Selasa, Ogos 24, 2010

Kedutaan Malaysia Di Jakarta Dilempar Najis

Pejabat Kedutaan Malaysia dilempar najis manakala bendera kebangsaan, Jalur Gemilang dipijak sekumpulan pemprotes kumpulan Benteng Demokrasi Rakyat, Bendara petang semalam.

Mereka dipercayai bertindak sedemikian menandakan kemarahan terhadap Malaysia didakwa merendahkan maruah Indonesia dalam insiden di perairan Bintan pada 13 Ogos lalu apabila polis Malaysia menahan tiga pegawai penguatkuasa Kementerian Kelautan dan Perikanan Indonesia.

Bagi saya biar pihak pemerintah kedua negara menyelesaikan masalah terbabit secara aman dan profesional.

Persoalan timbul, rakyat Indonesia bermastautin dan bekerja di negara ini, berkelakuan baik?

Tidak!

Sebilangan mereka berjudi, menjual anak, melacur dan memperdagangkan anak gadis negara sendiri, merompak, menyamun, meragut dan majoriti merempat di Malaysia tanpa dokumen perjalanan sah, pendatang haram. Itu antara jenayah mereka lakukan, perlakuan merendah sekaligus menghina maruah negara mereka sendiri pada pandangan rakyat Malaysia.

39 ulasan:

  1. saya setuju !!! sekarang ni dorang lebig suka mengutuk malaysia di blog2 dan youtube. "maling-sia" kata mereka. hm

    BalasPadam
  2. bertindak tanpa berfikir dengan waras...kita je selalu beralah..nampaknya dorang ni nak sangat bergaduh dengan Malaysia sekarang ni

    BalasPadam
  3. Agak2 nyer BENDERA nih bekas2 pekerja kat Malaysia....kot...

    BalasPadam
  4. Sempat tengok Buletin Utama.....
    Menunjukkan betapa rendahnya akal fikiran dengan membuat bantahan dalam cara yang paling tidak bermoral...agaknya mereka bangga kerana berjaya membaling najis daripada tangan yang sudah diselaputi najis...jangan pula rakyat malaysia membuat perkara yang serupa, tunjukkan kita lebih intelektual daripada mereka...

    Rasa pelik dengan mereka ini yang seolah-olah Malaysia adalah negara yang patut mereka perangi sedangkan Malaysia sudah terlalu banyak membuka pintu rezeki ,mereka...mungkin kita juga perlu bersuara tapi menggunakan chanel yang betul...

    BalasPadam
  5. Salam bro..

    Beberapa hari lepas, sambil makan, layan berita TV3 ~ menyiarkan kemarahan rakyat indon ~ membakar Jalur Gemilang. Si pembaca berita (yg lelaki ~ sorry x tau nama) seolah-olah mempersoalkan patriotism rakyat Malaysia lebih2 lagi dah nak sambut hari kemerdekaan.

    Since penyampai berita TV3 mewakili TV3, persoalannya, what do they expect rakyat Malaysia buat? Demo? Bakar bendera? We all bukan indon. Kat sana, sana punya hal. Mungkin rakyat Malaysia dah malas nak layan. Masalah indon kat sini lagi banyak.

    As for myself, I'm eliminating/minimizing any products yg berkaitan ngan indon ~ Especially, kat peniaga2 indon ataupun peniaga2/services yg menggunakan tenaga kerja indon (dan tenaga buruh asing ~ bukan professional).

    Untung dah ratus percent,
    bila lagi Media Prima, TV3 (dan lain2 station) jadi patriotic dgn memboikot product2 indon? Apa kata, slot2 citer2 indon tu diganti ngan doku (NGC) mcm kat TV1. Walaupun doku lama (ulang tayang pun x pe), still informative.

    Rasanya dah banyak sangat citer indon kat TV, dah mcm TVRI Tayang sesekali tu x per aaa..

    Tu blum sentuh bab keistimewaan telecommunication, services, transportation, dll..

    Those giant businesses mempunyai lebih banyak ruang mempertahankan negara (in the way that they can/related to) ~ bukan stakat kejar untung je (rating tinggi sbb ramai indon ~ dtg sini, x keje ke mereka?).

    Harap, pihak berkaitan dpt mempertingkatkan operasi especially time Raya (yg x balik indon akan lepak KL ~ KL dah jadi mcm indon) dan selepas Raya (time diorg masuk Malaysia)

    Sekian.

