Sejak kecil gemar juadah ikan kembung digoreng garing dicecah campuran kicap, bawang merah dihiris halus dan cili padi. Petai dan ikan sepat masin, kombinasi hidangan sukar ditolak. Sayur kesukaan saya, baby carrot dimakan mentah bersama dressing Thousand Island. Kalau di kampung, salad dicecah sambal belacan juga menyelerakan.
Anda suka makan apa?
sambal petai, petai rebus, ap2 yg brkaitn dgn petai. (gile petai :P)
BalasPadamsiput sedut msk lemak cili padi, siput lala, tempoyak, kerang rebus, smbl blcn, asam pedas, tom yam. :D
laparrr . . . .
rndu mskn mak.. :(
makan daun ulam raja cicah budu+asam limau+bawang kecil+cili...makan dengan ikan singgam....pergh.....mmg selera....:)
BalasPadamtempoyak!
BalasPadambanyak sangat kalau nak diikutkan..tapi yang paling saya suka tentulah ayam masak merah dan ikan patik masak tempoyak..saya suka makan segalanya yang pedas dan yang berasaskan tempoyak.
BalasPadamkalau lapar sangat di tengah malam, saya boleh saja makan nasi berlauk ikan bilis yang digoreng bersama bawang merah dan cili api. sedap!
Azween, kuat makan rupanya yer?
BalasPadamApez, confirmed orang Kelantan, dari Tumpat?
Vim, itu saja?
Raudhah, Perakian? Saya kecik2 dulu selalu lapar tengah malam. Bila bunyi periuk nasi dibukak, mak saya akan cakap, 'Mal buat apa tu?'. Saya senyap jer, bila dah kenyang, masuk tidur. Sebab itu tembam dari kecik lagi :)
heheh...saya anak jati terengganu...asal dari kemaman..
BalasPadamlagi ape saye suke makan..??ikan pari bakar cicah air asam...meleh air liur....:D
ikan kembung sgt sedap terutamanya yg segar2...rasanya manis...enak digoreng bersama kunyit dan garam sahaja hehehe
BalasPadamKelempung masak kicap!!
BalasPadamUlam raja cecah sambal tumis dan tomyam daging....restoran tomyam di sekitar USM sangat tidak pernah mengecewakan.....
Ala thai~ ^_^
You, sekarang ni punya banyak komplen pekerja Thai bekerja di restoran tanpa dokumen sah. Tapi bila masak lebih sedap, nak buat macam yek?
BalasPadamwah, topik makan-makan...
BalasPadamsaya suka ikan keli dibakar. kemudian buatkan santan mentah yang dibubuh cili api, hirisan bawang kerisik dan perahkan limau nipis. makan dengan nasi panas..
walla.. yummy..
nasi panas2... berlaukkan ikan kembung rebur yg dah di goreng, ulam kailan, daun kesom & kubis di cicah dgn BUDU CAP SEDAP SENGHOTI @ BUDU CAP KETEREH... nyum3...
BalasPadam"Haa... tambah nasi tu... tambah... tambah..."
say lak suke tempoyak gaul dgn cili..
BalasPadampastu cicah timun sejuk bru kluar dri peti sejuk..
mkn lak dgn nsi putih panasss..
sdp....
nyum..nyum..
salam..kakliza suka masak macam2..
BalasPadamsebb suka tenguk orang makan masakanku...
tak caya...??
jom masuk blog kkliza....
Gua suka KERABU DAGING MENTAH.....
BalasPadamPernah dengar Bro?
Dulu waktu mula2 lpas kawin.. pelik juga bunyi Menu yang disediakan oleh Mak & Bapak Mertua..
Lepas skali kena....Perghhhhhhhhhh!!!
Nak lagik siuuuuuut!!!!
MENU : Daging Lembu tempatan yang baru disembelih...& ambil part2 yang paling sedap....( Batang Pinang )
Cuci daging bersih2 pastuh.....gaulkan ngn segala MAK NENEK REMPAH!!!!!
Pergh!!!!!!!!!!
Bila citer pasal makan nih teringat pulak kat char kueh teow .. Masa dok USM dulu memang seminggu 5 kali makan ...:)
BalasPadammas Mas, kita minat masak lemak pucuk paku. Kita juga, minat masakan melayu. Masakan cina kurang minat walau pun saya cina. Sebabnya, depa tak reti masak pedas-pedas.
BalasPadamyes kak hazlin...
BalasPadamikan keli bakar memang superb...
dah pernah cuba mkn biskut dgn sos cili????
sgt sedap...
biskut jacobs high fibre low salt dgn sos cili...
yummmmm
=p
saya bdk kmpong..
BalasPadamkobis dgn sambal belacan + kicap kipas udang letak perahan limau kasturi pon da selera..
leleh wa ckp luu..
nyummee..hehee.. :P
semua yg depa dok cerita kat ataih semua cheQ suka en.mazidul :)
BalasPadamtapi kubis cicah sambal belacan tak pernah cuba.
en.mazidul kena try brokoli celur cicah dressing tousand island pun sodapp!
kalo balik semenanjung kami mesti berabis pekena kerang/lala rebus dgn serai & daun kunyit,sambal belacan tempoyak,ulam daun selom/ulam raja + ikan tenggiri masin.perghhhhh..!
bole naik 3 kilo lemak kalo sebulan cuti kat kampung :(
sabo je laa :p
suka makan masakan kat kedai awet muda, usm! ayam bakar ngan sotong goreng tepung!
