Rabu, Februari 03, 2010

Krisis Uda Dan Dara

Uda dan Dara berkenalan, tertarik sesama mereka dan kemudian bercinta. Pastinya sewaktu dilamun cinta, banyak kejadian menarik berlaku.

Makan, bersiar dan melakukan pelbagai aktiviti bersama. Perpisahan sesaat, satu penyeksaan teramat.

Namun apabila terjadi perselisihan faham, krisis, Uda dan Dara, baran lalu hilang arah tujuan, janggal tindakan.

Perhubungan romantik tercemar. Tiada lagi makan, bersiar dan melakukan pelbagai aktiviti bersama.

Sewaktu bercinta phrasa ‘I love you’ sentiasa bermain di bibir. Sebelum matahari terbit, pantas Uda menghubungi Dara.

“Good morning sayang,” katanya.

Bersemangat Dara memulakan hidupnya hari itu, semangat dihembuskan Uda.

Apabila berselisih faham tiada lagi cinta, terbang sudah sayang.

“I hate you!,” ujar Uda.

“I hate you too, three, four, five!” balas Dara.

Mereka bergaduh bak budak hingusan.

"Go to hell!"

Kata mereka, biarpun saya percaya keduanya pasti ingin dimasukkan ke syurga.

Jika Uda bertemu Dara dalam keadaan baik. Mengapa mereka tidak mampu berpisah dalam keadaan sama?

Malah bukan Uda dan Dara sahaja, ramai lagi bertindak sebegitu.

Nota Rasanya ramai faham isi tempelan kali ini :)

21 ulasan:

  1. Salam BRO MAZ...

    faham juga la sikit-sikit.

    Saya pernah tonton video, di mana bila krisis, si DARA sanggup maki hamun si UDA dalam LRT, depan public, memaki melalui hp...

    malu betul... bangsa Melayu yang kehilangan adab bila sudah marah dan membenci..

    BalasPadam
  2. Azieazah, kalau tidak faham, mesti saya sewel hari ini.

    Itulah kan, satu malam, saya tengok ada gadis berjalan sambil menangis. Lelaki, kemungkinan besar teman lelakinya, mengekorinya menggunakan kereta.

    Habis semua 'four-letter wrods' dihamburkan dek si gadis. Lelaki nampak 'cool' sambil memandu, sambil hisap rokok.

    Kejadian pencetus kepada tempelan ini.

    BalasPadam
  3. Sebab kita manusia.

    Ada perasaan marah.
    Ada rasa di khianati.

    Kalau marah, rasanya boleh di sabarkan.
    Tapi kalau rasa dikhianati, marah automatik tiba, rasional hilang, adab budaya jangan di tanya ke mana perginya...

    Bagi kes pasangan uda dara, besar kemungkinan, rasa di khianati.

    Justeru, tak mungkin hubungan tersebut boleh ditamatkan 'sebaik' seperti waktu berjumpa.

    Tapi sangat berbeza kalau penamatan hubungan tersebut kerana keadaan memaksa seperti halangan keluarga, berkait darah dan sebagainya. Yang TU, memang boleh tamat cara baik.

    Agak saya ajalah...

    BalasPadam
  4. agagaggagagga
    kalo dah boring erk gitu lah...

    hilang manis racun diambik..

    erk?
    de kaitan kew..

    kehkehkeh

    BalasPadam
  5. kesimpulannya.....
    sayangkan isteri tinggal-tinggalkan

    BalasPadam
  6. Salam Bro Maz,

    Senario tu tak akan terjadi jika si Uda dan Dara kedua-dua nya bertindak mengikut kematangan fikiran. Komen berdasarkan pengalaman..:-)hehe..bila usia menginjak, terasa pelik & tertanya-tanya sendiri pulak, kenapa perlu bertindak mcm budak2 kecik...kelakar pulak rasanya!

    BalasPadam
  7. haha.. tp isu hangat mengenai Uda dan Dara-dara (more than 1 la kan) yang popular di kaca tv tu memamng melucukan betul.. budak sekolah pun x mcm mereka bertiga.. kan pernah mengecapi bahagia bersama.. kalau dah tak ada rs sayang pun, at least respect each other la kan..~

    BalasPadam
  8. Itulah... Perasaan suka mahupun duka, marah mahupun kecewa memang senang dizahirkan. Ketika itu kita sudah tidak dapat memikirkan apa yg sepatutnya, siapa pendengarnya, bagaimana penerimaannya.

    Susah nak bersabar dan mengawal perasaan ni. Iye... semua org pernah marah & meninggi suara - cuma cerita & keadaan yg berbeza - penyudah yg baik rendahkan hati, mohon maaf - usah ulangi lagi. Mudah tapi susah...

