Khamis, September 03, 2009

'Rasul' Blogger

Beberapa tahun lalu, saya pernah menyertai operasi Jabatan Agama Islam Selangor, JAIS, menahan lelaki mendakwa ‘Rasul Melayu’, Abdul Kahar Ahmad, 59 tahun di rumahnya di Kg. Kemensah, Hulu Klang, Selangor.

Dia kedengaran bijak dan kelihatan yakin setiap kali berhujah. Tidak hairan jika dia mempunyai pengikut setia.

“Muhammad itu rasul orang arab, saya rasul orang Melayu”

Antara kenyataan diungkapkannya ketika ditemubual pegawai JAIS.

Abdul Kahar pertama kali didakwa di Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam, Selangor pada 17 Ogos 2005 atas 5 tuduhan mengikut Enakmen Jenayah Syariah Negeri Selangor.

Antara pertuduhan terbabit, Abdul Kahar mengisytiharkan dirinya rasul orang Melayu zaman ini, mempersendakan ajaran Islam dan mendakwa ibadat haji, perkara sengaja di cipta kerajaan Arab Saudi untuk mengaut keuntungan.

Terbaharu, saya menerima emel memaklumkan Abdul Kahar kini mempunyai blog sendiri, klik di sini.

JAIS menawarkan ganjaran RM10,000 kepada pihak berjaya menyalurkan maklumat sehingga tertangkapnya Abdul Kahar.

Maklumat boleh dihantar ke talian 1-800-88-2424 atau 03-5519 0398.

49 ulasan:

  1. xjumpe pun blog die...hem..biase r tu..org dh bsalh..xkn brani nye nk faced pulic sorg2..koman2 kene de folowerz die..esok die dgan folowrz die tu la y nk tolong dorg kt SANE nti..

    BalasPadam
  2. Nama Rasul yang kita kenali

    Nama Arab Nama Inggeris

    1 Adam Adam

    2 Idris Enoch

    3 Nuh Noah

    4 Hud Ada teori mengatakan beliau adalah Eber

    5 Saleh Shelah

    6 Ibrahim Abraham

    7 Lut Lot

    8 Ismail Ishmael

    9 Ishaq Isaac

    10 Yaakub Jacob

    11 Yusuf Joseph

    12 Ayyub Job

    13 Shu'aib Jethro

    14 Musa Moses

    15 Harun Aaron

    16 Dzulkifli Ezekiel

    17 Daud David

    18 Sulaiman Solomon

    19 Ilyas Elijah

    20 Ilyasa' Elisha

    21 Yunus Jonah

    22 Zakaria Zechariah

    23 Yahya John

    24 Isa Jesus

    25 Muhammad Muhammad

    Tak ada pula Nama Abdul Kahar. Nama lagi manusia terlalu asyik inginkan kuasa & sanjungan. Sungguh dalam dunia ini jika kita pandai berkata-kata atau menabur berjanji. Pandai pula mempengaruhi orang akan amat mudah memukau orang.

    Saya pun sering tertipu akan janji setia seorang gadis pun petahnya bicara si gerladangan Gores & Menang. Huh! lemahnya jiwa kita ini.

    BalasPadam
  3. Zubir, cuba klik sekali lagi. Mesti jumpa punya sebab link awal tersalah sikit. Maaf :)

    Idan, terima kasih tolong senaraikan 25 rasul.

    BalasPadam
  4. Bro Maz

    Dah try click, tapi blog tu tak wujud pun...

    It is a hoax?

    Takut juga ia menjadi pertambahan masalah social dan agama negara

    Ini lagi satu orang skru sudah loose

    DUlu menyamar jadi wartawan NTV7, yang ni pulak menyamar jadi Rasul

    Macam macam dunia akhir zaman ni he he he

    Nota: Takut kalau kalau esok lusa ada pulak la yang menyamar jadi Penerbit Eksekutif 360... Lagi haru di buatnya he he he

    BalasPadam
  5. dia ni nak glamor je. Tahan ISA je org macam nie. Perosak negara & akidah umat islam.
    _______________________
    View Profile: Rantong™

    BalasPadam
  6. orang macam ni patut hukum bunuh aja

    mempersendakan agama islam

    dah visit the blog before this

    entah apa apa dibebelnya, mengarut betul..

    BalasPadam
  7. rasa nak bg pnampar je kat diorg yg mengaku rasul ni..dush!!

