Isnin, Disember 13, 2010

Nuffnang Kata RM303.22=RM7! Wow! Pandainya Matematik

Sejak mula menjadi blogger pada April 2008, hanya iklan Nuffnang dimuatkan di blog ini.


Jam 1.34 pagi tadi saya memeriksa akaun Nuffnang, jumlah wang kini terkumpul, current earning, RM303.22.


Lihat pula jumlah wang which can be cashed out.


Sebelum ini saya pernah menghubungi kakitangan Nuffnang melalui telefon, jawaban diterima amat menarik.

"Please create a ticket and send it to us and we will attend to it. We don't entertain bloggers through phone"

Ya! Ya! Saya tahu semua kakitangan Nuffnang sibuk, barangkali berikutan terlalu ramai bloggers menggunakan khidmat syarikat pengiklanan mereka.

Sekarang saya ingin mereka menjelaskan masalah berlaku.  

They have my handphone number because I have received 4 cheques before BUT this time I will not entertain them if they send their feedback by using email.

Oh yeah! Most of them speak and reply your email in English too. Having trouble using our mother tongue?

So, READ THIS Nuffnang.

Tell me is RM303.22 equal to RM7?

... and where the hell is the buffered earning? That is RM129.54 before it went missing.

Sebelum ini blogger Ondscene menasihatkan saya agar menggunakan khidmat syarikat pengiklanan lain.

Now, I know why.

Sebelum ini saya difahamkan berhubung sikap pilih kasih Nuffnang dalam memuatkan iklan di blog bloggers. Barangkali mereka mampu menjelaskan hal itu.

Untuk rekod, saya tidak berhasrat untuk menjadi kaya raya daripada hasil pengiklanan Nuffnang tetapi sekadar ingin tahu kejadian sebenar.

58 ulasan:

  1. betul la sdr Mazidul..
    kadang-kadang macam ada pilih kasih pulak..

    BalasPadam
  2. Wow! byk tuh!

    tp nape jd mcm tu kan? pelik...

    sy check nuffnang sy...stkt ni ok...mgkin ade berlaku kesilapan dimana2 oleh pihak nuffnang...

    ~cikgu su~

    BalasPadam
  3. my two emails previously is yet to be replied pun. too busy gamaknya. (speaking inggeris gak..hehe)

    BalasPadam
  4. alamak.. sama masalahnya di sini.. baru check.. dan mengejutkan.. daripada RM 101 susut jadi RM 11..

    Buffered dan metered semua hilang.. Yang tinggal hanya campaign biasa.. Tengok status glitterati masih lagi kekal.. Hmmm.. Pelik..

    BalasPadam
  5. Kakitangan Nuffnang on holiday until Dec 13, 2010.

    Bila balik hari ini, mesti akan ramai pening kepala.

    Let's wait for their responses.

    BalasPadam
  6. Salam,
    saya pernah juga kena macam ni, but then dia ok balik. Dan masa ada problem tu ... pihak nuffnang ada hantar email pada saya walaupun saya tak buat ticketing pun .. malah tak ambik kesah pun. Dan ini adalah email mereka:


    Due to a system error, your global CPC earnings for the week of 14th-20th November were duplicated when the earnings were credited yesterday (25th November). You are receiving this email because your account was affected.

    We have made the necessary adjustments to our system and you may find that your displayed earnings will be slightly different from the 25th of November due to this.

    We apologize for this error and any inconvenience caused to you. Thank you for bearing with us.

    BalasPadam
  7. ooh..ada juga rakan yg dapat masalah nie..tunggu semua normal after dorg balik cuti..

    BalasPadam
  8. nuffnang saya pulak x blh nak bukak.. under maintenance katanya..

    BalasPadam
  9. Assalamulaikum.

    Akak pun kurang pasti dengan pengiraan dorang ni. Semalam akak buka Nuffnang pun cam pelik kat situ.Kita kira lain , dia kira lain pulak. Bila En Mazidul dah dapat jawapan dari Nuffnang, buat satu entry ye.

    BalasPadam
  10. saya pernah banyak kali juga terbaca yang mengatakan nuffnang ni kadang2 bersikap berat sebelah..mungkin betul mungkin juga kurang tepat. tapi kalau kes macam ni, memang nampak sgt la.. better bro mazidul mungkin boleh guna innity yang agak lebih professional.

