Rabu, Ogos 10, 2011

"Hoi! Tak sekolah ke?"

Sikap buruk lazimnya sukar diubah samada di kalangan orang kaya atau mereka hidup secara sederhana.

Sebahagian daripada sikap itu jelas tergambar dari kaedah pemanduan kita di jalanraya. Jika kita bersifat mementingkan diri, itu juga boleh dilihat.

"Hoi! Tak sekolah ke?"

Itu antara kenyataan sering dilontarkan terhadap pemandu sebegitu oleh masyarakat.

Barangkali majoriti mereka memiliki kenderaan mewah, golongan terpelajar tetapi kelayakan akademik itu tidak tergambar sewaktu mereka memandu.

Kesesakan jalanraya sudah menjadi lumrah dalam kehidupan mereka bermastautin di bandar atau bandaraya. Lihat keadaan di SS2 Petaling Jaya, Selangor dirakamkan petang semalam. Kenderaan bergerak inci demi inci.


Setiap pengguna jalanraya memandu secara sah pastinya tahu memotong di garisan berkembar, tidak dibenarkan tetapi sebaliknya kerap berlaku.


Berikut satu lagi contoh jelas.


Pemandu ini pada awalnya cuba bertindak sama, kelihatan ingin menciluk sekaligus memotong di garisan berkembar.


Sebaik menyedari perlakuannya dirakamkan, undang-undang terus dipatuhi. 

20 ulasan:

  1. smti.. :)..ikutlah prinsip rukunnegara "kedaulatan undang-undang"....

    BalasPadam
  2. macam tu la.... bila ada nmpk cm ada org rakam atau pon pihak berkuasa bru la nak ikut undang2... tak fikir plak... bila xde semua tu... asyik maen langgar jer undang2... kang mati eksiden haaaa.... or masok hospital sbb eksiden... kalau eksiden sorg2 xpe... ni kalau melibatkan org laen yg patuh undang2... tak rs bersalah ker??? adoih ~~~

    BalasPadam
  3. naik kereta buruk jer..agak2 ad y nak ptong q, trus jalan kasi calar..hahha

    BalasPadam
  4. biasa la...keter org kaya...selalu tindas keter2 cam kancil...konon cam bagus..siap hon2...bagi lampu..padahal double line..saya pun ada terasa nak maki...

    BalasPadam
  5. hari rabu lepas,kat SS 2 ni juga aku nyaris dilanggar oleh sebuah kereta yg pemandunya tidak sekolah.ada ke,lepas keluar simpang,terus nak ke lorong kanan.tak tengok kir-kanan-belakang.aku yg naik motor skit jer lagi nak kena langgar.bila aku hon,dia hon balik,belagak semacam jer.tau la bawa kereta mewah.itu lah,kadang2 sikap pemandu yg pentingkan diri sendiri menyusahkan pengguna jlnraya yg lain.lokasi yg MA ambil gambar ni,selalu mcm tu.suka hati potong Q.

    BalasPadam
  6. Ini satu rakaman dirakam ketika dalam perjalanan memasuki ke pameran MAHA 2010 hari Ahad 28 November 2010. Beginilah ragam segelintir pemandu di Malaysia menggunakan lorong kecemasan di sebelah kiri sesuka hati mereka dan seterusnya menyebabkan jalan sesak teruk. Memang kena maki je dalam kereta.

    http://youtu.be/2jIAj8rNGyo

    BalasPadam
  7. SMTI :)... ada ketika rasa nak marah dengan resmi pemandu2 ni...jgn marah kalau saya kata ladies driver mostly reckless bila memandu..tak reti nak bagi jalan...dah bagi signal pun dia buat derk ajer...bila nak masuk simpang kiri kanan main redah ajer..agaknya lupa mana letak tempat nak tekan signal bila nak masuk simpang...harap jgn marah ya...sayapun perempuan...tetapi kebenaran adalah pahit untuk ditelan...:o) tidak bermakna lelaki tu perfect sgt pemanduanny... kalau dia tgk yang bawak pempuan...bukan main ek lagi dorang ni.... :(

    BalasPadam
  8. tu belum lagi masuk petak kuning kat traffic lite..habis sesak semua arah....

    mercedes dgn kancil memanglah si merc boleh berlagak..tapi merc dgn merc pulak cemana?

    mcm bmw laa...yang pakai 3series boleh ker berlagak dgn orang yang pakai 5series atau 7 series...

    BalasPadam
  9. pemandu lelaki sekarang kenapa terlalu lemah gemalai pandu kereta, sebaliknya perempuan semakin agresif..terbalik sudah!..

    BalasPadam
  10. begitulah rutin harian sy..waktu blik semamng nya berdepan dgn mereka2 yg tidak mematuhi jln raya..main cilok je..tau la semua nak cepat..tp sabar la..

    BalasPadam
  11. "Jalan raya aku yang punya!"
    Itulah kebiasaannya...

    BalasPadam
  12. pmandu kelisa prasan mazidul kot tdi. hihipmandu kelisa prasan mazidul kot tdi. hihi

    BalasPadam
  13. pernah tanya org2 agama ni...pototng Qpon boleh dikirakan mencuri...mencuri hak orang lain...orang lain penat2 beratur dia sedap2 cilok....
    saya punya pengalaman memandu 17 tahun ni... jarang dak sy tgk org kereta2 besar ni menyombong, (tp tak dinafikan mmg ada berperangai buruk ni)....tp yang hari2 tgk kereta2 kecik2 ni... terasa mereka kereta besar, nak2 mat gile stereng (panggilan org baru dpt kerata) kadang2 kite bwk 3siri pon dia ajak berlumba...bwk slow duk line tengah... potong ikut suka...

    BalasPadam
  14. elo bang mazidul, diorg yg suka potong queue nie mmg buat stress memandu. Silap2 boleh buat gaduh. Klu jln ke kota d'sara, depan shell sunway d'sara sebelum jambatan tu lagi byk org suka cut queue nie. tension!!

    BalasPadam
  15. kdg2 diorang ni pakai pancung sukati dia je..kita pulak risau terlanggar..hah tadi eksiden keta besar langgar keta kecik..dah jem jalan ampang...tulah tak sabar2 kan....hish ngeri2

    BalasPadam
  16. kebanyakkannya saya lihat ramai macam tu, mereka tak sabar2 nak kedestinasi, walaupun tengah sesaksempat lagi memotong, entahlah, bilalah mahu sedar,jalan raya bukan tempat bermainkan?

    BalasPadam
  17. yes bang! ni mmg tempat bagus punye...kalau nak seronok lagi melayan orang tak sekolah abang pi kat traffic light simpang depan Stesen LRT Taman Bahagia tak jauh dari simpang SS 2 ni...masyaAllah..diorg punye "jahanam" lah brain nye tak reti nak kate...lepas tu mereka pandu selaju-lajunye di Jalan Majlis berhampiran FAM..itu satu stretch yang sangat bahaya..50km/hr diorg bawak 120km/hr..banyak dah accident jadik sini semua sebab orang luar.

    BalasPadam
  18. -Kalau dilihat betul-betul simpang di SS2 ni memang selalu sesak dan mempunyai satu lorong sahaja untuk ke kanan
    -Simpang keluar dari kawasan perumahan berdekatan terlalu dekat dengan simpang utama.
    -Di sebab kan itu la para pengguna mengambil jalan mudah dengan mencilok untuk ke kanan.

    Cadangan saya,
    -Buat divider
    -Besar kan jalan

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.