Selasa, April 12, 2011

Soya Hak! Tui! Hak! Tui!


Individu merakamkan klip video di atas mendakwa peniaga meludah ke dalam setiap air soya dibungkus plastik.

Kejadian dilaporkan berlaku berhampiran Maybank Bangi, Selangor berhadapan stesyen minyak, Shell. 

Pembaca boleh meneliti tindakan peniaga terbabit.

Jika dakwaan itu benar, air soya dijual semestinya 'sedap'. Bayangkan pula jika peniaga sama tidak menggosok gigi atau batuk berkahak.

Hak! Tui! Hak! Tui!

Bila dituangkan air soya ke dalam gelas ...

"Eh! Sejak bila air soya dicampur jeli warna kuning? Pekat pula tu?"

Syruuuuuuuup!

36 ulasan:

  1. yearkkkkk!!!!!!...seb bek bkn peminat soya...

    BalasPadam
  2. Ini baru betul-betul "secret recipe" haha... eeeeeeeeeeee geli.

    BalasPadam
  3. eeeeeeee.........nyessall baca!
    uwek!

    BalasPadam
  4. nyumm..nyum..nyummmm,,,kena pakat2 sebarkan ni

    BalasPadam
  5. Itulah..nampak seperti meludah ke..meniup ke...tp apa pun, korang buat sendiri je la air boh dlam bekas air sendiri. Sy sendiri x galakkan anak2 membeli air yang dibancuh peniaga. Sangsi dgn kebersihan air mereka.

    BalasPadam
  6. Tiba2 rasa nak muntah! nasib baik kakcik tak minta air soya. :(

    BalasPadam
  7. Saya rasa bukan ludah tu tapi dia nak bagi plastik bungkus tu mengelembung jadi setiap kali nak ikat dia hembuskan angin ke dalam plastik tu la..bukan gitu ke..

    BalasPadam
  8. Astaghfirullahalazeem...
    Indon ke tu? machanc2 ilmu hitam demeh ni..

    BalasPadam
  9. Bro Dul..jijiknyerrrrrrrrr... hilang selera makan aku sebulan. aduhai. Kita bako... kita bako!!!!

    BalasPadam
  10. eeeeeeeeeeee gelinyaaaa...tak berkat dia buat mcm tuuuu

    BalasPadam
  11. ha ha ha, yang rakam video ni officemate kepada kawan saya. Meloyakan, petua dari mana dia ambik pun tak tau.

    BalasPadam
  12. argghh...jijiknya..
    nak termuntah tengok...

    BalasPadam
  13. Kerana saya telah dalam blog saya semalam, maka saya rasa bertanggunjawab utk menyiasat kesahihannya. Tapi hampa bila saya pergi ke tempat kejadian hari ini peniaga tersebut tiada. Menurut peniaga yang ada berhampiran, hari terakhir dia nampak peniaga soya ialah pada hari Ahad. Mungkin dia dah sedar kewujudan video ni kot. Saya sedang melancarkan satu kempen, iaitu kempen merosakkan straw. Jom baca di Mari rosakkan straw

    BalasPadam
  14. angkel mazidul : as salam bro, mintak maaf lah ai x dapat nak klik video yam ada ni ha..opis ai block video waktu keje...adehhh~ tapi cemana pun, BETUL KE? atau pun ni hanya konspirasi untuk menjatuhkan sesuatu....('',) apa pun, wallahualam....

    BalasPadam
  15. yark....geli geleman....wpn xdpt tgk vid nyer...baca ulasan pn dh buat kan jd loya....sy ni dh ler suka beli goreng pisang tepi jln, dh beli goreng pisang, skali ler ngn air... aduyai.....jgn ler ada yg prangai mcm ni kt sini....

    BalasPadam
  16. jijik...tak sanggup nak tengok video tu... huhu

    BalasPadam
  17. itu baru air soya... kedai2 makan non muslim yg guna cooking wine walaupun dah dapat sijil halal, berlambak sebab mereka tak datang buat spot check lg... di bukit indah jusco di johor, no halal jakim. semua halal daripada pihak ke tiga. sampaikan ada yg dpt sijil halal dairpada filipina... mata sepet, kuku panjang. gigi kuning, kerja di situ.. terukk.. patutlah org Islam di Johor akhlak depa mcm tak ada Agama...

    BalasPadam
  18. hu hu..saya tahu tempat tu..mmg tak biasa beli air yang siap bancuh tepi jalan..sbb was2..

    sekiranya benar..sungguh meloyakan..En. Mazidul..sudi2 la datang ke area ni..banyak yg blh dirakamkan..

    BalasPadam
  19. gulp...fikir byk kali plak nk minum air soya ni kang...hihihihii

    BalasPadam
  20. yekkkkkk.. kut yer pun nak tiup plastik tu bagi gelembung, mesti tempias air liur terpercik jugak dalam plastik.. eeee...

