Ahad, Julai 26, 2009

Perlukah post 'Blog Gay Terbuka' Dipadamkan?

Saya menerima emel meminta post 23 Julai 2009 bertajuk ‘Blog Gay Terbuka’ dipadamkan. Bukan permintaan pemilik blog tetapi rayuan seorang daripada ‘model’ dipaparkan, mendakwa menjadi mangsa. Menurutnya, gambar terbabit diambil tanpa kebenarannya dan dimuatkan di blog menjijikkan itu.

Jika diperhatikan semua ‘model’ terbabit menampilkan pelbagai aksi termasuk melakukan seks sesama jenis.

Berikut soalan penulis emel kepada saya.

‘Ingin saya bertanya, adakah En. Mazidul rasa dan terfikir bahawasanya saya dan setiap orang yang terpampar dalam laman web tersebut dengan rela hati menyiarkan dan membuka pekung di dada sendiri untuk tatapan umum?’

Jawaban saya, entah. Saya lihat sebelum ini, hampir setiap gambar disertakan nombor telefon bimbit, pejabat dan alamat 'model', sebelum dipadamkan pemilik blog. Kata pemilik blog, butiran peribadi dicatatkan terpaksa dipadam kerana 'model' diganggu kelompok tertentu.

Tambah penulis lagi, ‘Malahan, administrator laman web terbabit dengan 'bangga' dan 'angkuh' nya terhadap hasil karya mereka’.

Itu saya setuju.

Soalan lain turut dikemukakan.

‘Ini adalah laman web mereka yang kedua setelah laman web yang pertama telah di sekat. Apakah hak mereka untuk melemparkan kata-kata kesat dan nista buat setiap orang yang terpapar di dalam laman web tersebut? Apakah mereka 'Tuhan'?’

Sudah menjadi lumrah, setiap perlakuan bertentangan fitrah manusia akan menarik perhatian ramai. Inikan pula kes berhubung seks di luar tabi'i beserta gambar.

Kenyataan berikut menarik perhatian saya.

Pihak SKMM sudah dimaklumkan berkenaan dengan laman web ini dan sedang di dalam pemantauan’

Hemat saya, blog terbabit tidak perlu dipantau, wajib ditutup dengan kadar segera.

Komen seterusnya ditulis dalam format ‘bold’.

‘Oleh itu, saya mengharapkan kerjasama dari En. Mazidul sendiri untuk memadamkan komen anda yang bertarikh 23 Julai 2009 berkenaan dengan laman web tersebut. Cukuplah 'penghinaan' yang telah saya terima dari mata masyarakat buat masa ini. Atau mungkin En. Mazidul sendiri mengharapkan agar 'rating' blog anda akan meningkat?

Ayat terakhir ‘menembak’ saya dengan telahan.

‘Jangan letakkan kesalahan 100% terhadap setiap 'muka' yang tersiar di laman web terbabit tapi selidiki dalang di sebalik laman web’

Selama ini, kebanyakan daripada pembaca memberi komen berhubung blog terbabit secara spesifik, bukan gambar individu dimuatkan. Malah ramai tidak sampai hati untuk klik ‘read full’ kerana semua gambar terbabit tidak menyelerakan khususnya bagi lelaki ( mahupun wanita ).

Apapun, tujuan sebenar post terbabit ditulis, supaya pemilik blog berhati binatang itu memadamkan blognya.

Saya akan melihat komen 25 pembaca terawal. Jika majoriti bersetuju post ‘Blog Gay Terbuka’ dipadam, saya akan padamkan.

Kepada pembaca, selain komen sertakan pendirian anda, ‘Ya’ atau ‘Tidak’.

58 ulasan:

  1. bro mazidul, kalau kita fikir logik, darimana datangnya gambar2 dan aksi mereka yg tidak senonoh itu kalau bukan dari mereka sendiri? jadi pandangan saya disini kenapa perlu malu kalau berani buat? mungkin niat mereka utk mencari kepuasan dan melempiaskan nafsu, tapi bila diketahui ramai, semua tunding jari bukan merekalah, tanpa kerelaan lah, gambar dicerobohlah, dan mcm2 lagi alasan. saya kenal beberapa org yang terpapar di blog itu dan sering melihat mereka di beberapa club gay terkenal di ibu kota. seperti club gay di "BLUE BOY" bukit bintang, "LA QUEEN" dan macam-macam lagi. Tetapi saya tidak paham apa motif utama blog itu memaparkannya.mungkin ingin memperkenalkan lagi dunia gay ini kepada rakyat malaysia.