    BalasPadam
  11. Salam.
    BRO, kira hebat la tu, kerana sudah berada dalam status GLITTERATI, once click wang masuk, berbanding blogger baru yang bila klik iklan baru dapat wang. (Betul ker? Saya tak penah semak earning saya sebab hari tu cari tak jumpa jumpa. fed up)

    BalasPadam
  12. tak faham betul.. banyak pula tu bezanya.. kes songlap apa..

    BalasPadam
  13. Kiranya tak telus juga lah iklan nuffnang ni yer. Tapi kita berfikir secara positif sahaja. Mungkin ada masalah teknikal yang tidak disengajakan..

    Saudara Mazidu, jika tuan mendapat penyelasaian daripada pihak nuffnang boleh tuan tulis satu entry supaya semua rakan-rakan blogger tahu perkara sebenar.

    Jika perkara ini berlaku kepada kami, jadi kami dah boleh terus melaksanakan tindakan yang sewajarnya..

    BalasPadam
  14. Owh... baru tau dlm nuffnang pun bole ada kes mcm nih...

    BalasPadam
  15. En Mazidul!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! saya pun kena jugak! huhu..rasa nak nangis je...memang ar bukan niat nak jadi kaya tetapi dah kumpul lama-lama nak gak merasa....hhuhu.,.. rugi-rugi...

    p/s: kecewaa tahap dewa dah nie..

    BalasPadam
  16. Ala.... jangan harap sangatlah duit Nuffnang tu. Kalau masuk ke blog kita, syukur. Kalau kita terlalu mengharap dan jadi seperti kes di atas, kita jadi sakit hati kan? Iklan yang keluar kat blog saya, hanya sekali-sekala sahaja. Cam mana orang nak klik?

    BalasPadam
  17. la mcm tu plak...xleh la nk pilih kasih...nanti mane tau semua blogger boikot nuffnang plak nanti

    BalasPadam
  18. mereka bdk baru belajar..eheks..
    pape pn wait n see ya en mazidul..
    *cant believe interacting with u,slalu kua tb je.hehe

    BalasPadam
  19. tulah.. pelik betullah.. akaun tgk dah lebih puluhan ringgit.. bila masuk kat summary tgk ada belasan ringgit je.. terjerit pepagi buta bila tgk ada belasan je..

    BalasPadam
  20. No ada gak baca komen dr kengkawan yg kesnya sama cam enMAS..tp mmg ada dia bgtau kan klo ahli biasa je..maknanye biasa je la kan..klo ahli 'glitterati' dapat byk faedah..entah la No pun xtau sgt sbb No xreti nk buh lam blok..dh daftar..

    BalasPadam
  21. blog akak macam tu jugak..mungkin kesilapan teknikal..

    nak kata pilih kasih..tak taulah..dulu tahun pertama berblog cuma dapar RM200 lebih ajer tetapi alhamdulliah buat tahun ke 2 bergand-gandlah pulak dan setakat ni alhamdulliah semua RM yang akak dapat bila cash out akak dah terima dengan selamat walaupun kadangkala setiap bulan tak boleh cash out.

    Ikut nasib..kalau dapat banyak kira bonus kalau dapat sikit kira macam tak ada rezeki.

    berblog untuk suka-suka tapi bila dah dapat RM kira macam dapat rezeki. Betul tak?

    BalasPadam
  22. GA pun pernah mengalami masalah yg sama. Just anggap sebagai madalah teknikal. As for GA, kalau dah rezeki kita tak kemana.

    BalasPadam
  23. biasa lah manusia kan yang buat sistem tu, mesti ada slack..

    mungkin ujian untuk kita, kerana ALlah nak balas yang lebih baik dari itu.

    mungkin lepas dapat lah kereta baru sebijik ke kan..

    BalasPadam
  24. oh lupa pulak..terima kasih sebab sudi linkkan akak yer.

    BalasPadam
  25. ramai jadi mcm ni, under mentenen kot, saya punya langsung tak boleh bukak, adoii..

    BalasPadam
  26. Anastasyea rasa tu untuk sementara je. Mungkin ada masalah semasa upgrade sistem. Nanti OK la tu. =)

    BalasPadam
  27. betul kata a n a s t a s y e a ...

    insyaallah mesti boleh diperbetulkan.

    BalasPadam
  28. adehhh..nuffnang ni mcm dah senget sket skrg ni..mungkin skrg ni nuffnang tgh kemaskini sistem. tu yg ada error sket. kita tunggu la skit masa lagi..kalo masih tak diperbetulkan. jum kita beramai2 boikot nuffnang. haha..

