ada yg berhenti sekolah masa form 3 or darjah 6, ada yg blaja kat kolej tp asyik fail subjek aje.
    Ada yg jadikan breakdance tu karier diorg sampai skarang.

    Pendek kata, kesian diorang semua...

    BalasPadam
  3. Itu je la kejenya...
    Try suruh dorang tu pegi Masjid Jamek...

    BalasPadam
  4. tiada agenda yang membentuk atau membimbing mereka sehingga mereka tidak mgunakan masa sebaiknya

    BalasPadam
  5. Aduhaiiiiiii.....

    Kalau lepak2 dapat duit tak apa gak..
    Nie.. ntah menda2 ler diaorang nih...

    BalasPadam
  6. Sesekali tinjau kegiatan mereka. Terbahagi kepada beberapa kumpulan, shuffle, hip hop dan banyak lagi. Beebeza kumpulan, berbeza pandangan. Tidak sebulu. Kejadian pergaduhan dilapor sering berlaku di kawasan sama. Remaja paling muda berusia 15 tahun, datang dari Petaling Jaya, Selangor hanya kerana ingin bersama rakan lain. Saya percaya segelintir daripada remaja terbabit berada di bawah pengaruh alkohol.

    BalasPadam
  7. mereka patut dihantar ke palestin tu..
    mereka seolah-olah tiada masa depan...
    meraka anak selepas merdeka yg alpa dengan kesenangan..

    BalasPadam
  8. Setuju dengan Hazlin, hantarkan saja ke Palestin.... baru tahu nak bersyukur!

    BalasPadam
  9. Orang kita mudah lupa.....
    Lupa diri!!!!!
    Lupa sejarah!!!!

    Bawa2 la berubah!!!!!
    Gua rasa....kalau macam ni punya perangai...!!!
    Org Palestine pon tak mau ohh!!!!

    BalasPadam
  10. saya amat-amat malu dengan anak bangsa sendiri... camana nak buat agaknya mazidul

    BalasPadam
  11. Cadangan saya agar mereka ini dihantar kursus PLKN. Mungkin selepas itu, perubahan akan berlaku

    BalasPadam
  12. anak2 yang terbiar bila ibu bapa sibuk dengan kerja dan anak2 terabai, itulah yang jadi..
    tak semestinya kurang pendidikan tu penyebabnya,
    kalau anak2 dekat dengan kita dari segi rohaninya, dia nak buat benda2 tak berfaedah tu pun tak sanggup agaknya...
    anak2 kita adalah mencerminkan ibu dan bapanya..

    BalasPadam
  13. owh ni yang dicakap kat HMI tu yerr.... herrrmmm alahai remaja Malaysia... betapa kurangnya didikan agama...

    BalasPadam
  14. tu la pasal, kat sekolah, bila cikgu nak tegur, marah, rotan... mak ayah turun saman cikgu. Nak cubit tak leh, nak masam geram tak boleh. Ni la padahnya. Nak harapkan mak bapak, sebuk tak pedulikan anak2... yang melawan cikgu, sepak terajang pun ada.. kalu cikgu balas balik, report mak ayah...Nah..saksikan la sendiri apa dah jadi dgn anak bangsa...

    BalasPadam
  15. Bila tgok hal2 cmni .. trlintas dfikiran ..
    1.. mak bapak tau x d mana anak2 mereka pd waktu itu?
    2.. mak bapak tau x aktiviti sbenar anak2 mereka?
    3.. klau apa2 jadi (eksiden, gaduh, hilang, culik) .. mak bapak nk marah sape dlu?

    BalasPadam
  16. nak salahkan sapa macam ni?? parents atau persekitaran?

    BalasPadam
  17. selagi dorg shuffle & bole berpeluh menyehatkn bdn dan tak mengambil ape² bhn larangan takpe..

    tp kalo dh mule stat isap rokok tu mmg dh patot dipantau pihak berwajib..

    BalasPadam
  18. saya setuju dengan ida..mak bapak sibuk.,anak terbiar..kenapa zaman kita dulu tak der kecoh macam nieh...and yes..partly is also because of the environment...no doubt about that...but everything starts from the root..

    BalasPadam
  19. AKu berharap anak-anak aku tak berperangai sebigini. Biarlah dia menjadi anak yang baik. Insyallah.

    BalasPadam
  20. sdr mazidul, saya kini mempunyai dua orang anak remaja belasan tahun. Perkara dan isu sebegini sememangnya amat membimbangkan saya dan setiap ibubapa umumnya. Saya memang sentiasa 'kongkong' anak2 saya dan alhamdulillah mereka faham akan sebab kongkongan tersebut. namun begitu, berapa ramaikah ibubapa yang sedar dan pantau dimana anak-anak mereka berada? Inilah yang terjadi sekarang ini. Ibubapa bersikap acuh tak acuh dan anak-anak terumbang ambing tanpa panduan dan bimbingan ibubapa. Siapakah yang bersalah dalam hal ini. Budak2 punk ini atau ibubapa mereka...(maaf, saya dulu pun rocker juga, tetapi tidak sampai melepak dan membuang masa tidak tentu arah.)

    BalasPadam
  21. saya sendiri pun takut nak pergi bukit bintang. Sepanjang menetap di KL, saya hanya lalu je bukit bintang. Tu pun dgn menaiki kereta. Teringin nak pegi tgk lowyat tp tak sanggup nak tgk gejala sosial di situ. Nauzubillah...

    BalasPadam
  22. Salam Bro Maz...

    tahniah atas pendedahan bro Maz bkenaan Pekida/3 line..Insyaalah saya berhasrat mengupas panjang mengenai isu ni kelak di blog bro Maz...

    Bkenaan ngan budak2 di Bukit Bintang...Bro Maz bwk x gambar ni masa jumpa Ayah Lan Gajah? Pekida Bukit Bintang..Cikgu harapkan anda jalankan misi mengubah remaja2 ni...

    BalasPadam
  23. What we are doing now is just merely commenting. Actions? Zero to none. "Suggesting or recommending is another way to help". Really? Prove it.

    We suggest this and recommend that. They fell onto deaf ears, don't we know it? It's time to walk the talk. Merely telling them "orang dulu tak macam ni" won't get both parties (we, the grown-ups and those teenagers) anywhere. We need enforcements. not suggestions and recommendations.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.