Jumaat, Oktober 02, 2009

Buah Dada Dalam Plastik

Ya, saya kini berada di Kota Bharu, Kelantan.

Jam 4 petang tadi wakil TV3 di Kelantan, Hanapi Mat membawa saya ke Rantau Panjang, pekan dikunjungi ramai khususnya wanita gemar membeli belah. Kebanyakan daripada puluhan kedai menjual pelbagai barangan tiruan antara paling ketara, kasut dan sandal ‘Crocs’. Harga ditawarkan lebih murah berbanding kasut asli berjenama sama.

Tetapi itu semua tidak menghairankannya saya. Di Lembah Klang, senario sama dapat disaksikan di pelbagai lokasi. Mungkin penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Kepenggunaan dan Koperasi tidak begitu perasan penjualan barangan tiruan di hadapan mata.

“Apa guna benda ini?,” soal saya kepada Hanapi.

Hanapi terdiam dan kemudian menggelengkan kepala.

Sebuah kedai menjual pakaian dan eksesori tentera di zon bebas cukai Rantau Panjang turut dikesan menjual buah dada palsu diperbuat daripada plastik.

Kini saya berada di bilik hotel, namun persoalan sama terus menghantui minda, apa guna buah dada palsu itu?

Wakakakaka!

32 ulasan:

  1. Buah dada palsu?? haha.. maybe untuk syok sendiri. Macam- macam sekarang benda yang dijual Bro..

    BalasPadam
  2. Tapi jangan pula Bro beli bawa balik ke KL sebagai buah tangan. hehe..

    BalasPadam
  3. Azween, saya tahu awak tak terkata apa :):)

    Bazrul, Hazrey di Johor kirim satu. Awak hendak? Dia tanya saya, "Fluffy tak?". Macam inilah senang, esok saya pergi balik, beli dua, one for each of you. Cara guna, terserah.

    BalasPadam
  4. hahaha,..
    lawaklah,..
    apa kaitan tentera ngn buah dada neh??
    owhh,.. tau2,.. nih taktik melemahkan musuh cr terbaru,..
    ekekeke

    BalasPadam
  5. astagfirullalhalazimmmmmmmm...
    tok pun xpahamla....zaman la nih,generasi muda jgk yg bleh slh fhm benda2 mcmni

    BalasPadam
  6. Salam kat semua
    First time saya tengok benda macam tu..hehehe..fluffy tanya Hazrey? bagitau dia definately not campare to the original ones..(backing kaum sendiri nie) hehehe..
    Tapi apa2pun agaknya benda tu untuk kegunaan 'transformer' kat sana kut..huhuhhu..

    BalasPadam
  7. Tu untuk kegunaan 'BAPOK2' yang berada di sekitar dan sewaktu dengan nya..
    Tapi lah kan tak pelik kan byk perkara yang tak dijangka ada di jual merata2..
    Tu yang bertanya orang dewasa, bagaimana jika kanak2 yang bertanya kan..

    BalasPadam
  8. hurmmm.. nape kat kedai aksesori tentera ada bnda tu yer.. mushkil2...

    BalasPadam
  9. Ianya digunakan untuk......tutt... (sensor2x)...hehe :)

    Bro Maz, jangan try pakai sudah...hehe

    BalasPadam
  10. Haha... Buat jadi baju kalis peluru kottt?

    BalasPadam
  11. ape larr kalau setakat beli untuk syok sendiri..
    haha

    macam-macam, hmm, kreatif kah ini?

    BalasPadam
  12. Pernah dengar fasal 'Hantu Tetek'? Tetapi tidak pasti dia berasal dari Rantau Panjang ke atau tidak :)

    BalasPadam
  13. dulu adala cita hantu mcm2 ni...tapi hantu susu la bro.kua3!

    BalasPadam
  14. Tok Janggut, lain tempat, mungkin berbeza panggilan. Di Perak, dipanggil Hantu Tetek, confirmed.

    BalasPadam
  15. Abe weihhh...

    Kat Klate ore panggey Hantu Kopek!!

    BalasPadam
  16. hahahah,.. tingat citer hantu pop dalam tv dulu,.. hantu tetek gak tu,..

    BalasPadam
  17. kalau kat kampong tok,kopek tu beg duit.(wallet)....hehehe

    BalasPadam
  18. Salam Bro Maz..terima kasih atas pertemuan yang cukup bermakna sebentar tadi di Fresh Cafe, Pengkalan Chepa... (Btuahnya Cikgu dapat jumpa Mazidul Akmar Sidek)

    > Kepada semua blogger..Mazidul yg Cikgu kenali dari TV3 n 360 smemangnya seorg yg mudah mesra..rasa mcm dah kenal dia 10 tahun! Mmg sempoi..kasi tabik sama Bro Maz.