    BalasPadam
  8. ini dikira spupu Yah Pin juga..hhee

    boleh ghaib kerr??..

    nak juga belajar

    nota: sila komen dan FLAG..

    perbahasan terbuka tentang agama mazhab baru.

    BalasPadam
  9. korank kalo tk jumpe link rasul mangkuk tu. kat blog rq pun ada link die

    BalasPadam
  10. bro mazidul...blog ni kita boleh kenen kan tindakan undang2 as epr earlier discussion kan...

    bersyukurla kita masih dibawah rahmat Allah swt

    BalasPadam
  11. takot betol..dah nak akhir zaman ni...orang ngaku nabi n rasul..payah tol..klu baca blog dier penuh dengan tomahan (mesti dier ingat cam Muhammad mase nk sebar Islam..ekekkek)cacian..hinaan..ader plak yang back - up dier tue yang tak tahan.."nak berasulkan melayu dari tak berasul"..masuk akal tak..oh luper tak der akal dierorg tue..alang2 soalt hajat H1N1 kita buat skali doa biar dier mati cepat..aman skit dunia ni..

    BalasPadam
  12. wah wah FAZ..

    tak baek tau doa INSAN lain..

    kesian dia ..tak sempat TAUBAT..

    BalasPadam
  13. lagi satu ini zaman bukan zaman ANbi ALLAH KHIDIR menghalakan pembunuhan;

    juga kita tak tau dia sedang beramal ditengah2 antara nabi ISA dan RAsul MU.S.A.W..

    maknanya dia tak akui Rasul S.A.W,,masih akui ALLAH..tuhannya..

    BalasPadam
  14. Salam tuan mazidul.....si gila kahar ni mcm dalam gambar profile saya...ada rupa tak?

    BalasPadam
  15. Ya allah... mcm2 timbul di akhir zaman nih ye...

    Abis tak kan nak biar ker blog tuh... ????

    BalasPadam
  16. klu hidup pun nak rosak kan orang lain buat aper..baik dok diam dalam liang lahad tue...

    mcmnerla nak buat pak kahar ni sedau..kene panggil psikologi tgk kat mana wayar dier rosak..klu bule betolkan..okla..klu tak..ko la..

    BalasPadam
  17. Bukan ke dia ni dulu dah letak jawatan sebagai Rasul.. dan lepas tu dia pegi menyorok?

    Saya baca sedikit blognya itu tapi tak sanggup nak teruskan. Saya cadangkan dia ni belajar bahasa Arab supaya dia lebih senang faham bila mengaji. Dan juga dia kena pertingkatkan lagi kefahaman bahasa Malaysia sebab saya rasa kefahaman dia pun lemah dalam bahasa ni (rujuk entri pasal syahadah)

    BalasPadam
  18. adik beradik ayah pin kot tapi lain mak lain bapak..hiks ! :p

    10k..?? banyak tu meh areQue,zeqzeq,alid kita share carik 'rasul' blogger ni :D

    BalasPadam
  19. dah save no JAIS kat handphone...mana la tau terserempak ngan mamat ni...patut di'ISA'kan...
    dah mengancam akidah umat Islam dan keselamatan negara dah ni...

    BalasPadam
  20. salam bro...
    apa masaalah dia ngaku rasul melayu? bukan nya dia ngaku rasul ALLAH... pepon kalau dia seleweng dr ajaran RASULLULLAH SAW penguasa kena buat sesuatu ler... nanti gua intai blog tu...

    BalasPadam
  21. Bro Maz

    Tumpang jap

    Jom Kak echah...

    Nanti kalau dapat duit kita share, sekali dengan tauke blog ni...

    Duit raya

    Tapi JAIS tak nak naikkan harga 'Rewards' ke, itu 4 tahun dulu. Sekarang harga minyak dah naik semula, harga kuih di Pasar Ramadhan 5 ketul kecil kecil RM2.00,
    popia basah RM0.80 sebiji,
    nasi ayam RM5.00 sebungkus, dulu RM3.50,
    Rendang daging sebungkus RM8.00, dulu RM5.00,
    Air tebu bungkus RM2.80, dulu RM2.00. Ayam Percik seketul RM3.50, 3 ketul RM10.00,
    Murtabak masih sama harganya, RM2.00 tapi saiz sudah jadi kecil.
    Nasi lemak Ayam goreng RM3.50, padahal tahun lepas cuma RM2.50 sebungkus.

