Jumaat, Januari 29, 2010

Read And You Decide!


Komen berikut berhubung tempelan ‘Budak Hingusan Hina Nabi’, baca di sini.

Semalam, 28 Januari saya menerima emel seorang daripada pemilik akaun Facebook dipaparkan. Dia meminta nama sebenarnya tidak dicatatkan di sini. Hasrat itu saya penuhi.

Di bawah, petikan kandungan emel dihantar berserta komen saya.

“Perkara ini tidak akan berakhir selagi ianya masih dipostkan, harap maaf bagi umat Islam, ok. Saya sedar perbuatan saya melampau, tolong delete please, I will support you, please reply. Saya sudah delete account kami. Kalau ada orang macam kami ini, tolong maafkan”

Komen saya:

Untuk pengetahuan awak, screenshot Facebook terbabit dihantarkan pembaca blog ini kepada saya. Sebagai penganut agama Islam, dia amat tersentuh dengan komen dilontarkan awak berdua. Pemilik blog, Aduka Taruna juga mengambil langkah sama, memadamkan tempelannya selepas dikecam hebat masyarakat Melayu (sedangkan dia Melayu) berhubung dakwaan menghina Almarhum Sultan Johor. Hari ini dia didakwa di Mahkamah Majestrit Seremban, Negeri Sembilan. Gambar Aduka Taruna dirakam Kosmo! dimuatkan di atas kanan.

“Saya ingin minta maaf berdasarkan perkara racist ini. Kami ini bukan apa, terlalu ikut perasaan. (based on gereja terbakar) berjanji tidak akan mengulanginya dan diharap tolong delete blog pasal saya dan kawan saya. Saya hanya memberi persoalan sahaja, tolong jangan dihebohkan”

“Kami pun meminta maaf berdasarkan Nabi Muhammad, kawan saya tu terlalu ikut emosi sampai kata begitu dan saya tahu perbuatan ini tidak patut dimaafkan tapi, kami ini budak2,tolong”

Komen saya:

Syukur, kamu berdua sedar. Mengatakan ‘babi Muhammad' bukan tindakan racist. Perlakuan terbabit lebih kepada menghina rasul terakhir umat Islam seluruh dunia. Lain kali awak harus berhati-hati sewaktu melontarkan komen di ruang boleh dibaca ramai warga Malaysia dan dunia, Facebook.

Kebebasan bersuara melarang kita menghina mahupun memperlekehkan agama lain khusunya di negara ini. Saya percaya, melentur buluh biar dari rebungnya.

“Why don’t you comment something that relief all of the citizen? Like stop the racist, make a new law that can stop people from being racist supaya tidak berlaku apa2 bencana yang tidak diingini. Maafkan saya dan kawan saya, kami akan hormat semua agama seperti agama Islam hormat semua agama, once again, peace no war ramai lagi yang tidak berpuas hati juga yang gereja kena bakar”

Komen saya:

I don’t have to write about racism. It is understood by all adult Malaysians that any issue considered sensitive, be it about racism or religious matters should be strictly left untouched therefore avoided. Let's do that together for the sake of this lovely nation.

Berhubung isu gereja dibakar, hemat saya, izinkan pihak berkuasa menjalankan siasatan, menahan dan mendakwa suspek terbabit. Surau juga dilapor cuba dimusnahkan pihak tidak bertanggungjawab. Berikutan itu, kerajaan menggesa umat Islam bertenang dan itu sedang berlaku pada ketika ini. Mereka tidak terlalu melatah dan membuat tindakan di luar batasan.

Yes, I totally agree with you, 'Peace No War'.

Kepada semua pembaca, adakah wajar tempelan berhubung ‘Budak Hingusan Menghina Nabi’ dipadamkan?

100 komen pertama akan menentukannya.

Mesej Kepada semua penganut agama Hindu, selamat menyambut Hari Thaipusam.

104 ulasan:

  1. terlajak kata nasib ah...
    ingt senang2 ke nak maafkan hina Nabi...

    cissss!!!!!!!!!!

    BalasPadam
  2. jangan sesekali di padamkan. Ini susah melampau menghina Rasullullah. biar dia mendapat balasan supaya dia tidak akan mengulangi perbuatannya... inilah cara terbaik untuk menangani org sedemikian.

    BalasPadam
  3. tak payah padam (10000 x)

    tu lah kalo dah letak otak kat kaki n masih mentah tp nk ckp bajet mcm bagos...

    apa ingt mnghina agama tu tk lnggr constitution negara ke??
    hina Islam tu beb...

    nk brckp pon kna fikir

    mcm la agama die tu bagos sgt

    cube kami kutuk agama kau, kau mampuuuu tahan marah???

