Selasa, Ogos 04, 2009

Terasa Gersang

“Alamak! Matilah! Aku tersilap hantar!”

Biasa terdengar ayat itu? Atau pembaca sendiri pernah mengungkapkannya?

Tersilap hantar apa? Tersilap hantar sistem pesanan ringkas, SMS. Maklumlah, SMS kini tren komunikasi tanpa suara seringkali kita semua gunakan.

Mari kita cuba analisa antara kesan buruk terhantar SMS kepada penerima tidak sepatutnya.

‘Sayang, jadi ke tidak keluar malam ni? Rindulah’ - SMS sepatutnya dihantar kepada GIRLFRIEND tetapi terhantar kepada ISTERI.

‘Aku mengular kejap, kalau bos tanya, cakap aku pergi klinik. Dia bukan tahupun’ - SMS sepatutnya dihantar kepada RAKAN baik berkerja sepejabat tetapi terhantar kepada BOS.

‘Lepas hantar Along kesekolah, baharu I pergi beli minyak masak. Mama nak minyak berapa kilo punya? Pampers baby nak beli sekali tak? I love you’ - SMS sepatutnya dihantar suami mengaku bujang kepada ISTERI tetapi terhantar kepada GIRLFRIEND.

‘Ayang, hubby I hari ini out station, sebab itu dari pagi dah mula terasa gersang ’ - SMS sepatutnya dihantar kepada BOYFRIEND tetapi terhantar kepada SUAMI.

‘Leha, aku meluat betul dengan Salmah mulut tempayan tu, kerja dia celik mata, mengumpat 24 jam. Dia tak tahu laki dia dahsyat amat, main kayu tiga’ - SMS sepatutnya dihantar kepada LEHA tetapi terhantar kepada SALMAH.

Jika pernah terhantar SMS seperti dicatatkan di atas, boleh senyum tak?

26 ulasan:

  1. aduiii..ade yg mati kena bunuh nih :(

    nak senyum lagi en mazidul..abis laa

    *ada kawan combi ckp dia kdg2 sengaja buat mcm gitu kat huby dia sbb nak test power..bule??

    combi ckp jgn aku nmpk mayat ko kat buletin utama tv3 sudah ler.. :p

    BalasPadam
  2. Hehe..bro buat sy tersenyum..penah alami alkisah mcm bro ceritakan..

    BalasPadam
  3. salam..

    bro macam slalu terkena je..

    heee ;)

    BalasPadam
  4. pernah mengalami situasi lebih kurang macam yg en mazidul ceritakan tu.

    kisahnya, nak berSMS dgn BF (skrg dah suami...), tp ter'send' pulak kat ex-BF. dah dia ingat kita nak baik balik dgn dia, tak ke haruuuu....

    ingat2 balik, rasa mcm kelakar la pulak :D (tengok? saya masih mampu tersenyum...)

    BalasPadam
  5. den selalu gak silap hantar nak send sms ke mak tapi terhantar ke my hubby... sib baik tertukar mak ngan my hubby... kalau org lain x tau la... wakaka...

    BalasPadam
  6. selalu sgt jd cmtu..hauahuahuah..

    palng best hantar kat sorg tu..konon nak kutuk org tue..last2 pi hantar direct terus ke mamngsa kutukan ku itu..hauhauahauha

    BalasPadam
  7. hahaha...saya pun penah terhantar...nak hantar pd kawan ofis tp terhantar pd bos.

    BalasPadam
  8. hahahahah gelak keras perut.. tp sebenarnya saya pun pernah tersilap hantar... hehehehehe malu ya amat....

    BalasPadam
  9. pernah gak alami situasi macam ni..selalu je terima mesej yang kita sendiri rasa nak tergelak dan meluat nak baca...

    BalasPadam
  10. ada kawan antar sms gersang kat boyfriend tapi tersilap hantar ke bapak sendiri.. menggelabah mintak tolong adik cilok HP bapak dia, nak suh delete sms tu...

    www.sweetdarling79.com

    BalasPadam
  11. pernah terjadi dan hampir2 kantoi...tapi orang kata 'our other half' ni kengkadang ada '6th sense'...betui tak....

    BalasPadam
  12. Belum pernah lagi mengalami perkara macam ni tapi kawan-kawan pernah la kena. Memang haru jadinya!!