    BalasPadam
  29. saya setuju part nuffnang membalas email dlm bahasa inggeris.
    dan saya pun penah menghadiri meeting ke lebih krg begitu ,
    rata2 bahasa inggeris juga digunapakai , mana perginya bahasa melayu sebagai bahasa ibunda malaysia.

    BalasPadam
  30. Salam Tuan, saya juga hanya melatakkan sahaja iklan tersebut di blog saya, apapun bukan nak cari kesenangan. Lebih pada sambil menyambil sahaja.
    Entri Terbaru "Jodoh VS Tembikai"

    BalasPadam
  31. bro sham ondscene ada entri khas..tungguuuu...
    lama sgt dok kumpul bukti

    BalasPadam
  32. salam terjah...

    masalah yang sama menimpa saya...sob sob...

    BalasPadam
  33. saya pun tak boleh bukak, semua staff pegi holiday kot, dapat bonus banyak..

    BalasPadam
  34. ala...semua blogger jadi camtu...sb nuffang tgh upgrade system..cuba check semula..dah ok dah

    BalasPadam
  35. nuffnang dan agensi iklan lain nie dpt duit secara halal ke haram? u as blogger tunjukan iklan dlm blog,then u dpt duit tnpa melabur pape.. pernah terfikir psl tu x? jelaskan sikit.. agk blur.. xkuakan pape model tp bole kua duit.. hurmmmm..

    satu lg,nuffnang majoriti yg dilihat pilih kasih.. mana blogger yg popular akan dilayan bak raja dan pemaisuri..
    pandangan je..

    BalasPadam
  36. Wah ramai jugak bermasalah mcam nih... maybe system derang ni wat hal

    BalasPadam
  37. susah nak jawap.terang2 matematik fail..akeke
    saya pun pernah dpt surat cengitu gak.tu yang tak pernah dpt BE/ME walaupun kadang2 banyak iklan menari2 kat blog picisan saya tu.huhu

    BalasPadam
  38. wah ini tak adil..
    agreed with u saudara mazidul..
    fight for our rights!

    BalasPadam
  39. selalu saya baca ramai blogger puji2 nuffnang(bodek)..1st time baca pasal nuffnang ada problem..kesilapan teknikal disengaja atau tidak disengajakan agaknya..

    BalasPadam
  40. dirikU jugek penah kne cam tuh..tetibe iLanG total yg sblm ni ade..tpi nuff de antr msg..bile tgk balik pas beberapa ari dier de balik..tpi tatau lew kot2 ni problem len..sabarr jewla...~Huhuhuhu

    BalasPadam
  41. ooo...baru sy tahu..mcm tu rupanya nuffnang nie..so kena pkr sndirila...

    BalasPadam
  42. Bro Dol

    Mungkin mereka tersilap membuat kiraan...

    Sekali silap maafkan lah

    banyak kali silap, memang nak kena lah.

    BalasPadam
  43. uikk.. nufnang pon ade prob mcm nie? Yang penggunaan bahasa inggeris tu mungkin diorang nak nmpk gah dan international sikit, tp bg saya, ianye sedikit sebanyak menyusahkan... sekian.

    BalasPadam
  44. Minggu lepas nuffnang sesuka hati mengurangkan rm 10 from my earning...GREAT!~

    BalasPadam
  45. Mazidul: mmg pelik bin ajaib nih...tp smlm page earnings mmg under maintenance,.....saya punya pun problem

    BalasPadam
  46. Salam bro Mazidul,

    Saya mula blogging pada October 2008 dan sejak tarikh itu kedua blog saya, satu blogspot dan satu wordpress dihiasi oleh iklan-iklan canggih yang sentiasa bersilih ganti daripada Nuffnang.

    Tetapi sehingga ke hari ini, ya hari ini 14hb Disember 2010, haram satu sen pun saya tidak terima apa2 bayaran drp Nuffnang.

    Saya jadi binggung kenapa jadi macam ni! Nak kata visitor tak click, saya sendiri kurang pasti. Tapi kalau diletak iklan jual kereta dan penerbangan, macam mana visitor nak click.

    So, Grand Finale saya, pada 31hb Disember ini saya akan cancel akaun saya dan keluarkan semua iklan Nuffnang dari blog saya.

