Rabu, November 25, 2009

It's a sin!

Jam 3 pagi kelmarin saya berborak bersama 3 pelajar kolej dari Arab Saudi.

“We don’t mix with girls, it’s a sin!,” kata Yaser, penuntut Kolej Bandar Utama, Petaling Jaya, Selangor.

Menurutnya di Arab Saudi, mereka belajar di kelas berasingan dengan pelajar perempuan.

“The girls there, they wear hijab and black jubah,” tambahnya.

“We don’t even have movie theaters in Saudi. The government is afraid if youngsters will make their own ‘movies’ instead of watching one. It’s a sin!,” sampuk rakannya, Salem.

Salem, penuntut Segi College, Kota Damansara, sedang mempelajari bahasa Inggeris.

“People who want to drink beer have to cross a bridge to Bahrin, not in Saudi, it’s a sin!,” celah rakan mereka, Hassan.

“So, it seems that this country is full of sins, hah?,” soal saya kepada mereka.

“Yah!,” mereka bertiga menjawab serentak.

Tiba-tiba perbualan kami terhenti seketika. Dua gadis muda berkulit putih melepak, berseluar pendek dan memakai baju tanpa lengan melintas di sebelah meja, tempat kami minum. Salem kelihatan tercengang dengan mulut ternganga.

“Do you know those ladies?,” tanya Salem spontan kepada saya.

“No. Who are they?,” tanya saya.

“They work at the massage parlor, it's not far from here, 5 minutes,” balasnya.

Hassan dan Yaser memerhatikan Salem, serius wajah mereka.

“Have you been there?,” soal saya.

"Yah! Have you been there?," ulang Yaser garang.

“No!,” ujar Salem dengan wajah serba salah.

“Salem, do you know it’s a sin to lie? Let me put it to you again, have you been there?,” soalan saya ajukan.

Dia terdiam.

“Noooo,” ulangnya teragak-agak.

“In the name of God …,” ujar saya.

“Ada! Ada! Urut kakilah ...,” katanya sambil tersenyum.

Kami semua tertawa. Huh! Nakal juga rupanya pelajar Arab Saudi.

23 ulasan:

  1. aku melihat di negara bukan islam imannya ramai islamnya sedikit..
    aku melihat di negara islam imannya sedikit islamnya ramai.....

    BalasPadam
  2. Salam BRO MAZ..

    Nafsu di mana-mana.. tak kira siapa
    Dosa di mana-mana, tak kira bangsa

    alaaa lelaki mana yang tidak nakal?

    2,3 hari lepas saya terdengar dialog 2 wanita ini,
    "huhh tak padan dengan alim, serban konon, tapi pompuan lawa tengok macam nak juling mata...!"

    "betul, bila kita kata, dia jawab tak tengok rugi..!"

    *bukan semua laaa..

    BalasPadam
  3. Sebelum mengkritik keadaan yang pincang dan tidak memuaskan hendaknya kita lebih dahulu menyelidiki jua adakah kita sendiri mampu untuk melenyapkan kepincangan itu.

    BalasPadam
  4. nafsu dan iman memang tidak pernah seiring...

    BalasPadam
  5. selagi bernama manusia..sama saja,mereka juga spt kita..ada kelebihan dan kelemahan sbgmana juga insan yg lain di dunia ini..

    BalasPadam
  6. heheheh....
    ketawa baca cerita ni.
    Tapi betul juga...
    kalau dah pakai baju tak cukup kain..
    mesti la lelaki tengok telan liur..
    diorang bernafsu... bukan malaikat.

    BalasPadam
  7. lelaki kalau tak tengok perempuan memang tak sah...hehe

    mana-mana lelaki pun akan ada nakalnya...

    BalasPadam
  8. it's a sin...
    he..he..
    kadang-kadang orang yang terlampau dikongkong pergerakannya,bila dia lepas bebas,lagi teruk perangainya dari orang yang kita nampak macam bebas hakikatnya tahu membataskan diri.wallahualam...