    BalasPadam
  4. saya sama sekali 100% tak setuju kalau entri tu dipadamkan...kenapa kita kena mengalah sedangkan perbuatan mereka sangat-sangat kurang ajar menghina Nabi kita...

    sebolehnya kita kena tegas dengan pendirian kita...kalau kita terlalu berlembut memang diorang akan terus memijak kepala kita....

    SEKALI LAGI, TAK PERLU DELETE ENTRI TU <-- tengah emo ni...huh

    BalasPadam
  5. Bro, jgn deletekan. kalau mcm tu senanglah..bila2 masa buat silap minta maaf dan settle. lain kali buat lagi. kes menghina org biasa mcm kita ok lagi tapi klu dah sampai hina nabi tu sangat2 melampau. kalau ayotullah khomeini ada lagi mesti beliau dah prnth bunuh dah. Ingat kes naweme. kita maafkn kali pertama, kali kedua buat hal lain pulak. tapi masih terlepas. tapi budak melayu yg tulis dlm blog psl nak bom gereja kena gari dan diheret ke balai...ini ke one malaysia.

    BalasPadam
  6. Salam..

    Tak payah padam.

    Maafkan mereka, tetapi biarkan sebagai peringatan kepada kita semua supaya tidak menjadi emosional dan berfikir dahulu sebelum menaip atau bertindak dalm segala hal.

    Setuju jika identiti mereka dipadamkan.

    Ini juga akan menjawab assumption "ged" yg mengatakan "agama lain LEBIH kerap atau MUNGKIN SENTIASA menerima nasib yang sama" dlm posting "marahkan FB bukan agama mereka anuti".

    BalasPadam
  7. salam bro
    pada saya tak perlu delete.apa yang ditakutkan oleh mereka?kata mereka dah delete account FB mereka.jadi ianya tidak menjadi masalah.

    minta maaf tu ok.itupon kalu mereka benar2 ikhlas mintak maaf tu.

    terlajak perahu leh undur.terlajak kata buruk padahnya.

    BalasPadam
  8. terlajak perahu dapat diundur, terlajak kata badan binasa. Seringkali penyesalan datang setelah ada hati hati terluka, terguris dek kata dan tulisan yg diluar kewarasan. Sering kali juga kata maaf hanya keluar apabila ramai yg boikot dan marah dek perbuatan tak waras itu.

    Sy tak nampak apa alasan sekali pun perlu delete entri itu. Biar ia jadi pengajaran kepada mana2 individu, masa hendak menulis gunalah akal bukan guna hati yg marah! Sebab bila dah terlepas tulis besar bahana nya

    BalasPadam
  9. padam. pasal menjaga aib orang. kalau nk siar lagi at least kene blurkan la name si pemilik akaun facebook.

    aku penah terdengar yg kalau kita sebar aib orang nnt one day before kite mati, kite akan terbuat jugak mende yg sama. nauzubillah.

    BalasPadam
  10. tak payah delete..benda macam ni bukan boleh dibuat main. Kalau macam tu, ramai la yang hina nabi, lepas tu, minta maaf..senang je hidup..kalau aduka boleh dikenakan tindakan kerana menghina sultan JOHOR (bukan dunia), apatah lagi mereka yang menghina nabi kepada seluruh umat islam di DUNIA..

    BalasPadam
  11. Tak perlulah nak dipadamkan. Kata orang ' maaf boleh, lupa tidak'. Baguslah kalau benar2 belajar dari kesilapan. Jangan pula hari ini, padam akaun, esok buka akaun lain dan bangkitkan semula isu2 perkauman. Kalau rasa kita benar2 rakyat Malaysia, janganlah malu untuk mengaku 'saya orang Malaysia' bukannya 'saya orang Melayu/Cina/India' dsbgnya. Agama bukan milik sesuatu kaum...

    BalasPadam
  12. Betul. Jangan padam. Biar saja supaya mereka tau bagaimana nak hidup aman dalam keadaan yang berbilang kaum dan agama. Biar jadi pengajaran. Sakit hati ni, tau.suea

    BalasPadam
  13. Biarkan saja tempelan itu kekal, jadikan iktibar kita, jadikan peringatan kita,jadikan ianya sebagai wake up call kita.

    BalasPadam
  14. Tak payah padam dan minta pihak berwajib tangkap je..AdukaTaruna minta maaf pun d tangkap..inikan pula tahap menghina Islam dan Nabi Muhammad.Tak adillah klu dua ekor ni d biarkan.Nanti org lain beranggapan hina Islam dan Nabi tidak akan d ambil sebarang tindakan undang-undang (ganjilkan bunyinya) Sedangkan hina manusia terus d tangkap tanpa berlengah...Biar dgn penangkapan dua ekor akan jadi pengajaran bg org lain utk saling hormat-menghormati...