    BalasPadam
  2. Tidak perlu dipadamkan. Sebab kita perlu mengajar mereka supaya berhati2 dengan benda2 yang mereka rasa PRIVATE bg mereka. dan lagi satu, kenapa pihak berkuasa tidak memandang berat dengan hal sebegini. adakah mereka menggalakkan hubungan sejenis ini bermaharajalela di malaysia umumnya? saya tidak percaya SKMM atau mana2 badan yang bertanggun jawab dapat menyekat tindakan mereka. Kalau di ikut banyak lagi lama web gay dari malaysia lebih dasyat dari blog tersebut. saya tidak mahu masukkan alamat blog yang lain2 di sini, cuma apa yg sy cuba smpaikan, kenapa makin lama, makin banyak blog2 gay yg smuanya dari org melayu kita?

    BalasPadam
  3. kalau aku, aku berpendapat, tidak wajar dipadamkan... biarkan saja di situ kerana selagi si normal mengikut yang tak normal (bukan aku yek), maka selagi itulah perlakuan songsang akan terus berlaku dan berleluasa.

    Aku berpandangan, tidak wajar dipadamkan dan biar saja terpampang di situ!

    BalasPadam
  4. Keputusan setakat ini: Padam (1) Jangan Padam (2). I am waiting for another 22 comments.

    BalasPadam
  5. betul tu AbnormalSuam. Sebab dalam secara senyap mereka akan berbuat lebih ganas lagi. Cuba kalau kita semua tak tahu kewujudtan blog tersebut? lagi bermaharajalela lah mereka mempromosikan diri sendiri yg mana semata2 untuk melempias nafsu batin mereka sendiri.

    BalasPadam
  6. xperlu padan entry yg bro tulis...tue kenyataan n sedikit pun bro x mengungkit dan menyatakan mana2 pihak individu yg terlibat. cukup sekadar berkongsi cerita dan maklumat..

    pasal rating dah mmg ternyata blog nie mempunyai rating yg tgi even cerita xde la sepanas 360..xde la sekencang 999..

    cukup sekadar maklumat diluar media masa...

    BalasPadam
  7. hahhahahha...terpulang nak padam ke tak..rq tak cmpur

    hauhauhauahua

    BalasPadam
  8. bro mazidul,

    jangan padam. pendedahan begini akan beri kesedaran pada semua. pengajaran pada semua supaya lebih berhati-hati, jangan bergambar sesuka hati.

    BalasPadam
  9. TAK PERLU PADAM!!!

    biarkan.. bila kita dah selongkar hal mereka.. baru terhegeh2 nak suruh padam.. kalau tidak.. die berhoye-hoye buat perkara jijik tu. WTH!!!

    tau pun malu.. abesh tu x segajalah.. x suka lah muka kau masuk blog...??? eeeee.. geram betul!!!

    BalasPadam
  10. salam saudara mazidul...

    kenapa penulis email tu terasa malu...semasa menjadi model dan melakukan perbuatan keji...tak malu..

    bila dah didedahkan... baru malu

    BalasPadam
  11. TAK perlu dipadamkan selagi SKMM tak padamkan BLOG asal dan menghukum penulis asal..beri sesuatu yang serik,,
    sekali lagi tak perlu PADAM selagi penulis blog asal belum terhukum..

    BalasPadam
  12. pada hemah saya tak perlulah di tarik balik entry itu. Jadikan ia sebagai satu pengajaran. memang benar Nabi (SAW) ada berkata, kalau kita tutup aib saudara kita maka kita akan memperolehi kebaikan dari Allah. Namun dalam hal ini rasanya, lebih baik tidak ditutup aib itu agar dapat sama-sama di jadikan pengajaran kepada kaum itu; bahawa hubungan sejenis TIDAK diterima dari sisi mana-mana agama dan juga masyarakat yang normal. Tak payah padam.

    BalasPadam
  13. jika menyesal para pemilik PIC dalam blog boleh menyaman atau report kepada SKMM..

    tidak timbul rating

    tak timbul diperalatkan..masih ada masa utk menyesal..

    byk cara yg lembut dan kasar utk memberikan tekanan kepada pemilik BLOG asal..walaupun saya tau, mereka ada kuasa,KAYA,cerdik, mewah dan besar KABEL..

