Khamis, Februari 12, 2009

Andai Wanita Berpoligami

Lelaki Islam dibenarkan berkahwin lebih daripada satu, berpoligami. Ramai didakwa tidak mampu berlaku adil dari aspek keperluan fizikal dan batin isteri dan anak-anak. Tidak kurang lelaki berpoligami sekadar bertujuan melampiaskan nafsu serakah menikmati ‘daging muda’. Namun, tidak dinafikan sebilangan mereka adil, bertanggungjawab dan bahagia.

Terfikir, jika wanita dibenarkan berpoligami, apa terjadi?

Tidak tercapai dek akal jika isteri megah berkata ...

"I dah bosan dengan laki pertama, anak pun dah ramai dengan dia. Sepatutnya malam ni balik rumah dia, tapi malas. Laki ke dua pula dah tua, tak bertenaga, dulu singa, sekarang tikus tak bergigi. Ni tengah fikir nak bermalam dengan laki ke tiga atau ke empat. Dulu mula-mula ikut rotation, satu, dua, tiga, empat. Sekarang ni dah haru biru"

49 ulasan:

  1. Haru biru lah dunia ni..Maka terzahirlah berakhirnya umat zaman ini.Nanti terpacullah kemelut nak lahirkan anak siapa dulu ni.9 bulan nak tanggung tuuuu....Nauzubillaahiminzaaliq..

    BalasPadam
  2. wanita sudah ada 9 nafsu..kuat membeli,kuat emosi dan lain2..kalau wanita dibenarkan berpoligami,takut2 jadi kuat bersuami..erkkk...

    BalasPadam
  3. Salam Saudara,
    Tunggang langgang le jawabnya... :)

    BalasPadam
  4. Huh! Menarik juga topik ni, kan? Lepas letih cerita fasal anjing dan kucing, balik rumah, duduk atas sofa. Tiba2 ide datang menulis berhubung wanita berpoligami. Perempuan jangan marah pulak ya. Sebab itu saya gunakan perkataan 'Jika'.

    BalasPadam
  5. jawabnya, bila kuar anak dok pakat2 berebut nak BERBIN kan siapa. anak laki no1 ke, no2 ke, no3 ke @ no 4.

    takkan nak namakan anak dgn si polan bin si polan si polan si polan si polan.

    time masa tuntutan batin pula camana? dok berebut YG SATU...

    BalasPadam
  6. Itu tanda2 besar kiamat tu
    Ha..ha..ha..

    BalasPadam
  7. saya tak rasa yang akan jadi tunggang langgang sebab in away..perempuan lagi pandai menghandle situasi rumah tangga...lelaki mengarah jer..perempuan yang uruskan...so..ntah laa..itu pendapat saya...tak dinafikan bab nak beranak anak siapa dulu and anak siapa dalam kandungan tuh memang laa akan jadi isu..tapi dari segi urusan..saya rasa...mereka lebih arif...jangan marah yer kaum lelaki...

    BalasPadam
  8. Lelaki 4 isteri,secara fizikal tak nampak 'kesan' sangat. Kalau perempuan 4 suami, macamana fiziknya kan? Pagi2 ni timbul persoalan itu dalam minda.

    BalasPadam
  9. morning bang..hahahaha..paginyer dah online...kalau lelaki ada viagra..perempuan pun ada senjata dia haahahahahah...saya bukan nak back up perempuan tapi saya cuma state kan kenyataan jer..ada sejenis sabun yang membantu anu tuh hahahahaaha...terbukti berkesan...

    BalasPadam
  10. Nik, morning! Pagi ni tak pergi kerja, duk rumah. Thaipusam dulu kerja, so ganti la kiranya.

    Sabun apa pulak ni? Kalau nak jelas, jelaskan sejelas-jelasnya, boleh tak?

    Didi, uiks!

    BalasPadam
  11. aduss abg mazidul if pompuan berpoligami,anak yg lahir tu nak declare anak sapa?
    tak pasal2 lak nak kena buat DNA utk tentu kan bapa budak tu...
    manyak susah oooo...

    BalasPadam
  12. Acu, sekarang ni, biarpun perempuan tidak dibenarkan berpoligami, timbul juga persoalans sama, 'anak siapa ni?'

    BalasPadam
  13. Walaweiiiiiiiiiiii.....

    JIKA terjadi perkara ni....
    Mesti sold out abis.....spesis2 KACIP FATIMAH dan sewaktu dengannya heheheheheh....

    Tak boleh pikir otak Gua siullllll.....kes nih !!!