    Zakat Fitrah Wilayah Persekutuan pun dah naik harga kepada RM7.00


    Patutnya dinaikkan kepada RM50,000.00 atau RM80,000.00 sejajar dengan harga pasaran tempatan dan harga barangan di Malaysia sekarang ni.

    Nota: Mak mertua aku cakap, di Malaysia gaji besar pun, belanja mahal belaka, tidak ada maknanya... he he he

    BalasPadam
  22. Tuesday, August 4, 2009
    KEJAHILAN BANGSA MELAYU
    Jika sekiranya Nabi Muhammad hendak menjadi rasul bagi orang Melayu, maka hendaklah beliau faham berbahasa Melayu atau kaum Melayu kena faham berbahasa Arab...

    Alidyangon.. dinihari tadi memang blog ini tak boleh diakses sekarang dah okey...

    Jika kita klik satu persatu hujah & ceritera Rasul Melayu ini... memang boleh terbalik fikiran kita, silap-silap iman kita pun entah ke mana.

    Cuba baca bab KEJAHILAN BANGSA MELAYU pun kita sudah kecut perut. Dia hentam kelemahan kita orang Melayu. Tak ramai kita yang fasih Bahasa Arabnya (termasuk saya).

    Kata Rasul Melayu... Kebanyakan bangsa Melayu tidak faham apa-apa yang diperkatakan Tuhan di dalam Al Quran terhadap dirinya masing-masing. Dan kebanyakan mereka tidak mengikuti kata-kata...

    Nabi Muhammad kena pandai berbahasa Melayu jika kita tak pandai Bahasa Arab.

    Tuhan tidak mengutus orang yang telah diwafatkan-Nya atau orang-orang yang telah mati menjadi seorang rasul

    Rasul Melayu ini pula ambil jalan pintas untuk menyedarkan kita yang memang sedar tak sedar; terus buat dosa & perlanggaran agama.

    Hujah dia memang masuk akal dia guna kelemahan yang kita ada untuk menyesatkan pegangan atau Iman kita. Maka itu pengikutnya tetap ada.

    Saya pernah lihat muka Abdul Kahar ini di TV. Memang bijak lagi hebat dia berhujah. Apa kata jika mereka tak kenal beliau & percaya habis dengan kata-katanya di blog beliau. Huh! memang bahaya.

    BalasPadam
  23. Bro Maz

    baru dengar kata Ustaz malam tadi

    "Berdoa kebaikkan untuk orang lain, itu namanya memohon dan meminta untuk semua,

    Berdoa keburukkan dan kecelakaan untuk orang lain, sama seperti memerintahkan Allah membuat kerjanya.

    Walla hu aklam bisawab...

    BalasPadam
  24. Gua dahpun masuk dalam blog dia dan gua dapati penulis blog itu mempersoalkan banyak ayat-ayat dari Al-Quran dengan niat menyeleweng.. Dia mahu membuatkan pembaca blognya berfikir tentang kewujudan sesuatu yang tidak wujud dan mengganggu fikiran pembaca terutamanya pembaca kurang matang supaya percaya pada persoalannya sekaligus membenarkan pengaruh dirinya meresap dalam diam..

    Cumanya gua dapati ramai yang menggunakan kata-kata menghina yang agak terlalu keras di dalam ruangan komen blog itu.. Gua mintak pada blogger-blogger lain supaya lebih bersifat pro dan tenang supaya bangsa kita tidak dilabel sebagai bangsa pemaki-hamun..

    Gua sendiri pun tak pasti kesahihan penulis blog itu.. Betul ke Kahar yang menulisnya? Kalau bukan, mengapa ada orang yang mahu menimbulkan perkara ini semula?

    Salam bro..

    BalasPadam
  25. jgn baca langsung nanti korang mula akan terfikir bukan2...believe me!!!!!!

    areQue kesian ada gak tadi aku tgk bloggers yg nak jadi pengikut die..siap bagi no fon..n mintak ustaz nyanyuk mngaku nabi tu call die...

    bukan sorank dua..ramai gak ckp best blog rasul palsu tuh...

    pndek kata...dorg dah baca n terpngarauh...

    so..jauhi lah korang!!!!!!!!
    beware of that devil!

    BalasPadam
  26. buat abg mazidul ku yg comel...ahaks..

    sila edit ckit entry abg tu n buat besar2 suh followers blog ni buat

    "FLAG THIS BLOG"

    smg pihak blogspot atau google blh cpt2 remove die pnye blog asap

    bahaya!!

    n make sure pihak berkuasa pon kna tahu pasal tulisan2 yg mnyesatkan nih!!!!!!!!