    BalasPadam
  15. combi sama mcm kawan2 yg lain..biar jadi pengajaran.

    nx time kalau ilmu cetek tak perlu bercerita benda-benda yg diluar kemampuan anda.lebih baik cerita pasal boyfren,pasal dating,pasal beli baju,beli lipstik,beli bag kan lebih baik.betul tak??

    BalasPadam
  16. salam.
    "terlajak perahu leh undur,terlajak kata buruk padahnya."fikir-fikirkan lah.

    BalasPadam
  17. Salam Mazidul.

    Saya sokong tidak dipadamkan.

    Saya suka cara kawan-kawan Aduka Taruna yang nasihatkan dia serah diri dan bertanggungjawab terhadap apa yang dia tulis.

    Masa budak2 la patut dapat latihan untuk berani tanggung. Nanti membesar jadi rakyat yang lebih tabah dan berhemah;-)

    BalasPadam
  18. kekalkan sahaja entri itu encik mazidul. tak usah dipadam.
    for that childish little girls-at the moment when you are matured enough,you will understand VERY VERY well why we(muslim) are really upset with your phrase. just accept it. what goes around comes around.
    -peace no war-

    BalasPadam
  19. salam en mazidul...sy pun setuju, jgn dipadamkan...biar jadi pengajaran buat semua...hati umat Islam yang terluka, memang boleh sembuh, tapi parut tetap ada...semoga kita dilindungi Allah SWT..amin...

    BalasPadam
  20. ada orang buat laporan polis?
    sy sokong salah satu komen dalam entry MAS yg berkaitan tulisan di facebook tu.

    Jika hina sultan, berpuluh report yg di buat. Jika hina nabi???

    Jawapan saya pada soalan : tidak perlu padam. dan lebih baik sesiapa yang baca di facebook tentang tulisan itu buat report polis sekali. Jangan pilih kasih!

    BalasPadam
  21. Pada saya, masa budak-budak ni kena diajar bertanggungjawab, kalau tak dah besar nanti akan jadi lagi kurang ajar. Jadi, tak payah padam, belajar-belajarlah hormat orang lain.

    BalasPadam
  22. Tak perlu dipadam. Berani buat, berani tanggung. Sudah2lah, kita diperkotak-katik di tanahair sendiri. Moga menjadi pengajaran kpd generasi yg baru, dan malas nak faham tentang sejarah.

    BalasPadam
  23. TIDAK - biar ia menjadi pengajaran utk pisang yg mungkin akan berbuah 2X

    BalasPadam
  24. bila saya baca je post 'Budak Hingusan Hina Nabi' tu. saya amat marah.saya add diorang di facebook dan warn diorang pasal post diorang serta link kan skali website ni....
    hari ni saya puas hati diorang takut n megaku salah...
    Saya vote jangan turunkan...
    bagi pengajaran pada yang lain juga...
    Abang sorang2nya orang media yg jujur nk benteras benda ni dgn berani dan lantang bersuara...
    Harap abang mazidul jangan jadi macam media lain yg jaga hati semua orang sampai tiada lain kebenaran tertulis..

    BalasPadam
  25. sokong pendapat ustaz cahaya.
    jadi pengajaran supaya tak sewenang2nya berkata sekalipun marah

    BalasPadam
  26. tak PERLU padam,

    banyak kali kes, buka sekali dua, buka tak baca paper.

    BalasPadam
  27. salam...bagi saya biar bende itu tidak dipadamkan untuk pengajaran kepada semua orang supaya tidak mengulangi benda yang sama...tapi jika boleh, pudarkan pada identiti mereka untuk menjaga maruah mereka..

    *hanya cadangan,jika tidak mahu pun tidak apa2. semua orang marah termasuk saya...

    BalasPadam
  28. Askm Bro,
    setuju/sokong 100%, usah dipadamkan....
    biar jadi pengajaran buat yang lain.
    lain kali kalau nak buat sesuatu, kenalah berfikir berkali2, jangan main hentam je....., buruk padahnye!!

    BalasPadam
  29. salam. saya salah seorang silent reader blog saudara.

    bukan sahaja tempelan tak perlu dipadamkan, mereka ni juga harus dibawa ke muka pengadilan....supaya jadi pengajaran kepada yg lain. jika tidak....sejarah akan berulang.

    orang yang kurang ajar perlu diberi ajar bro.

    wassalam.

    BalasPadam
  30. kenapa perlu di padam..? saya katakan tidak.. jd kan pengajaran.. pengajaran kpada org laen jgak. berhati2 ketika berkata2..