    BalasPadam
  47. Biasalah.....Syarikat Nuffnang tak slap saya milik 'Ah Chong' Singapore - chauvinist, tentu diorang tak pandang tinggi kepada bangsa kita, selain tu biasalah - kalau dapat tu nak juga merembat (songlap) duit, kalau dapat peluang, walaupun RM1...
    Jika tidak mana boleh kaya(maju) macam Singapore!

    BalasPadam
  48. Pernah saya pertikaikan tentang pilih kasih ini dalam Nuffnang; bukan nak menyebut tentang martabat bangsa; tetapi cubalah klik laman sesawang; atau peraduan yang dianjurkan oleh Nuffnang bangsa siapakah yang asyik menang dalam anugerah blog atau peraduan tersebut.

    Bagaikan bangsa kita (Bahasa Melayu) asyik terpinggir sedangkan banyak blog yang menjadi kalangan ahli Nuffnang dari bangsa kita menarik & boleh diketengahkan.

    Seperkara lagi server Nuffnang ada ketika amat berat buat blog peribadi kita; asyik tersekat & sukar diakses.

    Maka itu saya lebih tertarik meletakkan ianya dalam iklan kecil. Bila iklan kecil faham sahaja akan ganjaran kecil yang dimilki.

    Nuffnang sebaiknya memikirkan masalah ini & biarlah lebih adil & tidak pilih kasih dalam banyak perkara. Perlulah sedar sehari bukan ribuan malahan jutaan iklan yang diklik oleh pemblog hasil kerjasama pemblog melekatkan menu rangkaian iklan Nuffnang ini.

    Jangan sampai Nuffnang mendapat santan kita pemblog sekadar mendapat hampas.

    BalasPadam
  49. hampir 3 tahun saya menampal iklan2 Nuffnang dlm blog saya.baru 3 bulan lepas saya redeem wang yg terkumpul.hanya RM70.00.sikit pun tak kisah.lagipun tak aktif sgt ber'blogging'.
    lepas satu bulan cek sampai ke alamat rumah.haa..haa.

    BalasPadam
  50. Buffered earning tu yang orang nak tunggu... Blog kita 'disewa' untuk satu jangka masa tertentu... Nanti bayarannya lebih banyak. Orang yg dapat BE ni... bangga gila dorang... Tcrain blum pnah dpt ler...

    Yg susah nak difahamkan... orang baru yg Tcrain ajar cara menampal iklan nuff ni dah potong pendapatan tcrain sendiri... padahal post dlm blog dia lebih kurang sama jer dgn Tcrain. BE pun banyak dia dapat... Mungkin jga sebab dia ada ramai peminat berbanding blogger pinggiran spt tcrain... ;-)

    BalasPadam
  51. Salam bloggers,
    I do believe buffered earning memang tarikan syarikat Nuffnang. But please la NUffnang..dont entertain client yang baru nak berjinak2 dengan ads u tawarakan bagaikan 'pandang sebelah mata'.

    Pilih kasih..that is the correct words!!!
    Jangan terlalu mengharap...itulah pendapat saya,
    so bloggers2 banyak lagi compony adsvmnt yang lebih HEBAT dari Nuffnang..

    Sudah sampai masanya untuk kita BERHIJRAH rasanya. Double THUMBS UP bro mazidul for this entry, a gud reveal !!

    BalasPadam
  52. Wah... tiba2 dapat 2 BE pulak minggu ni. Ini yang pertama kali dapat BE... Akaun kempen biasa pun tak ada masalah.

    BalasPadam
  53. 303 tapi hanya 7 tu memang sangat2 pelik.
    Saya faham kenapa Mazidul malas nak antar tiket.
    Saya pun sama jugak. Bengang bila kita tanya hal lain, tapi jawapan berjela2 ayat yang standard jer.

    One more thing, siapa yang selalu suka story pasal dia, ampu2 dia, memang mudah la nak dapat BE tu. Itu yang DJ nampak.

    Anyway, dah banyak berterima kasih juga pada Nuffnang sebab dah dapat +- RM2.5k dengan Nuffnang. Sekarang ni lebih rela mentigakan mereka.

    Blogger ada hak masing2 ke atas blog masing2, tak perlu nak setia pada mereka dan mengikut segala telunjuk mereka. Itu yang DJ baru sedar. Biasalah, semua advertising company nak jadi yang terbaik untuk bloggers.

    p/s: sedang menunggu pendedahan ondscene yang kak kujie katakan di atas.

    BalasPadam
  54. YA YA YA PILIH KASIH!!!!!!!!!
    hahaa <-- ini budak memang gila

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.