Khamis, Julai 09, 2009

Siapa 'Adly Iskandar'?

Saya tertarik membaca artikel tulisan Zainuri, Berita Harian, hari ini bertajuk ‘Menilai kualiti perantara program bual bicara’.

Antara komen Zainuri …

‘Sesetengah orang mengatakan Wan Zaleha Radzi masih menjadi ikon dalam dunia pengacaraan TV. Di TV3, Adly Iskandar sepatutnya boleh menjadi pengacara program TV yang baik. Malangnya imej Adly bercampur aduk. Pada waktu pagi dia mengendalikan muncul Malaysia Hari Ini (MHI) yang ada ketikanya menemubual orang korporat, politik, budayawan atau ahli akademi dengan topik serius; pada malam sebelumnya jadi pengacara hiburan Mentor. Memang Adly kelihatan hebat kerana menemubual pelbagai orang, tetapi hakikatnya tidak ada program yang benar-benar menonjolkan kredibiliti dan ketokohan kerana dia sudah membina imej yang tidak konsisten atau cacamerba. Adly seharusnya menetapkan satu saja program dan dari situ mengukuhkan imejnya sama hendak menjadi seperti Larry King, Jay Leno, Sayed Munawar atau Rosyam Nor’

Siapa ‘Adly Iskandar’?

35 ulasan:

  1. hehehe.. tiba2 ally iskandar jadi adly iskandar. isi dah bagus. tapi kesilapan begini menunjukkan penulis buat kerja sambil lewa, tidak membuat homework dgn memastikan nama yang ditulis itu ejaannya adalah tepat. seolah-olah nama itu tidak penting. masa saya kerja handle seminar dulu, saya jumpa ramai orang yang very particular dengan ejaan nama mereka. salah sikit je mmg kena marah kaw2. very big mistakelah kalau salah.

    BalasPadam
  2. hurm... menarik berita ni. ally dah 10 tahun kat media, ada lagi yang tak tau ejaan nama dia? nak pulak orang surat khabar.

    saya sendiri, nama yang unik ejaannya.. alhamdulillah saya ingat lagi walaupun berbelas tahun saya kenal orang tu.

    BalasPadam
  3. Tuan Ally Iskandar hampir mencipta kekuatan niche dan jenamanya sendiri apabila mempunyai rancangan beliau sendiri. Sambungan musim kedua (?) yang masih ditunggu-tunggu tanpa apa perkembangan terkini mungkin sedikit sebanyak mengganggu proses penjenamaan Tuan Ally sendiri.

    Saya kira beliau lebih berjaya dan menonjol sebagai pengantara pagi di MHI berbanding program-program lain.

    Adakah kesilapan ejaan dalam artikel tersebut menunjukkan 'penjenamaan' ikon yang tidak mencapai objektif?

    Apa pun Tuan Ally mempunyai kualiti dan imej tersendiri dalam apa jua rancangan dikendalikan.

    ZAMRI MOHAMAD
    www.zamrimohamad.com

    BalasPadam
  4. Hahaha....adly iskandar? bongok ke apa?

    BalasPadam
  5. Dan sang Adly Iskandar hanya bisa tersenyum...

    BalasPadam
  6. sementara tenaga KUAT muda rebut peluang dan wang.

    tetapi terfikir juga bila ada speaker yang buat senambrobik,ceramah Psikologi, kuliah agama kemudian beri ceramah ETiKET sosial... apa agaknya komen penilaian peserta??..

    BalasPadam
  7. nampak sgt tak buat homework betul2.. kalau setakat sekali silap mungkin la typo error.. tp sampai abih citer dok ulang Adly Iskandar,.. mmg sah sah la nak tembak tak kena sasaran nih.. heheh mengkritik kadang2 biar bertempat dan kena dengan tempatnya... main nak kritik sampai nama bahan utk dikritik pun tak betul.. kan diri sendiri dikritik kembali.. hehehhe

    BalasPadam
  8. adly ekk nama dia.. :)

    combi rasa ally ni tak sesuai jadi pengacara dlm program hiburan..

    tatau ler ngape sbb combi rase ally ni sesuai kalo jadi pengacara MHI atau pun pengacara utk program yg berat2 jer kot.imej dia tu mcm educated ler.. * mesti bangga kalo dia tau..hiks :p

    apapun combi suke tgk dia sbb air muka dia nmpk seorg yg jujur,baik hati,penyayang & ade kala skema sket.. * skema disini bermaksud dia mmg seorg yg dididik dgn budi pekerti mulia,berdikari sehingga kdg2 dia tak pernah mempamerkan rasa marah & baran bila diprovok.

    combi harap dia bertemu jodoh dgn wanita yg baik2 & kalo bole jgn ler dgn artis.