    BalasPadam
  31. luka..mcm mana sembuh tetap ada parutnya..

    jangan delete..!!

    BalasPadam
  32. kail sejengkal jgn diduga lautan dalam. kalau tahu & sedar diri tu hanyalah budak kecik & hingusan yg tak tahu apa2, jangan nak memandai bercakap ikut sedap mulut!

    terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata, sendiri rasa!

    jangan delete & biarkan saja post tu.. biarkan dia malu & rasa!

    BalasPadam
  33. apehal nak padam plak? biar je bang.

    BalasPadam
  34. jangan padam... sama berat kes ngn aduka taruna ni...

    BalasPadam
  35. baik padamkan...

    diorang dah insaf. Bagaimana sinar islam nak smpai kalu mereka dh insaf tp kite xnak maafkan.

    dalam manual kehidupan kita yang Allah bagi ada tunjuk...

    Dan tidaklah sama (kesannya dan hukumNya) perbuatan Yang baik dan perbuatan Yang jahat. Tolaklah (kejahatan Yang ditujukan kepadamu) Dengan cara Yang lebih baik; apabila Engkau berlaku demikian maka orang Yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu, Dengan serta merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib. (Fussilat : 34)

    Kalau betul2 marah kerana Allah, fikir apa yang terbaik untuk Islam. Kalau marah kerana nafsu, fikir balik tentang Islam. sekian.

    BalasPadam
  36. Assalammualaikum saudara mazidul...

    JANGAN PADAM!!! BAGI PENGAJARAN.....SEMOGA ALLAH PELIHARA AGAMA KITA..AMIN YA ROBBAL A'LAMIN...

    BalasPadam
  37. tak perlu padam~
    sedia bertanggungjawab ke atas kesalahan yg dilakukan~~
    kalau suma rekod polis boleh dipadamkan, maka padamlah entry itu~~

    BalasPadam
  38. padam. sebab mereka sudah minta maaf, sudah memadam acc facebook, sudah menghubungi bro.

    BalasPadam
  39. Begitulah jadinya kalau longgar jati diri dan lupa akar umbi......



    Entah bila kali terakhir melafaz ikrar Rukun Negara...


    Oh...generasi bangsaku....
    Modal insan apakah?

    BalasPadam
  40. Salam bro maz, jangan padam, biar dia kena macam aduka taruna, baru dia tahu langit itu tinggi ke rendah. aduka taruna pun dah minta maaf...

    BalasPadam
  41. Salam, jangan padam, supaya menjadi pengajaran pada yang lain...

    BalasPadam
  42. memohon maaf adalah perkara yang paling mudah dilakukan.
    tetapi perbuatan yang mengguris hati jutaan orang lain,ada siapa pernah peduli?
    ini bukan masalah rasis,diulangi BUKAN MASALAH RASIS,tetapi bodohlah kiranya bangsa itu sendiri membiarkan mereka dihina.

    akhir2 ini, terlalu ramai manusia yang makin kurang hajar dan Blogger mahupon surfer internet label KELAS CAP AYAM ini lah yang boleh menjejaskan ikatan ukhwah antara kaum di malaysia.

    saya menentang keras usaha BODOH orang seperti ini kerana tiada hasil yang menguntungkan untuk semua orang.

    BIARKAN SAJA ENTRI itu.kerna pada saya ianya hanya sedkit sahaja cabaran bagi bangsa melayu(mungkin bangsa lain juga),malahan terdapat beribu2 lagi cubaan di luar sana untuk menghancurkan pertalian bangsa yang bakal dihadapi...FIKIRKANLAH.

    BalasPadam
  43. Bro, jangan dipadamkan. Berani buat, berani tanggung. Negara ini mempunyai undang-undang. Nafsu amarah dan lawwamah mereka tidak wajar disantuni. Kita bukan lembu yang boleh dicucuk hidung oleh mereka dan membantu mereka menggali lubang menutupi "najis" yang ditinggalkan. Kita tidak pernah mahu bersekongkol dengan makhluk berfikiran dangkal sebegini. Biar ia menjadi 'ibrah kepada yang lain bahawa kita mesti bertanggungjawab atas apa yang kita buat dan kita cakap.

    BalasPadam
  44. Dia kata macam tu sebab takut kena tangkap dengan polis ataupun kena tindakan undang2...

    JANGAN padam bro, penat2 tulis dia suruh padam pulok...

    BalasPadam
  45. Salam...

