Selasa, April 12, 2011

Apa Lagi? Apa Lagi? Apa Lagi?

Kejadian di Kampung Perepet, Kota Sarang Semut, Alor Star, Kedah 2 hari lalu menarik perhatian saya.

2 beradik perempuan berusia 12 dan 13 tahun dilarikan lelaki berusia 20 an. Sehari selepas itu keduanya diselamatkan ayah mereka.

Malangnya dalam tempoh 17 jam dilarikan, suspek dipercayai merogol seorang  daripada mangsa.

Berikut gambar suspek dimuat turun dari akhbar Harian Metro.


Jika bersekolah kedua kanak-kanak terbabit berada di darjah 6 dan tingkatan satu. Tidakkah saspek mempunyai adik mahupun saudara mara perempuan berusia lebih kurang sama?

Sehinggakan dia tergamak merogol kanak-kanak di bawah umur.

Perkara harus kita fikirkan bersama, apakah punca utama  mendorong  dia bertindak sedemikian rupa?

Terlalu kerap menonton filem lucah? Terlampau banyak meminum air Tongkat Ali atau air daun ketum?  Kerap melayari You Tube dan melihat Lady Gaga menari? Tiada perempuan sudi bernikah dengannya lalu tiada saluran untuk melampiaskan nafsu?

Apa lagi? Apa lagi? Apa lagi?

41 ulasan:

  1. kurang didikan agama. itu yang paling tepat. asas segalanya.

    BalasPadam
  2. elok biar pecah muka tu kena belasah..

    BalasPadam
  3. Tak boleh kawal nafsu atau sakit mental, yang saya tau ada satu terma untuk orang macam ni iaitu pedofilia. Tapi kebanyakkan orang macam ni bukan sakit mental, cuma tak dapat tahan nafsu, dalam kepala otak asyik ingat seks je. Orang macam ni tak mustahil kalau berumah tangga, dapat anak perempuan, anak dia pun dibantainya. Bukan nak pandang serong atau jatuh hukum, tapi geram dan menyampah dengan manusia jenis tak dapat kawal nafsu sampai kanak-kanak pun jadi mangsa pemuas nafsu mereka.

    BalasPadam
  4. mungkin dia kurang berminat dengan pondan2 yang ada. hm perangai binatang.

    BalasPadam
  5. peringkat usia yg mahu mencuba segalanya...

    BalasPadam
  6. Bro, no questions asked; death penalty for kidnap.

    Unless I am wrong?

    But whatever it is, I am sure our mahkamah will give him a few sebatans before hanging him, right?

    BalasPadam
  7. Selain dari itu semua - mungkin ada dendam yang bersarang di dada ditambah dengan tiada pegangan yang kukuh terhadap ajaran agama. :(

    BalasPadam
  8. Apa lagi?
    Terlalu banyak BRO...

    semuanya kepesongan... kepincangan dan membawa kepada kemudaratan.

    Lelaki ini memang patut dimaki.

    BalasPadam
  9. anak2 dah tak selamat berada di mana2....
    minta dijauhkan anak2 kita dari semua gejala2 tak bermoral ni...

    BalasPadam
  10. tiada saluran untuk melampiaskan nafsu? then what's the use of prostitutes?

    BalasPadam
  11. keimanan dan tiada pegangan agama penyebab utama perkara ini berlaku. Moral menjadi terlalu tipis dan akhlak yg buruk!

    BalasPadam
  12. nafsu bermaharaja lela..nafsu binatang..

    BalasPadam
  13. salam, untuk cikpuan linda, di kota setar ni rasanya aktiviti pelacuran tak bleh nak aktif..dan rasanya tiada port pelacuran disini..kalau dulu ada port di belakang stesen keretapi tapi setiap masa di ambush pihak berkuasa..rasanya sifar pelacuran disini...
    mengikut fakta pihak polis, PDRM masih lagi menyiasat samada pemuda ni kenalan si kakak..sebab saya boleh katakan kes culik yang terlalu ringkas dan bodoh..culik anak org tetapi masih berkeliaran di kawasan sekitar..tak jauh mana pon dgn kawasan rumah -simpang empat,di rogol-pendang dan di tahan-tebengau..kira cam taman seri andalas ke bandar klang,cam kota damansara seksyen 6 ke seksyen 10,cam puduraya pastu jalan kaki sendiri ke klcentral..boleh dikategorikan penculik yang paling bangang takdak dah..
    dlm paper juga terdapat fakta yang si anak yg diculik tunduk kepala dalam kereta ketika sedang di ekori si ayah..kenapa tak menjerit minta tolong sedangkan nyawa dalam bahaya? si penculik pun tidak bersenjata..
    terima kasih..hanyalah sekadar pendapat dan fakta..