    BalasPadam
  6. Indonesia ni merempat aje datang sini,kenapalah mereka ni tak sedar2 saudara mereka ramai merempat di negeri orang.nak raya ni amai balik,lepas raya penuh datang semula.Imigresen pura pura tak nampak ke?pergi lah LCCT

    BalasPadam
  7. bro, bila nak buat kupasan tentang isu mercun? tak habis2 tiap2 tahun ada je yang cedera, mati dsb, tp tiap2 tahun jugaklan mercun2 merbahaya macam mercun bola, telur dan macam2 jenis lagi bole masuk Malaysia, lebih mengecewakan bila yang kena semua BUMIPUTRA yang nampaknya tak berapa kaya, tp hari raya nak meriah dengan MERCUN.

    BalasPadam
  8. Datang ke sini tunjuk lagak tak bertempat. Bila tersentuh sikit melompat-lompat. Memang dasar tak sedar diri merempat!

    BalasPadam
  9. Salam sekalian umat

    kalau nak dibandingkan dgn negara jiran Malaysialah yang paling BERHEMAH . MERDEKA!

    BalasPadam
  10. salam
    " Sweeping rakyat Malaysia"...itu yang diorang nak lakukan pada rakyat Malaysia yg berada di Indonesia...
    kenape kita tak buat ya..."Sweeping rakyat Indonesia " yang berada dia negara kita nih...
    ape agaknya kesan kalau kita hantar balik semua rakyat Indonesia??

    BalasPadam
  11. Salam bro Mazidul,

    Pd saya, mereka tu manusia yang tak bertamaddun & tidak berpelajaran. Mereka yg merendah2kan diri mereka sendiri dgn lagak yg begitu. Mereka terdesak dlm kehidupan sehingga tak tahu apa yg patut dibuat untuk hidup. Itu sebab mereka suka sgt berdemo untuk melupakan masalah kehidupan mereka. Kalau kita nak emosi mcm mereka, samalah taraf kita dgn mereka. Apa kelas buat2 demo, pijak2 bendera dan baling najis.

    Sokong MZIskandar supaya TV3 & TV lain tak menyiarkan cerita2 sampah dari Indonesia.

    BalasPadam
  12. heran btol....dieworg nih tak bersyukur ke??tgk mat malaysia nih...takde pown nak baling² kat kedutaan dieworg..rakyat diew pown carik makan kat malaysia...tak kurang jugak yg buat jenayah...susah nak dgr rakyat malaysia buat jenayah kat indon...ape yg dieworg tak puas ati sangat tatau la...

    BalasPadam
  13. Malaysia terlalu lembut dengan orang Indonesia kat negara kita .... tengok pendatang telah menguasai Cowkit ada siapa kisah..... sombong pulak kat negara orang... kalau orang malaysia agaknya boleh tak hidup kat indon ...fikir2kan lah

    BalasPadam
  14. Saya ada banyak kisah pendatang yang tak sedar dini ni, cakap pun buat hangat hati jerr...

    Takper, nanti saya tulis dalam blog saya sendiri...

    BalasPadam
  15. haih.. dasar tak bertamadun.. ingatkan yg kat sini tak bertamadun.. kat negara asal lagi tak bertamadun rupenye..

    mmg dilihat kalau time public holiday.. KL tu bukan saje cam mini jakarta.. malah mini dhaka.. mini myanmar.. mini phnom penh.. err? MINI ka?

    seriously saya rase amat rimas! bile kite jalan depan dorg.. usha lain macam.. dah rase cam kite masuk kampung dorg plak.. benci!!

    BalasPadam
  16. Besar kepala betul la orang2 Indon tak sedar diri nih. Diorang ni memang busuk hati dan berdengki !
    Kat Malaysia diorang buat kacau - jadi perompak, pecah rumah, perogol dan kacau/larikan anak dara orang; kat Indonesia pun diorang suka buat kacau kita juga ! Kurang ajar !
    Inilah- orang Malaysia baik sangat - suka beri muka kat Indon, kononnya kesihan - lihatlah apa diorang balas!
    Samapai bila kita nak bersabar?

    BalasPadam
  17. bile tgk bace paper n tgk brite, rse ht ni terbakar je.knapalh diaorg tu xsedar2lgi.tp kite terlalu mengikut kehendak org2 indon..cubelh bertegas skit..dn stesen2 tv boikot je rncangan diorg..terutama astro n tv3, stesen2 tv tu xsah kalo xde cite indon..tepuk dada tanya lh akal...

