Rabu, Ogos 24, 2011

Tangan Saka? UPDATED II

Saya difahamkan salinan gambar berikut tidak pernah disebarkan sebelum ini. Gambar dirakamkan di Kedah oleh kenalan, Loba, 35 tahun.

Klik imej untuk membesarkannya.


Imej di atas dirakamkan secara tidak sengaja.


Tangan siapa? Saka?

KEMAS KINI

Gambar di atas dirakam menggunakan kamera digitral Canon D40 pada jam 5.21 petang, 22 Februari 2009.



Kemas Kini II

Saya sedang berusaha mendapatkan pengesahan pakar berhubung keaslian gambar di atas.
Maklumat seterusnya akan dikongsikan bersama pembaca.

Terima kasih.

44 ulasan:

  1. uiiii tengah naik tangga ke tu?? seram betul huhuhu

    BalasPadam
  2. sekarang ni banyak teknik fotografi, dan juga software yang dijual utk tujuan editing.apa2 effect pun boleh buat. mengenai gambar ini, saya tak berani nak komen.. wallahu a'lam..

    BalasPadam
  3. Kamera tu dah macam mesin X-Ray la... Hampir nampak tulang-temulang di sebalik kulit - Seolah lembaga sedang turun atau naik tangga secara menyongsang.

    Cer cerita kalau2 ada kisah di rumah tersebut atau ada sejarah penghuninya.

    BalasPadam
  4. skali sya lihat mcm kanak2 perempuan.. yg mmakai skirt.. tapi bila tgk pada pic yg ditumpukan pda tgn tu, mcm imej tgn owg tua pon ada.

    BalasPadam
  5. bayangan kaki dan tangan tanpa kepala. mungkin tak boleh di lihat dengan mata kasar...

    ada makhluk Allah (s.w.t) yg benar dan ada yang ingkar harap kita di jauhkan dari makhluk yg ingkar.

    BalasPadam
  6. http://wanwidget.com
    seram juga, nasib skrg bulan puasa

    BalasPadam
  7. nmpk mcm effect camera pun ada.. xyah camera canggih, kalau amik gmbr objek yg sedang bergerak dia akan jd mcm tu kan... xpercaya la...

    BalasPadam
  8. Jika melihat latar belakang penyumbang gambar, tiada sebab mengapa dia perlu menggunakan efek untuk mengubahsuai.

    I know him very well.

    AdB, jika efek, tolong hasilkan satu gambar seperti itu dan hantarkan kepada saya.

    Gambar tanpa kepala.

    Kepada semua, rumah terbabit mempunyai sejarah tersendiri berhubung saka tetapi tidak manis untuk saya dedahkan di sini.

    Terima kasih di atas semua pandangan.

    BalasPadam
  9. errmm...klu perhati bebetul mmg nmpak jelas tgn ngan jari sekali....

    BalasPadam
  10. dia macam datang dari dapur & nak menuju ke ruang tamu..

    BalasPadam
  11. nyata sekali pada imej ke3, jika diamati nyata jari dan tangan hingga siku mungkin tangan kanak2. tak perlu saya buktikan dengan membuat imej yang lain. adakah sdr mazidul sendiri benar2 'KENAL' siapa penyumbang gambar, dan haruskah kita percaya 100% sejarah atau latarbelakang rumah atau lokasi?

    BalasPadam
  12. Cukuplah jika saya katakan gambar ini asli unless boleh dibuktikan sebaliknya.

    BalasPadam
  13. kalau ikut pengalaman saya, mmg ia imej edit.. kalau ambil gmbar imej yang kosong ditindih dengan imej yang yang bergerak..ia boleh dilakukan.. sorry sya xde bukti buat masa nie..

    BalasPadam
  14. Bro, dengan 'slowspeed shutter' yang biasa terdapat dalam fungsi camera handphone, gambar begini boleh terhasil, trail akan di'tangkap' oleh 'image sensor' dan terpapar dalam LCD atau disimpan (save) dalam file JPEG dengan rupa sebegitu.
    a. mungkin masa budak tu berlari naik atau turun tangga, atau terjatuh tangga mungkin.
    b. Bulan puasa ni syaitan iblis kena rantai kan? Jin Islam nakal mungkin?

    Selamat Berpuasa dan berbuka.

    BalasPadam
  15. Gambar itu dirakamkan pada tahun 2009, bukan terkini.

    Jika tujuan rakan saya itu untuk mengglamorkan dirinya dengan gambar terbabit, pasti sudah lama tersebar.

    Setakat ini, tidak begitu.

