Selasa, Januari 26, 2010

Blogger 29 Tahun Menyerah Diri

Saya difahamkan blogger, peniaga berusia 29 tahun menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Bharu, Kelantan jam 4.40 petang semalam.

Berita penahanan blogger itu kemudian disiarkan dalam Night Line.

Menurut Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Syariff, suspek berasal dari Paroi, Negeri Sembilan terbabit akan dibawa ke Johor Bahru, Johor untuk siasatan lanjut.

Manakala Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata menghina sultan mangkat, tindakan tidak bertamadun dan bertentangan dengan cara hidup dan undang-undang kita.

Baca komen tempelan 'Raja' menulis laporan khas berhubung Sultan di sini. Rupanya ramai manusia gemar melemparkan komen negatif berhubung insan sudah tiada di alam fana ini.

Termasuklah komen di Facebook berikut. Nampaknya dia kepingin benar bercuti. Andai ditahan polis pasti dia menangis walaupun telah mendapat cuti diidamkan gadis dipercayai tinggal di Johor ini.

26 ulasan:

  1. adakah sahih berita ini??????
    sbb yg sy tahu msih ragu2 brita ni...

    BalasPadam
  2. Jane, polis sudah mengesahkan berita terbabit. Kalau awak fikir berita itu meragukan, terserah.

    BalasPadam
  3. saje je nak confirm lagik
    tq

    pepun....tahniah aduka
    merasalah ko kna tulah sultan!

    BalasPadam
  4. assalamualaikum,
    depa lupa nooo yang dalam agama Islam, buruk ka jahat camna orang tu..bila dia dah pergi..cerita lah yang baik2 sahaja.kita patut doakan orang yg di kubur tu jauh dari api neraka..bukannya harap masuk neraka..sebab kita sendiri belum tahu yg kita ni nanti kat kubur camna..betui tak?

    blogger tu memang dah pi serah diri petang tadi seterusnya ke arah penahanan beliau..heharap beliau menyesal dengan apa yg dah beliau lakukan...
    wassalam
    -from aloq setaq from LOVE-

    BalasPadam
  5. saudara ku mazidul,
    ni satu lagi penghina :
    http://guttermalaysia.blogspot.com/2010/01/sultan-of-johor-is-dead-bravo.html

    TQ.

    BalasPadam
  6. http://4.bp.blogspot.com/_67rbILxgq8s/S1HsYtuGKxI/AAAAAAAAAHA/S72Y8H-vunI/s1600-h/that+girl.png

    BalasPadam
  7. ini lah manusia bila bercakap tanpa mengguna otak dan akal...padan muka and teach them how to respect other people...

    BalasPadam
  8. Salam Bro Mazidul,

    Saya pasti berita ini sahih, Adukateruna dibawa ke Bukit Aman untuk soal siasat. Tapi Polis jgnb double standard. Cina Zenith ni pun kutuk sultan. Dulu, Namewee bangsat kutuk lagu Negaraku, siapa pun tak ambil tindakan susulan setelah MCA melalui bekas menteri porno mempertahankan budak Cina tiga suku tu..

    Saya tetap menganggap tindakan Adukateruna sesuatu yang biadab, tapi jangan lepaskan orang lain yang sama atau mungkin lebih biadab daripadanya.

    Salam..

    BalasPadam
  9. kenapa ye, bangsa cina selalu tidak menghormati org lain, walaupun dari dikalangan bangsanya sendiri

    sepatutnya dia berbangga kerna dilahirkan di bumi Malaysia ni...aman dan sentosa, lagi pun selagi kita ada Sultan ada Raja negara kita tak boleh dijajah sesuka hati

    saya harap gadis cina tu insaf sebelum dia ditahan polis seperti aduka taruna yg merosakkan akidah sesama agama, sepatut Malaysia ada undang2 untuk membenteras keggiatan tidak bermoral ini, saya tertanya2 adakah kt sekolah sudah tidak diajar pendidikan moral kpd kaum cina dan india di negara ini...

    BalasPadam
  10. taksub pembangkang atau taksub PAS? duduk negeri pemetintah PAS??..

    bagus juga memberi pengalaman/ilmu kepada orang yang lain.

    BalasPadam
  11. salam bro...

    ada lagi blog celaka hina sultan...
    mohon leh ambil tindakan

    blog ni lagi dahsyat kerana ia bukan sahaja hina sultan tapi paling dahsyat mereka Mnghina ALLAH n ISLAM


    sila ke sini

    http://guttermalaysia.blogspot.com/2010/01/sultan-of-johor-is-dead-bravo.html


    bila kita nak bukak mata???
    kaum lain hina agama kita???hina raja kita tp still mereka leh hidop aman damai kat negara kita..

    go to hell!!!

    BalasPadam
  12. jane:pi wt repot polis kalu nk tindakan diambil segera...

    BalasPadam
  13. ohhhhhh
    saya dah buat...
    tp mintak kerjasama semua rakyat wat repot....

    bukankah kita semua kna bersatu????
    ayuhlah melayu...bangkit

    jgn hrp tunggu org lain buat
    sbaliknya kita kna sama2 buat

    BalasPadam
  14. akhirnya menyerah diri...inilah gara-gara ikut sedap rasa badan badan binasa

    BalasPadam
  15. Salam Bro MAZ...

    yang bersalah wajar dihukum dgn adil. Dan pesalah mesti tau dan sedar kesalahan dia. Orang awam wajar diberitahu agar tidak mengulangi kesilapan yang sama...

    Menghormati orang yg telah tiada itu dituntut... apatah lagi Sultan Melayu...

    BalasPadam
  16. salam,
    pihak berkuasa seharusnya ambil tindakan yang sama keatas penulis facebook itu, agar tidak nampak hanya kejar satu pihak, pihak satu lagi dibiarkan berkata-kata

    BalasPadam
  17. orang yang sudah meninggal apa lagi nak dihina? nak dikata? segala apa yang dibuat semasa hayatnya itu akan di tentukan Allah, apa hak kita nak menghukum kesalahan orang... Adukataruna sudah tergigit lidah sendiri masa bercakap!

    Pada budak di facebook itu pun harus diambil tindakan, patutnya kena buang negara...kalau dah tak suka tinggal di sini, sila la tinggal di negara yang diorang suka!

    BalasPadam
  18. Ish....geram dah ni...memang kurang ajar betul....huh

    BalasPadam
  19. Salam bro mazidul,

    Terlampau ramai manusia yam hina Kemangkatan Sultan Johor...tenss pada sume yam bagi info kat sini, terutama 'putihmerah' ai perhatikan yu turut peka berhubung isu ini dan tanpa segan silu share bersama kami di sini...TAHNIAH tu oL, diharapkan mereka² yam pendek akal tersebut, dihadapkan ke muka pengadilan...

    setuju ngan stetmen "al amin ahmad".

    BalasPadam
  20. ppsst JANE..

    Blog jer yang celak@,tapi orangnya OK kan kan..

    huhuu

    BalasPadam
  21. Kebebasan bersuara yang disalahfahami sehingga dah terlampau !

    BalasPadam
  22. sorang lagi pengecut, blog yg JANE highlight tu dah takleh akses...

    BalasPadam
  23. di facebook, ada yang dah diprint screen di blog gutter tu. dan tukang post juga dah dikenalpasti.

    cuma, blog 'raja' tu tak dapat access la. dia dah padam atau kena register?

    BalasPadam
  24. gutter tu adalah seorang singaporean...
    org dpt detect gmbr dia dah kat Facebook..

    gune nama Lester wong..
    yg aku tak paham, die dah delete blog dia...
    agagagagaga

    pngecut..

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.