    JANGAN PADAM... Biar ia jadi pengajaran.. Nak jaga aib atau tak memalukan seseorang pun biarla kena pada tempatnya... Bukan ke dari kecik dah diajar.. Kita ni hidup kena BERTANGGUNGJAWAB atas apa sahaja perbuatan kita.. So sepatutnya dalam hal ni juga tak berkecuali.. Sedangkan Hina Sultan kita kita rasa amat marah.. Inikan HINA Nabi MUuhammad S.A.W Junjungan Besar kita?? Kita ni terlalu cepat mengalah dan Berlembut sampai ORANG HINA dan PIJAK KEPALA kita pun kita masih boleh suka senyam dan MAAFKAN??

    Memang fikirkan tentang ISLAM..
    Memang fikirkan Tentang Ugama kita..


    TAPI... Bukan caranya setiap kali orang Hina Ugama dan Rasul kemudian Minta maaf kita terus berlembut dan suka...

    Sampai bila kita nak biarkan..
    Biarkan yang "ini" yang lain akan lebih bermaharajalela.. Mengutuk dan terus menghina kesucian Nabi serta Ugama kita... Mahu kah kita terus begini??

    So Be It.. Let This Be a Lesson...

    AllahhuAkbar...

    p/s: Saya jarang komen diruangan komen saudara Mazidul ini TETAPI bila ia cukup menyentuh hati dan perasaan saya bila ada org hina Institusi Raja, Ugama Islam dan Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W.. Saya x akan berdiam diri.. dan tak akan bersikap "Tidak Apa..."

    BalasPadam
  46. sya sokong 101% tak perlu dipadamkan..buat pengajaran yg lain..

    BalasPadam
  47. salam,

    bro mazidul...

    JANGAN DIPADAMKAN....kita perlu lebih tegas utk pengajaran semua...

    BalasPadam
  48. JANGAN PADAM OK..
    ini pengajaran..baru budak hingusan sudah menghina nabi..jika sudah dewasa apa pulak di lakukan..biar ini dijadikan pengajaran bagi mereka.
    rasa nak menangis bila menghina junjungan besar kita nabi muhammmad dengan gelaran sebegitu.

    BalasPadam
  49. Orang yang terlalu mudah meminta maaf adalah orang yang selalu sangat buat salah.

    Walaupun memafkan kesalahan orang lain itu dituntut agama, tetapi jangan mudah kita memaafkan sesuatu yang telah merobek perasaan dan menghancurkan perasaan.

    Biarkan orang yang terlalu cabul mulutnya dan terlalu lancang perbuatannya, menerima pembalasan atas perbuatannya itu.

    Sekurang-kurangnya dia boleh sedar bahawa perbuatannya itu salah.


    www.anak2merdeka.blogspot.com

    BalasPadam
  50. Aduka Taruna - didakwa
    Rosnah Mat Aris - digam

    NamWee - dimaafkan
    2 budak hingusan ini - nak dimaafkan juga ?

    semua kes sama sahaja, iaitu terlajak kata terlajak perahu
    apa bezanya mereka ni dengan AT dan RMA ? kenapa nak dibela pula ?

    Tunggu nanti ada yang akan buat laporan polis terhadap '2 budak hingusan ini'

    salam;
    zamdublin@yahoo.ie

    BalasPadam
  51. Salam... Tidak payah padamkan posting tu bro, bukan berdendam tapi sebagai pengajaran... Bangsa kita menghina sultan kena hukum, bangsa lain menghina Rasullullah kenapa senang senang minta maaf... Sebagai pengajaran buat mereka yang sespesis dengannya... Biarkan kekal begitu sebagai peringatan!!!

    BalasPadam
  52. SALAM...JANGAN DIPADAMKAN POSTING TU BRO. SEBAGAI PENGAJARAN BUAR MEREKA MEREKA DI LUAR SANA...

    BalasPadam
  53. harap entry tersebut tak dipadamkan..

    kena adil pada semua..

    kalau adukataruna kena hukum, diorang pon mesti dihukum utk bg pengajaran pada yang lain...

    BalasPadam
  54. padam.

    dia telah 'menderita' secara psychology. mungkin lebih teruk lagi lepas ini wallahualam.

    INGAT...JANGAN CUBA BERMAIN API !

    BalasPadam
  55. 66Lyn99, peringatan awak saya baca.

    Persoalannya, siapa bermain api?? Saya? Pembaca blog ini?

    Atau sekadar dakwaan sahaja?

    Peringatan itu penting, begitu juga peringatan tercatat di setiap kotak produk kecantikan.

    BalasPadam
  56. Semua, seperti mana saya catatkan dalam tempelan ini, keputusan samada tempelan dipadam atau sebaliknya bergantung kepada 100 respon pertama pembaca.

    Nabi Muhammad, nabi seluruh umat Islam di dunia. Mereka seharusnya meminta maaf kepada semua penganut agama syumul, bukan kepada saya seorang sahaja.

    Bukan begitu?

