Khamis, Julai 21, 2011

"Are you educated or not?"

"Are you educated or not?"

Itu soalan dilontarkan wanita Cina kepada rakan saya sewaktu kami minum petang di Cova Square, Kota Damansara, Petaling Jaya, Selangor.

"You cannot smoke here," katanya.

Untuk rekod, restoran mamak, lokasi kami minum, premis terbuka tanpa sistem penghawa dingin, tiada papan tanda 'No smoking' dan dilengkapi bekas membuang abu rokok. 

"Are you educated or not?," soalnya lagi dengan nada tinggi.

Sekali pandang, wanita berkacamata tebal, memakai skirt itu saya anggarkan berusia awal 40 an.

"No, I am not," balas rakan.

Dia kemudian berdiri, tidak berganjak sambil membebel mengarahkan rakan berhenti menghisap rokok.

"Is this your own rule or the rule which is enforced by the government?," saya mencelah.

Namun dia tidak memberikan respon kepada soalan itu.

Restoran terbabit menyediakan ratusan kerusi, di dalam dan di luar. Hemat saya, sebagai pengguna, dia berhak secara bijak memilih untuk duduk di lokasi lebih selesa bagi dirinya.

Tambahan pula dia menganggap dirinya 'highly educated'.

Tidak berpuas hati, dia kemudian pantas menghampiri pemilik restoran dan melontarkan ketidakpuasan hatinya.

Barangkali dia bertindak berikutan didorong emosi bukan berlandaskan kepada fakta.  Dengan mulut muncung, dia beredar.

Untuk memastikan fakta sebenar, saya membuat panggilan kepada pegawai penguatkuasa Majlis Bandaraya Petaling Jaya, MBPJ dan mengajukan soalan berhubung lokasi tidak dibenarkan menghisap rokok di bandaraya itu.

"Jabatan Kesihatan MBPJ dah berhubung dengan Kementerian (Kesihatan) dan setakat ini, peraturan dilarang merokok belum lagi dilaksanakan di semua restoran. Logiknya, kalau restoran bertutup, berhawa dingin dan tertera larangan merokok, tak bolehlah," respon beliau.

Hemat saya, barangkali wanita berkaca mata tebal itu baru pulang dari China, klik di sini.

Bukan tujuan saya untuk menggalakkan pembaca menghisap rokok. Isu ingin saya kongsikan, kekadang sebilangan perbuatan kelihatan salah di mata individu tertentu tetapi perbuatan sama tidak melanggar peraturan ditetapkan.

"Silap silap mesti tak kahwin lagi perempuan tu, stress," bisik rakan.

"Ish! Pandai sahaja awak ni!," respon saya.

Semalam, akhbar utama memaparkan berita, wanita Malaysia diletakkan pada kedudukan ke 16 di carta wanita paling tertekan di dunia. Bukan kerana mereka dikelilingi orang ramai dibenarkan menghisap rokok di restoran tetapi akibat kecurangan suami, anak tidak pandai belajar dan wanita itu sendiri tidak bekerja.

Menjadi anak dara tua tidak disenaraikan sebagai satu daripada penyebab tekanan.

... Ya ke? Atau faktor itu tidak diambil kira sewaktu kajian dijalankan?

Seperkara lagi, orang educated membuat homework terlebih dahulu sebelum mengeluarkan kenyataan atau arahan.

24 ulasan:

  1. Assalam saudara mazidul.
    saya kalau masa pregnant, memang agak sensitif dengan warga perokok. ada satu kes, saya teringin makan soto d kedai kopi, (masa mengandung anak pertama), meja penuh, jadi terpaksa duduk di sebelah meja perokok.

    saya memberi isyarat 'batuk-batuk kecil' bila terkena asap rokok, sambil tangan 'menghalau' asap. nasib, org tu faham dan segera memadamkan rokoknya. hehehe.

    BalasPadam
  2. terbaik lah..

    kasi bukak mata sikit dekat mereka yg suka marah org lain depan public sesuka hati mengikut emosi...

    BalasPadam
  3. Bro,
    orang gila tidak pernah mengaku gila,
    orang pandai tidak mengaku pandai.

    :)

    BalasPadam
  4. he..he.. saya memanglah tak suka org merokok ni, tapi menegur dengan cara begitu memanglah tak wajar dan tak educated pun. maka tergambarlah kebodohan diri sendiri. kalau tegur dgn baik kan bagus, atau duduk saja dimeja yg lain.

    BalasPadam
  5. That woman memang betul sebab sebagai manusia, kita sepatutnya hormat orang lain, especially yang bukan smoker(s). Takkan la kita nak bangga jadi perokok. Kesian kat orang yang terhidu bau tu. Ingatlah, orang yang bukan perokok juga akan kena kanser.

    Btw, wanita tu sepatutnya tanya dengan baik2 juga.