    BalasPadam
  14. Saya rasa tak perlu dipadamkan...

    Pendedahan blog tu sedikit sebanyak memberi pengajaran kat masyarakat supaya berhati-hati...

    Tau pulak diorang malu bila gambar diorang terdedah kat orang ramai...time buat tak malu pulak...isk2...

    BalasPadam
  15. Kalau di fikirkan semula memangla tak sampai hati kita paparkan gambar mereka kat blog Bro ni, Tapi dari sudut positifnya sebagai kesedaran kepada yang empunya diri dan masyarakat lain. 50/50..

    BalasPadam
  16. For my opinion, better padamla. But, yang empunya diri perlu sedar selepas ini.

    BalasPadam
  17. Bazrul, faktanya begini. Tanpa entry tulisan saya, blog terbabit masih bebas dilayari sesiapa sahaja samada kanak-kanak, remaja mahupun golongan dewasa.

    Jawaban 50/50, TIDAK boleh diterima, maaf.

    BalasPadam
  18. Keputusan terkini: Padam(1) Jangan Padam (9).

    BalasPadam
  19. Since Bazrul kata padam, keputusan berubah: Padam (2) Jangan padam (9). Thanks :)

    BalasPadam
  20. Bazrul, awak tulis 'tak sampai hati kita paparkan gambar mereka kat blog Bro ni'.

    Maaf, kenyataan awak TIDAK betul dan tepat. Saya tidak pernah meletakkan gambar dimuatkan di dalam blog lelakikita.blogspot.com di blog saya.

    Satu gambar lelaki bercium saya gunakan, itupun ditutup. Jika saya muatkan semua gambar jelek di blog lelakikita di blog saya, nanti semua orang muntah.

    Itu kenyataan saya.

    BalasPadam
  21. Azween menyatakan pendiriannya.

    Keputusan, Padam (2), Jangan padam (10).

    BalasPadam
  22. tidak perlu dipadam...itu pengajaran.

    BalasPadam
  23. jangan padam. hanya kerana post23julai nak menggelabah tibatiba.

    BalasPadam
  24. Tapi yang empunya diri tau kan gambar dia kat blog Bro ni. Maybe rasionalnya kalau padam perbuatan si pelaku ini akan berulang.

    BalasPadam
  25. Bazrul, awak pening? Gambar dia TIDAK ada dalam blog saya.

    Tak faham ke?

    BalasPadam
  26. jangan padam, as long as blog lelakikita tidak ditutup. Jijik!

    BalasPadam
  27. Keputusan terkini: Padam (2), Jangan padam (13).

    Keputusan kini majoriti, 13/25. Jelas menunjukkan entry 'Blog Gay Terbuka' tidak perlu dipadam.

    Apapun saya akan catatkan sehingga komen ke 25.

    Terima kasih kepada semua sudi menyatakan pendirian anda.

    BalasPadam
  28. aku pun pening dengan komen bazrul ni..
    hakikatnya sekaran. gambar org yg minta di padam tu.. tiada di sini..

    kalau aku.. sampai saja hati aku nak paparkan... biar jadi pengajaran pd org lain

    yang baik jadikan ikutan. yang buruk jdkan sempadan!

    BalasPadam
  29. saya tak tgkpun, satu gambarpun geli, tp saya rasa tak payah padam, dah terangpun songsang....
    Kepada yg makan cili....
    Kembalilah berpijak di bumi nyata...fitrah kejadian kita...yang paling dekat dengan kita adalah mati...yang paling jauh adalah masa yang ditinggalkan...

    BalasPadam
  30. knaper nak malu dengan orang lain sedangkan dengan ALLAH s.w.t. yang maha mengetahui tak malu pulak

    JANGAN PADAM

    BalasPadam
  31. tak perlu padam. setahu saya tidak ada dapat memadamkan blog tersebut selain tuan blog sendiri. kalau betul SKMM boleh padamkan, kenapa banyak lagi blog gay lain tidak dapat dipadamkan? lagi terang dan nyata macam blog http://gaymelayu.ning.com , http://tnetworkz.ning.com , dan byk lagi. Tapi tidak ada tindakan berlaku walau laporan di buat berulangkali. kenapakah?

    BalasPadam
  32. Bro, i was laughing reading his email to you. Har har har. That fella is really a jerk.

