Jumaat, April 02, 2010

Dia Tergamak Menghina Arwah?

Berikut komen blogger Ibni Marzuki al firdaus dihantar antaranya kepada saya, Azrul dan Hazrey.

*p.s sejak kena maki dlm blog

1. adik wartawan gol
2. anak media prima jln
3. pelawak babai

macam dulu kat sms  lapor pdrm

1. yasmin jud
2. rabbani kiyok

Saya tidak melihat mesej berguna di dalam komen dihantar selain dia secara jelas menghina mereka telah meninggal dunia.

Tindakan ini saya anggap terlampau dan amat biadap!

Jika marah sekalipun berikutan pandangan dilontarkannya selama ini tidak dipersetujui ramai, mengapa perlu menghantar komen sebegitu? Catatan mampu menguris hati ahli keluarga  kehilangan insan tersayang. Apa kena mengena Ibni Marzuki al firdaus dengan adik wartawan, anak media prima, pelawak, yasmin dan rabbani?

Adakah dia mendakwa kononnya kerana dia dimaki berikutan  komen bodoh dihantarnya selama ini ke banyak blog dikutuk SEMUA menyebabkan mereka itu meninggal dunia?

Apapun, pembaca diingatkan JANGAN klik link blogger terbabit kerana saya percaya dia hanya sekadar ingin menarik perhatian kita semua sekaligus berhasrat menambah bilangan trafik ke blog miliknya.

Saya berharap semua pembaca dapat menasihatkan Ibni Marzuki al firdaus agar memberhentikan kebiadaban berterusannya.

Tolong.

Nota Jenazah pelawak, Din Beramboi telah selamat dikebumikan di Kepong, Selangor  sebelum solat Jumaat tadi. Takziah sekali lagi kepada keluarga arwah.

41 ulasan:

  1. Betullah bro..

    cara biadap untuk tarik trafik!!

    BalasPadam
  2. manusia yang macam ni...adalah manusia yang sendiri terlupa dia pun akan pergi..atau sama macam dia kata iaitu kiok atau sebagainya...

    BalasPadam
  3. Anak Marzuki,

    Jangan sampai ramai orang mendoakan kecelakaan kau dari kesejahteraan kau. Kelak pemergianmu tidak langsung diiringi doa mahupun Al-Fatihah...

    Lebih baik seratus kali meraka yang dah pergi. Seburuk mana pun penghinaan kamu ke atas mereka, mereka disayangi ramai orang dan pemergiannya diiringi doa oleh beribu2 orang - yang Muslim dan Non- Muslim.

    Sebaliknya engkau yang hidup ini (belum mati pun) sudah berbakul sumpah seranah orang ke atas kau. Jadi fikirlah balik... bangga ke kau menjadi diri kau sekarang?

    BalasPadam
  4. dia juga akan kiok, gol, jalan..dia xigt tue...skrg dia nk minta maaf pon, org y dkutuk tu dh pergi...

    BalasPadam
  5. Salam BRO MAZ..

    saya baca sebentar tadi di blog HAZREY.. Saya sedang bersedih..

    Sedih sungguh dengan pemergian DIN, membaca pula ayat sebegitu, terguris hati.

    Semoga blogger tersebut, (nak sebut nama pun saya malas) diampunkan kerana begitu berani menghina insan yang telah tiada...

    BalasPadam
  6. org yg jahil jgn dilayan..kelak kita sama jua seperti mereka..saya sendiri yg tiada kepentingan dengan bro mazidul pun turut sama diganggu.. memang benarlah kata hazrey sesungguhnya beliau kurang kasih sayang..

    BalasPadam
  7. Tak habis2 manusia bergelar Ibnu Marzuki ni!!!! Tak tahu apa yg dia nak sebenarnya. Bukan nak mengata atau apa, tapi terang terangan membuat andaian dan kenyataan sendiri. Itu semua ketentuhan tuhan bro. Qada dan Qadar..Ajal maut, jodoh, pertemuan adalah ditangan tuhan.

    Mungkin kau rasa martabat diri kau terlalu tinggi. Atau mahu dijunjung setinggi langit???? Kepada Ibnu Marzuki, insaf lah. Masih ada jalan. TINDAKAN DAN KENYATAAN ENGKAU TELAH MENYAKIT KAN HATI DAN PERASAAN BANYAK PIHAK.!!

    BalasPadam
  8. BRO... Saya rasa wajar juga baca komen Sdr APIT dlm entri “Dia Telanjang” (2008) itu..

    Ada soalan yang boleh kita kongsi bersama...

    BalasPadam
  9. bro...kat saya pun dia hantar...memang sangat biadap dia hina orang yg dah tiada...

    saya ada search follower bro mazidul...si sewel ibnu marzuki ni antara follower blog ni..bro boleh block mamat tu dengan pergi kat profile dia dan klik link 'Block This User' kalau bro nak...

    BalasPadam
  10. ada juga manusia macam ni

    BalasPadam
  11. belum kena batang hidung sendrik, atau memang dia jenis "ada aku kisah"?

