Rabu, Jun 17, 2009

Paling Dibenci

Sesungguhnya kita tidak digalakkan membenci sesama manusia. Namun kerana kita bergelar manusia, ‘to err is human’, sebilangan kita tetap membenci.

Anda tidak perlu mencatatkan nama sebenar insan itu. Semoga sebarang sikap buruk tidak digemari dapat memberikan pengajaran kepada semua.

Siapa insan paling dibenci dan mengapa?

20 ulasan:

  1. benci bila ditipu walau sekali~~

    BalasPadam
  2. Ilah, siapa antara penipu dalam hidup awak ni?

    BalasPadam
  3. perlukah untuk membenci???
    Nabi pun tidak pernah membenci umatnya...
    tidak malukah kita,?

    "Maafkanlah semua org stiap malam seblum kamu tidur...nescaya semua org juga akan melakukan perkara yang sama terhdapmu"

    believe it or not...try it youself first lah...

    Allah pun bersifat pemaaf lg maha pengampun...

    fikir2kan...dan renung2kan..

    BalasPadam
  4. Saya Benci kawan yang tak boleh tgk kita senang skit yg suka mendengki dan memfitnah bukakannya nak bagi sokongan dan sama-sama nak meningkatkan taraf hidup.Rasullah pun pernah bersabda berusaha diduni dan juga akhirat sama banyak so apa masalahnya.Penyakit dalam jiwa org melayu.Bila nak berubah tak tau la.

    Saya Benci Kawan jenis ni dan saya pernah mengalami perkara ini.

    BalasPadam
  5. benci ex-bf..
    sebab die ske mungkir janji..
    geram gler ngn die!
    harap2 nti ada pmpn wt kat die cm die wt kat sy balek..baru tau sakitnye cmane..

    BalasPadam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  7. tak ada orang spesifik tp sy benci dengan orang yg malas & 'cincai' bila buat kerja..

    BalasPadam
  8. Ada sorang perempuan ni, taktau la apa kes dgn dia ni.
    Dia 1 fakulti dgn saya masa undergrad dulu.
    Everytime saya ada apa2 benda yg saya buat especially yg buat saya happy, dia mesti nak interfere and rosakkan keadaan.
    Dia pernah sebar fitnah pasal saya sampai sumer org fikir yg bukan2 pasal saya.
    Nasib baik la Allah menyebelahi pihak yg benar, Allah bukakkan cerita tu melalui sorang kawan saya.
    Selain tu, minah sewel ni pantang tgk saya ada bf, mesti dia usaha nak putuskan.
    Mcm2 benda dia hasut kat bf saya and finally mmg kami putus la.
    Minah bengong ni mmg suka mengumpat, mengutuk, tikam belakang.
    Sebab tu la muka dia tak pernah ada seri lansung sbb hati dia busuk dan hitam, lebih busuk dr bangkai.
    Moga Allah bagi la balasan yg setimpal dgn perbuatan dia.
    Syukur la sekarang dah tak sekampus dgn dia.

    BalasPadam
  9. Benci penyakit DIRI RIAK (dalam diri sendiri)bukan benci orang..

    betapa susah nak hakis

    BalasPadam
  10. Insan yang paling dibenci?? Hmm..orang2 yang bersifat hipokrit dan sombong tak bertempat serta orang yang merasa diri mereka cukup pandai dan tak mau dengar pendapat org lain...hehe..

    Tak lupa juga kepada penjenayah yang mengganggu-gugat keamanan masyarakat yang inginkan kedamaian...benci sangat2...

    BalasPadam
  11. benci dengan org yg anti-kucing.
    Buang kucing kat tepi jalan macam buang sampah!! So selfish manusia macam ni!!!

    BalasPadam
  12. AreQue, terima kasih.

    Husna, carilah pasangan sesuai. Bukan bererti dia terbaik dalam hidup awak.

    Siti, saya rasa awak teratur orangnya. Sekadar jangakaan.

    Knowlee, dont't worry, it is karma thing. Wharever she has done to you, I believe it will come back to her. Don't you think so?

    BalasPadam
  13. 1. Selain BENCI diri sendiri (SIFAT)

    2. Benci kedua (cuba memaafkan)
    oleh itu meletakkan tahap benci di rating kedua.

    Insan Wanita bertopeng dan hipokrit lembut mengoda berlagak kaya sememangnya kaya boleh dipanggil sugarmumy, daya SE* taste orang/lelaki yang muda(nasib baik saya TUA).
    Topeng itu yang saya benci bertudunglembut bercakap nada pemalu, tetapi menikam/menfitnah belakang.Fizikal dengan sifat budi jauh sangat.
    Membuatkan orang akan percaya. Masih Hidup lagikah DIA????--maaf ayat kasar.Jika hidup bila nak TAUBUAT..

    BalasPadam
  14. kebanyakkan nya LELAKI~~tapi *BENCI* xbermakna tidak memaafkan..Ilah maafkn semuanya..mungkin sbb mudah percaya dgn kata-kata mereka..kenapa LELAKI~~mereka kan kaum Adam yg diciptakan utk menjaga dan bertanggungjawab pada kaum Hawa..adess~~agak sedey laaa...

    BalasPadam
  15. benci pd org yg bercakap berdegar2 mcm tong kosong yg bunyinye leh dgr satu malaysia...tapi hampeh...

    BalasPadam
  16. Perkataan 'BENCI' agak kasar bunyinya
    dan sebagai manusia yang biasa2 je aku lebih senang dengan perkataan 'TAK SUKA'.

    'Tak Suka' orang yang selalu fikir dia lebih baik dari aku dan aku sendiri 'Tak Suka' diriku kalau aku berfikir aku lebih baik dari orang lain.


    salam kenal En. 999 eh 360


    selamat senyum :)

    BalasPadam
  17. Knowlee,

    Hem...byk kan sbar...org tu akan kena balasannya...

    saya benci dgn 3 insan ni yg dulu duk satu pejabat...mulut betina betul...tabur fitnah..jaja cerita..

    Allah s.w.t tu Maha Adil, akhirnya ada kebenarannya...

    yg penting, sy dgn kekwn yg kena penangan mulut2 jahat dan tikam belakng ni tetap akrab...

    Tak kemana hidup kita ni yg umpama roda, kejap kiter di atas, kiri, kanan, bawah...

    BalasPadam
  18. benci pada orang yg berlagak, ego tinggi, sombong, memperlekehkan dan mengambil kesempatan..

    BalasPadam
  19. She will get her part, one day!
    Tak sabar nak tengok karma tu timpa dia.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.