    Why should you even have this polling? After all, diaorang berani buat - beranilah tanggung. To me, despite all the votes to retain the entry, I must say that you are just pointing out perbuatan yang dilaknat Allah SWT. And we all have a responsibility.

    I will NOT vote, sebab in the first place, you are just doing your responsibility against those pondan laknat. Mudah mudahan Allah SWT akan melaknati mereka yang bersubahat, menyertai dan menyokong perbuatan haram itu.

    BalasPadam
  33. Salam Bro Mazidul

    Tak perlu padam entry u. Yang sepatutnya dipadamkan blog gay itu. Entry itu meng'alert'kan pihak2 tertentu. Bagi penulis blog gay itu dan model2 nya sendiri, mereka tentu meyedari bahawa perlakuan mereka yang haram dan menjijikkan itu tidak sesekali diterima oleh kita yang normal. bagi kita yang membaca, perlu alert bahawa masih ramai golongan seperti ini di luar sana. Perlu ambil iktibar untuk mengelakkan keluarga, sahabat, jiran turut terlibat dalam 'dosa' yang sama.

    BalasPadam
  34. xyah padam.....
    berani buat berani tngung la....
    n pihak berkuasa takley buat ape pun....
    coz bile sesuatu dah masuk internet..
    nak buat laporan akan di kalsifikasikan sebagai ks interpol means dah jadi kes antarabangsa coz internet bkn ader kt m'sia jer....
    n bile dah jadi kan kes interpol maknanya mkin banyk la procdure yg kene ikut...n makin rumit....lamn web camtu bkn satu jer kt internet...banyk lagi...aku ader baca komen tadi kene pandai jga privcy...aku sokong 100%..n kalau malu gamba di siarkan jgn ar buat bende2 tak elok tu!!!!.....
    bro MAZ...tak yah padam....biar dorg rase malu di sisi manusia....
    n tu belum ngan ALLAH lagi.....dye tak malu ker???

    BalasPadam
  35. ,sememangnya Pemilik Blog itu...ANGKUH''cukup angkuh,,terdapat beberapa ayat angkuh..menjurus tidak takut kepada sesiapa.

    mudahan ia tak angkuh dgn ILLAHI atau nyamuk..

    BalasPadam
  36. Keputusan pagi ini: Padam (2), Jangan padam (21).

    Bro/Sis, kekadang agak sukar apabila kita harus menghormati permintaan individu tertentu, pada masa sama 'memerangi' kegiatan terpesong terbabit.

    Saya bercadang membuat liputan berhubung 'Blog Gay' di 360 dalam jangka masa terdekat.

    Saya lihat golongan gay kini terlalu berani menampilkan diri dan beserta kegiatan songsang mereka tanpa perasaan segan silu.

    Teringin untuk mengetahui sejauh mana 'kuasa' dimiliki SKMM dalam membanteras dan mengekang kewujudan blog gay, kini semakin berleluasa.

    BalasPadam
  37. salam..
    tak perlu padam.
    supaya menjadi pengajaran buat yang lain.

    BalasPadam
  38. Memang tak teringin nak masuk blog yang disebutkan tetapi tak perlu nak padam entry tersebut. Bukan kerana tidak sensitif kepada sesuatu pihak tapi jika dipadam, apa tujuannya ditulis pada awal? Betul tak? Bak kata kawan saya... "delete entry blog macam koyak mukasurat diary... tak best!"

    BalasPadam
  39. Sdr Mazidul bertindak betul, sebagai seorang penulis kita terkadang terpaksa berhadapan dengan keadaan begini.

    "Berkatalah dengan benar biar pahit sekali pun!"

    Jika tak bersikap drastik & berani mana nak kata Mata pena lebih tajam dari mata pedang.

    Jangan padam!!!

    Lagi pun Sdr cuma Links saja URLnya, sy sendiri tak tergamak nak klik lebih jauh. Takut termuntah!.

    BalasPadam
  40. sye vote jgn padam...

    bg pengajaran kepade gay2 seme jgn terlalu hanyut dengan nafsu songsang depe..huh bro majidul..sye akan tunggu paparan blog gay kat 360..nanti bg tau ye bila nak papar...ngehhhhhhhhhhh2

    saya anti gay,lesbian,maknyah dan sewaktu dengannya....

    BalasPadam
  41. Akhirnya lebih daripada 25 pembaca membuat keputusan entry 'Blog Gay Terbuka' tidak perlu dipadamkan.

    Terima kasih kepada semua.