    > Semoga perkenalan yang kita titip tadi berkekalan sehingga ke akhir nanti..Thanx Bro Maz.

    > dalam perbualan kami yg serba santai, tapi sebenarnya byk yg Cikgu dapat belajar dari seseorang yang bernama Mazidul Akmar Sidek. Antaranya-Jadilah seorang yang rasional n rendah diri walau di mana pun kita.

    > Walaupun bro Maz seorang Selebriti Media, sedikit pun Cikgu tak terasa jurangnya..cuma yang tersirat di hati Cikgu--> Rasa hormat yg ckup mndalam terhadap Mazidul Akmar Sidek.

    > Bro Maz..leh x Cikgu nak terus jadi responden Bro Maz kat Kelantan?

    BalasPadam
  19. hrmmn...

    sekali pandang serupa roti..
    inti kacang
    inti kelapa..

    sesuai dipakai stuntwomen kena rogol huuu..tak luak tak ada kesan..fizikal.

    ..

    BalasPadam
  20. wahhh..pujian ikhlas dari PTSM.. :)

    nnt en mazidul dtg sabah jgn lupa inform kat sini ekk.


    *ehhh lupa pulak org perak mmg mudah mesra mcm combi ekeke :p

    BalasPadam
  21. oppps buah dada pelesu..?? ermmm en mazidul bole buat bisnes ni :p

    kalo si alid tahu dia pun nak satu..hiks (^_~)

    BalasPadam
  22. Salam,

    wakakakak..
    eh, nampak cam breast palsu yang digunakan kat klinik ibu & kanak-kanak, selalu nurse gunakan buat demo cara-cara menyusukan anak dengan betul...

    tapi kalau jual kat situ..pelik pulak..ye.

    BalasPadam
  23. isk isk isk... sampai mcm tu skali depa juai 'menda' tu.. siap gantung buh dlm beg pestik..

    org2 kat sana x segan ka tgk? kaa syok?

    nampak sgt peniaga sana 'berani'.. tapi kalau yg p beli tu lagggiiii laa 'berani' (nak plak dia p try dulu sebelum bayaq..) isk isk isk
    (geleng2 kepala sambil beristighfar.. :))

    BalasPadam
  24. hehehe..pnah jumpa gak la dulu.

    rasanya ni ntuk lelaki dua alam letak dalam baju kot..hehe!

    Macam-macam ada la ni...

    BalasPadam
  25. buah dada mcm gitu mmg slalu ada kat klinik, tujuan 'mengantikan' nuah dada yg telah 'hilang' dimakan kanser payudara

    mungkin kedai tu menjual pelbagai jenis barangan trmasuk payu dara palsu tu

    sbkt kelantan kaum ibu dan gadis yg dah 'hilang' payudara mrk segan nak ke klinik membeli yg palsu

    BalasPadam
  26. salam kepada echah..hehe,org perak mmg mudah mesra ek..ok la g2.

    em..bkenaan pndapat Gelas Biru Muda, ada rasionalnya sebab pesakit kanser payudara akan khilangan salah satu buah dadanya tapi nape bnda camni x djual mgkin scara terkawal oleh farmasi or dbekalkan pusat2 kesihatan/hospital...Kementerian Kesihatan spatutnya sdiakan pkhidmatan bekalkan mende2 camni kat pesakit barah payudara yg dah jalani pmbedahan...Kementerian sudah semestinya ada rekod ntuk smua psakit barah payudara kan.

    Ni nampaknya dijual secara terang-terangan..lgpun kedai yang Bro Maz jumpa 2 rasanya bukan Farmasi..

    kesian kat makcik2 yg bwk anak g kedai..pastu anak tanya 'mak..bakpo kopek mak ado dale plastik?' huhu...kan panjang critanya nanti.

    BalasPadam
  27. Pergi ke One Utama, berdekatan dengan TV3. Di sana ada satu kedai (tak ingat apa nama dia), macam-macam ada.

    Dari alat kemaluan lelaki hingga alat kemaluan perempuan ada di jual di situ. Sejak sekian lama. Tak tahulah jika sekarang dah tutup (bermaksud tidak ada sambutan). AM ternampak (dan singgah) ke kedai itu beberapa tahun yang lalu. Mungkin ramai yang tahu.


    www.anak2merdeka.blogspot.com

    BalasPadam
  28. skrang zaman dah berubah kalau boleh semua nak tukar plastik..agak2 yer, tukar kulit lain ada tak ???

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.