    BalasPadam
  9. Kesalahan yang kecil, tapi mungkin mengundang kontrversi. Apatah lagi ditulis oleh wartwan kanan, lalu diulas dalam blog peribadi Mazidul, yang juga orang besar dalam dunia kewartawanan.. Pastilah ia memberi kredit kepada Ally Iskandar sendiri.

    Saya boleh katakan begini, Ally tetap Ally, ada kekuatan tersendiri.

    Bila dia nak kahwin, yer?

    BalasPadam
  10. haha..adly?
    sendri ckp sendri buat..nth ape2 nth

    BalasPadam
  11. Aik....sape tu?? Setahu saya nama ALLY ISKANDAR je yang ada...orang baru ke??? Hehe...

    BalasPadam
  12. sdri knowlee....
    tak kan typing error kot, dari mula2 sampai noktah terakhir.... isskk, tak logik n nampak sgt dia tak tahu nama sebenar empunya diri yg dimaksudkan tu...
    hahaaa.... sian dia!

    BalasPadam
  13. Adly Iskandar x kenal...

    Tapi Ally Iskandar...saya kenal...dulu dia lecturer English kat YPM....suka tgk dia masa hari jumaat...pakai baju melayu johor dan songkok yg tinggi...chomel and cute...skrg pun chomel lagi...lagi2 masa tgk dia kat MHI...

    Sir Ally,

    TQ sbb ajar subjek English yg best...

    BalasPadam
  14. Melihat kepada kapasiti si penulis, tentu ramai akan terkejut dan melompat lompat nanti.

    Ia sekadar pandangan secara general oleh si penulis di sebalik spelling error yang terlalu ketara.

    Apa yang tidak diketahui dan LANGSUNG TIDAK DIUNGKAPKAN, adalah being versatile. Sememangnya secara am, kalau kita lihat, dah macam takder orang lain ker? Betul, tetapi Ally, sorry Adly, melihat ini sebagai satu platform untuk lebih versatile.

    Kalau satu program jek, bila masa nak maju? Bila masa nak menguji tahap pengetahuan kita? Takkan nanti resume kita cuma tulis - Pengacara MHI sahaja. Matilah camtu...

    BalasPadam
  15. Bro Maz

    Siapa ‘Adly Iskandar’?

    Sesetengah wartawan 'media-bercetak'

    punya la sibuk mencari berita, sampai dia terlupa nak tengok TV3

    Sebab itulah dia secara 'yakin Boleh' dengan selamba rock kapaknya menulis nama orang mengikut apa yang 'dia tahu'

    Betul Bro, ada ramai lagi wartawan yang 'kurang arif',

    ada lagi yang tak kenal siapa itu Incik Mazidul Akmal Sidek',

    Dalam bilik komputer wartawan, ada orang tu kena buat kerja sikit... sambung wayar putus

    Tengah baca blog, ada satu wartawan dari surat khabar yang kita tak boleh baca datang menyampuk dan menyibuk...

    "Wa.... you bace kawan punya Blog hooo... Siape nie???"

    "TV punya orang lu tak tau ka??, hari hari dalam TV ada ma...."

    Sambil tunjuk gambar abang kita tengah eksyen dengan camera di header Blog

    "Oooo itu baca news dalam 8TV punya ka???"

    (Ade ke dia kata Incik Mazidul tu Pembaca Berita 8TV... keh keh keh keh... hampeh betul kaum rimau ni...

    dan ada wartawan yang tak tau apa itu 'Three sixty'

    Maksud saya wartawan Malaysia, bukan wartawan di Jakarta...

    kat sana apa pun dia orang tak tau, cuma tau nak 'Belasah Malaysia' jee...

    He he he

    Apa apa pun

    Hidup Bro Mazidul
    Hidup Ally Iskandar
    Hdup Adly Iskandar....(dalam khayalan wartawan tersebut he he he)

    BalasPadam
  16. Bang,

    Berita Harian mempunyai Editor yang Tido???