    BalasPadam
  14. kadang2 ibu bapa dah bagi didikan agama yg cukup tp bila dah sendiri yg cari pasal. Faktor keliling mgkin mempengaruhi lelaki ni. Semoga Allah memberikan dia petunjuk...

    BalasPadam
  15. dulu benda2 macam nie jadi kat bandar2 besar laa dah menular ke sini..

    ermm takut baca berita tue...tempat kejadian tue selalu dilalui..

    BalasPadam
  16. Bro Dul, mungkin kurang didikan agama Islam atau tiada didikan agama Islam Langsung. Oleh itu, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk sama-sama mengingati diri saya dan semua sahabat agar sentiasa mendidik anak-anak kita dengan didikan Agama Islam dengan sepenuh hati. Didik-buat-amal. Insya Allah

    BalasPadam
  17. Assalam,
    Ada kekurangan info dimaklumkan kepada org ramai. Cuma ingin berkongsi kesangsian.
    Kenapa:
    1) adik-beradik tu bley ikut ronda2?
    2) waktu tido dlm kete tu diorang xlari?
    3) kuat juga mamat nie bley tarik 2org skaligus masuk kete.
    4) dlm kete xbuka cermin ke minta tolong, waktu berenti xcuba keluar ke?

    (Berdasarkan laporan akhbar hari nie)
    Maaf jika ada tersinggung..

    BalasPadam
  18. erk...dekat dgn kampung acu tu...
    buat malu orang kampung saja...cet!

    BalasPadam
  19. tiada pegangan agama...kepala hotak dia letak kat kepala lutut...rejam ajer yang patut...kerana org2 macam nilah, anak2 kita tidak selamat...

    BalasPadam
  20. a'a..makin lama makin xselamat untuk anak2 kita..nafsu tanpa kira usia..bila membuak2 anak2 kecik jadi mangsa..adus dunia dunia..

    BalasPadam
  21. a'a..dunia xselamat kerna orang macam inilah..rasa bahaya untuk anak2 kita..ooh!!dunia!! kerana nafsu sanggup melempiaskan kepada anak2 kecik ...

    BalasPadam
  22. pelik.. jadi kes rogol tu sbb bawah umur agaknya.. emm ntah lah.. anyway saya nak kongsi satu video seorang peniaga air soya di bangi yang meludah ke dalam bungkusan minuman.. black magic? tak tahu lah saya

    http://bit.ly/dP5NIT

    BalasPadam
  23. kurang didikan agama n tak blh berfikir atau bahasa kasarnya mmg dia takde otak kot en mazidul...

    BalasPadam
  24. melakukan seks dgn budak bawah umur kan di kira sebagai merogol. dlm berita byk fakta yg rs mcm xbrape nak logik.. setuju dgn Bro Al Amin & Cavalera..ni bkn mcm kes culik pun.klu culik ape kes ko nak ronda2?

    BalasPadam
  25. Dekat sempadan, belajar dari orang dewasa,

    BalasPadam
  26. Adakah lelaki tu boifren salah sorang mangsa sebab mangsa tu takde tanda2 melawan pun... Macam rela je mengadakan hubungan intim [baca kat paper]

    BalasPadam
  27. Antara yang paling penting..KEJUTAN BUDAYA yang tak dapat di elakkan.

    KEJUTAN BUDAYA 1- Kemudahan IT yang mampu milik semua,menjadi puncanya budak2 bawah umur mula mengenali video atau gambar2 lucah.

    KEJUTAN BUDAYA 2- kemudahan KOMUNIKASI canggih yang boleh melihat atau menonton video just hanya pi kat kaunter peniaga HP,"abang, gambar baik punya buh dalam HP nih"

    KEJUTAN BUDAYA 3:bebasnya tahap menonton wayang atau TV yang juga sudah kian kurang memotong adegan lucah..even Kiss itu pon boleh mendatangkan mudarat pada si melihat..apa sudah jadi dgn RTM dan media lain?
    dan banyak lagi kebarangkalian dan punca..

    kini kedah walaupun kampung, orang sudah tidak heran lagi dgn mengandung anak luar nikah atau bermalam bersama kekasih...
    kalau nengok dalam paper..kerapnya pasangan muslim ditahan ketika bermalam di motel murah(dekat motel berhadapan masjid besar tu),
    dan orang kampung di sini tak terkejut langsung bila budak tingkatan 3 bersalin sehari dengan emaknya sendiri bersalin..

    permasalahannya sekarang : ADA KITA DAN MEREKA KESAH?

