Khamis, Oktober 07, 2010

Menghina Dan Rasis Tetapi Tetap Disanjung?

Ini tangan menggubah lagu, 'Negarakuku' pernah menyentuh perasaan majoriti rakyat Malaysia.


Ini pula wajah manusia pernah melontarkan pelbagai kata kesat kepada Tenaga Nasional Berhad, TNB di Johor sewaktu bekalan elektrik terputus. Antara jeritan di dalam klip video dihasilkannya, eat shit TNB! fuck TNB!


Berikut tangan, wajah dan tubuh manusia dilaporkan cuba menyemarakkan api perkauman di negara kita melalui klip video lagu ciptaannya.


Ini poster besarnya terpampang di Johor Bahru, saya rakamkan pada jam 2.16 petang tadi.


Biarpun pernah menghina lagu kebangsaan dan sengaja mencetuskan semangat perkauman sehingga mengguris perasaan majoriti Melayu, ada pihak kelihatan memberikan sokongan kepada Namewee menganjurkan konsertnya pada 25 Oktober ini.


Pusat hiburan, De Bali. Baiknya hati rakyat Johor membiarkan konsert itu bakal berlangsung tanpa bangkangan. Terfikir, pihak manakah pula meluluskan permit konsert itu diteruskan?

Barangkali pihak berkuasa dan golongan Melayu berpengaruh di Johor mampu mengambil tindakan wajar.

Sila baca tampalan, wakil TV3 di Johor,  Zulhazri.

32 ulasan:

  1. jangan pandang sebelah mata jer.. mungkin hari ni dia merobek hati rakyat malaysia, kemudian hari membunuh setiap jiwa rakyat malaysia..

    BalasPadam
  2. Salam sahabat

    Saya cukup kecewa apabila pihak berkuasa tidak mengambil tindakan yang sewajarnya,saya juga bimbang jika rakyat yg marah akan mengambil tindakan sendiri,macam isu penggunaan kalimah Allah oleh gereja.Akhirnya yg jadi mangsa.. rakyat juga..terpaksa masuk dalam..Apabila nasi dah jadi bubur..janganlah guna ISA untuk kepentingan politik sj..ni lah masanya guna ISA pada manusia yg sepatutnya.

    Orang me"layu" semakin Layu..kerana nak jaga "mereka-mereka" ni lah,orang melayu yg beragama islam terpaksa gadai islam nya dgn meluluskan lesen judi,arak dan pusat hiburan..kesannya..orang me"layu" yg Layu..baiknya orang me"layu"

    BalasPadam
  3. pelik2.. macam mane perkara begini boleh terlepas pandang.. adakah mempunyai agenda tersembunyi..
    http://www.duitlama2u.blogspot.com/

    BalasPadam
  4. barulah kaduk naik junjung namanya

    ish ish ish

    BalasPadam
  5. Fuck TNB??Takpe...nanti ambik tindakan jadi racist...

    Karya satira?Kita saman!!Sebab yang tulis sama bangsa dgn kita, apa nak takut...

    Main-mainkan lagu kebangsaan?...Ala dia bukan faham sangat Bahasa Melayu, tak apa lah...lagi pun nanti orang kata kita racist...

    Nak buat macam mana, kita hidup di zaman "kalau orang sama bangsa dgn kita buat, kita toksah takut untuk bertindak tetapi kalau bangsa lain kita tak leh ambik tindakan sebab racist.."

    Jangan sampai orang ramai mula take justice in their hands...at that time baru pihak berwajib nak kelam kabut maybe...

    BalasPadam
  6. kenapa tak buat di KL atau Kuantan..

    BalasPadam
  7. Salam saudara mazidul. saya sangat tertarik dengan info di dalam blog saudara. Tegas, tepat dan telus.

    Saya tersangat pelik, di mana kumpulan2 @ persatuan2 yg sentiasa melaungkan memperjuangkan hak melayu @ Islam? Senyap tanpa berita. Mungkin takut utk bertindak kerana dikhuatiri dianggap sebagai rasis. Jangan hanya bertindak sekiranya ianya melibatkan orang yg berpengaruh.. Tetapi tidak mampu bertindak jika ia melibatkan maruah dan daulat. Kita tgk balik, kalau ada sesiapa yg buat komen2 pedas di Facebook atau blog yg melibatkan orang2 berpegaaruh, bukan main lagi persatuan2@pertubuhan2 melayu ni pergi berarak sana sini, tak cukup dengan satu dua laporan polis malahan puluhan laporan (isu sama jugak) dibuat. Kononnya mereka marah dengan tindakan org2 yg mulut celupar terbabit. tp bila dah begini jadinya, semua nya mcm tak tahu apa2. Sungguh mengecewakan. Takkan nak mengharap persatuan2 bangsa lain memperjuangkan bangsa melayu? Komen sy ini jugak mungkin dianggap lebih rasis berbanding apa yg si Namawee ni dah buat. Pecayalah.. Ini juga yg pernah sy dengar (baca dalam surat khabar) ungkapan dari YBhg Tun M, bunyi nya mcm ni.. "Apabila saya bercakap mengenai bangsa lain, orang akan anggap sy sebagai rasis tp apabila bangsa lain bercakap sesuatu terhadap bangsa Melayu, iainya dianggap kebebasan bersuara.."

    itu yang terjadi sekarang.. apabila kita bercakap mengenai bangsa, kita dituduh bukan2.. tetapi kalau orang lain..tak apa kan.. sekadar cebisan buah fikiran dari sana.

    note: tidak ada niat bg penulis utk menghasut orang perseorangan atau mana2 persatuan @ pertubuhan utk bertindak diluar jangkan. Cukup sekadar kalau masing2 dapat merenung dan berfikir sejenak kemana hala tuju kita selepas ini.