    BalasPadam
  9. nak menipu eh..last2 kantoi jugak..kat sana takde, so kat sini lah dieorang nak merasa heheh

    BalasPadam
  10. Bro

    mereka pun orang juga

    ha ha

    nota: hujan batu di negara sendiri...kat tempat ni makan sedap dan murah ha ha

    BalasPadam
  11. combi setuju dgn lezi-moskito..

    betul..contohnyer suami yg dikongkong.kalau dia out station amboiii " donia an'na punye " :p

    bukan maksud combi bole lepas bebas tapi macam main layang-layang..lepaskan tali siket-siket then tarik.lepaskan lagi tarik balik..kalau lepas terus mesti hilang dibalik awan ekeke :p

    senyum en mazidul dgn teori combi ni ekk :)

    BalasPadam
  12. Salam Bro,

    kat saudi ni sebenarnya kalau nak cari anak2 muda yg baik amat sedikit. diaorg semua dah terlatih kasar sejak kecil lagi.

    BalasPadam
  13. abis tue sape yg slalu pukau org? org arab kan???

    BalasPadam
  14. Bukankah lelaki yang nakal itu lebih tinggi sahamnya? heheheh.. betul kan?

    BalasPadam
  15. lelaki tengok sekali lenggang -lenggok wanita berbaju biasa, lelaki tenung lebih dari sekali bila wanita berbaju tanpa lengan. Bila tenung lengan lelaki akan terbayang lebih dari itu. Lengan dan bahu membayangkan...

    BalasPadam
  16. saya pernah pegi pusat urut kaki di bkt bintang. kebetulan ade mamat2 arab ni mengurut badan. bilik tu ditutup dengan langsir dan terletak berdepan dengan tempat kami urut kaki. ade budak arab ni nak urut badan. kawan2 die ramai2 datang kerumun tengok di balik langsir. lepas tu budak tu nak suruh minah urut tu buat 'lebih2'. jerit2 budak perempuan tu cakap tak boleh. lepas tu budak laki arab tu keluar marah2. hahaha. kesian. bukan salah si pengurut kadang2. kadang2 pelanggan yang gatal.

    BalasPadam
  17. hehehe diorg mmg nakal la bro mazidul, pernah kawan sy bercerite kawan dia berkawan baik ngan student arab, kawan pada kawan sy ni perempuan n student arab ni lelaki, bila dah rapat student arab ni siap mintak tido ngan dia. terus kawan perempuan kawan sy ni x rapat lagi ngan student arab tu

    so moral of the story, org arab, mesir ke ttp sama b'coz diorg ni manusia n ada nafsu hehehe

    BalasPadam
  18. Bro Mazidul,
    saya baru sign up di MYSPACE bg tujuan mengiklan produk jualan saya. Tapi saya sgt terkejut dengan betapa 'dahsyatnya' laman sosial ni. Ramai sungguh belia2 Melayu baik lelaki dan perempuan, mcm2 gambar dan aksi panas, cerita panas, ditayang tanpa segan silu. Semalam saja saya dapat mesej 'panas' daripada sorang 'budak' lelaki hingusan tapi saya tak balaslah. Apa kata Bro ulas cerita tentang MYSPACE atau laman sosial yang lain dalam 360?

    BalasPadam
  19. hehe...nak kelentong konon! selagi bernama lelaki, nakal tu mesti ada.

    BalasPadam
  20. He..he..hee... Geli na rasa hati,

    Lelaki oh lelaki
    "Ingatlah, pandangan yg pertama itu rezeki maka palingkanlah pandanganmu kerana yg kedua (dan seterusnya)itu haram"

    BalasPadam
  21. lelaki arab menggoda,,

    teringat kes VIP dan pelajar Islam dari Negara Arab,di UIA dulu..belajar sambil menggoda yang berharta.

    BalasPadam
  22. ...dah pun jantan namanya, gilakan perempuan itu lumrah...tapi kalau jantan gilakan jantan...itu mmg gila namanya..

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.