Isnin, Mei 31, 2010

Israel Dayus!

Saya pernah melalui pengalaman ngeri di Kosovo satu ketika dahulu.  Kosovo dihuni majoriti etnik Serbia dan Albania bertelagah dan berbunuh-bunuhan dan ketika kunjungan, negara terbabit berada di bawah payung  Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu.

Bunyi tembakan senjata ringan bukan asing, rumah diletup menggunakan peluru kereta kebal.

"Baik-baik, peluru sesat tak kenal mangsa," ujar pegawai polis Malaysia bersama saya.

Setiap kali menaiki kenderaan, undercarriage wajib diperiksa, memastikan tiada bom diletakkan di bawah kenderaan kami naiki.

Setiap saat, hati bertasbih, berdoa saya dan krew selamat dalam menjalankan tugasan kami.

Kini 4 kakitangan media, wartawan dan jurukamera TV3, Halim Mohamed dan Mohd Jufri Judin serta 2 krew Astro Awani berhadapan saat getir dalam misi bantuan kemanusiaan ke Gaza.

Kapal Turki 'Mavi Marmara' dinaiki krew Astro, wartawan, Ashwad Ismail, 25 dan jurukamera, Shamsul Kamal Latip, 38 tahun, dilaporkan diserang tentera komando Israel. Nasib mereka belum diketahui setakat ini. Media melaporkan akibat serangan itu, 19 terkorban manakala 26 lagi cedera.

Jam 7 malam tadi, wakil Persatuan Pengguna Islam Malaysia menghantar pesanan ringkas kepada saya. Menurutnya, jam 11 pagi esok, bakal berlangsung demonstrasi di Kedutaan Amerika Syarikat membantah serangan terbabit.

Pada malamnya akan diadakan solat hajat di Masjid Kampung Baru, Kuala Lumpur  selepas solat Maghrib. Jika berkelapangan, sila hadirkan diri.

Apapun, bersama kita mendoakan keselamatan mereka.

Berikut pesanan rakan blogger, Azhar Abdullah kepada pembaca beragama Islam.

'Salam Mazidul...

Anda boleh kemuka kan dalam blog anda (ramai pembaca) dan melalui FB ini supaya semua umat Islam melalui solat fardhu berjemaah membaca Qunut Nazilah di rakaat akhir selepas ruku', sama seperti Qunut Subuh tetapi mendoakan keselamatan dan keamanan di perairan Gaza dan bumi nya.

Ini ialah apa yang diamalkan oleh Rasulullah SAW dan para sahabat.

Terima kasih'

21 ulasan:

  1. sama-sama berdoa bang...memang dayus askar israel tu...huh

    BalasPadam
  2. JAHANAM ISRAEL...all of you will be burned in hell..!!

    BalasPadam
  3. Doakan agar mereka semua selamat~

    Agar tiada apa2 yang berlaku lagi~

    =(

    Zara berkongsi menulis tentang LL4G di blog juga.

    http://shafaza-zara.blogspot.com/2010/05/misi-kemanusiaan-diserang-lifeline-4.html

    BalasPadam
  4. sama2 lah kita berdoa keselamatan mereka

    BalasPadam
  5. Salam...

    Tentara Zionis Laknatullah!!!

    BalasPadam
  6. Baru mula hendak berjinak2 melontarkan komentar di sini....sy suka bcer blog abg..mcm bcer akhbar plak...
    padat ngan maklumat..
    huhuhu..
    paperpown, bersama2 kita berdoa...
    Amin.......

    BalasPadam
  7. hanya doa..

    * kenapala kat sana tada gunung berapi, BALA..bagi timbus tanah YAHUDI..

    BalasPadam
  8. Boikot balik barangan Israel...sure goyang nya.....

    BalasPadam
  9. mari kte rmai2 pakat doa kslamatn crew2 bantuan tersebut..
    smoga Allah menimpa bala y dahsyat di bumi israel dan yahudi laknatullah..
    takbir..!!

    BalasPadam
  10. Bro, Saya juga pernah melalui saat getir dihujani peluru suatu ketika dahulu. Bezanya, ia berlaku di sini.

    Cuma peliknya, merujuk kepada kes bro Ashwad kita, tertanya tanya juga mana perginya Amnesty International dan Transparency Malaysia tu? Tak berdetik pun! Sah Dayus dan sah Bacul!!


    kamal fnd hashim

    BalasPadam
  11. Damn Israel...Ya Allah, selamatkan saudara2 kami...

    BalasPadam
  12. Sedikit terganggu dengan berita pada pagi . Mangkuk hayun pnye Israel!

    BalasPadam
  13. boikot barangan israel secara besar-besaran dan berterusan. israel punye sumber pendanaan yg kukuh sebab tu mereka angkuh. sebenarnya mereka dah pun menguasai dunia tapi negara israel tu cuma nak diwujudkan sbg bukti kedaulatan mereka. teruskan memboikot.

    p/s: mana pak2 menteri kite? kenapa tun je yg berani bersuara?

    BalasPadam
  14. Bro

    Berdoa sahaja mungkin tidak cukup

    Mari kita usahakan supaya semua Negara Islam bersatu dan balas balik Israel, hapuskan nama Israel dari muka bumi ini. jangan tinggalkan walau seorang.

    Pada pendapat aku, Buat demo depan US Embassy sampai 8000 tahun pun tak guna

    Lebih baik kita beli SUPER CARRIER macam USS NIMITZ (The biggest supper carrier in the world...wowww), lepas tu kita attack Israel.

    Sudah tiba masanya kita serang balas Israel.

    Israel tidak dayus, tapi JAHAT! TERLALU JAHAT. Hitler bunuh Israel/Yahudi sebab dia dah nampak dulu.

    JOM ATTACK ISRAEL!

    p/s: kalau ada peruntukkan untuk pergi berperang lah.

    BalasPadam
  15. Go to hell:

    ISRAEL, APCO dan siapa yang berurusan dengannya....

    BalasPadam
  16. semalaman perasaan geram bila tengok kekejaman israel menyerang kapal konvoi..
    cara mereka tak ubah seperti pengganas..

    selama ni merekalah pengganas yang sebenar..

    kuasa besar pun masih berdiam diri..

    BalasPadam
  17. semua negara hanya mampu memberi kutukan...saper yg perlu mula dulu berdepan

    BalasPadam
  18. salam mazidul..
    saya nak ambil mesej yang saudara terima daripada saudara Azhar Abdullah masuk ke blog saya.
    terima kasih.

    BalasPadam
  19. Moga selamat semua mereka yang berjuang di sana... aminnn...

    Israel tu memang jahanam...!

    BalasPadam
  20. Seluruh dunia patut putuskan hubungan diplomatik dan ekonomi dengan negara teroris itu.

    Act against Israel terrorist.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.