    Kita bersama akan melihat keputusannya. Saya berpegang kepada tulisan saya. Jika lebih 51% respon mengesyorkan tempelan terbabit harus dipadam, saya akan padamkan. Andai tidak, biarlah ia bertapak di sini sebagai pengajaran kepada kelompok mudah memperlekehkan kepercayaan agama lain.

    BalasPadam
  57. Jangan diPADAMkan.

    Semoga ianya dijadikan iktibar. Perkara yang baik, jadikan teladan
    Perkara yang buruk, jadikan sempadan.

    Saling tegur-menegur, berpesan-pesan ke arah kebaikan dapat memanjangkan silturrahim, mengeratkan ukhuwah-BERSATULAH...

    Belajarlah menggunakan akal sebelum membuat sesuatu perkara - ikut hati mati, ikut rasa binasa.

    BalasPadam
  58. orang melayu@islam hina islam kita tangkap. orang bukan melayu@islam hina islam kita x tangkap dan tak ambil tindakan. sesuka hati hina nabi muhammad saw dan sesuke hati nak guna ALLAH swt kat mana2 je. Xde tangkap pun. ini masalah byk x adil. kita orang melayu byk bagi muka pada mereka semua. semuanya nak elak tragedi 13hb dulu. Tp dorg ada pikir nak elak kejadian dulu?? Bro, saya rasa...

    TAK PERLU PADAM DAN KITA AMBIL TINDAKAN. BIAR SAMA ADIL.

    BalasPadam
  59. tak perlu nak padamkan..biarkan jadi tatapan..sokonggggg

    BalasPadam
  60. Assalam

    Maaf ada hadnya. bagi kes ini, tiada kemaafan. kekalkan dan laporkan pada polis agar pisang tak berbuah beribu kali lagi. Jika dibiarkan, ia akan berulang dan tiada pengajaran. Percayalah.. sejarah telah membuktikannya. Tiada Maaf Bagi Mu.

    BalasPadam
  61. saya sokong JANGAN PADAM, minta maaf memang senang, kemudian nanti buat lagi... kemudian minta maaf semula...

    BalasPadam
  62. JANGAN PADAM.. supaya ianya jadi pengajaran utk generasi seterusnya.. supaya mereka dpt belajar dari kesilapan..

    saya percaya kita semua boleh memaafkan.. namun utk melupakannya.. amat sukar..

    we will forgive but we will never forget..

    BalasPadam
  63. Tak perlu padam.

    Kalau mak bapak kita dihina pun kita marah, inikan pula agama kita.

    Kita diajar supaya menghormati semua agama. Bukannya diajar untuk menghina agama lain.

    Yang salah tetap salah. Bukan niat nak dedahkan aib, tetapi sebagai pengajaran pada mereka yang lain yang mungkin ada pasang cita-cita untuk 'agenda' yang sama. Jika difikirkan aib, cuba fikirkan, hukum hudud yang dilaksanakan di negara arab yang hukumannya disaksikan oleh orang awam. Pengajaran supaya yang menyaksikan berasa insaf, bukan?

    Pada hemat saya, ini bukan kes 'runcit-runcit' yang boleh dipandang sebelah mata. Maaf ialah satu perkara yang disuruh oleh agama kita. Saya sebagai umat Muhammad S.A.W, memaafkan perbuatan mereka. Tetapi, kes 'hypermarket' seperti ini, pada pandangan peribadi saya yang masih berubun-ubun hijau, perlu diambil tahu oleh orang awam yang lain, bahawa perkara seperti ini ada berlaku di negara kita. Juga boleh dicop sebagai 'puak pemisah kaum'. Mungkin?

    BalasPadam
  64. salam angkel mazidul,

    pada pandangan ai, lebih baik kalo x dipadam kan ianya...supaya jadi iktibar pada yam lain...mana buleh da wat camtu, pastu nak minta maaf senang²...pastu 1 masa nanti akan jadi lagi...kami memandang siyes benda² camni...huh~

    BalasPadam
  65. Tak yah la dipadam....Reason, untuk memberi pengajaran kepada mereka yang lain di luar sana yang rak memahami ataupun sengaja tak mau memahami...kalau ada Saidina Umar dah tentu dia pancung je sesiapa yang menghina Nabi...ni kita kira dah baik la hanya mampu mengutuk je.....

    BalasPadam
  66. cik MAZ,

    tak yah padam.. biar je kat situ..

    BalasPadam
  67. Terima kasih kepada semua sudi melontarkan padangan.

    Keputusannya, saya kira amat jelas.