    P/S: Moralnya, berlaku jujurlah dan kalau nak simpan no dalam henfon tu pastikan letak nama tuan punya no tu betul-betul dan terang-terang.. kalau tak, benda macam ni memang akan senang terjadi!

    BalasPadam
  13. HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA. gelak guling you! kelakar gila!! eh, ni amacam kalau bini orang lain gatal n sengaja sms suami kita dengan ayat yang nyakitkan hati kita. geram!!!

    BalasPadam
  14. hahahaha.. memang lawak la bila teringat kisah macam ni.. Thanks bro bagi cerita dan idea macam ni.

    BalasPadam
  15. Pengalaman tersalah hantar SMS tu takdelah, tapi menerima SMS salah dari orang ada. Bila tanya besoknya dia buat- buat takde SMS kat kita pulak. ( nak cover malu kot)

    BalasPadam
  16. Berdasarkan SMS yang Bro tulis tu, kalau betul terjadi atau terhantar macam tu, apa yang akan terjadi kepada yang empunya diri selepas itu ek? Maybe tukar wajah dan nama sekali kot. hehehe

    BalasPadam
  17. saya pernah wat entry seperti ini..mungkin sekadar tambahan

    http://belibuy.blogspot.com/2009/07/sms-lucah.html

    BalasPadam
  18. huhuhu..kira kes kantoi la nie..cepat2 la susun alasan,kalo tak ada yg tidur kt sofa or 1 week tak bertegur sapa..org dah kahwin faham2 jer la.."err, tue adik angkat jer la".."eh,tue member abg pinjam HP hantar sms kt awek dia la"..hihihi

    BalasPadam
  19. penah beberapa kali students tersilap hantar msg. nak hantar kepada buah hati, tapi terhantar ke cikgu nye (especially if mereka br je lepas msg cikgu tu)

    ;-)

    BalasPadam
  20. bila dah buat silap

    malu ..

    biasanya nombor dan nama (AAA) yang paling atas kerap TERsent, apa-apa pun no paling atas,. wajar nama tanpa telefon,,selamat sikit..

    BalasPadam
  21. sy prnh dapat sms dari kwn baik sy sendiri kutuk suami sy dari belakang, sebenarnya sms tu utk kwn dia yg lain, apa lagi bergaduh besar le kami... hik hik hik

    BalasPadam
  22. salah sms tak penah..
    salah call penah la...konon call hubby tapi terdail sape ntah..
    bagi je salam pastu muqaddimah manja tak ingat dunia punya...pastu baru tertengok nombor
    uwaaaaaaaaaaaa...malu tak terhingga!

    BalasPadam
  23. OO..itu hari Ninoz rupanya..patut..pun..
    manja..geli auwww.

    BalasPadam
  24. Sy pula suka guna "yang" atau "kekasih" sebagai intro SMS sy, untuk kenalan atau kekawan yang rapatlah; kononnya nak menyakat!. Siapa yg kenal rapat dengan sy mesti perasan SMS sy memang begitu.

    Bukan sekali dua terkena suami empunya SMS yang baca; faham sahajalah balasan SMS yang diterima. Sampai ada yang terus dail nombor tel bimbit sy; siap mengugut mahu potong kepala lagi.

    Gatal tangan macam itulah musibahnya. Memang tergagap2lah nak menjawabnya. Ada yg berindak terus putus saudara. Tapi kalau memang kita tak kenal suaminya; bila sy minta ampun & balas sahaja SMS minta maaf sy silap nombor biasanya akan senyap begitu sahaja.

    Masalahnya sy pun banyak terima SMS pelik siap bunga2; tak berani nak simpan dari kalangan perempuan@isteri... mungkin menyakat. Jika terbaca bini memang gaduh punya!. Delete saja!!

    BalasPadam
  25. saya pun pernah alami perkara ni. memang sangat memalukan. nasib baik orang tu bukan orang yang kita jumpa hari2. kalau tak, maunya menyorok dalam batu belah batu bertangkup.

    tapi saya lihat, handphone sekarang pun dah diubahsuai sistem smsnya supaya kesilapan sebegini tidak berulang lagi.

    kalau dulu, sms di taip dulu baru no penerima dimasukkan. tapi sekarang, masukkan no dulu baru taip sms.

    terima kasih kepada pencipta telefon ni. rasanya dia pun pernah alami perkara yang sama. hahaha.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.