    BalasPadam
  42. kesongsangan yg harus dibendung.. ini salah satu caranya,.. teruskan usaha bro..

    BalasPadam
  43. tak perlu padam. dan blog tersebut telah pun di HACK. dan saya mendapat tahu dari pengikut-pengikut blog tersebut akan membuka blog yg lebih dasyat lagi.

    BalasPadam
  44. x perlu padam. lagipun kita dipihak yg benar. berapa byk blog yg dorg nak buka kita sama2 bantah k. ini bukan cara dan budaya timur yg pendekar2 kita yg dulu perjuangkan.

    BalasPadam
  45. yong pilih JANGAN DIPADAM!!!
    lantak la ape orang nak kata. asalkan kebenaran tu nampak. orang akan terus mengata tapi apa yang abg buat tak salah. tak payah nak rasa bersalah letak post tu. bukan abg yang suh dy bogel amek gambar. memang diorang yang tak malu. biar lantak!

    BalasPadam
  46. Salam. Pandangan saya wajar entry itu di padam kan, kalau tidak pun linknya dibuang.

    Saya berpendapat tidak gunanya Encik memberi promosi kepada blog tersebut.

    Blog encik sendiri dilayari oleh pelbagai lapisan masyarakat dan pelbagai peringkat umur.

    Amat tidak sesuai remaja yang datang ke blog encik ini di beri ruang untuk terus ke blog tersebut apatah lagi diajar pula untuk klik read all.

    Selamatkan anak anak kita. Encik sepatutnya terus berusaha menutup blog tersebut dengan meminimakan kalayak yg melawati laman tersebut.

    Harap encik padamkan segera entry tersebut paling tidak pun link nya.

    Terima Kasih.

    BalasPadam
  47. Asr, you are too late. I didn't delete my entry BUT the blog owner has removed it himself.

    Tq.

    BalasPadam
  48. bro,semua gejala tidak sihat seperti gay dan porno harus ditutup.malu kepada orang luar yang mengejek kita.malu orang indon,orang filipina injak2 maruah kita.sape yang untung semua ni?tentunya sesetengah pihak.kerajaan kenapa tak ambil tindakan.malu lah budak2 kecik tgk semua adultery stuff dekat cc.minggu sudah di surat kahbar di terengganu laptop kerajaan milik pelajar darjah 5 kena seize sebab ada bahan2 sebegini

    kerajaan harus ambil langkah SEGERA.jangan jadikan kan benda ni semua budaya pulak.jangan memandang macam takde mata semua kemungkaran ni

    gay terjadi sebab pengaruh.itu pendapat saya setelah berkawan dgn budak2 gay.tapi saya pompuan ok.saya pun rasa menyampah tgk gay yang misbehave lagi2 kat public place.

    saya dah pernah tulis email warkah untuk pm cerita macam2 masalah remaja takde sape ambik pedulik.report kat website rakan cops pun takde apa.remaja adalah tonggak negara.apa nak jadi ???

    gejala crime on streets,dah bertahun tahun,dah beribu2 mangsa jadi mangsa ragut pukau segala,baru sekarang nak ambik tindakan.tanyalah sesape yang duduk kl,80% pernah kena rompak atau ragut.

    kerajaan buat apa?sibuk nak membangun negara pun tapi jangan la kebajikan rakyat terabai.yang penting,kami mahu rasa selamat,dari semua anasir

    blog ni patut padam,
    1)untuk mengurangkan pengaruh gay
    2)benda yang aib tidak sepatutnya untuk tayang-tayang,banyak lagi cara lain bagi pengajaran contohnya tubuh organisasi benteras gay,mengajak yang nak kembali ke pangkal jalan buat bimbingan dsb
    3)benda2 camni akan jadi satu isu dimana orang2 luar yang iri malaysia akan meletakkan maruah malaysia dibawah tapak kaki mereka,contohnya bila ada ketegangan politik di antara malaysia-indonesia maka berjuta komen nasty dari orang seberang mengejek2 orang melayu .begitu jugalah orang2 filippine yang mengejek2 perempuan melayu

    BalasPadam
  49. Assalamu Ala Man Ittaba' al-Huda.

    Silakan melayari Blog saya. Rahsia-Rahsia Besar di dalam al-Qur'an. Di dalamnya terisi dengan keajaiban-keajaiban al-Qur'an dan ubat mujarab bagaimana mengubat penyakit masyarakat ketika ini.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.