    BalasPadam
  21. woiiii.. jijiknya saya tak berani nak tengok.. takut muntah, kat mana gerainya ni

    BalasPadam
  22. Saya pernah diberitahu seorang kawan dalam 10 tahun yang lepas, bartender bila bagi minuman arak kepada orang VIP beragama Islam yang minum arak, sebahagian mereka akan mencampurkan air ludah atau air kencing sebagai penyedap air setan yang diberi minum kepada VIP ini (tanpa pengetahuan si peminum).

    tahirnisa@blogspot.com

    BalasPadam
  23. Mazidul, tu area kami tu, tapi tak logik kalau dia hembus kedalam plastik selepas mengisi air kedalam, apa-apa pun perbuatan dia tu tetap very unhygienic!!!!! disgusting!

    BalasPadam
  24. hahahhaa...euuwwwww..penyedap rasaaaa...hahahaa..

    tp memang geli tekak bila dibayangkan..errkkkkk

    BalasPadam
  25. Salam..

    Ustaz Love sokong pendapat Rush IswaraKu tu.. kenapa sang penangkap video itu tak datang dekat2.. tengok, betul ke dia gelabah ke, tak buat lagi ke..

    Lagi baik, gi terus tanya sendiri.. tak elok la buat spekulasi semua peniaga jalanan ada amalkan amalan sihir la, pengotor la.. ini tak adil buat peniaga2 yg jujur..

    harap bro mazidul boleh buat siasatan dan paparkan balik kat sini.. kalau betul, sama2 kita ambil peringatan.. kalau terbukti tak betul, sama2 kita betulkan..

    BalasPadam
  26. Celaka betul,
    Kalau saya jumpa mahu saya terajang gerainya.

    BalasPadam
  27. Ya Allah, jijiknya...samada penjualnya cuba membuat pelaris melalui ilmu songsang yg dipelajari atau dia mat indon yg berdendam dgn org kita...apalagi..dibaginya org kita minum ludah dia...Kpd org yg mengambil video ini, tlg lapurkan perkara ini kpd majlis bandaran berdekatan supaya cepat cepat ditangkap...

    BalasPadam
  28. first: yang rakam video nih dah berdosa fitnah tanpa usul periksa.. dari pemerhatian aku, betul macam Rush IswaraKu kata: tiup angin supaya gelembung..perhatikan betul2 cara dia tuh..(tipikal org malaysia, demokrasi terpimpin..kalau sorg kata A, yg lain semua pun A..

    kedua: yang rakam video nih lebih mencurigakan dan sangat2 prejudis ("semua yg beniaga tepi jalan macam nih gak agaknya..").. orang beniaga cari rezeki..mentang2 banyak duit, boleh pakai camera phone canggih2..hina2 orang beniaga tepi jalan..

    ketiga: apahal pulak tak pasal2 orang Indon yang kena pulak?? DOn Balon...?? Istighfar panjang2, last2 fitnah pulak lagi...

    it is more than meet the eyes.. selidik, pra sangka baik, jangan fitnah, jangan hina orang tak pasal2. yg rakam tuh apahal tak gi stop je kalau btul sgt?? sebab seronok rakam..boleh sebar, boleh dapat nama..boleh tambah sensasi dalam internet..tipikal orang kita...

    sudah2 lah orang Malaysia..mana nak maju kalau asyik mcm nih je??

    BalasPadam
  29. Bro adamadli...well said. Setuju sangat lah.

    BalasPadam
  30. Geli hati membaca komen-komen untuk entri ini.

    Ya, tahniahlah kerana semangat kalian mungkin berjaya menurunkan pendapatan penjaja-penjaja Melayu yang menjual air dalam balang.

    Tolonglah, kongsi idea anda dengan bijaksana. Fikir sebelum lontarkan pendapat. Komen beremosi bakal mengundang kesan negatif. Teringat kata mantan PM: Rakyat Malaysia dilengkapi infrastruktur kelas pertama, tapi mentaliti kelas ketiga.

    Fikirkanlah~ :)

    BalasPadam
  31. Saudara Mazidul, ada sedikit salah faham di atas,yang menganggap tiup angin masuk plastik tak apa,tapi kita tidak sedar berapa banyak bacteria yang dah masuk kedalam plastik tu,dalam istilah saintifik cross contamination lah tu! itu baru angin, tapi kalau air ludah bayangkan berapa punya banyak tu?

    BalasPadam
  32. kembang tekak kwn,kuang ajor betul.......huhu.

    BalasPadam
  33. takkan seberani itu dia buat mcmtu??..innocent jer..tak pandang kiri kanan..biasa org nk wt jahat mesti pandang kri kanan takut org nmpk ke org rakam ke...ni biasa jer..kl sehari 50 bungkus,jenuh ludah..hheeh...baik ludah dlm tong je..skali ludah jerk...huhuh..jgn sampi membuat fitnah..periksa betul2 dan jgn terburu2 membuat kesimpulan hanya dgn rakaman yg bulu idung pun x nmpak..nanti dpt dosa kering je.kes berprofil tggi yg sejelas rupa makhluk beromen pun blum tentu dpt dibuktikan..masih ade lg faktor2 yg perlu dipertimbangkan.one more things,kl betul sgt nmpak kenapa tidak ditegur n dibuat laporan trus.air jampi n doa yg ditiup2 cmne plak bro?ade cross contamination x?mknan kt pasar mlm /kedai mkn/di rumah ble pastikan 100% bebas kuman tak?

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.