Isnin, Februari 09, 2009

Selamatkah Malaysia?

Kajian dijalankan berhubung sejauhmana selamatnya tinggal di 60 negara di dunia termasuk Malaysia. Kedudukan pertama, paling tidak selamat, 60 paling selamat.

Jangkaan anda, negara kita berada di tangga ke berapa?

a) 5 b) 15 c) 25 d) 50 e) 60

Jawabannya akan saya catatkan di ruangan komen post ini selepas rancangan Malaysia Hari Ini esok.

Cuba jawab dulu.

45 ulasan:

  1. saya rasa 25 kot...
    just teka sahaja...

    BalasPadam
  2. http://pkrpasdap.blogspot.com

    selamat kalau dok umah..tu pun kena ceroboh sama PATI indo pulak..

    malaysia nak selamat camner sebab ada pelbagai bangsa kat sini...terutama PATI..

    kerja tak ada sekrang..ramai kena berhenti kerja...

    peragut pun banyak..

    dan masalah politik pula tidak berkesuddahan sejak 11 bulan lepas

    BalasPadam
  3. Jawabannya antara a, b, c, d dan e. Stanum, 55 tak ada dalam pilihan. Tapi ada antara tekaan di atas betul :)

    BalasPadam
  4. Abg zidul,

    rasa 25 kot maybe laa.tak sabar nak tunggu jawapan nie

    BalasPadam
  5. saya ingat nak tukar lah. jawapan:C=25

    saya baru buat search sikit. Kalau ikut laporan dibawah ini, 60-24 = 26. mungkin sekarang 25 kot.

    http://www.weforum.org/en/initiatives/gcp/TravelandTourismReport/Highlights/index.htm

    Malaysia, ranked 31st, has good ground transport infrastructure, and excellent price competitiveness, ranked 2nd overall on this indicator, with low ticket taxes and airport charges, low comparative fuel prices, and a favourable tax regime. The country is perceived as quite safe (24th), although health and hygiene indicators lag behind many other countries in the region, with in particular a low physician density. The country’s policy environment is measured as relatively conducive to the development of the sector (ranked 26th), and the government is prioritizing travel and tourism, with one of the highest travel and tourism fair attendances in the world (ranked 2nd), and an excellent evaluation for its destination marketing campaigns (ranked 6th).

    BalasPadam
  6. AL-K, Huh! Dahsyat!

    Azween, suka dengan pelbagai kemungkinan :)

    Ann, suka dengan 'rasa'.

    Ramai orang teka 25 yer?

    BalasPadam
  7. Salam bro,
    b)15 brgkali... Malaysia Tanah Airku... Tanah Tumpah Darahku... :)

    BalasPadam
  8. Amirul, meneka tidak salah. Tunggu jawabannya nanti yer. Kekadang bila sama2 mencari kebenaran, menarik.

    BalasPadam
  9. salam saudara mazidul;

    pasti pilihan d)50.
    saya kunci jawapan saya. (",)

    wasalam.

    BalasPadam
  10. i think 50.
    dulu saya pernah dgr kt buletin utama, malaysia negara ke-2 di dunia paling selamat diduduki. tapi rase keadaan tu dh jauh berubah skarang.

    so maybe 10th safest place in the world~

    BalasPadam
  11. Abg Mazidul; Salah, hahaaaa. Kalo tempat ke 5 @ 15 pun saya xterkejut. Memang bnyk kes sekarang ni.

    Tu utk 60 negara, kalau semua negara, mungkin rate lagi tingi.

    BalasPadam
  12. abg mazidul,
    acu teka d = 50
    agak2 je..hehehee

    BalasPadam
  13. Jeng! Jeng! Jeng! JAWABANNYA d)50. Tahniah kepada peneka betul :)

    BalasPadam
  14. alaaa tak sempat nak jwp laa en. mazidul :)

    tadi tgk mhi..cerita pasal ganjaran bila demam waktu kecil.

    kol tapi tak dpt hehe..

    nak share dgn en. mazidul..saya dulu bila demam minta mak beli kismis jek.asal demam nak mkn kismis.tatau ngape mungkin kalo tak demam mak takmo beli kismis kot..

    lawaklaa.

    *sori ambek space kat sini sket :p

    BalasPadam
  15. alamak sekali salah lah
    ha..ha..ha..
    statistik ni ambik kat mana?

    BalasPadam
  16. huhuhuh....aku nk teka 50...bro dh bagi jawapan plakss...:P

    BalasPadam
  17. salam bro..
    kan da ckp 50..
    hahaha..
    tp awat bole 50 ek??
    rase cam da xselamat lg skrg..
    maybe kena tuko 25 kot..
    huhu.. :P

    BalasPadam
  18. woww bro wat suspen la he..23x xsempat nk teka thank untuk maklumat nie

    BalasPadam
  19. Salah daaaaaa!!!

    Boleh tahan gak ....
    moga terus diberikan Kemakmuran pada bumi tercinta

    BalasPadam
  20. haaa..yer ker 50..bro amik statistik dai maner

    BalasPadam
  21. Jawabannya saya dah bagi, d)50. Itu keputusan Pertubuhan Bangsa2 Bersatu, bukan keputusan saya :)

    Sorry Rain :)

    BalasPadam
  22. ala...baru nak jawab 50, bro dah bagi jawapan pulak..hehe

    BalasPadam
  23. Siti, saya pun selalu kata 'Alah! Baru cakap nak makan, isteri dah hidangkan' :)

    Nik, kalau 15 tak selamat sesangat negara kita. Negara di tangga ke dua, New Zealand. Terkejutkan? Tapi itulah hasil kajian. Maksudnya negara kita jauh lebih selamat di tangga ke 50.

    BalasPadam
  24. wah...acu terer la...
    tembakan yg tepat...yahooo

    BalasPadam
  25. Syukur Negara kita masih Selamat...

    Tapi sayang aku tak dapat enjoy kat tempat sendiri...

    Sedih ni bang...

    Kat sini bulan December 2008, ada ahli politik dan keluarga 5 orang mati di tembak di banglo mereka berhampiran University Avenue, inyar lake.

    Pihak Polis Junta tak komen apa apa pun. Buat dek je. Tapi orang ramai semua tau siapa punya angkara, tapi tak boleh cakap apa apa, sebab nak hidup lama.

    Aku pun dah cakap kat Abang Dul dulukan, kat sini tak boleh tunjuk pandai pada Pemerintah...

    Kunyah sireh je la...

    Sireh banyak ni...

    he he

    BalasPadam
  26. Alamak .. x sempat nak teka sbb x leh ngadap laptop sbb demam + sakit tekak .. tpi ada tgok psl ni msa Abg MAS n Ally kt MHI pgi tu. Smoga kita semua sama2 mndoakn keaman & kselamatn Mlysia shingga ke akhirnya.. tpi tu lah ... gerun dgn kes2 tangkpn pnyangak2 trutama bkan warga Mlysia yg makin mnjadi2 lani.. ("<)

    BalasPadam
  27. tangga 50? biar betul? mcm tak caya jer.
    syukur kalau aman, tapi masalahnya rasa tak aman, mcmana tuh.

    nak tahu negara mana paling selamat & paling tak selamat, plss..

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.