    BalasPadam
  12. itu la tuhan cakap..
    ada deria xnak guna...akal taknak fikir....mereka di kategorikan lebih teruk dari haiwan ternakan...

    BalasPadam
  13. salahsatu sifat yang 'ELOK' kepada masyarakat timur dan Islam

    BalasPadam
  14. sokong.
    ni sure cara tak ada persaan mau cari traffic.

    nice info!

    BalasPadam
  15. salam angkel mazidul,

    ai sokom stetmen yu ni, agar kite jangan sesekali layan or klik blog tersebut...
    wat x tau je senam...biar die rasa tersisih ('',)

    BalasPadam
  16. Bro

    Bahasa yang seterusnya adalah kategori 18SX

    harap maaf

    to:->

    IBNU MARPUKI

    Lu memang sial cilaka haram jadah

    Nama arab konon, tapi perangai mengalahkan Yahudi

    Yahudi pun reti hormatkan orang yang dah meninggal dunia

    walaupun yahudi tu selalu buat orang Palestine meninggal dunia

    Fikiran tak betul

    Perangai macam sial

    Ejaan pun banyak salah

    Ko ni memang tak sekolah, sebab ko langsung tidak pandai mengeja

    entah entah mak bapak ko dah becerai berai

    atuk nenek ko pun tak kenal

    Adik beradik ko pun entah bersepah ke mana, silap silap ko pakai sendiri

    rumah anak yatim mana ko pergi tah bawah jambatan mana ko tidur, tah mana punya kandang babi ko lepak

    Baru kenal internet, dah nak tunjuk bagus, kacau sana kacau sini, semua orang tak betul.

    AKu harap bila ko mati besok, mayat ko langsung orang tak jumpa, entah hanyut ke mana, ke laut, longkang.

    Tak kisahlah kalau mayat ko orang tak kebumikan sebab ko pun memang tak de keluarga, kawan kawan apatah lagi

    Harimau dalam hutan pun ada keluarga.

    Yahudi pun ada keluarga, ada kawan kawan.

    "ibnu marpuki" => Melayu Bongok baghal yahudi serbia lahanat bangkai ko buaya pun tak nak makan. Langau dan lalat takkan hinggap - Amin

    BalasPadam
  17. ada gak org mcm ni upanya..ternyata x berhati perut..kalaulah yg pergi itu dikalangn org yg die sayang..hmm..gangster yg kat cite KL Drift 2 tu pon sdeh mmbe die masuk lokap..arap2 tuhan buka pintu hatinya supaya x trus keras hati berterusan..apalah guna manusia tnpa peri kemanusiaan ini...uhuhu

    BalasPadam
  18. Akan ada saham dia akhirat kelak. Ataupun mati dia nanti sangat busuk.

    Sebaik-baik manusia dan sejahata-jahata manusia, bila jadi mayat jasad dia tu... sama aje.

    Kembali kepada Allah, hal di 'sana' hal Allah, bukan lagi urusan kita.

    Sayang sama din beramboi. Sedih bila dengar sedutan sawancara dia di Era. isk

    BalasPadam
  19. sory kluar dr tajuk.. just nak share video penghinaan terhadap agama islam ni..

    http://www.facebook.com/video/video.php?v=1087566686725&ref=mf

    BalasPadam
  20. encik mazidul,
    nampaknye note FB "32 Lelaki Berkhalwat Dengan & Perempuan" hangat dengan komen yang pedas-pedas..
    nampaknya darah orang tua tak sebegitu sejuk kan?
    ingatkan darah muda jer panas..

    BalasPadam
  21. Dulu-dulu AM hanya mendengar orang berkata, bahaw ada sesetengah rakyat Malaysia yang kurang sopan.

    Tetapi bila lama 'merantau' dari satu blog ke blog, AM cukup yakin, bukan sesetengah, malahan masih terlalu ramai rakyat Malaysia yang kurang sopan, biadab, kurang ajar dan sebagainya.

    Malangnya kita hanya mampu membuat laporan polis jika orang yang kena hina itu adalah adalah dari golongan dan darjat tertentu.

    Sedagkan saban hari, dalam internet orang boleh memaki, mencarut, menyumpah seranah dan sebagainya tanpa boleh kita berbuat apa-apa, kecuali berlawan hujah.

    AM rasa orang macam ini, berpenyakit. Hatinya akan puas jika dapat memaki dan menyakitkan hati orang, walaupun orang yang dia maki itu tidak pernah dia kenali dan tidak pernah ada hubungan dengan dia.

    Semoga Allah memberi rahmat kepada golongan berpenyakit bekenaan.

    www.anak2merdeka.blogspot.com

    BalasPadam
  22. Kehidupan dunia sementara akhirat jua kekal abadi.Siapa yg susah didunia bila mati selesai lah susah nya,siapa yg sakit didunia bila dia mati selesai lah sakitnya,siapa yg senang didunia bila mati selesai lah senang..tetapi siapa yg susah diakhirat maka susah lah selamalamanya,sakit diakhirat maka sakit lah selamalamanya dan senang diakhirat maka senang lah selamalamanya...Semuga Allah tempatkan roh arwah saudara Din Beramboi bersama sama orang2 yg beriman..amin.