    BalasPadam
  6. tapi saya mmg stress bila tempat duduk saya didekati dengan perokok, tak kiralah tempat tu terbuka atau tertutup, takkan kerana perokok saya terpaksa bangun cari tempat lain yg lebih selesa...bagi saya tak perlulah ada tanda 'no smoking', asalkan tempat awam, sikap courtesy dan bertimbang rasa harus ada pada semua warga dunia...

    bagi saya, setiap perokok wlp tinggi mana educated-nya, mereka ada sikap ego dan selfish...bila dah gian mmg tak peduli keselesaan orang lain...

    saya menyampah dgn perokok yg dengan sengaja menghembus2 asap rokok ke arah orang yg tak merokok, rasa macam nak terajang jer...

    BalasPadam
  7. org tegur mungkin xkne cara..

    tp bro pon kne la hormati kami2 yg xmerokok ni.. untuk apa merokok? lg membahayakan kesihatan.. tiap satu sedutan mengurangkan 4 saat dlm kehidupan.. itu mungkin nmpk singkat.. tp lama kelamaan bukan setakat 4 saat,agk2nya 24 jam..

    come on la bro.. kami yg xhisap rokok ni pon lebih merbahaya kesannye berdasarkan kajian yg telah dibuat..

    dalam islam juga menggariskan bahawa haram jika membuat sesuatu perkara yg membahayakan diri..

    rokok pon boleh tergolong dlm perkara membahayakan diri.. jd faham2 lah..

    kurang2kan rokok.. hormati kami yg tidak merokok.. terima satu perkara secara terbuka..

    katakan wanita tu tegur baik2,terima pendapatnya.. xperlu la smpi nak call majlis perbandara ke apa.. perkara boleh settlekan..

    kami hormat mereka yg merokok,kami pon mengharapkan perokok hormat kami.. simple kan?

    BalasPadam
  8. hehehe..kalau aku de situ..aku pun nak sibuk sekali boleh..hahaha.. terbaikla bro

    BalasPadam
  9. macam2 orang 'educated' buat nak tunjuk mrk lebih 'educated'!!

    sesedap rasa memaki guard bila dilarang memasuki tempat yg memang dilarang masuk! ni educated buta perut!
    memarahi tukang sapu bila bawah kerusi sendiri dlm pejabat pun bersepah! (kalau tukang sapu cuci plak mulalah marah2 sbb ada kertas penting yg hilang!)
    mencarut2 orang lain cuba membela pasangan dia sedang dia sendiri mengasari pasangannya!
    menghina peminta sedekah sedangkan dia juga asalnya anak peminta sedekah!! (ya lah, nak duduk bermastautin di negara ni dulu, atuk nenek yg datang merayu2 raja & pembesar melayu supaya menerima mrk).
    menuduh orang lain tak ada otak sedangkan dia yg tak sabar jalan sebelah dia ada halangan tapi terus memandu dlm laluan bertentangn hingga kenderaan di laluan tersebut kena tunggu dia lepas..
    contoh tadi ptg, sy nak balik kerumah, kereta simabuk mana ntah masuk laluan sy krn depannya ada beca..situkang beca kena maki, sy pun dijeling mcm nak juling matanya semasa dia berlalu!!!!

    BalasPadam
  10. ye teman stuju benor dgn kenyataan kak azie.. :)

    BalasPadam
  11. ye teman stuju benor dgn kak azie... :)

    BalasPadam
  12. yang perokok patut faham kehendak mereka yang tidak merokok... yang educated plak jangan lah berlagak sangat sergah perkataan macam tu depan umum.. masing2 kena ada win win situation di situ...

    sama2 lah kita saling hormat menghormati antara kita

    BalasPadam
  13. komfem dia tgh emo! hihi~

    *biasanya org educated takkan approach dgn cara mcm tu. ;)

    BalasPadam
  14. Tegur tidak kena cara dengan penggunaan ayat yang kurang ajar. Terlebih educated.

    BalasPadam
  15. Cara wanita tu tegur pun tak berapa educated.

    Tapi saya setuju dengan pendapat Ammar - respect each other - kalau nampak pregnant ladies atau children nearby, cari la tempat yang sesuai untuk merokok. Atau dalam tempat yang ada pendingin hawa, jangan la merokok.

    Ni kadang-kadang, macam bangga pulak siap hembus-hembus asap tu ke arah mereka.

    P/S: Saya perhati juga kotak rokok yang sekarang ni ada gambar-gambar yang agak "graphic".. tapi kenapa orang merokok juga ya?

    BalasPadam
  16. Tak kisah la dalam apa keadaan sekali. Perlu ke dia menggunakan "Are you educated or not?". Dia kena sedar dan berlaku adil. Tak guna membezakan taraf orang yang ada pelajaran atau tidak. Kadang-kadang orang yang tak berpelajaran jauh lebih baik tingkah laku serta matang berfikir.

    Tak percaya pergi ke kebanyakan kawasan-kawasan hiburan di Kuala Lumpur, lihat tindak tanduk dan telatah mereka-mereka yang boleh digelarkan "Berpelajaran". Tak semua tapi segelintir.

    BalasPadam
  17. Salam.

