Sabtu, Januari 17, 2009

Wanita Tertekan

[ Gambar Ehsan Harian Metro ]

8.25 pagi, 15 Januari lalu, wanita berusia 25 tahun dilaporkan terjun dari tingkat 2 bangunan di Taman Pelangi, Johor Bahru, Johor. Semasa melayang di udara wanita dipercayai tertekan akibat teringatkan kekasih lama itu dikatakan sempat melaungkan takbir. Maksudnya dia beragama Islam.

Wanita itu bagaimanapun berjaya disambut lalu diselamatkan pegawai Bomba dan Penyelamat Larkin berbangsa India. Pegawai terbabit dan anggotanya sanggup mempertaruhkan keselamatan mereka demi menyelamatkan wanita tidak menghargainya nyawanya sendiri.

Kejadian hampir sama berlaku sebelum ini di Kuala Terengganu, Terengganu. Gadis Melayu berusia 19 tahun cuba terjun dari bumbung hotel kerana dilapor dikecewakan kekasih. Bagaimanpun dia berjaya dipujuk dan diselamatkan.

Hairan, kebelakangan ini percubaan membunuh diri kerapkali membabitkan wanita Islam. Adakah perbuatan terbabit sekaligus menggambarkan betapa mudah wanita tertekan berbanding lelaki lalu mengambil keputusan tidak berhajat mencium bau syurga?

19 ulasan:

  1. Apabila tiada pergantungan pada Allah, beginilah jadinya.
    Lelaki atau wanita sama sahaja cumanya wanita lebih cenderung bertindak mengikut pacuan emosi. Saya kira remaja Islam kita zaman ini sudah hilang identiti Muslimnya serta sudah goyah akidahnya. Lupa Allah, lupa keimanannya pada Qada' dan Qadar..
    -sekadar peringatan untuk diri juga

    BalasPadam
  2. tiada gunanya sekadar islam pada nama.. ini semua kerana kelemahan iman.. mudah membiarkan emosi menggawal pemikiran..

    tetapi kita tidak boleh merumuskan sesuatu.. mungkin ada cerita disebalik cerita.. siapa yang tahu..

    BalasPadam
  3. Setuju dengan Ami Farhani..

    Bunuh diri bukan satu penyelesaian.. Urusan dunia mungkin kita anggap selesai tapi urusan akhirat?..(bagi yang muslim)

    Jangan sesuka hati menamatkan riwayat hidup sendiri.. Nyawa itu anugerah Tuhan.. Kita hidup di dunia untuk apa?.. Bukan kerana harta, bukan kerana nama, bukan kerana kekasih dunia.. Tapi kerana sujud menyembah-Nya..

    BalasPadam
  4. wahhh..ini ada saya baca semalam...congrats to the Fireman :D

    BalasPadam
  5. Semua, berniat baik dalam Islam dapat pahala :)

    BalasPadam
  6. Malas nak cakap !!
    Buat malu jer!!!!!
    Lu pikirlah sendiri!!!

    Bomba oh Bomba!!!!
    Kusanjung .....Perkhidmatanmu..
    Syabas!!! betehhhhhh!!!!

    BalasPadam
  7. Salam saudara,

    Inilah remaja hari ini… kurang akal! Cintan-cintun je lebih… tak ingat tuhan la tu? Terlebih mengagung2kan cinta macam tulah jadinya… insaflah wahai remaja2 sekalian…nasib baik dapat disambut bomba… kalu x? hish…! nasib baik budak ini pakai seluar… kalu pakai kain camne? X ke free je org tgk? Apa nak jadi ntah? Subhanallah…

    BalasPadam
  8. bila terlalu tertekan,dah tak boleh nak fikir mana baik mana burok.iman yg nipis mengusut kn lagi keadaan..akan bertindak mengikut apa saja yg terlintas di fikiran...

    BalasPadam
  9. Itu sumer org yg tak ingat agama.
    Senang je kesimpulannya.

    BalasPadam
  10. ramai orang rasa bermaruah setelah BERDOSA!

    BalasPadam
  11. buat penat je belajo ugama kat sekolah. tak reti nak praktikkan..

    BalasPadam
  12. tak dapat dinafikan wanita ni dah buat salah.. kita tak tahu puncanya selain daripada laporan yg mengatakan teringat pada kekasih lama (?).. mungkin dia tertekan sebab tak ada sokongan dari kawan-kawan mahupun keluarga dan juga masyarakat.. sekiranya ia terjadi, kita patut tolong dia, bukan mencerca dan menyalahi dia terus-terusan.. ini adalah antara punca kenapa ramai yang mahu membunuh diri dan gejala buang anak sebab malu nanti orang keliling cakap ape pulak.. sebab selain tak ada pegangan, mereka juga tak ada tempat utk luahkan perasaan mereka.. bantulah orang2 seperti ini, bukan dengan menolak mereka 100%.. sekadar pendapat saya je. :)

    BalasPadam
  13. Puncanya adalah kurang didikan agama

    BalasPadam
  14. tk kuat iman dan kurang pegangan ajaran agama Islam cenggini lah jadiknya...kerana putus cinta sanggup bunuh diri...adduhhhaaii perempuan cuba lh berfikiran matang cikit....

    BalasPadam
  15. Klau x insaf lgi lpas kjadian tu .. hmm.. x tau le..

    Peringatan utk semua gak ..

    Psl Bomba ni . tringat 1 lgu msa kecik2 dlu ...
    "Rumah trbakar pnggil bomba, bomba dtg brlumba-lumba!"

    BalasPadam
  16. Akibat kurang didikan dan pengamalan agama .

    BalasPadam
  17. orang dah tertekan tahap kritikal, mana nak fikir pasal syurga neraka dah..

    tak boleh buat pertimbangan betul dah, melainkan to end the pain that is being suffered

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.