    BalasPadam
  17. haha..
    apelah si penulis tu.
    nak komen kt orang lain..dia sendiri x betul.
    dia bg komen kt sape tu?
    hahaha...ally rileks je.
    kalau orang tunjuk kt ally artikel tu..
    ally: bukan saya tu.. dia citer pasal adly iskandar.


    p/s: keep up the good work ally!! bile nak start ALLY season 2?

    BalasPadam
  18. halamak...tp abg ally iskandar hebat...serba bulih...saya sokong Bro Maz..patutnye bagi abg ally tu satu rancangan yg bulih diew tonjolkan bakat diew...
    EDITOR TIDO KOWT~~...
    toink...toink..

    BalasPadam
  19. (Adlin Amamn Ramli + Ally Iskandar + Iskandar Zulkarnain ) * Penulis Sengal = Adly Iskandar

    BalasPadam
  20. SOalan yang di kemukakan kembali.. Siapa Adly iskandar? Takpela, nak kutuk pun tak kisahla. Sebab yang empunya badan( yang hendak di kutuk) orang lain, nama pun lain. hua hua..

    BalasPadam
  21. pandangan si penulis tu menarik dibaca tapi syangnya..kepakarannya menulis dirosakkan dgn kesilapan ckit tapi sgt nmpk mencacatkan keseluruhan isi nya..sayang kan??

    rupanya masih ada yg kurg mengenali Ally Iskandar..hahhahhahha

    tak glamor ke atau sbb identiti nya yg cacamerba nya tu mngelirukan org trmasuk la namanya sekali???

    huahuahuaha..
    apapun..aku tak suka Ally Iskandar jika dia mngacarakan program hiburan..

    dulu aku respect dia sbb kepetahannya berkata-kata tp sjak die turut mncaca-merbakan diri nya dgn prgram hiburan..aku trus tak minat dia dah..

    sengal jer......

    larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    BalasPadam
  22. elok sangat, samasama lari dari nama asal, lepas ni Ally pula menjawab dengan menyebut nama Zaimuri. Kisahnya di Afrika bukan di Malaysia.

    BalasPadam
  23. opppppsssss...
    lupe nk ckp..

    skrg..rq suke ahmad fedtri yahya..

    hehehhehe..suke dia sbb pandai bahasa siam..arwah mak i pun siam..hehehe..

    abg mazidul..kim slm sy pd dia erk

    BalasPadam
  24. heheh areQue... tunggu bro kita buat entry pasal ahmad fedtri plak la nampaknya.. heheheh teringat awal tahun dulu ditemubual oleh saudara ahmad fedtri dan abby fana utk slot MHI...hehe first time menjengah ke studio MHI ketika itu.

    BalasPadam
  25. aZZiela, saya fikir positif aje. haha.

    BalasPadam
  26. hmm nyonyacyber dah jumpe ke abg fedtri ku itew..?????huaaaaaaaaa......jelesnyeeee...

    ini tidak adil!
    hauhauahuauahau...

    nnt rq nk g terjah MHI laks..

    BalasPadam
  27. apapun tugas dan peiuk nasi kita, pandangan dan komen, adakah kita boleh rasa JUJURkah?? semasa komen membina atau Provokasi untuk menjatuhkan airmuka??apakah NIAT kita??

    jika rasa jujur elok email dan telefon , kecuali dengan niat mencari penyokong pendapat kita??sokong bawa REBAH..

    pepatah pun ada mengatakan bagai menarik rambut dari tepung..

    itu pun jika kita JUJUR mengakui niat untuk kemajuan INSAN lain..

    tak taulah jika penulis menggangap komen sebagai hiburan semata-mata..

    BalasPadam
  28. pnjg ceramah zeqzeq..
    hehehhehe.

    cabutttttttttt.......

    BalasPadam
  29. setuju..
    akhir2 ni asyik dikuasai oleh ally je,.
    bukan apa.
    x de orang lain ke.?
    dalam satu malaysia ally je yang paling layak.?

    BalasPadam
  30. areque: aahh dah jumpa pun.. sempat la jugak berbual selepas sesi temubual bersama2 abby fana..

    BalasPadam
  31. erm... saya x suka ally iskandar... mintak maap le ye... senyumannya kelihatan sungguh hipokrit... dia lebih sesuai jadi pengacara "talk show"... menyampah nak tgk mentor tahun ni, dia pulak yg mengacaranya... bukak aje tv3 muka dia, lepas 1-1 semua muka dia, tv3 dah ketandusan pengacara ke?

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.