BalasPadamdulu kecik2 suka telur mata kebau + nasi putih + kuah gulai + kicap...ari2 makan x penah jemu..
BalasPadamskrg nie,acu sgt suka ikan keli goreng or bakar,asam pedas semilang & sambal petai udang...sedap nye....terliur rasa nye bila terkenang kan semua tu...mula le terasa nak balik kampung....uwaaaaaaaaaaaaa
teringat nasi ayam kajang dan rojak ayam kat kuantan.
BalasPadamif pi utara jgn lupa pekena laksa Teluk Kechai & laksa Kuala Perlis...besttttttt!!!
BalasPadamsaya suka cendawan kukur masak lemak cili api dan apa sahaja masakan berkuahkan kari..kalau ambal tumis ikan bilis campur petai - itu memang favourite...cuma bab ikan saya memilih sikit-tak begitu gemar ikan bergulai, cuma ikan goreng sahaja. ikan parang - tak berani sentuh - pernah tercekik tulang....
BalasPadamAyam 'kampung' goreng berlada
BalasPadamIkan talapia masak sambal,
Ayam masak masala,
Sambal petai ikan bilis
Pucuk ubi/betik dgn sambal belacan
atau sambal tempoyak
Fuuhh ! Boleh terangkat
acu.. laksa teluk kechai sedap ker?? dah try tapi biasa jer teda yg special pun kuah pun cair :(
BalasPadamharga agak mahal sbb tanpa telur,timun & salad.
Bang Dul
BalasPadam1. Ikan kembong goreng
2. Ikan Keli Goreng
3. Ikan Sepat goreng
4. Ikan Puyu Goreng
5. Ikan Putih Goreng
6. Cicah dengan asam mangga mentah
perghhhh rasa nak balik sekarang ni jekk...hadoiiii
laparnyer....semua sedap2 tue...
BalasPadamcengko...selera kite sama..mmg perghh...pekena budu..cicah la ng pe pn..mmg 2-3 pinggan bleh habis..nasib baik masin..kalau tak..bley hirup cam sup la kan???
pe pn..tomyam n soup tetap saya suke...
weeiii..sedap2 gilers masakan kegemaran korang...
BalasPadamaku sker sambal cili api talapia, sambal tumis tempoyak yg mak buat :D, kerabu jantung pisang, cencaru bakar, talapia bakar...semua tu kena mkn ngan nasi panas..perrghh..melelah air liur aku...
Waktu muda remaja, selera terbuka, apabila diri dimamah usia, selera hilang entah kemana.
BalasPadamPercayalah ..
Maksud saya, selera makan. Selain bab lain tertakluk kepada nafsu individu.
Betul tu encik. Masa saya remaja, saya boleh belasah dekat 10 keping roti canai, duabelas bungkus nasi lemak, setengah biji tembikai, sebungkus nasi kandar yang lima orang makan punya lima bungkus mi segera dan banyak.
BalasPadamTapi bila dah menjelang ke 30-an ni, dah tak boleh dah.
Sedingin, kuatnya awak makan. Saya dulu kalau setengah ekor ayam masak gulai tu memang belasah seorang sahaja. Masa tu adik beradik lain tak lahir lagi. Anak sulung, 10 tahun kemudian baru adik perempuan lahir.
BalasPadamCuba perhatikan, orang2 tua bila dihidangkan pelbagai juadah, sukar memilih makanan. Mungkin kerana mereka sudah makan terlalu lama dan dah makan banyak benda.
nasi goreng ..
BalasPadamkerabu perut ...
segala jenis ulam ..
ikan percik!!!
Lapar lah pulak ...
Ya memang. Tapi sekarang, semuanya jadi serba sedikit. Roti canai dua setengah keping pun dah kenyang sesangat. Umur baru nak masuk 35.
BalasPadambestnyer makanan kampung...
BalasPadamtapi now.. all makanan bergoreng2 berminyak2..mana tak bulat2
ida...bleh mkn yg bergoreng2 nih..tp kuantiti yg sedikit..supaya tk kempunan :D
BalasPadamtk rasa rugi plak kan. mcm kata bro..bila usia dh meningkat...selera makan pun menurun...mmg betul dan tepat sekali bro...mcm wan saya..sy masak sedap2 bila hr mggu, pastu p lah antar kat dia...pandang pun idak makanan tu..dia nk ikn masin, sup2 sayur...hehehe..selera org tua...agaknya mcm tu lah aku bila dh tua sok..huhuhu...
betul sangat. dah umur 40, makanpun pilih-pilih. dah merasa semua mknn pun ye juga. tapi kena ingat sebelum dapat penyakit 3 serangkai...
BalasPadampecal makan dengan sambal kacang
BalasPadamKFC...KFC..KFC... sy suka KFC... Jom g KFC...!!!
BalasPadam