    BalasPadam
  8. mengarut je namawe ni..ckp bm pun x btul lg..x phm nape masih ade manusia nk dgr dia nyanyi...suara xde sdap mane pun..huhu..

    BalasPadam
  9. Copy & Paste komen saya yang sama di blog BRO HAZREY:


    Maka, saya... (sambil berdiri di atas kerusi),

    membantah sekeras-kerasnya konsert Mamat Sorang ini, yang...

    yang betul, BM dia tak fasih, English dia.... Baguih skit Englih aku, baguih banyak English Bapak Gula-Gula dari dia.

    So?????
    Sapa dia yang luluskan permit dia?
    Sapaaaa??

    BalasPadam
  10. (a) Sudah bodoh, biol pula
    (b) Sudah bahalol, bangang pula
    (c) Sudah bebal, bengap pula.

    Yang teruja mendapat nama si (a)
    Yang meluluskan si (b)
    Yang damenyaksikan si (c)

    BalasPadam
  11. sejak bila nak naik poster kena ada permit ek? poster2 along yg bersepah2 tu ada permit e?

    ini negeli wa yg kasi maju ma... kalu wa x de, kelija pun x de ma...

    BalasPadam
  12. racis adalah jika yang mengucapkannya adalah orang melayu. tapi kalau bangsat lain bukan racis

    BalasPadam
  13. bila kita nak gunakan ISA kat mamat gampang ni....
    mana ayam ayam sabung kita yg selalu kalau isu tepian jalan kuat sangat mengokoknya...mana PEKIDA yg ingin membantu melayu dan islam..
    mana? mana semua org?...
    Adakah akal fikiran kita masih dijajah oleh mereka yg berkepentingan

    BalasPadam
  14. yer saper di blkg dia??sapa yg bagi kelulusan???..kl org melayu da kene saman dan pelbgai tindakan dah ni...kl bangsa tut.......xde plak yg berani nk apa2kan..hinggakan lagu kebangsaan yg diajar masa kita kecil utk di hormati dipermain2kan...bahkan byk lagi yg menyakitkan jiwa bangsa.mana yg ckp negara bebas merdeka dan berdaulat serta bermaruah kl isu ni pun tidak dpt dikekang..jgn tggu krn nila setitik menjadi rosak susu sebelanga..namawe ni boleh menghasut berlakunya pergaduhan kaum...sungguh bahaya budak ni..patut dikenakan tindakan sewajarnya.ISA NOW

    BalasPadam
  15. betullah kata Tun M, Melayu Mudah Lupa..

    Senang betul kita melupakan dan memaafkan apa perkara2 melampaui batas yang telah dilakukan.

    BalasPadam
  16. Poster begitu besar...dah glamour nampaknya budak Namawee ni. Pernah hina negara pun diorang sanjung pulak. Memang budaya Komunis dan merebak.......

    BalasPadam
  17. Dia ingat dia bagus sgt ke? Dengan cara macamni di ingat dia akan popular?

    BalasPadam
  18. Bro

    Someone @ somebody should do something. Don't let the monkey get off its cage, its might bite anybody.

    Please, for the sake of 1Malaysia, someone should do something.

    BalasPadam
  19. mengapa pihak tertentu memilih budak ni buat konsert disana? tak ada artis cina yg hebat2 lagi ke?

    mesti ada udang disebalik mee.

    BalasPadam
  20. sungguh tak faham dengan situasi ini. mereka2 yg terlibat ini sungguh berani. siapa yg sebenarnya berkuasa di sini?

    BalasPadam
  21. melayu buang anak,melayu bunuh anak,melayu rogol anak,melayu hisap dadah,melayu mat rempit,melayu kaki lepak,melayu kaki disco,melayu dll??..nak salahkan budak cina ni jugak ke??.rasanya ape yek?.

    BalasPadam
  22. Salam..bukan nak mengapi-apikan..tapi ini merupakan perhitungan saye je la.

    1.Namewee buat kecoh dgn isu perkauman.

    2. Bila Polis/ISA ambil tindakan, sumbat namewee dlm reban, sesetengah "pihak" buat kecoh.

    3. 13 mei V2.0 berlaku..

    4. Yang jadi mangsa? kite la kot??

    Pihak mane yang sepatutnya memainkan peranan nih? Takkan individu kot? senang je...baling parang la..

    BalasPadam
  23. Sabar ada batasnya....jangan sampai org melayu angkat keris....baru tau yg malaysia ni milik sapa??? Pemimpin melayu...buka lah mata... Tak lama lagi Malaysia akan jadi "republic of Malaysia" melayu akan hilang kuasa... Contoh dekat jer singapuralaknat tu...tak cukup ker...???

    BalasPadam
  24. hunus keris musuh ada pistol. tradisi kekal adaptasi harus betul..

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.