    So, take it as an original picture unless it is proven fake.

    BalasPadam
  16. Sangkuriang, ya. Saya amat mengenali penyumbang gambar.

    Bukan 100%, lebih daripada itu.

    BalasPadam
  17. bro, OK OK saya percaya...
    Tak kenal tak cinta.

    Semua yang berlaku di atas Kekuasaan Allah s.w.t. Jadi mari kita sama-sama renung-renungkan, Tiap kejadian ada hikmahnya. Wallahhuaklam.

    BalasPadam
  18. kalau benar : memang...tak sangka objek sebegini boleh ditangkap dgn kamera


    kalau tidak : just another manipulation

    BalasPadam
  19. Er...sekali nampak cam monyet je kan?

    BalasPadam
  20. adeh! pada sipenakut macam saya bukan kesahihan gambar yg perlu dipertikai tapi perlu belajar menambah kekuatan diri...

    BalasPadam
  21. kamera murah, macam hp memang akan panjangkan sikit shutter speed..

    cuba en. mazidul ekstrak exif data pada gambar tersebut...

    saya pun pengguna tegar kamera handphone.. kalau en mazidul mahu, saya boleh tunjuk gambar seorang budak menjadi "The Flash" iaitu superhero yang mempunyai kelajuan berlari yang sangat pantas.. gambar ini saya sendiri yang tangkap guna hp saya..

    pendapat saya, jangan lah en. mazidul menerima bulat2, atau sengaja "buat-buat bodoh" untuk terima sesuatu sebagai fakta, semata2 nak melariskan blog.. saya tau, blog en mazidul dah pun famous, bukan lah niat saya nak dengki ke apa ke, cuma sayanglah blog2 famous, tapi isinya 'tak berapa cerdik'.. sikit2 hantu, sikit2 hantu.. tak kaji tak apa.. tau nak bubuh ja dalam blog..

    hairan saya, dah lama benar bekerja dengan kamera, takkanlah trick macam ni pun tak tahu.

    oh.. mengenai orbs.. kahkah.. saya pun ada gambar orbs di siang hari, orbs tu siap duduk depan saya, jarak kamera dan saya cuma tak sampai 2 meter... wahhh.. takutnya, sebab menurut blog en. mazidul.. orbs dikaitkan dengan entiti..

    haha.. kalau macam tu, cuba en mazidul keluarkan gambar orbs tanpa guna flash.. sebab ikut teori, hantu wujud setiap masa... tak payah tunggu flash pun kan?

    BalasPadam
  22. Saya bersetuju bahawa entiti didalam gambar ini adalah satu entiti paranormal. Saya selalu melihat makhluk ini terutama sekali bagi mereka yang menyimpan saka.

    Sebagai seorang pengubat tradisional saya akur bahawa imej didalam gambar ini ialah imej entiti.

    Itu ialah pandangan saya sebagai seorang spiritualist.

    BalasPadam
  23. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  24. Tukang Dera, saya sedih dengan pandangan cetek awak.

    Saya tidak pernah bercerita fasal hantu, that is your story.

    Kasihan saya, biarpun awak menganggap blog ini picisan, malang sekali awak turut membacanya.

    Hairan.

    Ada baiknya awak mendalami ilmu di dada terlebih dahulu, berjumpa dengan golongan bijak pandai dan berpengetahuan.

    Saya memetik kata ilmuan bukan mereka cipta sesedap hati.

    Kalau sekadar hadir di blog ini sekadar untuk melontarkan tanggapan bukan FAKTA, tidak perlu
    meludah ke langit, akhirnya jatuh ke muka sendiri.

    BalasPadam
  25. Tukang Dera: Disini saya menjelas kan bahawa istilah yang awak guna kan HANTU ialah tidak wujud sama sekali Dan ianya ialah gelaran kepada entiti paranormal oleh masyarakat benua nusantara.

    Tentang slow shutter speed by camera memang boleh terjadi jika kita slow kan shutter speed kepada 10 speed..camera handphone pulak berevolusi rendah dan memang tercipta dengan slow shutter speed. Saya juga ada beribu gambar slow shutter speed kerana saya suka dengan imej menggunakan slow shutter speed terutama ketika permandangan waktu malam kerana ianya menghasilkan gambar seni.

    Berkenaan Orbs memang boleh dirakamkan oleh sesiapa sahaja dan tidak menggunakan flash juga boleh merakamkan pergerakan orbs yang membawa perubahan kepada vorteks. Tiada siapa pakar orbs di muka bumi ini.

