Berikut menu makanan tengahari saya bersama keluarga hari ini.
Kari ikan bawal, udang goreng butter prawn, ikan kembung masuk sambal.
Namun saya ingin kongsikan bersama pembaca resepi Peria Katak Goreng.
Bahan
Peria Katak
Cili padi
Bawang putih
Udang kering
Gula
Garam
Cara
Rendam Peria Katak dalam air garam selama kira-kira 1 jam dan kemudian rebus peria dan toskan air (untuk membuang air pahit). Tumbuk cili padi, bawang putih dan udang kering, tumis. Apabila garing, masukkan peria di potong kecil dan nipis. Gaul sehingga sebati, tambah garam dan gula secukup rasa.
Hidangkan.
Sesekali entri resepi, tengok pun dah menyelerakan.
BalasPadamHehehe.. suatu entri yang berlainan di blog ini. :)
BalasPadamKakcik pun masak kari hari ini, tapi kari ikan tenggiri.
ingatkan memang ada daging katak...suspen jew >_>
BalasPadamSuspen punya katak..
BalasPadamnampak sedap ... laparlah ...
BalasPadamWahh...pandai juga bro ke dapur....tabik tabik...
BalasPadamIngatkan salah blog tadi.
BalasPadamperia katak..suka makan kat kedai mamak tu..tingin gak nak masak sendiri..
BalasPadamuntuk entry yang ini saya nak panggil encik chef mazidul lah. itu adalah katak yang sedap. antikanser lagi... :)
BalasPadamingat ka letak katak td.. hehe
BalasPadamGreen, kekadang penat juga menulis entry serius.
BalasPadamKak Cik, dah lama jadi emak, mesti pandai masak, kan?
Nisa, memang peria tu namanya begitu.
Cikgu Nurin, saya hanya tengok chef of the house masak.
Saya suka makan peria...yang katak ker..yang bukan katak ker...semua saya suka. Saya takkan rendam dlm air garam sebab bila saya makan peria memang saya nakkan rasa pahitnya... baru best! Lagipun mungkin kaedah bertani moden masa kini, semua jenis peria takder lah pahit mana pun...tak macam zaman dulu, pure pahit.
BalasPadamSiapa yang masak tu, TM?
Abang Maz, ni boleh bukak catering ni... nampak menyelerakan...
BalasPadamNampak menyelerakan...
BalasPadamAdusss....kesukaan ni, peria katak...esok kena cari..ramai tak pernah dengar kot peria katak...
BalasPadamPeria katak .. memang baik untuk kesihatan .. cicah sambal belacan je dah ok dah ....
BalasPadamada resepi plak eks..
BalasPadamteringin nak amkan peria kata goreng garing n nipis2 tuh
Peria Katak..
BalasPadamMak saya suka makan peria kata.. :) Saya suka makan Kari Bawal.. Kami suka entri ni.. :)
peria katak saya selalu makan mentah buat ulam.. sedap!!!
BalasPadampahit itu ubat, manis itu racun...hehe