Sabtu, Februari 07, 2009

Nasi Bungkus Gratis

Diberitakan seorang daripada 9 ditahan merusuh di Kuala Kangsar, Perak semalam, warga Indonesia.

Mungkin dia mencari nasi bungkus percuma.

Sewaktu berada di Kota Jakarta, Indonesia 6 tahun lalu saya dimaklumkan wartawan membuat liputan jenayah dari stesyen TV, Indosiar …

“Pak Mazidul, kami di sini kalau ngak puas hati, demo saja”

“Ramai sertai demo?,” soal saya.

“Of course Pak. Bas dibawa masuk ke desa, panggil orang, berikan mereka gratis (percuma) baju, head bands, banners, sedikit wang dan nasi bungkus, mereka turut saja,” jelasnya.

21 ulasan:

  1. Teringat kem pendatang haram kat Sg Besi. Sekarang ada lagi ke kem pendatang Kemboja?

    BalasPadam
  2. patut la mereka mudah saja membuat demo...

    BalasPadam
  3. Hazlin, kem dah tak ada, orang Kemboja, ramai.

    BalasPadam
  4. Salam, sekiranya saudara berkesempatan berkunjunglah ke blog saya. Mungkin isu saya tidak sedasyat saudara, namun semua orang ada hak bersuara bukan?

    BalasPadam
  5. kat sabah pun ramai kat kem pelarian menggatal.

    menggatal nama tmpt tau..bukan gi menggatal :p

    kerajaan byk keluarkan belanja kasi dorang makan pree kan..mcm mana nak selesaikan problem ni ekk.

    lagi2 kat sabah ni persisir pantai yg pnjg dan dekat dgn pilipin.

    BalasPadam
  6. demo diaorg nie ade permit tak? hehehe mudah simple kerana nasi bungkus sanggup buat demo yang tak balik modal

    BalasPadam
  7. Orang macam tuh kalau dapat tangkap bagi jer Hukuman yang Paling Maximum!!
    Baru dia tau.....
    Indonesia & Mlaysia tak sama ohhhhh!!!!

    Dah la menumpang Rumah orang....
    Nak buat hal plak!!!

    P/S Tembak Ngn Senapang Gajah!!!

    BalasPadam
  8. kalau pasal makan free je, mesti ramai yang datang.. sini pun sama.. hohoho..

    BalasPadam
  9. Memang teman dah agak dah.. mesti ada 'pemain import' yg terlibat sama coz muka diorang nampak cam melayu tapi bukan melayu.. Org macam ni humban je dalam Sg Perak. Kalau tahan pun nak kene bagi makan nasi bungkus gak..

    BalasPadam
  10. Kuang kuang kuang. Biasalah tu encik. Pemain import. Ok lah, siri Ultraman kat tv3 dah start.

    BalasPadam
  11. Kamen, please make it easier for us to comment about your entries.

    Anyway, this is my response to your latest entry ...
    Let us get back to basic. Bahasa Melayu is our national language, no argument about it. The question is, how many of us, MALAYSIANS, Malays, Indians, Chinese and all those ethnic groups in Sabah and Sarawak master and speak the language fluently? :)

    Ida, sebelum ini media dilarang menggunakan perkataan 'Indon' untuk Indonesia. Kononnnya tidak enak didengar. Tetapi, kalau Indon keterlaluan menyertai demo di Malaysia, itu dah melampau. Indon! Indon! Tak sedar adat orang berdagang.

    Malam semalam saya berada di Sepang, Selangor. Empat penjenayah ditembak mati polis. Mereka terbabit dalam lima kes rompakan bersenjata. Sewaktu tiba di lokasi pada jam 3 pagi, saya tanyakan kepada wartawan lain, siapa dia penjenayah tu? Jawab rakan, INDON bang! Siapa lagi? Memang saya sudah menjangka dari awal, sekadar bertanya untuk kepastian.

    BalasPadam
  12. Ini bukan kategori pendatang dah, ini dah petualang namanya

    BalasPadam
  13. Agak saya 'siapa' yg mengupah mereka..

    BalasPadam
  14. H.E.H

    *Gua rasa* MESTI ader Mastermind oleh Orang2 Tempatan yang tak Cintakan Tanah air.....
    Yang sanggup....jadi Dalang!!!

    Siul Btul!!!!

    BalasPadam
  15. aiyo kslsu indon bsgi semua tuh..malaysia nak bagi ape?top up?baju?rumah?..jawab jgn tk jwb

    BalasPadam
  16. tk semua indon yg dtg cni tu jahat kan...ada yg ok...tu lah...dsbbkan beberapa org nya angkara..semua terkena busuknya kan...ape nk buat...dh nasib org berdagang kat bro...kalau dh jahat...jahat sejahatnya lah pulak erk...tk pasal2 mati katak kat negara org....

    BalasPadam
  17. dj epoi..hang drift otak dieong tuh dgn stereo hang

    BalasPadam
  18. pelbagai perkara sanggup dilakukan demi sesuap nasi...

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.