    Selamat Bercuti wahai Sahabatku..

    BalasPadam
  14. Epoi, jangan dia orang guna kacip betul, kacip 'anu' suami dia orang dah. Uih! Bahaya beb!

    BalasPadam
  15. ehhh..Thaipusam hari tuh kerja? sama la kita nie hahahaha...saya nak explain dah tadi tapi takut tak sesuai..well..sabun tuh..ada lah sejenis sabun untuk perempuan...dia khas untuk sabun kat bawah tuh jer...and hasil dia..lagi mujarab dari kacip fatimah wahai DJ oiii..heheheheh... home made from indonesia...cucu kepada pembuat sabun tuh..kawan saya..

    BalasPadam
  16. Nik, sabun 10 pls!

    Alid, kalau ikut awak biarlah kita ikut fitrah dan undang2 ditetakan, biar lelaki sahaja berpoligami, kan? Tak tercapai dek akal kalau perempuan kata 'Malam ni saya balik rumah laki ke 3. Itulah kerja, rotate, kalau silap marah pulak dia orang' :)

    BalasPadam
  17. Alid, saya dah tambah sikit post tu. Tq for the ideas.

    BalasPadam
  18. Huh! Mana pembaca perempuan ni? Tak berani nak komen ke apa? :)

    BalasPadam
  19. 'Sabun'...!!!! he3x :P

    Salam Bro MazidulAkmalSidik (MAS)
    sy panggil Bro MAS bule....he3x

    "Tak kan berlaku sesuatu itu kalau tidak kerana sebab. Islam tu memudahkan"

    Sekadar Pandangan -GC-

    BalasPadam
  20. (Ampun bang Dol... saya tak dapat nak komen apa apa sebab tengah ketawa guling guling ni...)

    BalasPadam
  21. wanita berpoligami??

    mcm best jer ekk.tapi saya rasa wanita setia dan tak mungkin bole berbahagi kasih mcm lelaki..

    org lelaki lepas balik kuburkan isteri.. besok lusa dah nak kawin lain.tp wanita sanggup menjanda sehingga ke akhir hayat!

    tapi...................> nak jwp soklan en. mazidul..


    JIKA wanita berpoligami saya rasa dari segi nak handle famili mmg teda masalah sbb wanita mmg dikurniakan 'superpower'. tapi dlm bab 'yg satu' tu mmg masalah sbb eaaaaa leceh laa nak bergilir2 la pulokk! erkkkkkkkkk :p

    sabo jelaa :D

    BalasPadam
  22. GC, boleh bro, asalkan jangan ingat MAS tu sistem penerbangan dah la.

    Kalau nak pesan sabun tu, sila ajukan kepada Nik. Saya pun tak tahu sejak bila dia pakar dalam hal ini. Sebelum ini keluar dengan dia tak pernah pulak dia cerita fasal sabun.

    Nik saya kenali pandai ambik gambar. He is good, pr dia A+. Sesiapa ada function ke, nak kahwin ke, sila hubungi Nik. Cakap nama 'Mazidul', dia instantly akan bagi 10% diskaun. Kan Nik? Lagi satu Nik ni lelaki beradap, pandai menghormati orang. Bila dia keluar dengan saya, tak pernah nak bertanya kemana sebab selalunya kita orang jalan saja, bawa kamera.

    BalasPadam
  23. Echah dah bersuara! Jangan buka semua rahsia perempuan yer, nanti kalau Alid tahu payah :)

    Untuk pengetahuan semua, Alid, juruteru di Myanmar, bekerja di sana. Lelaki setia dia ni. Mencinta hanya satu wanita di satu negara. Uih! Gurau jer ok. Jangan marah. Kalau nak dapatkan bekalan sireh sila hubungi Alid.

    BalasPadam
  24. hehe,, kalau perempuan kawin empat susah laa dia. kena jaga empat rumah. Kerja rumah jadi 4x ganda laa. hahahaha

    BalasPadam
  25. muah ha ha ha ha ha ha ha ha ha h...satu negara satu bahasa satu cinta ha ha ha ha ha

    BalasPadam
  26. wahahahaha...siapa lagi nak sabun? bang serious ker nieh? kalau nak saya orderkan...satu panggilan jer hahahaha...

    aiyak...abg cakap pasal saya tuh..terasa malu pulak, saya nie biasa biasa jer, saya macam abg mazidol..what drive us..is our passion in taking photos...betul tak bang?...hahahaha beradap ker? hahahaha..lurus bendul ada laa...parking pun nak cari parking elok elok hahahahaha...