    BalasPadam
  18. Saya cadangkan kita beri tekanan kepada Bangsa Indonesia ni dari segi ekonomi.. rata-rata saya lihat Rakyat Indonesia ni terlalu bangga kerana Produksi mereka terutama Sinetron dan karya lagu-lagu mereka di agung-agungkan di Malaysia.. Kepada semua Radio Malaysia tak kira Swasta ke..kerajaan ke..Jom Boikot Jangan siar lagu2 mereka di Radio dan Kaca TV.. Jangan juga siarkan Sinetron mereka yang mengjengkelkan sehingga mereke mintak maaf dengan seluruh rakyat Malaysia..TV3 DAN GROUP MEDIA PRIMA boleh mulakan dulu.. dan ajak rakan2 penyiar yang lain.. MENGAPA KITA MESTI TAKUT DENGAN INDONESIA? Saya tak nampak mengapa bulan Ramadhan PEMBESAR NEGARA jadikan alasan agar Rakyat Malaysia tidak perlu layan PERKARA YANG MENGHINA MARUAH NEGARA!! kita MERDEKA DAH 53 TAHUN!! MANA PENYATUAN SUARA KERAMAT RAKYAT MALAYSIA?? MANA? MANA? BERGADUH SESAMA RAKYAT MALAYSIA KITA MAHU (POLITIK), NAK MENDAULATKAN MARUAH MALAYSIA MASING2 SENYAP... APA TAKUT 'ILMU HITAM' INDON KER"? MANA SEMANGAT PATRIOTIK?? JANGAN KIBAR JALUR GEMILANG JE.. SAYANG JALUR GEMILANG MANA?

    BalasPadam
  19. umpama masyarakat yang tidak bertamaddun..

    BalasPadam
  20. Mula2 saya tanya diri saya sendiri kenapa mereka sanggup membaling tahi kepada kita.

    kemudian saya dapat jawapannya di sini.

    http://blogserius.blogspot.com/2010/08/serius-indon-kenapa-indon-suka-baling.html

    oh, kalau sudah spesis pengotor, dengan najis sudah tidak hairan, maka bolehlah dibaling merata2 ya.

    BalasPadam
  21. Kenapa mereka lakukan begitu? Adakah mereka diupah atau mereka sememangnya bangsa yang bodoh.. Apa pun juga alasan mereka beri tindakan mereka ini menunjukkan mereka adalah bangsa paling bodoh dalam sejarah manusia.. Sungguh tak masuk akal, setelah dibantu diganyang pula

    BalasPadam
  22. dan apakah tindakan yg semua rakyat Malaysia bertekad hati nak lakukan memang tak berfaedah jika dibalas dengan kekasaran fizikal dan tak mungkin akan balas baling najis..

    tapi tetap wajar diambil tindakan mulakan rasa cinta kpd negara Malaysia, bina semangat bela negara secara khidmat kerjaya atau sukarela dan seterusnya fikirkanlah.... jangan lupa penuhi dgn keimanan yg kukuh...

    BalasPadam
  23. Salam Mazidul......

    Masalahnya Indonesia tidak cuba membantu rakyat mereka sendiri.

    Jika kita yang buruk mengapa mereka ingin berada di sini? Untuk hidup lebih baik, kan?

    Jika pendatang yang berada diMalaysia tidak menyokong protes tersebut, mereka harus protes tindakan itu. Jika tidak kami ingin mereka keluar.

