Isnin, Ogos 09, 2010

Masalah Saksi Mahkamah

Saya dihubungi pihak polis meminta tampil di Mahkamah Sandakan, Sabah sebagai saksi perbicaraan kes pemerdagangan orang.

Saya difahamkan, kos penerbangan akan dibiayai Ibu Pejabat Polis Daerah Sandakan tetapi tidak penginapan.

Tarikh saya perlu tampil di mahkamah terbabit 12, 13, 16 dan 17 Ogos.

Persoalan timbul, jika saksi (bukan tertuduh) tidak berkemampuan menjelaskan kos hotel, apa akan terjadi?

Ha ha ha Nanti saya bawa toto dan tidur di lobi mahkamah. Mesti sejuk tidur di atas lantai ...

Barangkali sebilangan pembaca blog ini boleh melontarkan pandangan berhubung hal ini.

13 ulasan:

  1. nanti saya kirimkan sleeping bag.

    :)

    jaga diri baik2 Bro.

    BalasPadam
  2. hehehe...tergelak rasanya membayangkan saudara tido ngan toto terbentang kat perkarangan mahkamah...bagi saya oleh kerana kita dikehendaki menjadi saksi untuk membantu dakwaan, seelok-eloknya kos penginapan ditanggung at least separuh oleh mereka...atau pun tido dirumah pegawai polis atau sahabat yang dikenali....

    BalasPadam
  3. pada pndpt saya, mereka seharusnya lebih bertimbang rasa. sepatutnya saksi diberikan privilege utk dberikan tinggal di hotel dan makan minum free. hihihi...

    claim je bg mazidul.. :p

    BalasPadam
  4. kalau begitu...semua berkira apa kata cadangkan pada mahkamah kita adakan sidang video aje...semua kos jimat...

    BalasPadam
  5. jangan lupa bawak kelambu.. hehhheheh...

    BalasPadam
  6. Salam kat semua
    Tak boleh pikir la bang..mungkin IPD tengok orang jugak kut..maksud saya, mungkin mereka beranggapan abang mampu tetapi bagi mereka yang dirasakan tidak, IPD mungkin akan menyediakan tempat tinggal. Wallahuaklam..

    BalasPadam
  7. seb baik toilet kat mahkamah tu cantik..mandi pon segar ja..selamat tido kat mahkamah..

    p/s biar bebeno nak tido kat mahkamah?akekekkeke

    BalasPadam
  8. mggu lepas saya anto sorang boss maybank d KL ke Kuching Sarawak utk jadi saksi d mahkamah..semua kos d tanggung oleh peguam...
    kenapa peguam tu boleh tanggung semua kos yer tapi sebaliknya dalam kes mazidul ni?...
    saya jahil dlm system perundangan ni tu sbb saya nk tanya kpd saper yg tahu...!

    BalasPadam
  9. susah-susah tak payah pergi.. :P mmg mcm x bertanggungjawab, tp cakap je ada urusan kerja yang mendesak?

    time ni lah rakan sekerja cawangan sabah boleh dihubungi? bila lagi nak eratkan hubungan dengan rakan dari cawangan lain :)

    BalasPadam
  10. Saya dah semak dengan rakan peguam. En Mazidul boleh buat actual claim ke atas perbelanjaan ke sana sebagai saksi (tiket kapalterbang, hotel dan makan minum). Cume perlu dapatkan pengeshan daripada pegawai pendakwa kes tersebut dengan menandatangani sapina serta cop mahkamah (sebagai bukti hadir) dan kemukakan tuntutan di IPD dimana mahkamah tersebut terletak.

    BalasPadam
  11. ADA LAGI SATU TEMPAT TIDUR....IAITU DALAM LOKAP IPD
    JANGAN MARAH BRO...

    BalasPadam
  12. Salam...
    hati2 dgn perkataan 'toto' di Sabah.. makna x baik tu di negeri kami hehehe

    BalasPadam
  13. Kalau tengok cerita omputih di TV, saksi dok hotel, ada escort lagi.

    Malaysia patut buat gitu juga, kalau tak, payah orang nak jadi saksi. Dahlah minta kerjasama kita, tapi kos sendiri tanggung. Mana boleh gitu...

    Sandakan jauh benor. Kalau nak kena attend kes di Tawau, boleh kontek abang saya... :)

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.