    BalasPadam
  27. tertinggal..a'aa laa..mana blogger perempuan nie...topik best nieh ahahahahaha

    BalasPadam
  28. echah_syed
    saya faham yg tu
    ha..ha..ha..

    BalasPadam
  29. kalau tgh mood xok... rasenye senang2 je dorg lafaz talak 3 dgn semua suami huhuuh

    BalasPadam
  30. H.E.H..............> paham aje ko ekk :p

    tak bole bayangkan laa..mcm mane pelacur bole layan ramai org dlm satu hari/masa..huhu :(

    ade sape2 nak tolong jawap..??

    en. mazidul..gamaknyer dia order sabun dgn si nik kot :D

    BalasPadam
  31. Sorang bf pun dh poning .. nak kawin 4? Mau migrain tahap maksima le jawapnya ..

    BalasPadam
  32. Setuju ngan framestone.. agaknye berapa ramai la agaknya lelaki yang jadi duda ... hehehe ...

    BalasPadam
  33. tak der org lagi order sabun hahahaha....sorang bf pun dah pening? kesian...r'ship sepatutnyer best...ini pening...heheheh

    BalasPadam
  34. Kalau tahu susah berpoligami, perempuan kena redha kalau suami cakap, 'Yang, saya nak kahwin lagi'

    BalasPadam
  35. nak kawen lagi satu...?" bole yang tapi kita jupe peguam dulu bahagi samarata harta sepencarian kita ekk. yg baki tu yang bole buat belanja bini baru" bole gitu en. mazidul..??

    muahaha..gelak devil :D

    BalasPadam
  36. Kalau tahu susah berpoligami, perempuan kena redha kalau suami cakap, 'Yang, saya nak kahwin lagi'

    sanggup ye abg mazidul ckp mcm nie.

    dah agama bagi buat apa perempuan nak halang. Skarang perempuan lebih ramai dari lelaki. pastue lelaki yang baik dah kurang ramai pulak yg mati accident di usia muda. so nak buat mcm mana??? hehehehe

    BalasPadam
  37. Echah, kita cerita JIKA perempuan dibenarkan berpoligami :)

    Ann, jangan lari topik jauh sangat noooo ... atau dah berpakat dengan Echah. Ish! Ish! Kamu berdua ni ...

    BalasPadam
  38. Macam manalah agaknya JIKA wanita berpoligami? Mungkin LELAKI perlu diKASI....

    BalasPadam
  39. out of topic ekk..??

    tak lah betol ape.en. mazidul tanya..saya tolong jawapkan aje :)

    setuju dgn hazlin kita KASI kan jek..hiks :p

    lalalla :D

    BalasPadam
  40. Hazlin, Echah, kalau lelaki dikasi nanti perempuan berhubungan dengan perempuan pulak.

    Dah la sekarang ni ramai perempuan terbabit dalam kegiatan lesbian. Lelaki gay.

    Secara rasminya, cadangan awak berdua ditolak!

    BalasPadam
  41. hahha mcm2 komen kt sini...xpayah la kite melggar fitrah, dah fitrah nye kite org pompuan yg mmg dijadikan tuk seorg laki jer, setialah tuk laki kite jer...but xdinafikan la ade gk yg jalang zaman skrg..bangga ngan aset yg ade, usung laki 2,3 belas org..huuuh larat ke korang oi...dunia xtgu kite nk tobat,kalo die nk amek nyawe ko kajap je dah masuk alam baru...xgi2 bang mazidul????

    BalasPadam
  42. Honey, kekadang bermain dengan perkataan JIKA atau ANDAI itu indah, merungkai pelbagai tanggapan dan jawaban.

    Masyarakat Cina tidak dibenarkan berpoligami, lalu mendorong sebilangan lelakinya menyimpan mistresses. Begitu juga segelintir lelaki India.

    Kenyataannya, sesetengah gadis maupun wanita Melayu kini 'menyimpan' lebih daripada 2 kekasih, jika suami, itu kritikal situasinya. Tindakan itu melanggar fitrah kejadian manusia, tidak begitu?

    BalasPadam
  43. yup..ramai yg dah melanggar fitrah skrg ni..biarlah...seketika nti...balasan nya tetap nyata.....

    BalasPadam
  44. NIK MH .. mcm2 perangai ada .. jeles x brtempat .. mana x fenin! Baik tumpu diri sndri n keje .. lagi sonang!

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.