    BalasPadam
  9. pernah tengok pasangan kekasih bertengkar depan orang ramai.... memang memalukan...

    BalasPadam
  10. faham la jugak...dan benda ni pun selalu terjadi...

    BalasPadam
  11. contoh...
    bak linda n fahrin...kan bro mazidul?
    opss

    BalasPadam
  12. saudara Mazidul...cara bercinta Uda dan Dara zaman sy dengan zaman sekarang jauh benar bezanya...bila putus cinta..tak pernah terlintas pun nak maki hamun,memburukkan pasangan jauh sekali...yg selalu menjadi persoalan ialah..."kenapa takdir amat kejam..kenapa begini,kenapa jadi begitu"...dan sehingga kini segala persoalan itu tidak pernah terjawab...tpi itu cerita lama...

    BalasPadam
  13. Saya pernah tengok si Dara emosi baling gelas sampai pecah di depan si Uda. Nasib baik dia tak pecahkan gelas kat muka sik Uda. huhuhu...

    BalasPadam
  14. Susah nak carik pasangan Uda dan Dara berpisah secara baik... unless kalau dua dua tu hati kering atau rasa cinta tidak begitu mendalam.

    Sebenarnya, bergantung kepada cara perpisahan itu terjadi - dikhianati, ego, ditipu, tertipu, dsb.

    BalasPadam
  15. sekali baca ada betulnya..

    bile bercinta bukan main lg.. lautan api sanggup direnangi...

    bile berpisah..
    "u go to hell"

    [[pasti ada penyebabnya]]

    BalasPadam
  16. tak jeles, punya hak individu nak BERAMBUS ke tangan org lain, marah panas sekejap je, itu normal sehari.

    masa nak berpisah dgn baik wajar salah seorang bagi ayat'

    "u cari insan lain sampai PUAS dan sejiwa, andai tak jumpa I free untuk U"

    tanpa ungkit dendam semasa akrab dolu2..terima takdir/ berpisah..bila salah seorang jemu atau ada pengganti.

    BalasPadam
  17. sang uda wajar bersyukur mendapat pilihan kedua terbaik sebelum pertama terbaik, begitu sebaliknya.

    bila mendapat pilihan pertama elok abaikan kekurangan insan sebelumnya samada panas barang cacat bute mate,atau KAYAP wangharta...selama ini boleh bertahan/sabar?? bila marah ungkit??

    nota* perbukitan Titiwangsa/Taman Negara menggunakan GPRS yang lembap

    BalasPadam
  18. pernah melalui pengalaman sama... tapi di pusat boling.. mujur org tak ramai masa tue...

    bila dipikirkan semula rasa bodoh sangat... tapi itulah yg berlaku...

    tapi hari ni kami sudah boleh menjadi sahabat.. dan masing2 sudah pun bekeluarga..

    BalasPadam
  19. kalau orang cakap "go to hell!!" kepada kita, kita jawab balik..."well I'll see you there!!".

    hehehe just joking...peace, no war.

    BalasPadam
  20. uda + uda = ?

    dara + dara = ?

    apakah? kui2

    BalasPadam
  21. Jane, sayang isteri tinggal-tinggalkan zaman ini eloklah dinilai semula.

    Sebabnya kan?. Lagi ditinggalkan isteri zaman sekarang lagi panjanglah langkahnya. Lagi suami tak ada di rumah banyak perancangannya. Rata-rata isteri zaman sekarang, mana ada pinta izin dalam apa jua agenda, sekadar kasi tahu... itu sahaja. Cuba dibangkang perancangan isteri; mencukalah tentunya. Sila-silap perang besar. Apatah lagi isteri yang punyai kudrat yang lebih tinggi dari suami. Penat.

    Jika bergaduh dengan suami, isteri atau kekasih, cuba jangan semarakkan kemarahan itu. Kalau perlu diam... diam sahaja; kalau perlu keluar rumah, (suami) larikan diri seketika. Kena teh tarik ke, tenguk gusti dekat kedai mamak ke; Kalau isteri menangis betul-betul; jangan menjawab.

    Kalau tengah berdiri duduk, kalau tak reda marah dengan kita berdiam diri... bawa baring. Atau pun kita orang Islam cepat ambil air sembahyang. Berdoalah agar pasangan kita itu syaitan cepat lari.

    Jangan ambil hati atau simpan apa yang dikatakan oleh kekasih kita yang tengah marah. Segala keladak akan keluar dari mulut orang sedang marah.

    Api lawannya air; jika api dilagakan dengan angin silap-silap rentung segala. Tak rentung pun dua-dua padam.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.