    BalasPadam
  24. sabar, apa bezanya kita dengan dia, kalau kita pun turut membenci seluruh negara diorang?kalau kita pun nak berkonfrontasi dengan diorang? xde gunanya. orang indonesia bukan semua yang jahat, banyak yang ikhlas datang sini nak carik rezeki.jadi buat ape kita nak kacau pintu rezki orang.saya student kat indonesi dah 5 taun dah.macam2 konfrontasi yang saya dah lalui.tapi xdepun saya benci ngn indonesia secara keseluruhannya.punca dari segala masalah adalah mentaliti mereka.mereka cepat tersinggung dengan statement2 bulshit media mereka yang selalu porvoke rakyat mereka.mereka ingat bahwa kita orang malaysia ni memandang rendah negara mereka, tidak respek mereka. jadi bila ada isu2 sebegini, seolah2 macam membetulkan lagi sangkaan mereka terhadap kita.itu masalahnya.even tadi dekat tv pun baru ada interview dengan bekas laksmana tentera diorang. mereka bilang mereka siap untuk putus diplomasi dengan kita dan siap perang kerana kita sudah menginjak kedaulatan mereka(mostly sebab masalah perbatasan).but sometimes kita kena mengaku jugak bahwa kita pun memang besar kepala, mentang2 negara kita lagi maju.btol tak? cuba bayangkan kalau orang2 atas seperti jendral dan ahli parlimen(some of them are corrupt) pun boleh bermentaliti sebegini, apatah lagi rakyat biasa?bayangkan kalau kita pun sama jugak nak bikin issue ni jadi panas, nak boikot2, nak tarik keluar pekerja indonesia, sampai bila perkara ni nak selesai? anda tak nampak ke bahwa mungkin ada pihak yang sengaja mengapi2kan(mungkin agen2 zinoist sperti singapore, who knows?). i only hate the motherfuckers.but the good people, diorang adalah sedara islam kita.baik kita gunakan cara yang lebih berhikmah la.cara keras xkan pernah selesaikan masalah.tambah masalah lagi ade la.semoga dapat membuka mata rakyat msia tentang ape sebenarnya yang berlaku.

    BalasPadam
  25. Ibarat meludah ke langit, akhirnya jatuh ke muka sendiri.

    Sebenarnya mereka membaling tahi itu ke mukanya sendiri! Org2 yg bermain dgn najis bermakna sudah hilang kewarasan utk berfikir dgn sempurna.

    Pihak berwajib yang waras mahu menunggu petanda & petaka apa lagi baru hendak mengambil tindakan?

    BalasPadam
  26. bro.. kita skrg suke gaduh sesama sendiri so org asing ambil kesempatan.. apa kata kita plak ambush indon.. biar ada akal skit.. p mampoih laa indon

    BalasPadam
  27. adakah merekah tidak sedar diuntung... kite selalu mengalah... erm... mengambil kesempatan...

    BalasPadam
  28. bangsa tak sedar diri... tu mesti yang jenis low classs punya orang tu..kalau yang high class depa tak buat mcm tu...tak ada adab kan???

    yang datang kat negara kita ni pun lagilah tak sedar diri..suka2 jer bawak budaya dia yang ntahapa2 tu masuk sini...

    BalasPadam
  29. Bro,
    saya rasa orang Malaysia yang tak sedar diri bergantung sangat dengan Indon. Bila melancung bangga bila sebut pergi medan, bandung, bali dll. Bila nonton TV bukak cerita Indon, bila cari kuli cari pekerja Indon, Bercakap pun terikut2 cakap indon, lu-gue, bangat entah apa2 lagi...Bila cari perempuan pergi ke Indon bila bercinta cari lelaki Indon.Seolah2 orang Malaysia tak boleh hidup tanpa Indon.
    Aku menyampah dengan Indon satu rumpun yang tidak sedar diri

    BalasPadam
  30. saya ada menulis ttg isu ini di blog saya. jika sudi bacalah mungkin membuka jalan baru baik +/-

    BalasPadam
  31. Ternyata segelintir rakyat indon punyai IQ yang rendah. Syabas rakyat malaysia masih bersabar dengan tindakan indon dan kita masih boleh berfikir secara rasional walaupun kita sangat marah!

    BalasPadam
  32. setakat bantah dengan cara tunjuk perasaan itu cara penakut....kalau berani panggil la rakyat Indo balik sana!!!.....ada berani ka itu Indon?!?!?..

    BalasPadam
  33. jangan kita balas dah la ye bang

    sabtu ni ada blogger gathering kat shah alam. jom jom
    ;)

    BalasPadam
  34. biasalah mentaliti org negara miskin..takde kerja buat..kita jgn jadi macam diorang..kita bangsa yg bertamadun..alhamdulillah

    BalasPadam
  35. Tindakan segelintir rakyat Indonesia tersebut sangat menghiris hati dan perasaan rakyat kita yang cintakan keamanan dan kedamaian..

    BalasPadam
  36. betulkah,Indonesia tidak selamat untuk dikunjungi...maybe lepas raya ini sy akn ke Indonesia....


    harap2 semuanya selamat...

    BalasPadam
  37. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.