    BalasPadam
  27. mengucap pjg masuk blog tu.. bahaya giler

    BalasPadam
  28. kak echah@combi>>>>jom!!!!!!!
    rq ske bnor bab2 dpt duit free nih...

    yg pnting...WAJIB SELAMATKAN AKIDAH SEMUA ORG ISLAM!!!!!!!!!!!

    wat masuk lm 360 pon ok gaks...biar lg ramai org tau

    BalasPadam
  29. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  30. jom flag beramai - ramai......

    kalu tidak lagi ramai yang tersesat dan disesatkan....

    BalasPadam
  31. boleh boleh 20K.

    tapi saya jap nak tengok pistol..

    Kak Ecah Faz, Rq, saya tau tiada pistol.

    ALID je ada pistol berlesen..

    qah qah qih gih..senang2 jerr nak tangkap orang hidup ada kaki hee..

    BalasPadam
  32. Bukan memandang kepada tawaran hadiah lumayan semata-mata, malah untuk membanteras ajaran sesat yang di sampaikan. Oleh itu sesiapa yang mengetahui di mana 'Rasul Melayu ciplak' ni berada sama-samlah kita melaporkan.

    BalasPadam
  33. Sesungguhnya telah di sebut di dalam Al-Quran bahawa tiada lagi Nabi & Rasul selepas nabi Muhammad S.A.W..

    BalasPadam
  34. jom jom..! kaya kita dapat duit raya :p

    alid >> betul tu.kalo gi giant takde rm200-rm300 jangan harap dapat beli barang2 dapur.bukan takmoh gi kedai runcit biasa tp giant mmg murah lagi..

    kesian gak kat peniaga kalo jual murah dapat penat jek.dah ler berbahang kat tgh panas..combi macam tak sanggup.

    sama mcm mak ko cakap alid.keja kat sabah dapat elaun tapi takde makna.

    wat ever ai luv sabah very muchhh !

    BalasPadam
  35. baz..

    Rasul ini nampak gaya bukan berada di Malaysia..menggunakan Telco/pengedali Luar..

    samada orang lain diupah merekacipta BLOG sensasi?..

    ambil kesempatan supaya Rasul sebenar melatah.?.
    ...logiknya..

    BalasPadam
  36. Zeq, saya yakin kandungan blog itu ditulis Kahar sebab saya pernah dengar dia bercakap secara 'live'.

    Silap2, memang pening kepala dengar 'celoteh' dia. Cakap apa sahaja, dia masih betul dan benar. Orang lain akan tetap salah.

    BalasPadam
  37. eh? ingatkan dh lama msuk penjara, ada lagi dia ni, mcm ayah pin lah x dpt smpi skrg

    RM10000 sikit sgt, bagi lah RM100000 baru rmi yg nak carik

    BalasPadam
  38. Sdr Cerpelai

    Respon di blog memang boleh ditapis... blogger-blogger atau pemblog seharusnya prihatin perkara ini...

    Memang betul di blog Rasul Melayu ramai pemblog menggunakan kata-kata menghina yang agak terlalu keras di dalam ruangan komen blog itu, seharusnya jangan begitu.. baik di blog sesat, blog politik atau peribadi.

    Marah sangat simpan di hati. Kot! nanti orang yang sesak itu bertaubat kita yang maki hamun dia ini kepada siapa pula mahu memohon maaf.

    Saya sendiri berkeyakinan ada pembantunya atau pengikutnya mengolah blog beliau. Dari bahasa & tulisannya ada ketikanya amat tersusun menyakinkan.

    Namun mereka yang berwajib harus segera bertindak memantau blog begini.

    Jika mahu naikkan ganjaran bagus juga. Cumanya jangan pula kot! ada yang berbunuhan ... macam cerita koboi, manusia dengan duit ini memang selalu terkesima... asyik nak berebut.. Pakat-pakatlah.

    Memang langkah bijak memberi ganjaran ini; agar cepat terselamat kaum kita dari disesatkan. Perbanyakkan lagi iklan begini sebab saya yakin banyak lagi ajaran sesat masih tidak dapat diselesaikan.

    BalasPadam
  39. ..psttt ada sesiapa yang kerja dengan JAKIM ..atau yang berkaitan, boleh tak beri gambaran..kenapa tak boleh tangkap??..betul ke dakwaan ..Rasul..JAkim kalah dalam berfatwa??..buka rahsia walaupun mengunakan ID samaran..TELUS..kenapa tidak dikenakan ISA, dulu? (jika ada pelayar berkenaan yang membaca di sini)

    ..sampai berani memberikan no AKAUN kepada sesiapa yang berminat join kelab Rasul??.