    Masa kejadian itu, sebenarnya kumpulan saya telah berada di premis terbabit 3 jam SEBELUM wanita itu datang duduk di meja berhampiran. Walhal ratusan lagi kerusi dan meja ada di kawasan sekitar.

    Ingin juga diingatkan, terdapat juga perokok berbangsa Cina dan India di lokasi sama.

    Sebagai wanita mendakwa educated, pastinya dia mampu membuat penghakiman untuk tidak duduk berhampiran kami, jika berasa tidak selesa.

    Let's base the comments on facts, orang ramai, bukan kami sahaja, memang dibenarkan menghisap rokok di tempat itu.

    ITU FAKTA.

    Mengapa saya menghubungi kenalan di MBPJ? Untuk mendapatkan kepastian berhubung peraturan sebenar. FAKTA mengatakan, orang ramai DIBENARKAN merokok di situ.

    Jika kerajaan berhasrat 'menghapuskan' perokok maka tindakan memberhentikan pengeluaran rokok sekaligus penjualan bahan terbabit WAJIB dilaksanakan secepat mungkin.

    Of course we respect the non smokers but at the same time, mereka tidak perlu menyerang the smokers secara emosi dan bukan berlandaskan peraturan ditetapkan.

    Example, we don't go to KFC or Mc Donald and smoke inside those premises sebab keduanya tempat tertutup dan berhawa dingin dan TIDAK dibenarkan merokok.

    It shows that we respect others as well as the rules.

    Apapun, diskusi berhubung hal ini akan berjalan lancar selagi kita semua berhujah berlandaskan fakta bukan secara semberona melontarkan komen.

    Thanks

    BalasPadam
  18. smti....saya setuju ngan abg mazidul...apa2 pun jgn bertindak ikut emosi...ikut akal yg waras dan minda yg tenang...

    BalasPadam
  19. pada saya mudah aje, kalau tak suka asap rokok, jangan dekati mereka yang sedang merokok. simple kan?

    BalasPadam
  20. Bro Dol,

    Dia kata Melayu tak educated? Orang dia tu lagilah, setakat cakap je pandai. Orang dia lah yang membawa segala masalah ke Malaysia
    Pelacuran
    Rumah urut haram
    Doubleparking di merata tempat
    Pusat perjudian haram
    Pusat perjudian Genting Highland
    Merosakkan anak anak Melayu jado GRO dan tukang urut batin
    Memandu laju di kawasan perumahan dan sekolah serta hospital
    Memarkir kenderaan sesuka hati masa nak ambik anak balik sekolah
    Masuk simpang tak nyalakan lampu isyarat
    Banyak kes kemalangan maut akibat pemandu mereka, statistik 80% akibat 'mereka' memandu laju secara melulu
    Curi tanah kerajaan
    Provokasi isu perkauman
    Maslah sosial
    Menaikkan harga barang sewenang wenangnya
    Menyorokkan barang keperluan asas
    Menyeludup pendatang dari merata dunia dan tanah besar mereka
    Merosakkan bahasa Melayu
    Tak mahu bercakap Melayu walaupun sudah 50 tahun tinggal di Malaysia
    Kurang ajar dan memandang rendah kepada Raja Raja Melayu
    Menaikkan harga rumah dan hartanah
    Merendahkan tahap ekonomi orang Melayu dan bumiputra
    Melawan undang undang kerajaan tempatan dan negara
    Dan lain lain lagi kes jenayah yang semua berpunca dari mereka

    Adakah itu semua perbuatan orang yang educated?

    Dari saya yang tak educated, sekian

    BalasPadam
  21. selalunya orang macam tu ada ego yg tersendiri...berlagak tak kena tempat dan nak orang ikut cakap dia...dah tau ada smokers so duduk la jauh2 kan banyak lg tempat...suka2 je nk sound orang macam tu...

    BalasPadam
  22. Mcm tu consider educated? Cermin2lah diri.

    BalasPadam
  23. ini tempat2 yang mmg dah digazetkan sebagai kawasan larangan merokok. kepada semua perokok2 disana lebih baik ambik tahu. terima kasih.

    AKTA 281 - Food Act 1983, control of tobacco product regulations 2004, part Iv places where smoking is prohibited.
    11. (1) No person shall smoke :-
    a)in any entertainment centre or theatre, except any pub, discotheque, night club or casino, at any time when such place is open to the public;
    b) in any hospital or clinic;
    c) in any public lift or toilet;
    d) in any air-conditioned eating place or shop;
    e)in any public vehicle or public transport terminal;
    e)in any building specified by the Minister by notification in the Gazette under Regulation 22;
    f)in any airport;
    h)in any government premise;
    i)in any area which is used for any assembly activity in a building other than private or residential building;
    j; in any area an educational institution or higher educational institution;
    k)in any area in a nursery;
    l) in any school bus;
    m)in any floor with a service counter in the building specified in the Second Schedule;
    n)in any shopping complex;
    o) in any area in a petrol station;
    p) in any area in a stadium, sport complex, fitness centre or gymnasium;
    q) in any building or public place which is used for religious purposes;
    r)in any area in a library; or
    s) in any in an internet cafe.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.