    BalasPadam
  23. innalillah...T.T sedihnya..dah tak dengar suara Pak Din pagi pagi..

    BalasPadam
  24. langsung tak teringin nak klik link dia.. biarkan dia dengan dunianya...

    BalasPadam
  25. Ibni Marzuki al firdaus tu memang jenis bongok. jenis mamat yang tak dapat kasih sayang mak bapak.abaikan aje mangkok sebegitu.

    bukak blog tapi blog sampah takde orang nak masuk baca blog sampah dia sebab tu dia merengek rengek dalam blog orang lain mintak perhatian

    BalasPadam
  26. salam mazidul..namanya melayu n dah tentu islam kan..tapi tak beradab langsung..kita kena ingat kita akan mati..apa perasaan keluarganya kalau dia mati orang ucap begitu..kena banyak belajar ni..

    BalasPadam
  27. mmg nampak sgt nak cari publisiti kat blog dia.. siapa gerangan empunya diri yg kurang adap tuh?

    BalasPadam
  28. hari ini dia kutuk org yg sudah meninggal..nanti sampai masa dia meninggal ...orang pulak kutuk dia!

    BalasPadam
  29. orang mcm ni pun ada ke...hurmmm..teruk btl....

    BalasPadam
  30. Rasanya orang buta kalau dicelikkan matanya dan terbaca hasil tulisan tersebut akan 'menangis'.

    BalasPadam
  31. Ibni Marzuki has been kicked out daripada senarai 'followers' blog ini.

    Jika dia berasa sakit hati dengan sebilangan pengikut blog ini, itu tidak memberikan dia hak menghina orang telah meninggal dunia.

    Kebiadabannya sudah keterlaluan.

    BalasPadam
  32. Salam Mazidul,

    Betul Mazidul, Kebiadabannya sudah keterlaluan.

    "Jangan kalian menghina orang-orang yang telah meninggal dunia, karena mereka telah sampai pada apa yang mereka persembahkan (amalkan)." (Muttafaq Alaih).

    Yang Maha Kuasa yang akan menentukan dan bukan hak kita untuk menghukum atau menilai….

    Isu dan sikap keterlaluan dalam blog tersebut memgambarkan tahap pemikiran dan mutu budaya pemilik blog tersebut yang masih mundur.

    War-warkan wajah, alamat dan apa jua pengenalan bloger yang kurang ajar tu kepada umum, agar masyarakat pula menghukum mereka.

    Golongan hipokrit ni tak perlu dibiarkan membuat fitnah dan hidup bebas di negara ini, mereka mesti dihukum biar mereka dapat rasakan keperitan.

    BalasPadam
  33. benci pada org yg x bertamadun ni, kita ni makin ke depan makin biadap pula, mcm mana pula tu ya

    sepatutnya org yg baik mcm abg din bramboi tu kita sedekahkan al-fatihah bukan hinaan

    dunia makin pelik

    BalasPadam
  34. bagus....kita kick sajer dia dari idup kita..untuk Abg din.....al-fatihah abg din...abg din dah menghilangkan suku hidup saya....pagi2 katak_ayu akan gelak n senyum sorang2 dalam kete dgr drama sebabak abg din...abg din sgt kreatif....semoga abg din ditempatkan bersama org2 yg beriman..amin..

    BalasPadam
  35. Penyakit jiwa atau titik hitam di hati jika tidak lekas dibersihkan dengan iman & takwa... pasti terserlah terhadap laku serta tindakannya.

    Jangan klik ke ruang catatan pemblog sebegini biarlah meracau sendirian!.

    BalasPadam
  36. Kebiadapan seperti ini perlu di bendung...

    http://miecyber.blogspot.com

    BalasPadam
  37. Org2 seperti ini, selayaknya disamakan dgn anjing.....kalau keluarga mereka kita katakan begitu ...apalah agaknya perasaan mereka??? Ke....diorang ini spesis batu dan kayu?...AGAKNYA LAH....BATU.

    BalasPadam
  38. Mazidul...saya pun dapat komen yang sama dari orang gila tu. Tapi semuanya dah masuk tong sampah.

    Dia cabar saya,

    "kalau berani, sila paparkan komen dia".

    Tapi maaflah, kalau sahut cabaran orang gila, tak pasal-pasal orang lain boleh jadi gila jugak.

    www.kadikluang.blogspot.com

    BalasPadam
  39. dia pun tinggalkan komen diblog combi pasal tak puashati dgn en gegula & en mazidul.tp combi dah delete :)

    IMAN tidak diwarisi begitu jugak dgn beliau sgt berbangga dgn keturunan 'ibnu' tp sayang watak berbeza dgn nama keturunan yg menjadi kebanggaan beliau.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.