Ahad, Februari 13, 2011

Peria Katak Goreng

Berikut menu makanan tengahari saya bersama keluarga hari ini.


Kari ikan bawal, udang goreng butter prawn, ikan kembung masuk sambal. 


Namun saya ingin kongsikan bersama pembaca resepi Peria Katak Goreng.

Bahan

Peria Katak
Cili padi
Bawang putih
Udang kering
Gula
Garam

Cara

Rendam Peria Katak dalam air garam selama  kira-kira 1 jam dan kemudian rebus peria dan toskan air (untuk membuang air pahit). Tumbuk cili padi, bawang putih dan udang kering, tumis. Apabila garing, masukkan peria di potong kecil dan nipis. Gaul sehingga sebati, tambah garam dan gula secukup rasa. 


Hidangkan.

19 ulasan:

  1. Sesekali entri resepi, tengok pun dah menyelerakan.

    BalasPadam
  2. Hehehe.. suatu entri yang berlainan di blog ini. :)

    Kakcik pun masak kari hari ini, tapi kari ikan tenggiri.

    BalasPadam
  3. ingatkan memang ada daging katak...suspen jew >_>

    BalasPadam
  4. Wahh...pandai juga bro ke dapur....tabik tabik...

    BalasPadam
  5. peria katak..suka makan kat kedai mamak tu..tingin gak nak masak sendiri..

    BalasPadam
  6. untuk entry yang ini saya nak panggil encik chef mazidul lah. itu adalah katak yang sedap. antikanser lagi... :)

    BalasPadam
  7. Green, kekadang penat juga menulis entry serius.

    Kak Cik, dah lama jadi emak, mesti pandai masak, kan?

    Nisa, memang peria tu namanya begitu.

    Cikgu Nurin, saya hanya tengok chef of the house masak.

    BalasPadam
  8. Saya suka makan peria...yang katak ker..yang bukan katak ker...semua saya suka. Saya takkan rendam dlm air garam sebab bila saya makan peria memang saya nakkan rasa pahitnya... baru best! Lagipun mungkin kaedah bertani moden masa kini, semua jenis peria takder lah pahit mana pun...tak macam zaman dulu, pure pahit.

    Siapa yang masak tu, TM?

    BalasPadam
  9. Abang Maz, ni boleh bukak catering ni... nampak menyelerakan...

    BalasPadam
  10. Adusss....kesukaan ni, peria katak...esok kena cari..ramai tak pernah dengar kot peria katak...

    BalasPadam
  11. Peria katak .. memang baik untuk kesihatan .. cicah sambal belacan je dah ok dah ....

    BalasPadam
  12. ada resepi plak eks..

    teringin nak amkan peria kata goreng garing n nipis2 tuh

    BalasPadam
  13. Peria Katak..
    Mak saya suka makan peria kata.. :) Saya suka makan Kari Bawal.. Kami suka entri ni.. :)

    BalasPadam
  14. peria katak saya selalu makan mentah buat ulam.. sedap!!!
    pahit itu ubat, manis itu racun...hehe

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.