    Tetapi fakta sainstifik membuktikan orbs mempunyai charge kuasa elektromagnatic yang lemah. Orbs juga boleh terbentuk dengan tenaga ion alam semula jadi. Anda kaji fakta sainstifik dan anda buktikan sendiri. Maka anda akan dapat jawapan nya.

    Anda harus faham maksud ENTITI dan Maksud Perkataan PARANORMAL..entiti paranormal tidak menjurus kepada HANTU yang awak maksudkan. Paranormal ini menyeluruh.

    Mempunyai skop yang meluas dan melibatkan setiap kejadian alam semulajadi dimana fakta sainstifik tidak dapat membuktikan kewujudan nya.

    BalasPadam
  26. Kalau itu gambar budak sedang bergerak, takkan tangannya panjang sangat.. tangan manusia normal biasanya paras peha aje. Tangan pada gambar ini kalau dijatuhkan mahu cecah betis.. (gambar no 2).. sekadar pandangan.

    BalasPadam
  27. kalau boleh dapat exif data gambar tersebut.. mungkin boleh dapat diperjelaskan setting yang digunakan oleh pemilik gambar tersebut..

    BalasPadam
  28. ini teknik BULB la.. kalu pakai slr musti taw teknik ni.. lagi pon mamt yg amik pic ni mmng pakai slr d40..

    BalasPadam
  29. salam tuan..di sini sy nak berkongsi kehairanan sy ttg sesetengah org yg sggup bersusah payah nak baca blog org,then discredit org.usah entertain org camtu..delete je komen dia lg bagus.nama je dah tukang dera..

    BalasPadam
  30. aci kerat tengkuk la kalau betul gambar tu hantu..

    gambar slow shutter pun nak kecoh kat saka..

    saya bukan diskredit tanpa asas, terang dan jelas saya cakap gambar ni slow shutter.. jangan main sapu bawah karpet je hujah saya tu wahai cik anna..

    sekarang cik anna check tgk gambar ni pakai slow shutter ka tidak, kalau ya, cik ana boleh tampar pipi sendiri laju laju. sekian..

    BalasPadam
  31. tukangdera saya berasa amat sedih dengan statement yang awak berikan tanpa mempunyai bukti yang kukuh dan tidak berakal kerana tidak tahu membezakan sesuatu perkara..anda tidak berada ditempat mereka dan tidak tahu apa yang mereka lakukan dan awak cuma melontarkan pandangan dan cemuhan yang tidak baik untuk melepaskan geram awak....

    saya sebagai multimedia designer tahu cara2 gbr utk dieditkan tapi kita boleh nampak kesan edit(kepada yang biasa buat gbr editing)...gbr diatas mmg tulen walau canggih mana pun camera yang kita guna pun masih ada perbezaan....kepada yang tidak tahu akan keaslian gbr ini jgn lah sebarang ckp pengalaman saya la itu la ini la tapi bukan pakar....

    abg mazidul tahu apa yg dia buat dan dia tahu bezakan mana yang betul dan tipu...hanya yg pernah mengalami apa yg mereka alami tahu apa yang mereka buat(PARANORMAL)....

    kepada abg mazidul teruskan perjuangan dalam apa sekalipun kerana tomahan sentiasa ada dimana2

    BalasPadam
  32. Wahai saudara dan saudari sekalian,buatlah penyelidikan sebelum memberi ulasan!!Inilah masyarakat kita sekarang..... p.s. hi ayah!

    BalasPadam
  33. Macam bentuk mentadak tengah terbanglah pulak. Tapi, tetap mendebarkan hati...Eeeee...

    BalasPadam
  34. nie utk apa yg saya nampk..
    -jarak pergelangan tgn dan siku terlalu dekat
    -tangan lagi besar dari kaki
    -enam jari..(berkemungkinan)
    -pergerakan 'menyangjung' samada turun dan naik tangga
    -bulan pose nih jin n roh x kene ikat tau...yg kene ikat setan penghasut je..heheh

    -(sekadar tahu gitu2 je)

    BalasPadam
  35. Tukang Dera: ni untuk bahan bacaan. klu lu tak caya ke, slow shutter ke, ape ke, lu duduk diam diam baca sudah. percaya atau tak terpulang pada diri sendiri. Bro mazidul just nak berkongsi. dia kerja siang malam. lu dok keje hentam org...siku gua tajam. klu hentak muka lu dalam lubangnye. boleh menyerupai saka.

    BalasPadam
  36. ala pasal gmbar pon nak gadoh ker... adoiyai,.. dh mcm cite seniman bujang lapok dah.. taik punye pasal pon nak gadoh ka? hahahah

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.