    BalasPadam
  40. Yang menjadi masalah kepada orang melayu ialah, kita terlalu cepat percaya tanpa usul periksa. Tengok sahaja disekeliling kita, orang melayu paling mudah percaya kepada fitnah dan khabar angin.

    Orang melayu paling cepat dan paling senang kena tipu dan diperbodoh-bodohkan oleh orang yang berkepentingan. Orang melayu percaya pada bomoh. Orang melayu percaya ada orang boleh tarik duit dari dalam tanah. Orang melayu percaya adanya harta karun dan percaya pada nombor bertuah.

    Tak perlu buat kerja, kalau beli nombor boleh kaya. Orang cina berjudi untuk suka-suka setelah penat bekerja, tetapi orang melayu berjudi kerana percaya boleh kaya. Akibatnya semua wang yang ada dalam simpanan dihabiskan untuk membeli nombor ekor.

    Sejahil-jahil orang melayu sepatutnya (mesti/wajib) tahu basic agama islam. Rukun iman dan rukun islam sepatutnya sudah tersemat dalam hati. Antara rukun iman ialah percaya kepada Rasul. Bila percaya kepada rasul, mesti tahu siapa rasul-rasulNya dan tahu siapa rasul terahkir.

    Macam mana agaknya, orang melayu boleh percaya ada lagi rasul setelah Nabi Muhammad s.a.w? Jahil sangatkah mereka?

    Selagi orang melayu masih mudah diperbodoh-bodohkan, maka akan ada lagi orang yang mengaku rasul, ulamak besar dan pemimpin suci akan muncul di bumi ini dan terus mendapat sokongan. Esok lusa ada pula yang akan mengaku dirinya tuhan dan pasti ada orang-orang melayu yang akan percaya dan sokong.

    www.anak2merdeka.blogspot.com

    BalasPadam
  41. Rating blog naik mendadak sejak hari pertama LINK dari Blog ini, mencecah 1000 lebih hee..

    tumpang Glemer dari Blog Sdr Mazidul.

    betapa ramai sikap ingin tau siapa 'Rasul' ini.

    Bab blog Politik cepat sangat bertindak,

    tetapi bab Blog AGAMA??

    GAY, dan sewaktu dengannya????

    *Opss; JAIS bukan Jakim.

    BalasPadam
  42. Didoakan agar tiada lagi insan yang terpedaya oleh tipu daya syaitan, dalam bentuk Nabi Melayu yang palsu, untuk mengganggu gugat keimanan seseorang. Sesungguhnya Nabi Muhammad s.a.w. adalah rasullah akhir zaman. Sila "Flag Blog" tersebut dan pilih category yang sesuai supaya semua kita terselamat dari bersekongkol membantu "nabi palsu" ini menyebarkan kepalsuannya.

    BalasPadam
  43. Sebenarnya Abdul Kahar juga mempunyai Facebook. Semalam ceritanya dibongkar Harian Metro.

    Lebih baik mengetahui perkara sebenar daripada terbaca dan terpedaya dengan ulasan dia.

    Terima kasih.

    BalasPadam
  44. Pengamal ajaran sesat yg mengaku Rasul Melayu Kahar Yahaya ditahan JAIS di Kajang, Selangor pukul 8 pagi ini.

    Blog..entry terkahir 7.55am pagi tadi, adakah orang yang sama.

    SYukurrr..usaha berkat ..JAIS..MASUK ISA..baru berbaloi..jangan jadi macam ayah pin yang terlepas..
    http://rasulmelayu.blogspot.com/

    BalasPadam
  45. saya ada satu kes ajaran sesat yang melibatkan ahli keluarga saya....sehingga kini Jabatan Agama Islam Wilayah tak ambil apa2 tindakan....dah berlanjutan 2 tahun.....kalau dapat team 360 atau 999 ambush markas diorang ni....apa2 info email saya di ptjob09@gmail.com.....perlukan bantuan

    BalasPadam
  46. Pergi matilah si Kahar. Sudah la sesat, menyesatkan orang lain lak. Rasullulah sudah bersabda tiada lagi rasul selepasnya. Ini apa kes?? sapa2 yg percaya dengan dia ni mmg sorang yang xde iman! abes la akidah pengikut dia disesatkan.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.