Ahad, Julai 05, 2009

Lelaki Jarang Tahu

Saya dibesarkan di kampung, tidak pernah kenal caully flowers dan brocolli. Sejak kecil, ulam kegemaran saya, petai. Malam tadi saya ke Pasar Chow Kit, Kuala Lumpur, mencari petai tua bermata besar. Di Pasar Tani Kota Damansara, Petaling Jaya, Selangor, 4 papan petai berharga RM5, di Chow Kit hanya RM4 sahaja, barangkali kerana bekalan banyak dan lebih ramai pelanggan.

Sedang saya meninjau barangan jualan lain di gerai milik peniaga berasal dari Indonesia, terpandang buah berwarna hijau kelihatan segar, gambar saya rakamkan.

Buah apa? Jika jarang ke pasar, pasti sukar membuat tekaan tepat :)

* 326 kes Selsema Babi disahkan setakat ini.

27 ulasan:

  1. Bro Mazidul, kalau tak silap ini buah belinjo namanya..

    Di Sarawak, masyarakat Iban menyebutnya sebagai 'buah sabung'

    Daun yang muda daripada buah ini boleh direbus dan dimakan (resepi mama).. agak kelat rasanya!

    Di Sabah, buah belinjo dibuat menjadi biskut yang kelat dan manis kerana campuran gula; boleh didapati di sekitar pekan Kundasang dan Ranau...

    Anyway, selamat berkenalan Bro Mazidul, saya budak baru belajar dalam dunia blog, sila beri tunjuk ajar ^_^

    Terima kasih

    BalasPadam
  2. Dewa, terima kasih kerana sudi melayari blog ini. Teruskan menulis. Jika ingin blog anda dilawati, update. Kongsikan pandangan biarpun kekadang pahit untuk dibaca.

    Blog ini berusia setahun dan saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pembaca setia dan pembaca baharu. Kini hits mencecah lebih 220,000.

    BalasPadam
  3. Memang tak pernah rasa @ makan pun buah ni.. nak teka namanya lagila tak tahu..

    BalasPadam
  4. bro..sumpah tak pernah tengok buah ni..langsung tak tau ape fungsinya

    BalasPadam
  5. confirm ini buah melinjau, dulu masa kecik2 kat umah nenek saya ada pokok ni, daun muda leh wat syur, buah dah ranum boleh masak rebus n boleh makan,kat indonesia buah ni boleh buat keropok melinjau.... sekarang kat kampung susah sangat nak jumpa pokok ni, kira pokok klasik!!!

    BalasPadam
  6. Bazrul dan Power, nasib baik kenal buah epal :)

    BalasPadam
  7. kalau bagi saya, memang teka buah PINANG muda terima kasih dewa n mr meow berkongsi info...
    agak???pasar Minggu Ahad, di KK ada jual tak??

    BalasPadam
  8. hmmm...tak pernah rasa buah ni...Sedap ke rasanya? Manis? Masam? Pahit?

    BalasPadam
  9. suke petai....uwaaaaaaaaa..menidam laks...best kalo pekena ngn sambal tmpoyak n budu..

    fuh..meleleh air liur...

    BalasPadam
  10. Bro.. buah apa namanya ni? Masak apa yang sedap @ Lebih enak di makan begitu saja?

    BalasPadam
  11. Kalau petai memang toksah citer la.. memang ramai orang kenal.. haha.

    BalasPadam
  12. mcm buah putat tp putat kaler dia ade mcm pepel sket :)

    BalasPadam
  13. Buah Putat namanya..kalau dia masak kaler tukarkeungguan merah skit.

    BalasPadam
  14. kalau tak silap saya nie buah belinjo, kalau masak warna merah. ada orang buat emping belinjo..

    kalau nak makan mcm tu jer kene rebus dulu..kulit luar lembut tapi dalam keras...

    Buah nie pun dah hampir pupus...

    BalasPadam
  15. Sasya panggil buah belinjau. Mula diperkenalkan semasa dok di Langkawi. Buat kari lemak dengan udang memang sedap tapi tersangat leceh hendak menyediakannya.

    BalasPadam
  16. tak konal den buah apo ni.heheh..kalo potai ko, kolodeh ko ulam raja ko den konal lah hehehe..

    nak ulam bang den boleh bagi...kampung mali

    BalasPadam
  17. buah belinjau( ada gak sebut melinjau) kalo dh merah.rebus je..ada 2 lapisan kulit, yg luar tu lembut, yg dlm tu keras sket..mkn pecahkan kulit tu..mmg leceh..x heran la krepek balinjau tu sekilo jejak RM 16..leceh nk wat..pokok ni da yg jantan..x brbuah..daun yg muda bole masak lemak + keledek..ada plak sambal belacan Pheh!! syokk ooo....kat umah ada pokoknyer...

    BalasPadam
  18. buah kedongdong kowt...huhu...
    tatau la..silap klu suroh bezakan ikan pown tatau...
    malunye!~~

    BalasPadam
  19. Ni buah belinjau nama dia, mak saya dulu berniaga pasa malam, ada org selalu anta kat umah, ni kira muda lagi, warna masak mcm warna kekuningan, n saya suka rebus buah ni.kulit luar dibuang,makan isi je. sedap.kat indon depa wat kerepek, makan skli dgn nasi, sedap..

    BalasPadam
  20. kat kg kawe org panggil buah ningja. hak masak (merah) buang kulit goreng ngan pasir.. sedap gak. masa kecil2 dulu ada lah org jual.. sekarang dah nak pupus dah.. buat kerepek pun ada.. rasa pahit2 sikit tapi sedap..

    BalasPadam
  21. Nape takde perempuan yang meneka?

    Lelaki jarang tahu,
    Perempuan lagilah tak tahu

    Peribahasa dua kerat utk bro Karam..
    Hu hu..

    BalasPadam
  22. Kalau di utara semenanjung khususnya Pulau Pinang, ianya dipanggil buah binjau...

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.