    BalasPadam
  28. Sian kat semua... penculik/perogol, yg kena colek/rogol... n ibubapa meke... 'lakunan atau btul' tak tau le.. apa2 pun semua meke tu dan kita kena bebanyak betawbat... ini semua salah kita juga.. tak ikut ajaran agama.. tuhan suruh kita tak buat.. apa yg tuhan larang kita buat.. individu,ibubapa n kerajaan kena berubah... kembali kepada ajaran ALLAH... insyaallah semua selamat..

    BalasPadam
  29. Saya pernah dengar ni- "The society teaches us 'Don't Get Raped' instead of 'Don't Rape!' "

    BalasPadam
  30. Saya baca komen al amin, mmg logik jgk. Penculik tu sorang, budak2 tu dua org. Selalunya dengar kes culik, kalau berjalan 2-3 org pun, penculik tarik sorang je, walaupun penculik ada 2-3 org jugak. Ini penculiknya sorang, yg diculik 2 org. Tak logik, tak logik.

    Apa pun biar polis siasat sampai terkeluar segala kebenaran.

    BalasPadam
  31. aku rasa.. ni mesti kes suka sama suka...

    BalasPadam
  32. Assalamualaikum,
    setelah saya bertanya kepada ayah mertua saya (ketua kampung kawasan berdekatan),
    memang tak dinafikan 2 mangsa culik ni jenis terbiar..atau sengaja dibiarkan oleh keluarga mereka.
    menurut ayah, kalau jenis parent amik peduli takkan sampai pukui 830PM baru nak sedar anak hilang..dan semua orang kenal family mangsa culik..kalau anak pon rambut ado kaler-kaler merah..anda boleh bayangkan si emak nya pula..lagi merah dari si anak..
    saya rasa ini semua akibat kurangnya didikan agama...minta keluarga mereka mendapat hidayah setelah apa yang telah berlaku..sepatutnya mereka insaf dgn apa yg dah terjadi..yang pasti mulut orang kampung tak boleh di tutup..kompom pakat mengumpat...

    BalasPadam
  33. Setuju dgn al amin ahmad, kerajaan perlu menangani isu isu yg diperkatakan oleh al amin. Tv perlu tapis apa yg disiar, adegan tak senonoh dipotong dan sitcom kanak kanak skrg banyak menonjolkan ibu bapa bodoh dan terlalu ikut kata anak anak, macam mana anak anak skrg tak kurang ajar dgn ibu bapa sendiri.
    Internet perlu ada sekatan terhadap laman web lucah dari luar negara dan sesiapa yg buka laman web berbau lucah hendaklah dikenakan tindakkan undang undang. Lain lain kenalah pakar pakar dlm kerajaan fikirkan dan laksanakan undang undang utk pencegahan sbb skrg moral org islam sendiri sdg nazak...

    BalasPadam
  34. berdoalah kita supaya segala dosa yang kita lakukan tidak diturunkan balasannya kepada anak-anak.
    jika aku berdosa padaMu ya Allah, turunkan azabMu pada ku bukan pada anak-anakku.
    ampunkanlah segala-dosa-dosaku, ya Allah

    BalasPadam
  35. to al amin ahmad,

    btol gak ek ckp awk tu. "mangsa" langsung x melawan. komepem ler dua2 pihak rela.

    BalasPadam
  36. Had umur 16 adalah bawah umur, tetap guna istilah Rogol, walaupun rela

    BalasPadam
  37. Bro..pada pendapat aku budak bawah umur sangat mudah menjadi mangsa senang dipujuk rayu..baru pegang sikit dah terkekek-kekek.Sebab itu mereka selalu dijadikan sasaran.Atas dorongan nafsu dan kurang atau tiada didikan agama mereka yang masih di bawah umur menjadi mangsa kerakusan nafsu binatang pemangsa.

    BalasPadam
  38. untuk zeqzeq..16 tahun hanya di khaskan untuk remaja bawah umur lelaki..untuk perempuan telah di tetapkan 18 tahun

    tengkiu ai lap you

    BalasPadam
  39. saudara al-amin... anda berjaya membuktikan kes prima-facie....ehehhehe... mmg make sense your points... dlm kebykan kes rogol bwh umo sbnrnyer si pompuan tuh dlm keadaan rela... tp, dh mmg pertuduhan utk mangsa bwh umo mcm tuh... pk2kanlah

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.