    BalasPadam
  68. kalu ia dikekalkan....saya tgh berkira-kira utk buat laporan polis selepas tu.

    harap saudara mazidul bule membantu jika saya buat laporan polis kelak.

    ada sesiapa lagi di sini bercadang buat laporan polis berkenaan isu ni?

    for your info bro....kota damansara (tempat tinggal saudara mazidul) tu tak jauh dari kawasan perumahan saya:-)

    BalasPadam
  69. jangan padam..tak tentu juga yang menghantar komen tersebut bukan dari mereka berdua sendiri..
    biar ia jadi tanda yang mereka pernah lukakan kita..
    lepas ni jika ada sebarang pertelagahan kita ada bukti mereeka pernah menghina dan memperlekeh kita..

    kita pun perlukan anak cucu kita tahu agama kita sering dicemari oleh golongan seperti mereka ini..
    dan post itu satu bukti yang kuat..

    BalasPadam
  70. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  71. jgn padam, but at the same time saya rasa tak payahlah ada follow up lagi psal nih. let it be there so that adik2 nih tau cause and effect of their action. that should be a good lesson for them to be more wise, dan tak turut rasa hati.

    some things boleh dipandang remeh, but some things has far more consequences.

    BalasPadam
  72. maafkan??senang nye cakap....

    cube la klu korg 2ekor nie kene gigit kuat2...pas2 org tu minx maaf..sakit tue ilang on da spot ke???neveeerrr!!!

    Berminggu2 jgak beb ilang saket tue...silap2 tinggal kesan!!sape nak jawab??jgn igt dgn kata maaf bley ilang kan "sakit" yg korg sdri cipta...agak2 sket....

    BalasPadam
  73. Betul Islam itu amat pemaaf..... tapi kita BUKAN BACUL & TIDAK AKAN JADI BACUL apabila Nama Rasullullah di hina & dinista...


    JANGAN PADAM!!!! JANGAN PADAM...JANGAN PADAM...

    BalasPadam
  74. minta maaf saudara mazidul, saya harap saudara Mazidul tidak delete blog terbabit, dan saya harap mereka dikenakan tindakan sewajarnya, supaya menjadi pengajaran kepada pihak-pihak yang lain yang cuba menyentuh isu ini. Jika tindakan tidak diambil, mereka akan makin memperlekehkan Islam / Agama lain di Malaysia. Saya setuju jika pihak berkuasa berhasrat mengambil tindakan dengan perlakuan mereka, ia akan menjadi pengajaran kepada semua, memohon maaf selepas melakukan KESALAHAN BESAR seperti itu masih harus dikenakan tindakan dan hukuman. Saudara Mazidul nak ke ...satu hari ada di antara rakyat Malaysia yang melakukan satu kesalahan, dilepaskan hanya dengan meminta maaf~ ?

    BalasPadam
  75. assalamualaikum..

    saye amat berbesar hati jika ia TIDAK di padam..

    sbg pengajaran buat mrk yg menghina nabi kita MUHAMMAD S.A.W

    BalasPadam
  76. salam...

    saya amat berbesar hati jika akaun tsbut TIDAK di padamkan..

    ia sbg pengajaran buat mrk yg sewenang2nya memperlekehkan agama lain..

    dan yg utama menghina nabi Muhammad S.A.W..perkataan itu terlalu keji n x patut di samakn dgn nabi kita..

    BalasPadam
  77. delete la..
    kesian dorang..
    masi mentah,budak2.[mcm sy juga..hehe]
    sdangkan rasul memaafkan umatnya..
    wu...
    klo nak,truskan group tu,tp sensor identity dorang..

    BalasPadam
  78. saya bercadang ingin membuat laporan polis berkenaan dengan menghina nabi muhammad oleh Lynette Lincoln & Joanna Ann... sesiapa yag ada maklumat lebi lanjut berkenaan dengan mereka berdua nie..boleh lah hantar kepada saya untuk tindakan selanjutnya iaitu laporan polis...

    BalasPadam
  79. ..biarkan ..jangan padam..boleh refer andai berlaku semula..

    BalasPadam
  80. assalamualaikum...sy bkn lah org yg boleh menjatuhkn hukuman kepada pesalah....jd sy menyokong sekiranya tindakan ini dimajukn kepada pihak yg lebih berkuasa supaya tindakkn undang2 dpt dijlnkn dgn adil dan lebih tepat...sama seperti kes Aduka Taruna...ini adalah supaya ianya menjadi iktibar yg berguna buat mereka khususnya dan jg rakyat malaysia am nya utk sewenang2nya menimbulkn elemen2 yg boleh menggugat keamanan Malaysia...Biarlah Pihak yg lebih berkuasa menjalankn tanggungjwp mereka sebagai badan yg dpertanggungjwpkn...
    sekian
    wassalam...

    BalasPadam
  81. kalau menghina sultan pon telah dibawa ke muka pengadilan, apetah lagi menghina Nabi Muhammad. Keadilan wajib ditegakkan. we have to do something bout these girls. sebagai pengajaran kepada semua..jgn bermain api..

    BalasPadam
  82. pada hemat saya, perkara ini harus di bawa ke muka pengadilan agar menjadi pengajaran kepada semua orang.

    BalasPadam
  83. tak payah 100 komen.. sepatutnya.. dari mula kita dedahkan.. then.. seperti yang di utarakan oleh mereka berdua.. jgn lah kita jadi org yang sengaja nak membarakan lagi api.. tapi.. sebagai teguran.. dan tegahan kepada org2 seperti mereka...

    dalam kata lain... semua ini memerlukan usaha semua pihak.. dari rakyat kepada pemimpin.. budi perkerti kepada undang2..

    BalasPadam
  84. Assalamualaikum..

    Tidak patut di padamkan. Biar jadikan iktibar/pengajaran bagi yang lain.

    Mengenai penggunaan nama Maha Suci Allah dalam agama selain Islam, google article "Prof. Syed Muhammad Naquib al-Attas on Usage of word "ALLAH"" untuk fahaman sekalian, dan untuk di kongsi bersama yang lain.

    BalasPadam
  85. JGN PADAM..

    BERAPA KOMEN LAGI PERLU UNTUK CKUP 100 NI?
    NNT SYA PGGIL KWAN2 SUH KOMEN GAK EK..
    DALM PEMERHATIAN SYA LEBIH 80% SETUJU XPAYAH PADAM..
    BIA DIORG (BDAK HINGUSAN 2) SEDAR Y MULUT PERLU DIJAGA,BKN BOLEH DILONRTARKAN JE PENDAPAT SESUKA HATI..

    BalasPadam
  86. Dont delete. They should learn to be responsible of their own words. This is not the first time.

    BalasPadam
  87. salam...
    tiada maaf bagi sesiapa yg menghina Rasul kita..ini sebagai pengajaran.. kalau tidak ramai lagi yang akan buat tindakan yg sama..
    terlajak perahu boleh diundur terlajak kata badan binasa..
    kita umat Islam terlalu banyak berlembut hingga ke perkara yang tidak sepatutnya..lebih menyedihkan umat Islam sendiri yang memperlekehkan agama Islam, ditambah dengan sebahagian pemimpin yang tidak mengambil kisah dan turut sama menghina dengan cara langsung atau tidak..JANGAN PADAM!

    BalasPadam
  88. patut dibuat laporan polis berhubung perkara ini. sekurang-kurangnya ada tindakan diambil. bukan setakat di alam siber.

    BalasPadam
  89. salam... pendapat sy, takyah padam. biar jadi pengajaran utk kite semua. dan utk umat islam yg lain, maafkn mereka tapi jgn sesekali lupe ngan ape yg telah mereka lakukn.

    BalasPadam
  90. Salam...
    Pada hemat saya bang, padamkan entri tu. bukan nak melindungi sesiapa, tapi sebak dok tengok perkataan 'haiwan najis' tu dikaitkan dengan Rasulullah...

    Kalau nak dibiarkan, yang tang nama najis berat sama nama Islam @ muslim tu elok la dipadamkan.

    Yang pasal budak-budak tu, mungkin diorg kata diorg pendek akal, tapi baik pihak berkuasa yang berkaitan ambil tindakan selanjutnya pada mereka.

    BalasPadam
  91. salam bro...jgn padam..suka2 ati korang je nak ckap pe ke???gi bawah tanah r lg bagus...ingat r sket asal usul 2...hish..mara ni,mara ni...
    ALLAHUAKBAR....ALLAHUAKBAR....ALLAHUAKBAR.....

    BalasPadam
  92. kata mereka dah delete account FB mereka.mana ada delete, cuba klik disini:

    http://www.facebook.com/lynette.lincoln

    BalasPadam
  93. Tidak perlu padam.

    Forgive but don't forget!

    BalasPadam
  94. Padam atau tidak, kesalahan yang dibuat tu takkan dilupakan orang. Selama lamanya akan diingat. so x perlu susah2 padam

    BalasPadam
  95. Terima kasih kepada semua pembaca sudi melontarkan komen di tempelan ini.

    Selepas 101 komen dicatatkan, lebih daripada 90% pelawat tidak bersetuju tempelan ini dipadamkan.

    Itu keputusan majoriti.

    BalasPadam
  96. Maaf saya terlambat. Sy setuju ia tidak dipadam kan. :)

    BalasPadam
  97. Boleh dimaafkan tetapi tidak untuk dilupakan.Nak padam sori beb tak sokong langsung.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.